× Εικόνες από κήπους που βρίσκονται εντός πόλεων, αλλά και από την παραγωγή τους. Μπορεί να είναι μερικές γλάστρες σε ένα μπαλκόνι, η οργανωμένοι κήποι σε ελεύθερους χώρους.

Μεταφύτευση ώριμης ντοματιάς;;;

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Ημέρες πριν #7276 από Roula
Μεταφύτευση ώριμης ντοματιάς;;; δημιουργήθηκε από Roula
Παιδιά SOS! Αντί για ντομάτα, νομίζω ότι έχω κάνει πατάτα...Το Πάσχα είχα σπείρει ντοματιές σε χτιστή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μου, οι οποίες τώρα είναι στη φάση που ανθίζουν τα πρώτα τους μπουμπούκια και έχω τρελαθεί από χαρά! Μόνο που τις έχω φυτέψει σε απόσταση 20-25cm μεταξύ τους... Οπτικά μου φαίνονται υγιείς. Ωστόσο διαβάζω ότι η ιδανική απόσταση φύτευσης είναι πάνω από 60cm! Μόλις χθες, ένας ξάδερφος από το χωριό μου είπε ότι μπορεί να σαπίσει το φυτό ή να μην βγάλει καθόλου καρπό και ότι πρέπει να τις αραιώσω ακόμα και τώρα, βγάζοντας τις ενδιάμεσες ντοματιές μαζί με το χώμα τους και φυτεύοντάς τες αλλού.
Υπάρχει λύση σε αυτή τη φάση;
(Υ.Γ.: Συμπαθάτε με με τις ανοησίες μου...Πρώτη φορά αποφάσισα να φυτέψω τα καλοκαιρινά λαχανικά μας.) :unsure:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν #7277 από georgeb
Απαντήθηκε από georgeb στο θέμα Μεταφύτευση ώριμης ντοματιάς;;;
Ρούλα καλημέρα.
Οι δικές μου (ντοματίνια για την ακρίβεια) είναι σε ακόμη μικρότερη απόσταση (10-15cm) και έχουν ήδη δέσει ντοματάκια και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.Πρόσεξα όμως ιδιαίτερα το χώμα. Παλιότερα που το είχα ξανακάνει χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, είχαν πολύ μικρή απόδοση. Εγώ θα περίμενα να δω την εξέλιξή τους και μετά θα αποφάσιζα. Αν πάλι είναι πολλές, δεν πειράζει να αφαιρέσεις μερικές.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν #7278 από Roula
Απαντήθηκε από Roula στο θέμα Μεταφύτευση ώριμης ντοματιάς;;;
Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετές, τώρα είναι γύρω στα 15 φυτά.
Ευχαρίστως να περιμένω να δω την εξέλιξή τους για να αποφασίσω μετά, απλώς δεν ξέρω μέχρι ποιο σημείο θα πρέπει να περιμένω -και εν τω μεταξύ δεν ξέρω αν, έχοντάς τες έτσι ως τότε, προκαλέσει κάποιο κακό.
Όσο για το χώμα, μπορώ να ρωτήσω με ποιον τρόπο το έχεις προσέξει; Εγώ έχω χρησιμοποιήσει compost αναμεμειγμένο με χωνεμένη κοπριά. Τίποτε περισσότερο. Ευχαριστώ για το χρόνο σου!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν - 11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν #7280 από georgeb
Απαντήθηκε από georgeb στο θέμα Μεταφύτευση ώριμης ντοματιάς;;;
Το ίδιο και γω. Καλά χωνεμένη κοπριά από το χωριό και ένα καλό φυτόχωμα - compost που χρησιμοποιώ χρόνια, σε αναλογία 1 - 1 περίπου. Φαντάζομαι αν αραιώσεις τα φυτά θα σου δώσουν πιο πολλούς και μεγάλους καρπούς, αλλά δεν νομίζω ότι αν τις αφήσεις θα χαλάσουν. Πάντως και γω τελείως αρχάριος είμαι, οπότε περίμενε να απαντήσει κάποιος πιο έμπειρος.
Last edit: 11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν by georgeb.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Roula

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν #7281 από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα Μεταφύτευση ώριμης ντοματιάς;;;
Μεγάλος συγχρωτισμός φυτών = λιγότερος χώρος για ρίζες άρα μικρότερες ρίζες = μικρότερα φυτά = λιγότεροι καρποί.

Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και στους ανθρώπους και τις κοινωνίες; Πολλοί άνθρωποι σε περιορισμένο χώρο δημιουργούν ανταγωνιστικές τάσεις επειδή ο καθένας δεν "έχει αρκετό αέρα" να αναπνεύσει/αναπτυπτυχθεί/λειτουργήσει (όσο θα μπορούσε) με αποτέλεσμα συχνά κάποιος δυνατός να επισκιάσει τους υπόλοιπους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις ντοματιές σου!

Θεωρώ πως το μεγαλύτερο κέρδος που έχω αποκομίσει τα τελευταία 2 χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με τον κήπο είναι ότι με βοηθάει να φιλοσοφώ και να αναπτύσσω την κοινή λογική. Παρατηρώντας πως λειτουργεί η φύση των φυτών, αντιλαμβάνομαι πως κάπως έτσι λειτουργεί και η φύση των ανθρώπων παρόλο που για κάποιους λόγους το έχουμε ξεχάσει ή μας έκαναν να το ξεχάσουμε.
Και η όλη προσπάθεια που γίνεται τελευταία για να αναβιώσει η ερασιτεχνική κηπουρική, πόσο μάλλον να διατηρηθούν παραδοσιακοί σπόροι πιστεύω πως γίνεται όχι μόνο σαν ανάγκη επιβίωσης μελλοντικά αλλά κυρίως από μια εσωτερική ανάγκη που έχουμε αρχίσει όλοι μας λίγο-πολύ να νιιώθουμε, να ξανα-ανακαλύψουμε τη φύση (στο εύρος και το βάθος που την αντιλαβάνεται ο καθένας μας).

Και τέλος, ο συνδυασμός χώματος (δηλ τροφής για τον σπόρο) και σπόρου (καλός, κακός, μέτριος, αδύναμος, ανθεκτικός κλπ) μέσα από την παρατήρηση των φυτών μου ήταν για μένα ένα άριστο υπόβαθρο για να σκεφτώ/φιλοσοφήσω τη ζωή μου, τις επιλογές μου, παλιές και μελλοντικές και να ωριμάσω μέσα μου. Κι αν κάποια φυτά δεν τα καταφέρνουν να φτάσουν μακριά, δεν πειράζει, δεν είμαστε όλοι μας προορισμένοι να καρπίζουμε εξίσου. Η αποτυχία και η μετριότητα είναι επίσης 2 ισχυρά δεδομένα της ζωής, χωρίς πολύ σκέψη ή υπερβολικό συναίσθημα ξεπαστρέβουμε και δοκιμάζουμε ξανά.

Η αλήθεια είναι ότι πλατίασα στο θέμα σου Roula, αλλά το post σου ήταν μια καλή αφορμή να πω φωναχτά κάποιες σκέψεις μου..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker, Roula

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν #7290 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Μεταφύτευση ώριμης ντοματιάς;;;
Καλησπέρα Ρούλα,

Το μείγμα χώματος ακούγεται ισχυρό ώστε να συντηρήσει τα φυτά.

Έτσι όμως όπως είναι τώρα τα πράγματα, είναι ευκαιρία να πειραματιστείς.

Δηλαδή;
α) Μπορείς να δοκιμάσεις να αφαιρέσεις κάποια φυτά, το μικρό "τ" (Τ τ Τ).
Αυτό όμως έχει τον κίνδυνο να πληγώσεις τις ρίζες και στα άλλα δύο γειτονικά φυτά και τελικά να "χάσεις" 3 φυτά.

β) Να κόψεις από τη βάση το μεσαίο φυτό, το μικρό "τ" (Τ τ Τ).
Με αυτό τον τρόπο θα χάσεις ένα φυτό, αλλά θα διαφυλάξεις τα άλλα δύο.

γ) Να μην κάνεις τίποτα και να δεις πως θα πάνε.

δ) Να συνδυάσεις τις λύσεις α) και β).

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Roula

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.258 δευτερόλεπτα