- Δημοσιεύσεις: 159
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 171
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Αμπέλι
- Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
×
Συζητήσεις σχετικά με αμπέλια, σταφύλια, οινοπαραγωγή.
Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
- Ki_pouros
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 7 Μήνες πριν #4129
από Ki_pouros
Απαντήθηκε από Ki_pouros στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Φιλε DOMVOS
πέρα από τις οινικές απολαύσεις, εμείς από την οθόνη απολαμβάνουμε το τελευταίο στάδιο των κόπων σου μέσα από τις καταπληκτικές και κατατοπιστικότατες φωτογραφίες σου. Από πολλούς έχω ακούσει λόγια αλλά η πράξη τους, τους αναιρούσε. Εγω έκανα εκείνο... έκανα το άλλο... στο τέλος το αποτέλεσμα αν όχι μηδεν, τείνει προς το μηδεν.
Σε εσένα φάνηκε πόσο μερακλής και οργανωμένος είσαι. (Δηλαδή ενα βημα πριν τους Μπουταρη-Γεροβασιλείου είσαι). Ακόμη και τις φωτογραφίες τις δείχνεις με τη σειρά που πρέπει. Έτσι όχι μόνο δίνεις -όπως είπα- την απόλαυση σε μας που ασχολούμαστε λίγο-πολύ με το "άθλημα" αλλά δίνεις κυρίως το σωστό παράδειγμα προς μίμηση στους επίδοξους νεο-οινοποιούς.
Σ΄ευχαριστούμε για την ανάρτηση και πάντα καλύτερος να γίνεσαι.
πέρα από τις οινικές απολαύσεις, εμείς από την οθόνη απολαμβάνουμε το τελευταίο στάδιο των κόπων σου μέσα από τις καταπληκτικές και κατατοπιστικότατες φωτογραφίες σου. Από πολλούς έχω ακούσει λόγια αλλά η πράξη τους, τους αναιρούσε. Εγω έκανα εκείνο... έκανα το άλλο... στο τέλος το αποτέλεσμα αν όχι μηδεν, τείνει προς το μηδεν.
Σε εσένα φάνηκε πόσο μερακλής και οργανωμένος είσαι. (Δηλαδή ενα βημα πριν τους Μπουταρη-Γεροβασιλείου είσαι). Ακόμη και τις φωτογραφίες τις δείχνεις με τη σειρά που πρέπει. Έτσι όχι μόνο δίνεις -όπως είπα- την απόλαυση σε μας που ασχολούμαστε λίγο-πολύ με το "άθλημα" αλλά δίνεις κυρίως το σωστό παράδειγμα προς μίμηση στους επίδοξους νεο-οινοποιούς.
Σ΄ευχαριστούμε για την ανάρτηση και πάντα καλύτερος να γίνεσαι.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
12 Χρόνια 7 Μήνες πριν #4130
από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Γιάννη προς τι η μετάγγιση από το κόκκινο πλαστικό βαρέλι στο μαύρο μέσω της αντλίας;
Η οποία αντλία απ' ότι βλέπω δεν είναι σκέτη αντλία αλλά κάποια συσκευή.
Ρωτάω επειδή πρόκειται να κάνω την πρώτη μου εμφιάλωση αυτές τις μέρες και το μόνο που μου είπαν ότι πρέπει να κάνω είναι καλό πλύσιμο στα μπουκάλια που αγόρασα και να ρίξω την ποσότητα μεταμπισουλφίτ που θα μου δώσουν από το οινοποιείο στο κρασί που θέλω να εμφιαλώσω.
Η οποία αντλία απ' ότι βλέπω δεν είναι σκέτη αντλία αλλά κάποια συσκευή.
