× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21355 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γειά και χαρά.
Ψάχνοντας για διαφορές στη χημική σύσταση του περικαρπίου απο αυτή των σπόρων κατέληξα σ' αυτή την μελέτη. Πρέπει να θυμάσαι αρκετή Χημεία, αλλά βγαίνει κάποιο συμπέρασμα.
www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_capsaicin.htm
Νομίζω ότι αφαιρώντας τους σπόρους, αποφεύγεις προβλήματα ερεθισμών (κυρίως αιμορροίδων). Τρώγοντας μόνο το περικάρπιο δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος οτι το κατάλαβα, θα ρωτήσω και τους Παναμέζους, αν και δεν νομίζω οτι οι συγκεκριμένοι φίλοι μου το ψάχνουν τόσο επιστημονικά. Ισως όμως απο εμπειρία να ξέρουν κάτι. Θα ξέρω αύριο το πρωί - λόγω της διαφοράς ώρας.
Χαίρομαι που τα λέμε.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21361 από theologis
Απαντήθηκε από theologis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Λοιπόν φίλε Τάσο χαίρομαι που βλέπεις τις πιπεριες σου να μεγαλώνουν και ελπίζω κάποια στιγμή να πάρεις και καρπό δίνοντας μου ετσι το κουράγιο να κάνω ακόμη μια προσπάθεια του χρόνου για τις συγκεκριμένες πιπεριές. Σε ότι αφορα τον σπόρο και επειδή ασχολούμαι πολύ με την μαγειρική σου λέω ότι βγάζοντας τον σπόρο από οποιαδήποτε πιπεριά μειώνεται σημαντικά το κάψιμο .......αν εχεις δει καποιους chef που μαγειρεύουν χρησιμοποιουν ως επι το πλείστον τις τσίλι σε σάλτσες και σε μαρινάδες για μπάρμπεκιου βγάζοντας δε τους σπόρους λένε ότι το φαγητό γίνεται πικάντικο απλα και όχι καυτερο. Το ιδιο κάνω και εγω όταν μαγειρεύω για την οικογένεια και φίλους για να μη τους τρομάξω από το κάψιμο (το'κανα μερικές φορές και όταν τρωνε σπιτι μου δοκιμάζουν πρώτα γιατι την πάτησαν πολλές φορές. :cheer: ) Αν πρόκειται όμως να τις διατηρήσεςι με κάποιον τρόπο δεν είναι απαραίτητο να βγάλεις τον σπόρο.Ειδικά αν τις βάλεις σε λάδι ο σπόρος δίνει το κάψιμο περισσόρο και το περικάρπιο την γεύση και την όμορφη μυρωδιά. Στην κατάψυξη διάβασα από ένα φίλο ότι τις βάζει ετσι όπως είναι ωμές. Θεωρω ότι είναι λάθος γιατι μετα από καιρό νερουλιάζουν.Ειναι προτιμότερο να τις ζεματίσουν ή ακόμη καλύτερα να τις ψήσουν στη σχάρα και μετα να καταψυχθούν.....
Καλή σου μέρα

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21412 από monemvasios
Απαντήθηκε από monemvasios στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Συγγνώμη για την καθυστέρηση της ενημέρωσης μου αλλά μου έκατσαν τρελλά πράγματα μετά τον γυρισμό μου στην Μονεμβασιά, οπότε συνεχίζουμε.
Το ένα κλαδί αρχίζει να ωριμάζει τις τελευταίες μέρες ενώ η υπόλοιπη είναι γεμάτη από ανθάκια

Επίσης κάποιος συνφορουμίτης μου ζήτησε να του στείλω κάποιους σπόρους όσο ήμουν στην Ανάβυσσο αλλά δυστυχώς με το Ιντερνετ που είχα στην εκεί και το αρχαίο Λαπτοπ μου πρέπει να κλείνει 15ετία φέτος αλλού πατάς και αλλού πήγαινε δυστυχώς έσβησα όλα τα εισερχόμενα μυνήματα και δεν θυμάμαι ούτε το όνομα του. Παρεμπιπτόντως πως μπορούμε να στέλνουμε σπόρους μεταξύ μας υποθέτω με ανταλλαγή στοιχείων μέσω pm? κανένα παλιοσείρι ας μας πληροφορήσει πάραυτα.

