ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13276 από zaxos144
Απαντήθηκε από zaxos144 στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
Λοιπόν για να βάλω τα πράγματα στην θέση τους
Πρώτον το ότι οι εταιρίες βρήκαν έναν ακόμη τρόπο για να βγάζουν λεφτά ισχύει ανεξάρτητα αν βγάλουμε μανιτάρια(στο προβλεπόμενο ή όχι)
Δεύτερων υπάρχουν εταιρίες που πουλάμε για 3 ευρώ το μπλοκ αντί για 12 που πουλάμε άλλες
Είμαι γεωπόνος και άσχετα με αυτό την έχω ψάξει πολύ και ξέρω ακριβός τι σας λέω και όταν δοκίμασα το μπλοκ της Gemma έκανα ακριβός αυτά που έπρεπε να κάνω αλλά έβγαλα 1 κιλό μανιτάρια … θα μου πεις μπορεί να έτυχε!!! Ναι οκ θα σου πω
Αλλά !!!! Ποιος είναι διαθεμένος να κάνει τέτοιες δοκιμές ? ή περάματα?
Και τέλος πάντων ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας???
Εφόσον η συγκεκριμένη εταιρία είναι σοβαρή γιατί όταν πείρα τηλέφωνο μου λεγαν αρλούμπες κ όταν κατάλαβαν πως δεν με έπειθαν τα έριξαν στον προμηθευτή ?
Γιατί δν έγινε αντικατάσταση του προϊόντος?
Είναι το ιδιο παραμύθι που μας πλασάρουν όπως τα σουπερ φουντς αρωνια κλπ
Το κανουν απλα για να πουλήσουν
Όποιος θελει ας πιστέψει ότι δν είναι ετσι ή ότι ο φιλος που δουλεύει στην εταιρία νοιάζεται για το γενικό καλό
Εγω ειπα αυτά που ειχα να πω χωρις να εχω κανενα συμφέρων
Και φυσικά μην σταματήσετε ποτε να την ψάχνεται

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13277 από γιωργος1
Απαντήθηκε από γιωργος1 στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
Ας δούμε μερικές χρήσιμες οδηγίες για καλλιέργεια πλευρώτους στο σπίτι, με υπόστρωμα από καφέ.

Υλικά:
-2-3 κιλά κατακάθι καφέ (ελληνικού, εσπρέσο ή φίλτρου) - Μπορούμε να προμηθευτούμε αρκετό κατακάθι από κάποια καφετέρια
-προαιρετικά λίγο άχυρο, ροκανίδι ή στέλεχος καλαμποκιού
-3 κουταλιές της σούπας οικοδομικό γύψο
-μυκήλιο πλευρώτους (σπόρος)
-δοχείο εκκόλαψης (το κουβαδάκι από ποπ κορν είναι ιδανικό)
Σπόρο Πλευρώτους μπορούμε να βρούμε σε φυτώρια ( τα περισσότερα έχουν αποξηραμένο σπόρο). Σε αυτήν την περίπτωση ο σπόρος υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 10% σε σχέση με τον όγκο του καφέ.
Επίσης μπορούμε να παραγγείλουμε φρέσκο σπόρο από κάποιον παραγωγό πλευρώτους ή να τον παραγγείλουμε από το διαδίκτυο. Σε αυτήν την περίπτωση ο σπόρος υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 5% σε σχέση με τον όγκο του καφέ.
Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε μια ποσότητα(υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 15% σε σχέση με τον όγκο του καφέ) μολυσμένο άχυρο από υπόστρωμα πλευρώτους και να το χρησιμοποιήσουμε σαν σπόρο - αυτή είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στις φωτογραφίες και που γενικά προτείνεται ως η πιο εύκολη, αποδοτική και φθηνή.

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας οικοδομικό γύψο για κάθε κιλό καφέ (αυτό γίνεται για να ρυθμίσουμε το ph του υποστρώματος) . Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο άχυρο λίγο ροκανίδι από πλατύφυλλα ή ακόμα καλύτερα 2-3 στελέχη καλαμποκιού σε φέτες. (αυτά τα υλικά θα επιτρέψουν στο υπόστρωμα μας να μην είναι τόσο συμπαγές και πυκνό και έτσι ο μύκητας θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα) Προσθέτουμε κάποια ποσότητα νερού ώστε το μείγμα να μην είναι στεγνό. Ανακατεύουμε με προσοχή και το βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Έπειτα αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να στραγγίξει. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σε ποσοστό υγρασίας γύρω στο 70% (αν το σφίξουμε μια χούφτα καφέ στο χέρι μας να στάζουν λίγες σταγόνες) είναι έτοιμο για την σπορά. - Ανακατεύουμε με καθαρά χέρια τον σπόρο με τον καφέ και τον τοποθετούμε στο δοχείο της εκκόλαψης όπου και θα τον αφήσουμε σφραγισμένο ως το τέλος της συγκομιδής.