Ρωτάω επειδή πρόκειται να κάνω την πρώτη μου εμφιάλωση αυτές τις μέρες και το μόνο που μου είπαν ότι πρέπει να κάνω είναι καλό πλύσιμο στα μπουκάλια που αγόρασα και να ρίξω την ποσότητα μεταμπισουλφίτ που θα μου δώσουν από το οινοποιείο στο κρασί που θέλω να εμφιαλώσω.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- DOMVOS
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 346
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 378
12 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 7 Μήνες πριν #4131
από DOMVOS
Απαντήθηκε από DOMVOS στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Φίλε Μάνο,
Δεν πρόκειται περί απλής αντλίας ,αλλά για συσκευή φιλτραρίσματος.
Διαυγάζει και λαμπικάρει το κρασί δίνοντας του μια πολύ ελκυστική εικόνα και το απαλλάσει απο περιττά σωματίδια.Βελτιώνει αισθητά την ποιότητα.
Αυτά άν πρόκειται για λευκό κρασί,αν πρόκειται για κόκκινο είναι μια άλλη ιστορία,αν σ' ενδιαφέρει τα ξαναλέμε.
Δώσε προσοχή στην ποσότητα του μεταμπισουλφίτ που αναλογεί ,να το διαλύσεις σε χλιαρό νερό και να ανακατέψεις πολύ καλά τό κρασί.
Οτι άλλο θέλεις,ξέρεις που θα με βρείς.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν πρόκειται περί απλής αντλίας ,αλλά για συσκευή φιλτραρίσματος.
Διαυγάζει και λαμπικάρει το κρασί δίνοντας του μια πολύ ελκυστική εικόνα και το απαλλάσει απο περιττά σωματίδια.Βελτιώνει αισθητά την ποιότητα.
Αυτά άν πρόκειται για λευκό κρασί,αν πρόκειται για κόκκινο είναι μια άλλη ιστορία,αν σ' ενδιαφέρει τα ξαναλέμε.
Δώσε προσοχή στην ποσότητα του μεταμπισουλφίτ που αναλογεί ,να το διαλύσεις σε χλιαρό νερό και να ανακατέψεις πολύ καλά τό κρασί.
Οτι άλλο θέλεις,ξέρεις που θα με βρείς.
Καλή επιτυχία!!!
Last edit: 12 Χρόνια 7 Μήνες πριν by DOMVOS.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- DOMVOS
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 346
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 378
12 Χρόνια 7 Μήνες πριν #4133
από DOMVOS
Απαντήθηκε από DOMVOS στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Φίλε Ζήση,
Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,όμως ξέρεις ότι αυτά που λέω τα εννοώ.Μακριά από μένα οι παχιές κουβέντες και τα σαλιαρίσματα.
Αν κάτι μου αρέσει και με ενδιαφέρει,του δίνομαι με αγάπη και σεβασμό και προσπαθώ να το πάω παραπέρα όσο περισσότερο μπορώ.
Εχεις παρατηρήσει φυσικά ότι δεν κάνω συχνές αναρτήσεις αν δεν έχω να πώ ή να δείξω κάτι που να ενδιαφέρει κάποιους φίλους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα και φυσικά να ανταλλάσουμε απόψεις .
Τα περί Γεροβασιλείου κ.λ.π είναι υπερβολή από φίλο που θέλει να δώσει έμφαση στα λεγόμενα του.
Σύντομα θα ανεβάσω φωτογραφίες και με άλλα θέματα γιατί πιστεύω ότι οι φωτογραφίες είναι πιο κατανοητές και δίνουν ιδέες.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα……..
Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,όμως ξέρεις ότι αυτά που λέω τα εννοώ.Μακριά από μένα οι παχιές κουβέντες και τα σαλιαρίσματα.
Αν κάτι μου αρέσει και με ενδιαφέρει,του δίνομαι με αγάπη και σεβασμό και προσπαθώ να το πάω παραπέρα όσο περισσότερο μπορώ.
Εχεις παρατηρήσει φυσικά ότι δεν κάνω συχνές αναρτήσεις αν δεν έχω να πώ ή να δείξω κάτι που να ενδιαφέρει κάποιους φίλους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα και φυσικά να ανταλλάσουμε απόψεις .
