× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #9685 από Y1annis73
. δημιουργήθηκε από Y1annis73
Παιδιά εκτός αν είναι ελληνική ποικιλία και στο ebay υπάρχουν καλοί παραγωγοί

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #9764 από demis
Απαντήθηκε από demis στο θέμα .
Φιλε DAVIS απο το συγκεκριμένο κατάστημα προμηθεύτηκα σχεδόν το 70% - 80% των σπόρων (μελιτζάνες, κολοκυθάκια , ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια, φασολάκια, καλαμπόκια, μάραθο, μαϊντανό κ.α) αποτέλεσμα ? άστο καλύτερα….
Ενώ στο σπορείο τα φυτά αναπτύσσονταν κανονικά με το που τα μεταφύτευσα στον κήπο μόνο οι ντομάτες άντεξαν… δεν ξέρω ίσως να έφταιγα εγώ, βρήκα λοιπόν από κάποιον στην λαϊκή, τυχαία, που είχε ντόπιες ποικιλίες και σε πληροφορώ ότι όχι μόνο αναπτύχθηκαν και καρποφόρησαν σε 1,5 μήνα !! (περίπου μέσα Ιουνίου τα αγόρασα) αλλά και παρόλο τον καύσωνα και δίχως πανί σκίασης δεν έχει χαλάσει ούτε ένα φυτό!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #9844 από panagiotispanagiotis
Απαντήθηκε από panagiotispanagiotis στο θέμα .
παιδια μη τρελαινεστε με τα βιολογικα και στο κατω κατω τι παει να πει βιολογικος σπορος , εχεις εγγυηση οτι ο καλλιεργητης εκανε 100% βιολογικη καλλιεργεια με πιστοποιηση και κρατησε σπορο????? Οπως ειπε και ο demis καλιτερα να παρω απο κανα γνωστο και να κρατησω κι εγω μετα σπορο και να το χαρισω κιολας.
ασε που για να μη γινονται οι σποροι αν εχεις κανει τα σωστα βηματα μπορει να ειναι και μεταλλαγμενοι και να εχουν εντολη να μην πολλαπλασιαζοναι στο dna τους.
ετυχα φυτο που ξεκινησε για αγγουρια και εγινε κολοκυθοπεπονια για αυτο και αποφασισα να καλλιεργησω του χρονου ποικιλιες ντοπιες απο γνωστους και μακρια τη μια απο την αλλη για τυχον προσμιξεις . αν τυχουν σποροι που περρισευουν θα τους χαρισω μεσω του καλλιεργω και θα προκειται για ντοματα ,κολοκυθι ,πιπερια καλομποκι ( που το ξεραινω) , λαχανο(κερκυρας) και μελιτζανα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias, Ki_pouros, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #9845 από kerkyreos
Απαντήθηκε από kerkyreos στο θέμα .
τι να σας πω κ εγω , μου εστηλε καποιος βιολογικους σπορους αρχες του χρονου, με αποτελεσμα , φυτεψα μελιτσανα πιπερια ( βιολογικους) τελος φεβρουαριου σε θερμοκιποιο κ αργοτερα τα φυτεψα στον κηπο,αποτελεσμα???
μεχρι σημερα δεν εχω φαει ουτε μελιτσανα ουτε πιπερια!!!!
μολις τωρα αρχισουν μερικες κ βγαζουν μικρες μελιτσανες, οσο για τις πιπεριες ?? αστα καλυτερα. ακομι ειναι 20 ποντους σε υψος.
μετα μου λετε για βιολογικους σπορους.
αν καποιος θελει να χαρισει η ανταλαξει σπορους πρεπι πρωτα να ειναι συγουρος για την ποιοτιτα τους πρωτα κ μετα να τους δινει,
Ευχαριστω

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #9846 από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα .
Δεν καταλαβαίνω τι εννοούμε όταν λέμε βιολογικός σπόρος....σπόρος από παραδοσιακή ποικιλία ή σπόρος ό,τι να ναι που καλλιεργήθηκε με βιολογικό τρόπο δηλ όχι πολλά χημικά ραντίσματα και λιπάσματα;

Αν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση, ας μην είμαστε υπερβολικοί και ζητάμε την απόλυτη αγνότητα στους σπόρους μας ....ακόμα κι αν καλλιεργούμε παραδοσιακές ποικιλίες από το ίδιο φυτό , π.χ ντοματα. Για να παραμείνει η ποικιλία αγνή και να μην επικονιαστεί μέσω των μελισσών με άλλες ποικιλίες που έχουμε στο χωράφι (πόσο μάλλον σε ένα μικρό οικιακό κήπο) ή με τα διπλανά χωράφια χρειάζεται μια ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους καθόλου ευκαταφρόνητη.

Οπότε φοβάμαι ότι κι εμείς οι απλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές που καλλιεργούμε τα φυτά μας όπως τα καλλιεργούμε (με άγνοια, πειραματισμό , κλπ) μπασταρδεύουμε τις ποικιλίες σε ένα ελάχιστο έως μικρό βαθμό κάθε χρόνο κι αυτό θα λειτουργεί σωρευτικά στα επόμενα χρόνια.
Αν κάνω λάθος σ αυτό που γράφω , ας με διορθώσει κάποιος...

Αν πάλι μιλάμε για την δεύτερη περίπτωση, τότε ο σπόρος μπορεί να έιναι κακού γενετικού υλικού, άρα δεν αξίζει καν η προσπάθεια.