Επώαση:
Σκοπός της επώασης είναι να απλωθεί το μυκήλιο σε όλο το υπόστρωμα. Στο στάδιο αυτό η θερμοκρασία του υποστρώματος πρέπει να διατηρείται περίπους στους 25 °C. Έχει βρεθεί ότι πετυχαίνονται καλύτερα αποτελέσματα όταν η επώαση γίνεται στο σκοτάδι. Ο χρόνος επώασης μπορεί να κυμαίνεται από 20 μέχρι 40 ημέρες ανάλογα με το είδος του σπόρου και τις συνθήκες επώασης.

Συγκομιδή:
Σε ένα μήνα περίπου από την σπορά θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα μανιτάρια. Μαζέψτε τα όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρησιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.


Πηγή fytokomia.gr

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13335 από panagiotispanagiotis
Απαντήθηκε από panagiotispanagiotis στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
Παιδια επειδη το εχω ψαξει πολυ το θεμα θα συμφωνησω με το zaxo 144 οτι ειναι ΜΟΥΦΑ υποθεση στις περισσοτερες περιπτωσεις!!! και το τονιζω.
Προιον που δεν γραφει τι ακριβως ειναι , τι περιεχει δηλ. ,δεν γραφει οδηγιες ,και δεν εχει ουτε ημερομηνια παραγωγης ειναι μεγαλη κουταμαρα να δωσω η μαλλον να ξαναδωσω λεφτα για να το αγορασω.
Χτες πηρα επαγγελματικους σπορους ντοματας και στην ετικετα γραφει οτι μονο αν διαπιστωθει απο τους ιδιους οτι δεν φυτρωνουν περιοριζονται στην αντικατασταση τους. Αυτο σημαινει δυο πραγματα 1. ειναι πολυ σιγουροι για το προιον τους (γι αυτο ειναι και μετρημενοι οι σποροι)
2. ειμαστε σε μια καπιταλιστικη κοινωνια και αντε να βρεις τους σπορους που φυτεψες να τους εξετασουν ποσο μαλλον οταν προκειται για ενα μπλοκ για μανιταρια που δεν γραφει τιποτε πανω αντε να διαμαρτυρηθεις.
ΕΔΩ πρεπει να πω οτι πολλοι απο εμμας ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ σε πολλα προιοντα με ασχημα αποτελεσματα .Να κατηγορησω και τον εαυτο μου δηλ. αλλα
αν θελεις να σου δωσω 15 βαλε μου και δυο οδηγιες να το κανω σωστα τη δευτερη τριτη φορα.
Τελος να πω οτι παραγωγικα δεν αξιζει τα 12-15 ευρω γιατι δεν φτανει σε αυτη την παραγωγη σε συνθηκες μη επαγγελματικες αλλα και να φτασει θα βγουν ολα μαζι συνηθως και θα εισαι αναγκασμενος να φας 7-8 κιλα με τη μια
Γι αυτους που θελουν υποστρωμα δικο τους δυο ειναι τα μυστικα αχυρο απο σιτηρα
και καλη αναλογια επιμολυνσης με μυκητα . δες μανιταρια δυρφις το σχετικο βιντεο και θα καταλαβεις

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13527 από sem27gr
Απαντήθηκε από sem27gr στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
Από ότι διακρίνω μάλλον gemma είναι, από τον τύπο του μπλοκ, και από το νάυλον που διακρίνω, επειδή είναι αρκετά stretched φαίνεται ότι είναι η πρώτη συγκομιδή....

Τώρα γιατί έβγαλαν το αυτοκόλλητο.... ποιος ξέρει....

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13544 από γιωργος1
Απαντήθηκε από γιωργος1 στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
καλοφαγωτα!!!!!
ζηλεψα τωρα παω να παρω και γω 1 μπλοκ 15 γιουρα τα χουν σε μας
gemma

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #14540 από gio3
Απαντήθηκε από gio3 στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ..
ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ
Π.Χ. ΑΝ ΠΑΡΑΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ Κ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΜΕΤΑ
ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ Κ ΓΝΩΣΤΟΥΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΕΓΧΟ?
Η' ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΓΚΟ
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19120 από GiannisKal
Απαντήθηκε από GiannisKal στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
χαιρετώ όλα τα μέλη,

καινούργιος εδώ ... ας συστηθω πρωτα απ' όλα...
Γιάννης, 45 χρονων, γεννημενος Πειραια τα τελευταια 20 χρόνια μενω Α.Ηλιούπολη.
Είπα να δοκιμασω κι εγω να κανω μανιταράκια που τόσο πολυ μου αρέσουνε. :)
Παρακάτω σας παραθέτω ένα «ημερολόγιο» από αυτή την πρώτη προσπάθεια μου.
Προσπάθησα ν’ ακουλουθήσω τις οδηγίες που βρήκα σε αυτο το βίντεο.


