- Δημοσιεύσεις: 74
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 27
ντοματα κ προληψη ασθενειων
- dionisios
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
καθαρες .
οταν θα αρχισουν να ερχοντε η ντοματες σε τελικο σταδιο τοτες θα βλεπετε να ενφανιζουν οι ντοματες αυτο το προβλημα
τοτες ειναι αργα κ θα απελπιστουμε γιατι τσαμπα ποτιζαμε κ
σκαλιζαμε κ να κοπριες...
τωρα τι επρεπε να κανω για να μην γινη αυτο ????????
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PALIOS
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 107
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 139
. Στήν ελεύθερη, ή οικιακή συνήθη καλλιέργεια, μέ δεδομένη τήν ευφορία καί τά συστατικά τού εδάφους, τό πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται σέ μικρό ποσοστό καί περιορίζεται κυρίως στούς πρώτους - πρώτους καρπούς. Μετά, ελάχιστα. Από κάποια αδυνμία -ανισορροπία στήν κατανομή (μάλλον περιωρισμένων) θρεπτικών συστατικών μεταξύ καρπού καί βλαστού, ... τήν πληρώνουν οι πιό πρώτοι καρποί! Έ, .. τί νά κάνομε; μέ ένα συγκεκριμένο δυναμικό θρέψεως ... δέν ημπορείς νά τά έχης όλα, ανάπτυξι βλαστού, θρέψη πρωτου καρπού, νέα καρποφορία,...
Βλέπε τόν καρπό πού δένει. Ό,τι αρχίζει καί εμφανίζει τέτοια συμπτώματα, ... κόβετο καί πέταξέ το. Νά μη βαρύνη ως τό τέλος τό φυτό. Καί αυτό θά είναι περιωρισμένο κυρίως στήν αρχή, στού πρώτους - πρώτους καρπούς.
PALIOS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- georz
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Δημοσιεύσεις: 38
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 6
"Σήψη καρπού – πολύ συχνό πρόβλημα στις σπιτικές τομάτες. Εμφανίζεται σαν μια καφετιά, βαθουλωτή και μάλλον στεγνή σήψη με μέγεθος μισού ευρώ ή μεγαλύτερο, προς την πλευρά του άνθους – δηλαδή από την άλλη μεριά του μίσχου. Προκαλείται από έλλειψη ασβεστίου που συνδυάζεται με ακατάστατο πότισμα του φυτού. Το πασσάλωμα και το κλάδεμα της τοματιάς μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αφαιρέστε τον προσβεβλημμένο καρπό για να αναπτυχθούν κανονικά άλλοι καρποί ποτίζετε τακτικά το φυτό και προσθέστε ασβέστιο. Βάλτε εδαφοκάλυψη για να διατηρείται υγρό το χώμα και αποφύγετε το σκάλισμα κοντά στις ρίζες της τοματιάς. Μη χρησιμοποιείτε αμμωνιούχα λιπάσματα."
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
PALIOS έγραψε: Τό πρόβλημα αυτό, τού τοπικού σαπίσματος - μαυρίσματος στόν πάτο τής ταμάτας, όπως μού έχουν 'πεί λιπασματάδες, είναι αποτέλεσμα τής ελλείψως ασβεστίου (ολικού ή σέ αφομοιώσιμη μορφή). Η πρόληψις - αντιμετώπισίς τού μέ κατάλληλο λίπασμα είναι μόνο γιά επαγγελαματίες καί σέ ελεγχομένη καλλιέργεια. Οπότε ξεχάσετέ το.
. Στήν ελεύθερη, ή οικιακή συνήθη καλλιέργεια, μέ δεδομένη τήν ευφορία καί τά συστατικά τού εδάφους, τό πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται σέ μικρό ποσοστό καί περιορίζεται κυρίως στούς πρώτους - πρώτους καρπούς. Μετά, ελάχιστα. Από κάποια αδυνμία -ανισορροπία στήν κατανομή (μάλλον περιωρισμένων) θρεπτικών συστατικών μεταξύ καρπού καί βλαστού, ... τήν πληρώνουν οι πιό πρώτοι καρποί! Έ, .. τί νά κάνομε; μέ ένα συγκεκριμένο δυναμικό θρέψεως ... δέν ημπορείς νά τά έχης όλα, ανάπτυξι βλαστού, θρέψη πρωτου καρπού, νέα καρποφορία,...