Πάντως, από την φετινή μου εμπειρία οι παραδοσιακοί σπόροι που έλαβα, ελάχιστοι φύτρωσαν έως καθόλου σε μια συγκεκριμένη περίπτωση και από αυτούς που φύτρωσαν αρχικά ακόμη λιγότερα σπορό-φυτά προέκυψαν. Επίσης, προσπαθώντας να αξιοποιήσω όλα τα σπορόφυτα που προέκυψαν, κάποια παρέμειναν καχεκτικά έως μινιατούρες ενώ τα άλλα προόδευαν και κάρπισαν. Το ακριβώς αντιθετο παρατήρησα να συμβαίνει με σπόρους εμπορίου που φύτρωναν σχεδόν όλοι και γρήγορα και φυσικά τα σπορόφυτα των φυτωρίων είναι πάντα φουντωτά και ζουμπουρλούδικα (έχει ήδη συμβεί μια προεπιλογή).

Θέλω να πω μ αυτό πως (ανάμεσα σε άλλους παράγοντες) και η διαδικασία της ξήρανσης και διατήρησης των σπόρων ώστε να βγάλουν σωστά φυτά δεν είναι απλή υπόθεση για όλους μας. Θέλει πολύ υπομονή και θέλει και λίγη τελειομανία στη δημιουργία σωστών συνθηκών υγρασίας-θερμοκρασίας ιδίως όταν κρατάς τους σπόρους για 2η, 3η χρονιά...... οπότε χρειαζόμαστε και σ αυτό εκπαίδευση.

Τελικά, νόμιζα πως "άνοιγα" ένα παραθυράκι για να ασχολούμαι με τη φύση κι ανακαλύπτω πως το παραθυράκι είναι ολόκληρη καγκελόπορτα με ατελείωτο βάθος και πλάτος στον ορίζοντα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias, tsouknidas

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #12674 από tsouknidas
Απαντήθηκε από tsouknidas στο θέμα .
Συμφωνώ με την Δέσποινα.Η πραγματικότητα είναι ότι βιολογική παραγωγή δεν μπορεί να έχεις ποτέ 100%.Αντικειμενικά το πιστοποιημένο βιολογικό προιόν έχει την σήμανση του βιολογικού απο τις εκάστοτε μετρήσεις που γίνονται στο προιόν προτού διοχετευτεί στην αγορά και το ποσοστό απαγορευμένων για βιολογική καλλιέργεια ουσιών που φέρει.Υπάρχουν ρήτρες σε αυτό το ποσοστό.Το βιολογικό μήλο που τρώς απλώς δεν έχει το ίδιο μεγάλο ποσοστό με το συμβατικά καλλιεργούμενο.Άνεμος,έντομα,υδροφόρος ορίζοντας παίζουν τον ρόλο τους.Το ίδιο ισχύει και για τους σπόρους.
Οι ποικιλίες που έτρωγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες δεν υπάρχουν πια στις μεγαλουπόλεις.Ο σπόρος που έχει κανείς απο καλλιέργεια τέτοιων ποικιλιών στην πόλη έχασε ένα μέρος της αρχικής του μορφής όσον αφορά το γενετικό του υλικό μόνο που ταξίδεψε απο το χωριό στην πόλη και εκτέθηκε σε διαφορετικές κλιματικές παραμέτρους.
Για μένα ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργώ τα μέγιστα βιολογικά λαχανικά είναι να διατηρώ την ισορροπία στον κήπο μου και να παρεμβαίνω ακόμη και με βιολογικά σκευάσματα όσο γίνεται λιγότερο.Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω πασχαλίτσες το καλοκαίρι και γεωσκώληκες τον χειμώνα.Χαίρομαι επίσης όταν βλέπω αφίδες και τετράνυχο.Αυτό σημαίνει σίγουρη παρουσία και οφέλιμων εντόμων.Το περασμένο καλοκαίρι ήμουν περήφανος και το διατυμπάνιζα στους γείτονές μου:"Ένα αλογάκι της Παναγιάς στις φασολιές μου!Ναί!Ένα αλογάκι της Παναγιάς στις φασολιές μου!''.Έκατσε 4 μέρες στις φασολιές και ήταν φούλ απο αυγά.Αυτό είναι η ευτυχία του βιοκαλλιεργητή.Όμως η απειροσύνη μου ουσιαστικά ήταν αυτή που βοήθησε στην ισορροπία.Έχασα τις αγγουριές,(νερό,αφίδες)γέμισαν ψωρίαση οι πεπονιές...και άλλες περιπτώσεις.Τότε ήρθαν και οι σύμμαχοι...
Εάν πάρω σπόρο απο αυτούς τους κλασσικούς στα φακελάκια που προέρχονται απο συμβατικές καλλιέργιες και καλλιεργήσω με βιολογικό τρόπο,πολλές παράμετροι του γενετικού υλικού θα διαφοροποιηθούν με τα χρόνια και θα είναι και πιο νόστιμα.
Εάν θέλω να διατηρήσω ντόπιες ποικιλίες,πρώτα πρέπει να διατηρήσω την εντοπιότητα και έπειτα να καλλιεργήσω απομακρυσμένα(ενδείκνυνται ημιορεινές απομακρυσμένες περιοχές μακρυά απο άλλους αγρότες)
Ευχαριστώ και σας αφιερώνω αυτό το βιντεάκι με πολύ αγάπη:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.047 δευτερόλεπτα