Πήρα λοιπόν άχυρο, μυκήλιο pleurotus (όχι ξερό), παστερίωσα το άχυρο, το στράγγιξα για 4 ώρες και το έβαλα σε 2 σακούλες ( από 6 κιλά η καθε μία ) μαζί με το μυκηλιο (απο 200 γρ. έκαστη).
Συμπίεσα τις σακούλες, έκανα απο καμμια 25αριά ανοίγματα σε σχήμα σταυρου (περιπου 4 εκατοστα) στη καθεμία και τις άφησα σε σκοτεινο δωμάτιο.
μετά από 15 ημέρες επώασης.
1) Και οι 2 σακούλες ( η μια με παστεριωμένο άχυρο ή άλλη με μη παστεριωμένο) είχαν αρκετή υγρασία οπότε οι παραπάνω τρύπες δεν έπαιξαν κανένα αρνητικό ρόλο ως προς αυτό.
2) Αυτή με το μη παστεριωμένο άχυρο ήταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (>70% αποικισμένη από τον μύκητα). Την έβαλα σε ελαφρά φωτεινό σημείο εντός σπιτιού. Αρχικά μεγάλωσα λίγο τις τρύπες της και ψεκάζω μέσα από αυτές καθώς κι από επάνω τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με εμφιαλωμένο νερό. Στη συνέχεια άφησα μόνο το κάτω μέρος της σακούλας (όλη την υπόλοιπη την αφαίρεσα) για να λειτουργεί σαν «πιατάκι». Συνέχισα το ψέκασμα με εμφιαλωμένο νερό x 3 φορές / ημέρα.
3) Σε αυτή με το παστεριωμένο άχυρο ο μύκητας είχε εξαπλωθεί το πολύ στο 40% του υποστρώματος αλλά διέκρινα σε 2 σημεία αμυδρές σκούρες πρασινίλες. Αφαίρεσα το προσβεβλημένο άχυρο από αυτά τα σημεία κι επειδή δεν ήξερα τι άλλο να κάνω αυτοσχεδίασα, έβγαλα όλη την αχυρόμπαλα απο τη σακούλα την έβαλα σε ελαφρά φωτισμένο σημείο (μακρυά απο την άλλη) στο σπίτι και την ψεκάζω τουλάχιστον 2φορές την ημέρα. Η ίδια αχυρόμπαλα (με το παστεριωμένο άχυρο και με τη πολύ χαμηλή αποίκηση) μου παρουσίασε κι άλλες πρασινίλες, οπότε και πάλι αυτοσχεδίασα, τη διέλυσα και έβαλα όσο υγιές και αποικισμένο άχυρο μπορούσα σε 5 μικρές σακούλες (φαγητού large)
Σήμερα, 28 ημέρες μετά την έναρξη της προσπάθειας:
Την κατάσταση της αχυρόμπαλας που είχε αρχικά καλή αποίκιση (τώρα εξωτερικά δεν φαίνεται αυτή η αποίκιση) την βλέπετε στις φωτογραφίες. Και πάλι καλά λέω για πρώτη φορά! :)
Αλήθεια γιατί τα πλευρωτά βγαίνουν τόσο "σγουρά";

Η ανάπτυξη του μύκητα στις μικρές σακούλες φαίνεται κι αυτή στις φωτογραφίες. Αναρωτιέμαι … είναι ικανή ποσότητα υποστρώματος για να μου δώσει καρποφορία;
Το ξέρω βιάστηκα... Το ξέρω, σαν πρωτάρης έκανα πάρα πολλά λάθη ... αλλά κάτι έμαθα απ' όλη τη διαδικασία.
Και μία ακόμη ερώτηση που θα εκτιμούσα αν μου απαντούσε κάποιος.
Πως θα μπορούσα να "πάρω" μυκήλιο από αυτές τις αχυρόμπαλες για την επόμενη προσπάθεια μου;
Φιλικά Γιάννης










Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19133 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
Καλώς ήρθες GiannisKal,

Ωραία περιγραφή και φωτογραφίες!

