× Συζητήσεις σχετικά με την Ελιά (δέντρο και καρπό).

ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #3568 από zinia
ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ δημιουργήθηκε από zinia
Kαταπολεμώντας το δάκο με πλαστικά μπουκάλια

Πρόκειται για τον τύπο του πλαστικού μπουκαλιού. Ως «παγίδα» μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κοινά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ή αναψυκτικών του ½ ή του 1½ του λίτρου. Αρκεί να είναικαθαρά.Πώς φτιάχνουμε την παγίδα: Μετρώντας λίγο πιο κάτω από το στόμιο του μπουκαλιού, σε μιαν απόσταση από 7 εκατοστά για τα μικρά και 10 - 12 εκατοστά για τα μεγάλα μπουκάλια, ανοίγουμε με μια καυτή πρόκα 2 τρύπες στα μικρά και 3 - 4 τρύπες στα μεγάλα και με διάμετρο όσο το μικρό μας δακτυλάκι του χεριού και λίγο πιο μικρή, σχεδόν τόσο μικρή όσο χρειάζεται να μπορεί να χωράει μια κοινή μύγα.

Η πρόκα, για να μην καούμε, είναι προσαρμοσμένη σε μια χειρολαβή και την καίμε στη φωτιά ενός καμινέτου με γκάζι (υγραέριο).Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, γύρω από το λαιμό του μπουκαλιού προσαρμόζουμε ένα σύρμα εύκαμπτο και που να μπορεί εύκολα να γίνεται γάντζος για να μπορεί να κρεμαστεί από ένα κλαδί.

Τι βάζουμε μέσα στην παγίδα:
Ως ελκυστικό χρησιμοποιούμε το κοινό λίπασμα, θειική αμμωνία, που την προμηθευόμαστε από ένα γεωπονικό κατάστημα.
1. Στο μικρό μπουκαλάκι του ½ λίτρου βάζουμε 2 - 3 κουταλάκια του γλυκού από το λίπασμα.
2. Στο μεγάλο μπουκάλι του 1½ λίτρου βάζουμε 4 - 5 κουταλάκια του γλυκού από το λίπασμα.
3.Γεμίζουμε με νερό της βρύσης έως 2 - 3 δάχτυλα κάτω από τις τρύπες.

Η παγίδα είναι έτοιμη να πιάσει δουλειά!
Και τι δουλειά! Τέλεια!

Η παγίδα αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εξέλιξη και προσαρμογή των δακοπαγίδων που τοποθετούν οι παγιδοθέτες για λογαριασμό της κατά τόπον Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας για να μετριέται ο πληθυσμός του δάκου και να εφαρμόζεται ο κατάλληλος ψεκασμός.Αντί λοιπόν να μετράμε τον πληθυσμό του δάκου, με τις παγίδες αυτές τον συλλαμβάνουμε μαζικά.

Πόσα μπουκάλια, πού τα βάζουμε και πότε.

Σε κάθε δένδρο βάζουμε και μια παγίδα σχεδόν στο κέντρο και όσο φτάνει το χέρι μας. Αν είναι πολύ μεγάλο το δένδρο ή αν είναι για βρώσιμες ελιές μπορούμε να τοποθετήσουμε περισσότερα μπουκάλια, 3 - 4, περιμετρικά.
Χρόνος τοποθέτησης: αρχές Ιουνίου και το αργότερο μέχρι τέλους Ιουνίου. Αν δούμε ότι εξατμίζεται το νερό ή πέφτει η στάθμη του, προσθέτουμε για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.Αυτή είναι η πιο τέλεια παγίδα και σχεδόν αδάπανη οικονομικά για το δάκο και όχι μόνο!Τη χρησιμοποιούμε σε όλα σχεδόν τα οπωροφόρα δένδρα για να προλάβουμε το σκουλήκιασμά τους από την εναπόθεση και την εκκόλαψη των αυγών της «μύγας της Mεσογείου». Πριν καν αρχίσουν να ωριμάζουν οι καρποί, τοποθετούμε τις παγίδες στα δένδρα και γλιτώνουμε τους καρπούς!

Χρησιμοποιείται για τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα κεράσια και τα βύσσινα, τα μήλα, τα ροδάκινα και τους γιαρμάδες ίσως και σε κάποια άλλα που μου διαφεύγουν.Δοκιμάστε την και θα δείτε τα αποτελέσματα!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kouam, ουκρανια, fireseaker, Elena1964

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3580 από kouam
Απαντήθηκε από kouam στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου για τις παγίδες!!!
και πραγματικά σχεδόν χωρίς κόστος.

επειδή έχω καμιά δεκαριά ελιές που προσπαθώ να καλλιεργώ χωρίς δηλητήρια, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση:

τα βιολογικά ιδιοσκευάσματα (τύπου σκορδοσαπουνόνερο με αλκοόλη), που έχουμε διαβάσει οτι κάνουν πολύ καλή δουλειά σε άλλα φυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καταπολέμηση του δάκου???

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3582 από zinia
Απαντήθηκε από zinia στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
Απο όσα εχω διαβάσει δεν εχω βρει κατι αντίστοιχο. Αυτα τα βιολογικα ιδιοσκευάσματα κάνουν για όλα τα λουλούδια τριανταφυλλιές κλπ για διάφορους μύκητες δεν εχω βρει κατι για τον δάκο. Αν πεσει κατι στην αντίληψη μου θα σας το πω.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3586 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
Μπορεί να κάνω λάθος. Όμως αυτά ξέρω αυτά λέω.

