× Συζητήσεις σχετικά με την Ελιά (δέντρο και καρπό).

Ελαιόδεντρα σε μεγάλο υψόμετρο

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #10811 από Κράνιος
Ελαιόδεντρα σε μεγάλο υψόμετρο δημιουργήθηκε από Κράνιος
Ναι. Μπορείς να έχεις ελιές στο βουνό. Σε μεγάλο υψόμετρο.

Υπάρχουν κτήματα με ελιές ή μεμονωμένα ελαιόδεντρα σε μεγάλο υψόμετρο.
Πχ, στο χωριό των Καλαβρύτων Άρμπουνας, ψηλά, πάνω από τις πηγές του Αροάνιου ποταμού, πριν τουλάχιστον 30 χρόνια είχα δει μεγάλες ελιές στους κήπους του χωριού. Κάποιος δάσκαλος είχε φυτέψει στο οικόπεδο του σχολείου αρκετές ελιές, και ήταν φορτωμένες καρπό.


Μικροκλίμα
[/b]

Είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιορισμένη περιοχή. Έτσι, ψηλά, ανάμεσα στα βουνά, μπορούμε να βρούμε μικρές περιοχές όπου ο παγετός είναι αδύνατον να συμβεί και το χιόνι να είναι αδύνατον να παραμείνει χωρίς να λιώσει. Οι ορεινοί όγκοι μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά μερικές φορές.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να βρούμε ένα απάνεμο μέρος, ένα μέρος που το δέρνουν οι αέρηδες, κτλ... σε μεγάλο υψόμετρο.

Τα δέντρα δεν ενδιαφέρονται για το κλίμα της χώρας μας, δεν παρακολουθούν δελτία καιρού, αδιαφορούν για τις εικόνες από δορυφόρους, δεν ξέρουν τι σημαίνει χαμηλό βαρομετρικό. Ενδιαφέρονται μόνο για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί που ζουν. Μόνο το μικροκλίμα έχει σημασία για την ζωή των δέντρων.

Η ελιά δε φοβάται το κρύο γενικά. Μάλιστα για να καρποφορήσει, θέλει να έχει περάσει μια περίοδο πολύ έντονου κρύου τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο. Αυτό το έχει ανάγκη για να διαφορήσει τους οφθαλμούς της, για να μετατρέψει τα "μάτια" σε ανθοφόρα.
Η ελιά καταστρέφεται μόνο σε συνθήκες παγετού. Όταν ένα διαρκές πολύ ψυχρό ρεύμα αέρα "κατεβαίνει" από το βουνό μέσα σε μια κοιλάδα. Ο αέρας αυτός λέγεται "κατεβατός". Ο κατεβατός λοιπόν καταστρέφει την ελιά.

Η ιδιαιτερότητες του κάθε φυτού συνδυάζονται με το μικροκλίμα που επικρατεί στην περιοχή που ζει. Πχ η καρυδιά αντέχει στο κρύο και στον παγετό. Αν όμως, πριν να λιώσουν τα χιόνια ψηλά στο βουνό, κάτω στην κοιλάδα ο Μάρτης ξεγελάσει τις καρυδιές και τ' άλλα φυτά με ωραίες "γλυκές" μέρες, τα δέντρα ανοίγουν τους τρυφερούς ανοιξιάτικους βλαστούς τους. Ένας κατεβατός τότε καταστρέφει τη νεαρά βλάστηση, κι οι καρυδιές γίνονται "φλούδα" όπως έλεγε ο παππούς μου. Οι καρυδιές όμως που βρίσκονται πιο κοντά στα χιόνια του βουνού, δεν τολμούν να "ξεκινήσουν" την άνοιξη, πριν να λιώσουν τα χιόνια και εκλείψει τελείως η πιθανότητα παγετού - κατεβατού.

Αν παρατηρήσουμε λοιπόν καλά το μικροκλίμα, τα φυτά που ευδοκιμούν σε μια περιοχή, μπορούμε να βρούμε ένα μέρος ψηλά στα βουνά, σε μεγάλο υψόμετρο, όπου θα φυτέψουμε ελιές και θα παίρνουμε μάλιστα μεγάλη παραγωγή κάθε χρόνο. Ίσως το χωραφάκι στο χωριό μας να είναι το καταλληλότερο και να μην το έχουμε ψάξει ως τα τώρα....
Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by Κράνιος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #11047 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Ελαιόδεντρα σε μεγάλο υψόμετρο
Δεν μπορεί... Κάποιο λάθος κάνει ο Κράνιος. Ποιος είδε ψάρι στο βουνό;

paratolmo.blogspot.gr/2009/03/blog-post_7975.html

Χαχαχαχαχαααααα..... Τι έχετε να πείτε τώρα; Μήπως θεωρείτε τελειωμένη την υπόθεση της ελιάς για τη χώρα μας; Ε;
Αν αύριο μάθετε ότι καλλιεργούν ελιές στη Γερμανία θα τρέχετε να φτιάξετε λιοστάσια στις κορυφές των Ιμαλαΐων....
Τι άλλο να σας πω...