Ως προς το σχόλιο του theologis έτσι όπως τις καταψύχω πραγματικά δεν νερουλιάζουν (Όσες είναι για μελλοντική χρήση τις πλένω τις στεγνώνω καθαρίζω τους σπόρους τις κόβω φετούλες και τις βάζω όπως προείπα στην κατάψυξη.) Απλά ξέχασα να αναφέρω ότι δεν τις τυλίγω με τίποτα απλά χύμα μέσα σε γυάλινα βιδωτά βαζάκια και μόλις αρχίζουν να παγώνουν κτυπάω τα βαζάκια ελαφρά γι να ξεκολλήσουν.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη των καρπών και φωτογραφίες από ντομάτες παραδοσιακών Ελληνικών ποικιλιών δυστυχώς άργησα να τα φυτέψω αλλά μέχρι την Κυριακή θα είναι και αυτές στην θέση τους, κάλλιο αργά παρά ποτέ θα τρώμε και τον Δεκέμβρη ντομάτες αν βοηθήσει ο καιρός.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21414 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.
Μόλις επέστρεψα κι εγώ απο ένα σύντομο ταξιδάκι στην Τήνο. Βρήκα την κατάσταση ελεγχόμενη χάρη στο γείτονα που πότιζε με επιμέλεια.
Εκανα τις πρώτες μεταφυτεύσεις: Αρκετές Habaneros, μία Trnidad scorpion και μία Carolina reaper. Τα φυτά είναι πολύ εύρωστα, περισσότερο απ' ότι περίμενα. Για να έχετε συγκριτική εικόνα, οι γλάστρες που βλέπετε είναι διαμέτρου 40 εκατοστών. Χάρισα και δύο Habaneros σε φίλους.
Φαίνεται οτι η θέση αποδείχτηκε φιλική (φώς, προστασία, προσανατολισμός, θερμοκρασία). Μέχρι τώρα τα πήγα καλά και με το πότισμα. Ελπίζω να μήν τα χαλάσω τώρα - είπαμε λίγο νερό και μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Αν ξέρετε κάτι διαφορετικό, πείτε μου τώρα να ενημερώσω τον καλό μου γείτονα μια που θα ξαναφύγω για την Τήνο και θα μείνω για ένα μήνα. Εννοείται οτι θα τους πάω δωράκια δύο-τρεις Habaneros και θα έχω να ασχολούμαι εκεί ώστε να μή μου λείψει το σπορ...
Για το θέμα των σπόρων και γιατι δεν πρέπει να τους τρώμε άκουσα ενδιαφέρουσες απόψεις απο φανατικούς "καψαινολόγους". Θα βεβαιωθώ και θα σας πω την επομένη φορά.
Για την ώρα, γειά σας.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21415 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Συμπληρωματικό, για monemvasios.
Φίλε μου, στέλνεις προσωπικό μήνυμα (υπάρχει εικονίδιο επάνω δεξιά) και ανταλλάσεις διευθύνσεις κατοικίας με τον ενδιαφερόμενο φίλο για αποστολή σπόρων.
Πολύ καλές οι διευκρινήσεις για την κατάψυξη, ευχαριστώ.
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21418 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γειά σας και πάλι.
Εχω μια ερώτηση για τη διατήρηση-ξήρανση των Cayenne. Εχω κάθε χρόνο πολύ μεγάλη παραγωγή και προσπαθώ να τις διατηρήσω με τον παραδοσιακό τρόπο της γιαγιάς μου. Πέρασμα με βελόνα σε κλωστή, τρυπώντας το κοτσανάκι και κρέμασμα σε σκοτεινό μέρος, όπως βλέπετε στη φωτό. Τις χρησιμοποιούμε κυρίως για τη φασολάδα. Αναρωτιέμαι όμως αν είναι σωστός αυτός ο τρόπος γιατί οι πιπερίτσες ξεραίνονται εντελώς, δεν μπορείς να τις δαγκάσεις και απλά δίνουν κάποια γεύση στο φαγητό, το κάνουν καυτερό αναλόγως με το πόσο τις αφήνεις να βράσουν μαζί ή τις προσθέτεις μετά το μαγείρεμα. Εννοείται οτι οι σπόροι είναι μέσα.
Βέβαια οι Cayenne υπολείπονται σε καυστικότητα απο αυτές που προσπαθώ να καλλιεργήσω τώρα, δηλ. τις Habaneros και τις άλλες δύο, έχουν όμως κι αυτές το γούστο τους, κυρίως σε ανταμοίβουν με πολύ μεγάλη παραγωγή. Μαζεύεις κάθε εβδομάδα και το φυτό γεμίζει αμέσως καινούργια ανθάκια κι αυτό γίνεται απο τώρα μέχρι τις αρχές του Χειμώνα.
Η ερώτησή μου είναι αν ξέρετε κάποιον άλλο τρόπο διατήρησης αυτών των πιπεριών.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21426 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Τί γίνεται, φύγατε όλοι για διακοπές..?
Κάνατε την καλύτερη δουλειά.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21429 από bookimam
Απαντήθηκε από bookimam στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γεια χαρά Τάσο
Εγώ εδώ είμαι ,έτσι και αλλιώς δεν πάω διακοπές λόγω δουλειά ς ,,,έτυχε να γεννηθω μυρμήγκι,,,
Και οι δικές μου πιπεριές καγιέν,,,και κάτι άλλες μικρές καυτερές βγαίνουν συνέχεια και δεν ξέρω τι να τις κάνω,, περισυ εκανα και εγώ το ίδιο κόλπο κλωστή βελόνα κρέμασμα,,, αλλά μετα λύπης διεπιστωσα μετα από λίγο καιρό σκευρωσαν μουμιοποιηθηκαν ,,έχασαν την καψαδα τους στο μισο ,,σαν να ετρωγες χαρτάκια με καυτερούς σπόρους
Στο λάδι να τις βάλουμε? Αλλά και πόσες να βάλουμε στο μπουκάλι του λαδιού μέσα?? Ωραία θα έχουμε πιπερρατο λάδι τις υπόλοιπες???? σακουλάκια στην κατάψυξη μήπως??? δεν θα νερουλιασουν????
Για μισό και πως τα διατηρεί ο Μπάρμπα Στάθης???? φασολάκια αρακά καροτακια?????και ανοίγουμε τα σακουλάκια απο την κατάψυξη του σκλαβενιτη και είναι σαν φρέσκα???
Αν τον ξέρει κάποιος ας του κάνει ενα τηλεφωνακι μπας και μας πεί