Βλέπε τόν καρπό πού δένει. Ό,τι αρχίζει καί εμφανίζει τέτοια συμπτώματα, ... κόβετο καί πέταξέ το. Νά μη βαρύνη ως τό τέλος τό φυτό. Καί αυτό θά είναι περιωρισμένο κυρίως στήν αρχή, στού πρώτους - πρώτους καρπούς.
PALIOS
Καλημέρα,
Το συγκεκριμένο πρόβλημα το έχω κάθε χρόνο στην καλλιέργεια της ντομάτας στην περιοχή που καλλιεργώ (Αλεποχώρι Μεγάρων).
Η μαύρη κηλίδα όντως είναι έλλειψη ασβεστίου και την αντιμετωπίζω με προσθήκη μίας κουταλιάς της σούπας ασβεστίου σε κάθε φυτό αλλά αφού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Η εμφάνιση δεν γίνεται στους πρώτους καρπούς.
Θα έλεγα γίνεται μετά το μέσον της συγκομιδής και προς το τέλος αυτής.
Κάποιοι φυτωριούχοι της περιοχής μάλιστα συστήνουν και διαφυλλικούς ψεκασμούς μαζί με την προσθήκη στο έδαφος.
Μετά από έλεγχο του χώματος σε χημείο μας είπαν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ασβέστιου αλλά δεν είναι αφομοιώσιμος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗ
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
1.Από έλλειψη ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ που είναι και το ποίο συχνό φαινόμενο στα κηπευτικά.(ντοματα ,πιπεριά κ.α.) Σε προτείνω να κάνεις ανάλυση εδάφους και σε περίπτωση έλλειψης προσθήκη ασβεστίου.Προληπτικά μπορείς να ρίξεις μαρμαρόσκονη(ως βιολογικό).
2.Συχνά το φαινόμενο αυτό δημιουργείται και από την έλλειψη νερού.Την λύση την γνωρίζεις
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- sunrize
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 504
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 363
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Ki_pouros
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 159
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 171
Χρειάζεται είπαμε ασβέστιο. Οι ντοματιές το χρειάζονται και για να μη σαπίζουν-μαυρίζουν αλλά και για να κρατάνε τα άνθη τους. Το ασβέστιο το βρίσκουμε και από τα τσόφλια των αυγών. Πήγαινε λοιιπόν σε ενα εργαστήριο που παρασκευάζουν γλυκίσματα ή πίτες ή μακαρόνια και ζήτα τα τσόφλια των αυγών που εκείνοι πετάνε. Σπάστα σε όσο μικρότερα κομματάκια μπορείς, σκάψε λίγο γύρω από τη ρίζα και άπλωσέ τα εκεί. Περίπου τσόφλια 2 αυγών σε κάθε ρίζα. Αν πρόκειται να φυτέψεις κι άλλες ντοματιές κάνε το ίδιο μέσα στο λάκο που θα φυτεύεις. Θα λύσεις το πρόβλημα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- sunrize
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 504
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 363
Ki_pouros έγραψε: Την διάγνωση την κάνανε όλοι πολύ σωστά. Και τις μεθόδους για την αντιμετώπιση σου τις γράψανε. Ας προσθεσω κι εγω ακόμη μια μέθοδο δοκιμασμένη από μένα.
Χρειάζεται είπαμε ασβέστιο. Οι ντοματιές το χρειάζονται και για να μη σαπίζουν-μαυρίζουν αλλά και για να κρατάνε τα άνθη τους. Το ασβέστιο το βρίσκουμε και από τα τσόφλια των αυγών. Πήγαινε λοιιπόν σε ενα εργαστήριο που παρασκευάζουν γλυκίσματα ή πίτες ή μακαρόνια και ζήτα τα τσόφλια των αυγών που εκείνοι πετάνε. Σπάστα σε όσο μικρότερα κομματάκια μπορείς, σκάψε λίγο γύρω από τη ρίζα και άπλωσέ τα εκεί. Περίπου τσόφλια 2 αυγών σε κάθε ρίζα. Αν πρόκειται να φυτέψεις κι άλλες ντοματιές κάνε το ίδιο μέσα στο λάκο που θα φυτεύεις. Θα λύσεις το πρόβλημα.
Καλη ιδεα !
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.