Τα περί Γεροβασιλείου κ.λ.π είναι υπερβολή από φίλο που θέλει να δώσει έμφαση στα λεγόμενα του.
Σύντομα θα ανεβάσω φωτογραφίες και με άλλα θέματα γιατί πιστεύω ότι οι φωτογραφίες είναι πιο κατανοητές και δίνουν ιδέες.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα……..
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fanish1
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 452
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 84
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #5238
από fanish1
Απαντήθηκε από fanish1 στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Καλησπέρα σας!!
Μπορεί κάποιος πιό ειδικός να μου πεί πόσα κλήματα πρέπει να βάλω για να βγάζω το δικό μου κρασί?? Οχι υπερβολές αφού δεν μπορώ να πώ ότι είμαι συστηματικός πότης. Καμιά φορά με το φαγητό πίνουμε με την γυναίκα μου ένα ποτηράκι και όταν έχω σπίτι παρέα!! Εχω αρκετό χώρο στο χωράφι έξω απο το σπίτι μου και τώρα και μέρες μου καρφώθηκε αυτή η ιδέα!!
Θέλω λοιπόν λίγο απο τον πολύτιμο χρόνο σας!! Αν μπορείτε.
Μπορεί κάποιος πιό ειδικός να μου πεί πόσα κλήματα πρέπει να βάλω για να βγάζω το δικό μου κρασί?? Οχι υπερβολές αφού δεν μπορώ να πώ ότι είμαι συστηματικός πότης. Καμιά φορά με το φαγητό πίνουμε με την γυναίκα μου ένα ποτηράκι και όταν έχω σπίτι παρέα!! Εχω αρκετό χώρο στο χωράφι έξω απο το σπίτι μου και τώρα και μέρες μου καρφώθηκε αυτή η ιδέα!!
Θέλω λοιπόν λίγο απο τον πολύτιμο χρόνο σας!! Αν μπορείτε.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- DOMVOS
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 346
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 378
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #5239
από DOMVOS
Απαντήθηκε από DOMVOS στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Φάνη,
Δεν μας λές για την ποσότητα του κρασιού που ενδιαφέρεσαι;
Δεν μας λές για την ποσότητα του κρασιού που ενδιαφέρεσαι;
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fanish1
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 452
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 84
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #5240
από fanish1
Απαντήθηκε από fanish1 στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Δεν ξέρω και πολλά. Για αυτό περιέγραψα πόσο περίπου πίνουμε.
Βρήκα και αυτό σε άλλο σάιτ.........
Τώρα η πιο οικονομική φύτευση είναι το κύπελλο γιατί θα χρειαστείς μόνο 120 πασσάλους ύψους 1,5 -1,8 μ. και τα λάστιχα ποτίσματος κόστος όλα μαζί περίπου 150 ευρώ.
Για γραμμικό με φύτευση 1,20 μ. ανά πρέμνο και 2 μέτρα οι γραμμές θα κάνεις 6 σειρές από 20 πρέμνα και θα χρειαστείς 12 ακραίους πασσάλους και 18 ενδιάμεσους.Κόστος αν βάλεις γαλβανιζέ αμπελουργικούς μαζί με τα σύρματα και τα λάστιχα ποτίσματος με σταγόνα σύνολο περίπου 400 ευρώ.
Η εδαφοκάλυψη είναι πολύ καλή και να ξέρεις ότι θα την βγάλεις μετά από 5 χρόνια.Κόστος δεν γνωρίζω γιατί δεν έκανα εδαφοκάλυψη.
Με μια μέση παραγωγή 1 τόνο το στρέμμα θα πάρεις 300 κιλά σταφύλια και θα κάνεις περίπου 150-180 κιλά κρασί τη χρονιά, μετά τον 5ο χρόνο από τη φύτευση.
Βρήκα και αυτό σε άλλο σάιτ.........