Να σας πω ότι όταν θα ενδιαφερθείτε θα είναι πλέον αργά; Ε;

Καλλιέργεια κηπευτικών σε container στην έρημο του Κατάρ.
Σε κοντέινερ... Δείτε το

!

Η Ινδία εισήγαγε την ελαιοκαλλιέργεια στην έρημο του Rajasthan
www.elies-ladikalamatiano.gr/nea-anakino...eiasteneremotou.html

Μια αεροτουρμπίνα παράγει νερό στην… έρημο!
www.gadgetfreak.gr/2012/05/06/%CE%BC%CE%...%CE%B7%CE%BD-%CE%AD/
Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by Κράνιος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #12193 από gzaxar
Απαντήθηκε από gzaxar στο θέμα Ελαιόδεντρα σε μεγάλο υψόμετρο
Καλησπέρα σε όλους.
Το θέμα με ελαιόδεντρα με ενδιαφέρει και εμένα. Εδώ και αρκετό και καιρό, (και φυσικά λόγω της κρίσης) έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με τις ελαιοκαλλιέργειες (ερασιτεχνικά κατ'αρχήν) και στην συνέχεια βλέποντας και κάνοντας. Το ζήτημα είναι ότι αν και υπάρχει αγροτική έκταση (χωρίς κάποια καλλιέργεια τώρα) που στο παρελθόν ο παππούς μου την χρησιμοποιούσε για παραγωγή σιτηρών και βρώμης, αυτή βρίσκεται σε υψηλό σχετικά υψόμετρο (από 580 έως 620 μέτρα) και θεωρητικά είναι απαγορευτικό για την καρποφορία της ελιάς. Τελευταία διαβάζοντας στο Internet, διάφορα για νέες ποικιλίες (αν και υπάρχουν και παλαιότερες) που είναι ανθεκτικές στο κρύο, αναθάρρυνα και το βλέπω πιο ζεστά το θέμα. Αν λοιπόν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα, σχετικά με ποιες ποικιλίες προτείνονται για ελαιοπαραγωγή και σε τέτοια υψόμετρα, όπως και με το πότε και πως πρέπει να γίνει η δεντροφύτευση (αποστάσεις δενδρυλλίων, κατεύθυνση φύτευσης, ποτίσματα κλπ), θα το εκτιμούσα πολύ να μου απαντήσει. Ευχαριστώ πολύ για όποιον μπορέσει και μου απαντήσει.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #12239 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Ελαιόδεντρα σε μεγάλο υψόμετρο
Πέφτει πάγος (παγετός) εκεί το χειμώνα; Είναι ρεματιά; Κρατάει πολλές μέρες το χιόνι; Τι άλλα δέντρα υπάρχουν στο περιβάλλον; Προς τα πού βλέπει το χωράφι; Προς τη θάλασσα; Προς το βοριά; Προς το νοτιά; Πιάνει πολύ αέρας το χωράφι;
Υπάρχουν καρυδιές εκεί; (Έστω λίγες). Παθαίνουν καταστροφή από τον πάγο την άνοιξη;

Εξέτασε λοιπόν πρώτα το μικροκλίμα. Το φρονιμότερο είναι να βάλεις λίγες ρίζες (5 ρίζες πχ), φέτος, και να δεις αν βγάλουν καλά πέρα το χειμώνα. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχουν άγριες ελιές κάπου εκεί τριγύρω. Έχω δει άγριες ελιές στο βουνό, στα 800 μέτρα. Ένας γνωστός μου πίστεψε ότι, αφού υπάρχουν άγριες ελιές εκεί στο βουνό, μπορεί ν' αντέχουν το κρύο. Έβγαλε το χειμώνα μια άγρια ελιά και τη φύτεψε στο χωράφι του. Το χωράφι του όμως ήταν δίπλα στο ποτάμι. Την πρώτη χρονιά στάθηκε τυχερή η άγρια ελιά. Τον άλλο χειμώνα όμως σ' έναν πάγο γερό, τέλος. Ξεράθηκε. 500 μέτρα πιο πέρα, μακριά από το ποτάμι, οι άλλες ακόμα ζουν και βασιλεύουν. Το κλίμα ακριβώς εκεί που βρίσκονται είναι γι αυτές τέλειο.

Αν βρω ένα ωραίο βιβλίο (δε θυμάμαι που βρίσκεται - στη βιβλιοθήκη μου δεν το βρήκα, μπορεί να βρίσκεται στο πατρικό μου σπίτι), θα σου δώσω λεπτομέρειες.

Ρώτησε κι ένα γεωπόνο.

Η ελιά σπάζει αν φορτωθεί με χιόνι πολύ. Αλλά ο εχθρός της είναι ο παρατεταμένος παγετός.