Δε γνωρίζω από μανιτάρια, αλλά μου έκανε εντύπωση ότι το παστεριωμένο άχυρο είχε περισσότερα προβλήματα από το μη-παστεριωμένο.

Αν έβαζα στοίχημα θα το έχανα, γιατί θα θεωρούσα το παστεριωμένο άχυρο καλύτερο υπόστρωμα.

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19145 από GiannisKal
Απαντήθηκε από GiannisKal στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!

ilias έγραψε: Καλώς ήρθες GiannisKal,

Ωραία περιγραφή και φωτογραφίες!

Δε γνωρίζω από μανιτάρια, αλλά μου έκανε εντύπωση ότι το παστεριωμένο άχυρο είχε περισσότερα προβλήματα από το μη-παστεριωμένο.

Αν έβαζα στοίχημα θα το έχανα, γιατί θα θεωρούσα το παστεριωμένο άχυρο καλύτερο υπόστρωμα.


κι εγώ το ίδιο πίστευα ....

Επειδή μόλις μπήκα στο μαγικό κόσμο της καλλιέργειας των μανιταριών (που πάντα ήταν από τις πρώτες γευστικές προτιμήσεις μου), κάτι αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο (σύμφωνα με την άποψη μου) και θέλοντας να "συνεισφέρω" και ν' ανταλλάξω απόψεις και ιδέες συνεχίζω την "παράθεση" του ιστορικού των προσπαθειών μου.

2/11/2013
ΑΠΟΤΥΧΙΑ της 1ης Προσπάθειας μου, εκτός εάν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία τα 350 γραμμάρια μανιταράκια που πήρα από το πρωτο κύμα.
Ενώ είχαν βγεί αρκετά μανιτάρια από αρκετά σημεία της αχυρόμπαλας αυτά δεν είχαν καθόλου δύναμη ν' αναπτυχθούν και "σγούρυναν" ζάρωσαν από την 1η ημέρα.
Τα μάζεψα κι "έκλεισα" ξανά τη σακούλα που απ' ότι αποδείχτηκε την είχα λανθασμένα ανοίξει ολοκληρωτικά από την 1η στιγμή.

Κατόπιν Παρατηρήσεων, Μελέτης κι Αυτογνωσίας μέχρις στιγμής έχω κάνει τα εξής λάθη (και πιθανότατα όχι μόνο αυτά):

1) Χρησιμοποίησα άχυρο χωρίς να το έχω κόψει σε μικρά κομμάτια.
2) Έφτιαξα μεγάλο υπόστρωμα ενώ έπρεπε να φτιαξω μερικά μικρότερα.
3) Χρησιμοποίησα μαύρη σακούλα ενώ έπρεπε να χρησιμοποιήσω διάφανη.
4) Βιάστηκα να λήξω το στάδιο της επώασης χωρίς να έχει καταληφθεί το υπόστρωμα ολοκληρωτικά από το μυκήλιο. Στην πολύ αργή εξάπλωση του μυκηλίου πιστεύω ότι εφταιγε και η θερμοκρασία που ήταν περίπου στους 23 βαθμούς. Εκτός αυτού όταν πέρασα στο επόμενο στάδιο της επαγωγής η θερμοκρασία ήταν περίπου ίδια οπότε δεν έδωσα κανένα ερέθισμα στον μύκητα για έναρξη της καρποφορίας.
5) Άνοιξα ολοκληρωτικά τη σακούλα με αποτέλεσμα να ψεκάζω 3-4 φορές την ημέρα την αχυρόμπαλα για να μην στεγνώνει.

Μετά απ' αυτά και θεωρώντας ότι το σημαντικότερο λάθος μου ήταν το (4) είμαι έτοιμος για την καινούργια προσπάθεια μου.
Έφτιαξα λοιπόν ένα αυτοσχέδιο μίνι επωαστήριο (θα μιλήσω σε επόμενο post γι' αυτο με οδηγίες - 26 βαθμούς κελσιου εσωτερικά), όπου τοποθέτησα προσωρινά τις 2 μικρές σακούλες με άχυρο που δείχνουν να έχουν κάποια πρόοδο, ωσπου να αρχίσω το 2ο εγχείρημα μου.
Αυτό όμως προυποθέτει ακόμα λίγο "μελέτη"....

Φιλικά Γιάννης
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20623 από Nicolas-GR
Απαντήθηκε από Nicolas-GR στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!
Αναμένουμε νέα σχετικά με την ανάπτυξη της καλλιέργειας...!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.057 δευτερόλεπτα