Τώρα η πιο οικονομική φύτευση είναι το κύπελλο γιατί θα χρειαστείς μόνο 120 πασσάλους ύψους 1,5 -1,8 μ. και τα λάστιχα ποτίσματος κόστος όλα μαζί περίπου 150 ευρώ.
Για γραμμικό με φύτευση 1,20 μ. ανά πρέμνο και 2 μέτρα οι γραμμές θα κάνεις 6 σειρές από 20 πρέμνα και θα χρειαστείς 12 ακραίους πασσάλους και 18 ενδιάμεσους.Κόστος αν βάλεις γαλβανιζέ αμπελουργικούς μαζί με τα σύρματα και τα λάστιχα ποτίσματος με σταγόνα σύνολο περίπου 400 ευρώ.
Η εδαφοκάλυψη είναι πολύ καλή και να ξέρεις ότι θα την βγάλεις μετά από 5 χρόνια.Κόστος δεν γνωρίζω γιατί δεν έκανα εδαφοκάλυψη.
Με μια μέση παραγωγή 1 τόνο το στρέμμα θα πάρεις 300 κιλά σταφύλια και θα κάνεις περίπου 150-180 κιλά κρασί τη χρονιά, μετά τον 5ο χρόνο από τη φύτευση.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- DOMVOS
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 346
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 378
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #5241
από DOMVOS
Απαντήθηκε από DOMVOS στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Κοίτα να δείς Φάνη,
Οσον αφορά τον αριθμό των κλημάτων,περίπου 120 για 150 κιλά κρασί,έτσι είναι.
Εγώ συνιστώ γραμμική φύτευση.Η εδαφοκάλυψη δεν είναι απαραίτητη,θα κάνεις 2-3 φρεζαρίσματα.Ούτε οι αποστάσεις αυτές είναι δεσμευτικές αφορουν επαγγελματικούς αμπελώνες για τρακτέρ κλπ.
Αν το έχεις αποφασίσει,για εφέτος είναι αργά, πές μας τι χώρο θέλεις να διαθέσεις τι κρασί θέλεις να φτιάξεις,λευκό,ροζέ,κόκκινο και τα ξαναλέμε.....
Οσον αφορά τον αριθμό των κλημάτων,περίπου 120 για 150 κιλά κρασί,έτσι είναι.
Εγώ συνιστώ γραμμική φύτευση.Η εδαφοκάλυψη δεν είναι απαραίτητη,θα κάνεις 2-3 φρεζαρίσματα.Ούτε οι αποστάσεις αυτές είναι δεσμευτικές αφορουν επαγγελματικούς αμπελώνες για τρακτέρ κλπ.
Αν το έχεις αποφασίσει,για εφέτος είναι αργά, πές μας τι χώρο θέλεις να διαθέσεις τι κρασί θέλεις να φτιάξεις,λευκό,ροζέ,κόκκινο και τα ξαναλέμε.....
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fanish1
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 452
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 84
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #5242
από fanish1
Απαντήθηκε από fanish1 στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Ναι από ότι είδα τώρα γίνεται το φυτεμα αλλά εγώ άρχισα να το μεστώνω στο μυαλό μου. Σκέφτομαι για κόκκινο. Χώρο να διαθέσω έχω αρκετό αλλά δεν θέλω να υπερβάλλω. Δεν θέλω να βάλω παραπάνω από όσα πρέπει. Πιστεύω ότι 150 κιλά κρασί θα είναι μια χαρά.
Last edit: 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν by fanish1.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- EIPHNH
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 133
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 14
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #10058
από EIPHNH
Απαντήθηκε από EIPHNH στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Παρα πολυ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο συμβουλεύτηκα για να φτιάξω κρασί πρώτη φορά φέτος. Η ποσότητα του κρασιού που θα βγει θα είναι πολύ μικρή γιατί ό,τι σταφύλια μάζεψα ήταν από μία μόνο κληματαριά, αλλά ούτως η άλλως δεν πίνουμε πολύ κρασί σαν οικογένεια. Περισσότερο ήθελα να πειραματιστώ και να εμπειρευτώ αν τελικά είναι εύκολη ή δύσκολη διαδικασία της παρασκευής οίνου. Έχω κάποιες ερωτήσεις. Είμαι σε φάση που έχω διαχωρίσει το μούστο απ'τα στέμφυλα (είναι κατακόκκινος!). Ο μούστος έχει αρχίσει να βράζει τον παρακολουθώ καθημερινά.