Αν τελικά η τοποθεσία κάνει για ελιές, θα βρεις τι ελιές να φυτέψεις.
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Κράνιος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #12248 από gzaxar
Απαντήθηκε από gzaxar στο θέμα Ελαιόδεντρα σε μεγάλο υψόμετρο
Ευχαριστώ πάρα πολύ, για την άμεσα ανταπόκριση.

Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για την επιλογή χωραφιού φύτευσης. Τώρα θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματά σου ένα-ένα.
Ξεκινάμε,

1) Γενικά δεν έχει μια σταθερή πορεία ως προς τον παγετό η περιοχή. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες χρονιές που η θερμοκρασία έπεσε μέχρι και -5 (σε 1-2, από τα τελευταία 20-30 χρόνια μπορεί να έπεσε και -10).
2) Τα 2 χωράφια είναι το α) σε απόσταση 100 μέτρα μακριά από ένα μικρό παραπόταμο του Αλιάκμονα, (προστατευμένο από άνεμο) ενώ β) το άλλο είναι επίσης σε επικλινής περιοχή και δίπλα έχει αμπέλι και είναι κοντά σε ένα ρεματάκι (αυτό ίσως έχει λιγότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια , γιατί σε 300 μέτρα σε ευθεία έχει ένα μικρό λόφο μπροστά του).
3) Το χιόνι πέφτει σχεδόν κάθε χρόνο, αλλά δεν το κρατάει πολύ. Γενικά υπάρχουν περιοχές κοντά που χιονίζει πολύ παραπάνω απ'ότι στην περιοχή μας.
4) Ο παππούς μου, παλαιότερα, είχε φυτέψει για αρκετά χρόνια φακή με επιτυχία ενώ σε 20 μέτρα χαμηλότερα σε υψόμετρο, υπάρχουν πάρα πολλές καρυδιές οι οποίες για πολλά χρόνια κάνουν καρύδια. Έχω μαζέψει και ίδιος όταν ήμουν μικρός. Για να πω δεν μπορώ να θυμηθώ αν είχε ζημιές παγωνιές ή όχι στην περιοχή.
5) Τα 2 επικλινή χωράφια, είναι με κατεύθυνση από ανατολή προς δύση, ενώ υπάρχουν και μερικά από Βορρά προς Νότο, τα οποία φαίνεται ότι έχουν καλύτερη κάλυψη ίσως από ήλιο, αλλά μάλλον είναι επίφοβα για παγετό γιατί είναι επίπεδα και δεν προστατεύονται από κάποιον φυσικό όγκο (λόφο κλπ).
Το ζήτημα είναι ενώ υπάρχουν αγρότες στην περιοχή ( αν και έχουν λιγοστέψει σημαντικά λόγω αστυφιλίας), αυτοί συνεχίζουν να καλλιεργούν παραδοσιακές μονοετής καλλιέργειες (σιτηρά, καλαμπόκι, πιπεριές, ντομάτες για βρώση, και άλλα λαχανικά), που κάποιες τελικά επιβιώνουν με τις επιδοτήσεις και μόνο. Από την άλλη δεν έχω ακούσει κάποιος να έχει δοκιμάσει κάτι άλλο ( όπως οπωροφόρα τύπου μηλιές κλπ) και εννοείται δεν άκουσα κάποιον να έχει δοκιμάσει ελιά (ίσως το δοκίμασε με λίγα δένδρα κάποιος στο χωράφι του και δεν απέδωσε και σταμάτησε). Πραγματικά δεν το ξέρω και αυτό για να πω την αλήθεια είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας.
6) Επειδή ζω σε περιοχή 60χμ μακριά και δεν έχω εικόνα από όλη την γύρω περιοχή για το αν έχει αγριελιές. Το σίγουρο είναι ότι θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και πηγαίναμε στο ποτάμι (Αλιάκμονα) που περνάει κοντά από την περιοχή δίπλα, στο ποτάμι είχε αγριελιές (το ποτάμι βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 40-50 m πιο κάτω από το επίπεδο των χωραφιών μου)

Η δική μου σκέψη είναι να φυτέψω από 2-3 δενδρύλλια σε κάθε χωράφι (αφού ούτως η άλλως είναι σε αγρανάπαυση) και να περιμένω τα αποτελέσματα για μια πιο εντατική καλλιέργεια.

Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση πολύ για την βοήθεια σου και θα είμαι υπόχρεος αν με ενημερώσεις όταν βρεις αυτό το βιβλίο που μου γράφεις, με περισσότερες λεπτομέρειες. Εννοείται και βέβαια ότι θα ρωτήσω κάποια στιγμή και ένα γεωπόνο. Απλά κάνω τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις για να ενημερωθώ και εγώ καλύτερα για το θέμα της ελιάς. Είμαι παντελώς "άσχετος" που λένε.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.108 δευτερόλεπτα