× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Έχει σημασία αν ο σπόρος είναι βιολογικός ή συμβατικός;

Περισσότερα
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #3997 από flora
Για τη βιολογική καλλιέργεια βοτάνων και λαχανικών έχει σημασία αν ο σπόρος είναι βιολογικός ή όχι; :huh:
Άραγες; :dry:
Διαβάζω διάφορα και μπερδεύτηκα. :blink:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #4002 από ΑΠΙ
Καλησπέρα, απ' τά λίγα πού ξέρω διαβάζωντας διάφορα βιβλία, τί εννοείς λέγωντας συμβατικούς σπόρους ; αυτούς τού εμπορίου ;
Στήν αγορά υπάρχουν καί βιολογικοί, πιστοποιημένοι.
Εκτός απ' τό άν χρησιμοποιήσης βιολογικούς σπόρους, τό μέρος πού θά σπείρης είναι καθαρό από λιπάσματα (χημικά) ; Εάν όχι χάνεις καί τούς βιολογικούς σπόρους.
Συμβατικοί νομίζω είναι οί σπόροι πού προέρχονται από φυτά εργαστηρίων καί όχι από παραδοσιακές ποικιλίες, ως εκ τούτου θά έχουμε τά ανάλογα φυτά.
Ειδικά γιά τά βότανα πιστεύω ότι βιολογικοί σπόροι είναι οί φυσικοί, ώς εκ τούτου καί τά φυτά καί συμβατικοί σπόροι ότι μπορούμε νά βρούμαι (εργαστιριακό-φιαχτό) στό εμπόριο.
Έφερα απ' τά βουνά τής Σύρου φασκόμηλο, φυτά καί φύτεψα στό κήπο, θυμάρι καί κάπαρη, δέν χρησιμοποιώ στό κήπο λιπάσματα εδώ καί πολλά χρονια (15-20 περίπου).
Καλή επιτυχία.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #4022 από PALIOS
" ... Στήν αγορά υπάρχουν καί βιολογικοί, πιστοποιημένοι; ..."
Όχι παιδί μου, .. δέν υπάρχει η έννοια τού "βιολογικού" στόν σπόρο. τό "βιολογικό " αναφέρεται στήν καλλιέργεια καί στήν πιστοποίησι.
Η πιστοποίησις τού σπόρου αφορά τήν ποικιλία, ("βελτιωμένη", κλώνο, υβρίδιο, ...), τήν απόδοσι καί αντοχή, (χωρίς νά διευκρινίζωνται οι προϋποθέσεις!), τήν συντήρησι γιά τήν επιτυχία νά φυτρώση καί τήν καθαρότητα από μύκητες - ασθένειες.

Τίς ποικιλίες θά πρέπη νά τίς διακρίνης σέ παραδοσιακές καί εμπορικές. Οι εμπορικές, συνήθως, αναφέρονται σέ "βελτιωμένες" (= προσανατολισμένες σέ μεγάλη παραγωγή) ποικιλίες .
Η "βελτίωσις" μπορεί νά ξεκινά από μιά απλή διασταύρωσι, η οποία, άναπαργόμενη, μπορεί καί συνεχίζει νά διατηρή τά χαρακτηριστικά της, τόν κλώνο, τό υβρίδιο τό οποίο άν αναπαραχθή μέ σπόρο εκφυλίζεται καί μέ τά χρόνια επανέρχεται στήν βασική ποικιλία,
καί,
φθάνει έως τά γεννετικά τροποπιημένα, τών οποίων ο σπόρος δέν φυτρώνη κ'άν.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι, ό,τι θά κρατούσαν γιά σπόρο, εφρόντιζαν:
νά προέρχεται από υγειή καί όχι ασθενικά φυτά, τά οποία όμως
περιώριζαν σέ τόπο λιγώτερον εύφορο καί κατά προτίμησι σέ τόπο πού έσπερναν αυτό τό είδος μετά από χρόνια,
περιώριζαν πολύ τήν ενισχυτική θρέψι τους (τό λιγώτερο δυνατόν λίπασμα καί πότισμα),
τά έσπερναν πιό αργά (νά μή κάνουν πολύ φύλλο) καί πιό αραιά (γιά πιό δυνατά)
καί ήλιαζαν πολύ καλά τόν σπόρο.
Επίσης, εφρόντιζαν, είτε νά αλλάζουν τόν τόπο καλλιέργειάς των, ή νά ανταλλάσουν μεταξύ τους τούς σπόρους των.