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21435 από monemvasios
Απαντήθηκε από monemvasios στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Εχεις δοκιμάσει να κάνεις ξήρανση σε φούρνο με αέρα, Googlrare το (ξήρανση λαχανικων στον φούρνο) και θα βρεις αναλυτικές οδηγίες απλά θέλει χρόνο και στην αρχή μικρή ποσότητα μέχρι να το τελικό αποτέλεσμα. Οι δικές μου Manzano δεν μου φτάνουν προς το παρόν για μακρυχρόνια ξήρανση όσες δεν πάνε σε φαγητά γίνονται κρέμα, αλλά κάποιες απλές κατευρούλες, οι συνηθισμένες πολύχρωμες όταν τις είχα με το τσουβάλι τις αποξήρανα στο φούρνο ενώ τώρα που έχω κατά πολύ λιγότερες τις κάνω κρεμαστές με βελόνα κλωστή πιστεύω ότι θέλει καλά αεριζόμενο μέρος και ας μην είναι εντελώς σκιερό, βέβαια παίζει ρόλο και η περιοχή του καθένα μας άλλη υγρασία πχ Βόρεια Ελλάδα άλλη Νότια Πελοπόνησσος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tasos66100

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21437 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Πολύ αναλυτικές οι οδηγίες στο "φτιαχνω μόνος μου'. Αλλά χρειάζεται τόσο πολύς χρόνος στο φούρνο..? Απελπισία..!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.065 δευτερόλεπτα