1) Δυστυχώς δεν έχω μουστόμετρο, ούτε ξέρω από που να προμηθευτώ και δεν είμαι σίγουρη αν θα το ξαναεπιχειρήσω (αν πάει καλά φέτος, σίγουρα!) αλλά μου είπε κάποιος ότι όταν δω να έχει σταματήσει η ζύμωση του μούστου και να έχει ηρεμήσει, τότε έιναι έτοιμο για αποθηκευση το κρασί. Ισχύει αυτό?
2)Την περίοδο που βράζει ο μούστος δεν τον ανακατεύουμε, σωστά? Κάπου διάβασα για ανάδευση, αλλά μάλλον ήταν σε άλλη φάση...
3)To μούστο τον έχω βάλει σε καθαρή και στεγνή κατσαρόλα και από πάνω τον έχω καλύψει με σίτα, είναι εντάξει?
4)Επίσης, επειδή δεν έχω βαρέλι για αποθήκευση κιεπειδή όπως είπα πρόκειται για μια πολύ μικρή ποσότητα κρασιού, μπορώ να το αποθηκεύσω κατευθίαν σε γυάλινα μπουκάλια που θα γεμίσω μέχρι πάνω και θα κλείσω με φελό? Και πόσον καιρό θα τα αφήσω εκεί να ωριμάσουν?
Μη γελάσετε με τις ερωτήσεις μου και τις πατέντες μου οι πιο έμπειροι, αλλά όπως είπα είμαι εντελώς άσχετη και αρχάρια. Ό,τι έμαθα το έμαθα κυρίως απ'αυτό το άρθρο και απο συμβουλές γνωστού μου.
Ευχαριστώ!
1) Δυστυχώς δεν έχω μουστόμετρο, ούτε ξέρω από που να προμηθευτώ και δεν είμαι σίγουρη αν θα το ξαναεπιχειρήσω (αν πάει καλά φέτος, σίγουρα!) αλλά μου είπε κάποιος ότι όταν δω να έχει σταματήσει η ζύμωση του μούστου και να έχει ηρεμήσει, τότε έιναι έτοιμο για αποθηκευση το κρασί. Ισχύει αυτό?
2)Την περίοδο που βράζει ο μούστος δεν τον ανακατεύουμε, σωστά? Κάπου διάβασα για ανάδευση, αλλά μάλλον ήταν σε άλλη φάση...
3)To μούστο τον έχω βάλει σε καθαρή και στεγνή κατσαρόλα και από πάνω τον έχω καλύψει με σίτα, είναι εντάξει?
4)Επίσης, επειδή δεν έχω βαρέλι για αποθήκευση κιεπειδή όπως είπα πρόκειται για μια πολύ μικρή ποσότητα κρασιού, μπορώ να το αποθηκεύσω κατευθίαν σε γυάλινα μπουκάλια που θα γεμίσω μέχρι πάνω και θα κλείσω με φελό? Και πόσον καιρό θα τα αφήσω εκεί να ωριμάσουν?
Μη γελάσετε με τις ερωτήσεις μου και τις πατέντες μου οι πιο έμπειροι, αλλά όπως είπα είμαι εντελώς άσχετη και αρχάρια. Ό,τι έμαθα το έμαθα κυρίως απ'αυτό το άρθρο και απο συμβουλές γνωστού μου.
Ευχαριστώ!
Last edit: 12 Χρόνια 1 Μήνας πριν by EIPHNH.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Συντονιστές: ilias
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Αμπέλι
- Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.051 δευτερόλεπτα