PALIOS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOMVOS, fireseaker

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4051 από flora
Ανεκτήμητες πληροφορίες για τη σποροκαλλιέργεια. Θα τα δοκιμάσω όλα αυτά κι εγώ.
Μια ένσταση μόνο για το ήλιασμα των σπόρων. Προτιμότερη η ξήρανση σε στεγνό δροσερό σκιερό περιβάλλον.
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Θα αποφύγω τους σπόρους του εμπορίου και είμαι μέσα.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4053 από flora
Καλή τύχη με την κάπαρη.
Πάει μόνο όπου θέλει αυτή. Αν μαζεψεις σπόρο ξέρω να σου πω πως να προσπαθήσεις να το βλαστήσεις σε σπορείο, αλλά δεν εγγυώμαι ότι θα σου φτουρήσει μετά τη μεταφύτευση.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου σχετικά με τους βιολογικούς σπόρους.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4054 από PALIOS
Στήν ένστασι τής Φλώρας:
" ...Μια ένσταση μόνο για το ήλιασμα των σπόρων. Προτιμότερη η ξήρανση σε στεγνό δροσερό σκιερό περιβάλλον..."

Απαντώ μέ βάσι τήν εμπειρία μου, (καί όχι μόνον ό,τι έκαναν οι παλιοί):
Οι σπόροι πού πεφτουν στό χώμα καί "ψήνονται" όλο τό καλοκαίρι από τήν ζέστη, στήν πρώτη ευκαιρία (εποχή - θερμοκρασία -υγρασία), φυτρώνουν πολύ πιό αποτελεσματικά από εκείνους πού θά σπείρετε εσείς. Ακόμη καί στό ακαλλιέργητο. Τό πρόβλημα εδώ είναι τά ζιζάνια.
Ο καθένας ας βγάλη τά συμπέρασματά του, άς εύρη τίν τρόπο καί ας πράξη ό,τι νομίζει πιό αποτελεσματικό.
PALIOS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4115 από ΑΠΙ
Φλωρα σ' ευχαριστώ γιά τίς πληροφορίες σου καί κατάλαβα απ' τά λόγια σου (πάει όπου θέλει αυτή), ότι έχεις σχέση, επαφή, μέ τήν κάπαρη.
Σ' ένα κυκλαδονήσι μού λένε ότι πάει εκεί πού θά τόν πάει ό .... μηρμυγκας !!!
Απ' αυτό τό νησί έφερα σπόρους κάπαρη, (μαζεμένους μέ τό χέρι), τούς φύτεψα στό έδαφος καί φυσικά δέν φύτρωσε ποτέ τίποτα !!!!
Λέω μέ τό χέρι μαζεμένους γιατί αργότερα μού έδωσαν σπόρους κάπαρη σέ φακελάκι γνωστής εταιρίας στήν αγορά σπόρων καί μέ αυτούς φυσικά δέν έγινε τίποτα.
Σήμερα είχα μιά μεγάλη γευστική απόλαυση πού μέ βάζη πάλι νά ψάχνω τά δίσκολα αλλά καί ωραία.
Μού έφεραν κι έφαγα (ωμά) .... σταμναγκάθι από Αμοργό !!!!! Προσοχή !!! άγριο, ελεύθερο σέ ένα κάβο τού νησιού, όχι ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΜΕΝΟ.
Τώρα μετά απ' αυτό τό γευστικό ... σόκ ψάχνω σπόρους σταμναγκάθι.
Ότι φώτα μπορείς νά μού δώσης, ειδικά γιά τόν σπόρο κάπαρης, καλοδεχούμενα.
Καί πάλι ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.042 δευτερόλεπτα