2019.kalliergo.gr/forum/6-%CE%95%CE%BB%C...E%BF%CF%82.html#1571

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3590 από zinia
Απαντήθηκε από zinia στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
εχει μια λογικη ολο αυτο με προβληματισες δε λεω.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #3596 από fireseaker
Απαντήθηκε από fireseaker στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
.
Last edit: 10 Χρόνια 11 Μήνες πριν by fireseaker.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3597 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι το υπουργείο γεωργίας πρέπει να ασκήσει πολιτική κατά του δάκου. Οι ατομικές προσπάθειες τύπου παγίδας μπορεί να έχουν ακόμα και τ' αντίθετα αποτελέσματα.
Θα φέρω ένα φανταστικό παράδειγμα: Για να μην έχει κάποιος βοσκός πρόβλημα με τους λύκους που του τρώνε τα πρόβατα, βάζει ένα σύστημα, κάτι που το μυρίζουν οι λύκοι από μακριά, οι λύκοι μπαίνουν στην παγίδα του και εξοντώνονται. Ωραίο ακούγεται! Όμως φανταστείτε τη θέση του κοπαδιού και του βοσκού και της οικογένειας του βοσκού, όταν καταφθάνουν στο χώρο και στον περίγυρο της παγίδας τα θηρία!
Μου ακούγεται καλά να βάζουμε παγίδες μακριά από μας! Αλλά είναι τελείως φλου! Αν σε δει κάποιος να βάζεις κάτι μπορεί να το θεωρήσει ύποπτο. Γι αυτό λέω είναι θέμα της πολιτείας.
Ένα πρόβλημα όταν είναι μεγάλης έκτασης είναι πολιτικό. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι θέμα αγροτικής πολιτικής (δυστυχώς).
Ακόμα θα μπορούσα να προσθέσω: Όταν βάζουμε παγίδες πρέπει να ξέρουμε τις ιδιότητες που έχουν. Πόσο μακριά από το σημείο της παγίδας θα τη μυριστεί ο δάκος; Γιατί πηγαίνει στην παγίδα ο δάκος; Πότε πηγαίνει; Πώς εξοντώνεται;
Τις παγίδες αυτές έχουν επινοήσει γεωπόνοι και άλλοι σχετικοί. Είναι παγίδες καταμέτρησης του πληθυσμού του δάκου και όχι καταπολέμησής του. Μήπως, λέω μήπως, η παγίδα αυτή πολλαπλασιάζει το δάκο; Μήπως αυτό το λίπασμα λειτουργεί και σαν οιστρογόνο για το δάκο; Πώς θα χρησιμοποιήσω κάτι που δεν ξέρω πώς λειτουργεί; Τι πληθυσμός εντόμων υπάρχει στ’ αλήθεια στον περιβάλλον των δέντρων μας; Μήπως έτσι κι αλλιώς ο πληθυσμός τους μοιάζει με τον ωκεανό; Ε, τότε και μια νησίδα καθαρή από αυτά θα μας ικανοποιούσε. Οι γεωπόνοι μας τι λένε; Τόσες υπηρεσίες με τι ασχολούνται ... τα υπουργεία τους;
Έχω καταθέσει τις σχετικές μου εμπειρίες. Η εμπειρική γνώση δεν είναι ασφαλώς επιστημονική. Γι αυτό και περιμένω κι εγώ να μάθω απ’ τους άλλους. Όταν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, κάτι σοβαρό συμβαίνει. Συζητώντας το θέμα το αναλύουμε. Κάτι θα βγει. Μπορεί κι εγώ στο τέλος να μη βάλω παγίδες για ... λύκους και σερσέγκια, αλλά να βάλω για το δάκο! Μπορεί να με πείσετε.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3636 από zinia
Απαντήθηκε από zinia στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
ειχα πετυχει καποια στιγμη μια επιστημονικη μελετη για τον δακο απο το πανεπιστημιο θα ψαξω να την βρω για να την θεσω υπο μελετη για να τη συζητήσουμε

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3637 από zinia
Απαντήθηκε από zinia στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lena2, Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3640 από kerkyreos
Απαντήθηκε από kerkyreos στο θέμα ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ
καλισπερα στιν παρεα
θα ηθελα να προσθεσω κατι περι δακου, τουλαχιστον απο οτι ξερω,
λογο του οτι η Κερκυρα ειναι καταπρασινη απο τους αιωνοβιους ελαιωνες της, μια φορα και εναν καιρο( οχι πολυ μακρια) εβαζε η κυβερνιση ιδικα αεροπλανα για ψεκασμο κατα του δακου καθε χρονο,εως οτου εμφανιστικαν αυτοι οι οικολογοι,( δεν λεω και αυτοι δικιο εχουν) αλλα μαλον δεν θα εχουν προβλιματα με τον δακο ωπος πολοι ανθρωποι, διοτι απλως δεν θα εχουν ελαιωνεδενδρα, θυμαμε οταν ρατνιζαν τα αεροπλανα η σοδιες ηταν ποιο πλουσιες και ο καρπος κραταγε εως αργα επανω στο δεντρο με αποτελεσμα να οριμαζη καλιτερα και να αποδιδη περισοτερο λαδι στον παραγωγο, αυτος ηταν λοιπον ηταν και ο λογος που εχουν σταματιση και δεν νομιζω ποτε πια να επαναφερουν αυτες τις υπιρεσιες στους αγροτες,(ιδικα τωρα με αυτη την οικονομικη κατασταση).
ετσι λοιπον ας βολευτη κεθενας μονος του με το τροπο που νωμιζη ο καθενας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.078 δευτερόλεπτα