× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

Περισσότερα
9 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #21738 από dgkipouridis
Απαντήθηκε από dgkipouridis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Στέλνω και τα
άλλα
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #21739 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Φίλε Θεολόγη,
οι καγιέν είναι μονοετείς, είτε σε θερμοκήπιο είτε εκτός. Τουλάχιστον εγώ αυτη την εμπειρία έχω. Επειδή ομως υπάρχουν τουλάχιστον 5 γνωστές διαφορετικές ποικιλίες, δεν ξέρω αν κάποια είναι πολυετής. Εγώ έχω 3 διαφορετικές, χωρίς να ξέρω δυστυχώς ποιές είναι. Μου έδωσαν τους σπόρους στην Ολλανδία με τα ονόματα "de cayeene", "tabasco cayeene" και "chili cayeene".Κάθε χρόνο κρατάω σπόρο και συνεχίζω. Εξαιρετικά εύκολα φυτά και δίνουν χιλιάδες πιπερίτσες, έχω δώσει σ'ολη τη γειτονιά και συγγενείς - οι οποίοι τα πετάνε γιατί δεν τρώνε καυτερά.
Τώρα το ύψος των "άλλων". Οι carοlina και scorpion είναι αυτή τη στγμή 1,85 εκ. και οι habaneros 1,60 εκ. Μέτρησα το καθαρό ύψος των φυτών, απο την επιφάνεια του χώματος μεχρι την κορυφή.
Αν τα βάλλεις σε γλάστρες, όπως εγώ, υπολόγισε όσο το δυνατον μεγάλες και ψηλές. Αν πράγματι ζουν πάνω απο 10 χρόνια και εξακολουθούν να αναπτύσσονται με τους φετεινούς ρυθμούς, μάλλον θα παραιτηθώ απο την προσπάθεια. Το χώρο μου τον είδες, δεν είναι για τέτοια. Εκτός κι άν πετύχω κάτι στην αυλίτσα στην Τήνο, εκεί όμως η πρόσβαση τον χειμώνα είναι εκτός συζήτησης... Εσύ είσαι σε αλλα επίπεδα. Χωραφάκι, πραγματικές κηπευτικές εργασίες, ευκολώτατη πρόσβαση, καμμιά σχέση με το μπαλκόνι και τις γλάστρες μου. Εγώ είμαι του νηπιαγωγείου, απλά έχω μεράκι και θέλω να μαθαίνω καινούρια πράματα.
Γεια και χαρά.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #21740 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Φίλε dgkipouridis,
Πλούσιο το υλικό σου. Ομως δεν διαβάζονται τα χειρόγραφα σ'αυτην την ανάλυση. Πολύ θα ήθελα να δω τι γράφεις, κάνε μια προσπάθεια να τα πληκτρολογήσεις.
Περιμένω,
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #21741 από dgkipouridis
Απαντήθηκε από dgkipouridis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Υστερα από απαίτηση του Τάσου, σας τα στέλνω πληκτρολογημένα.


Χαιρετώ άπαντες στο φόρουμ και δίνω συνοπτικά την γνώμη μου για κάποια από τα ζητήματα που τέθηκαν.
Θεολόγη τα καγιέν είναι και αυτά πολυετή . Προσωπικά δεν δοκίμασα να ξεχειμωνιάσω τέτοιες πιπεριές γιατί απλούστατα δεν αξίζει τον κόπο να κάνεις τόση φασαρία για ένα φυτό που έχει μεγάλη βλαστησιμότητα και γρήγορη απόδοση (120 μέρες).
Τάσο τα habaneros είναι πολυετη και πράγματι ζουνε 15 χρόνια . Οι πιπεριές γενικά , ακόμη και οι capsicum annum ( θεωρητικώς ετήσια φυτά) και πολύ περισσότερο οι capsicum chinense είναι πολυετη φυτά . Καλλιεργητής τους μου είπε πως του έζησαν μέχρι και 12 χρόνια . Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις , μια από τις οποίες είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος .
Τα φρούτα τα μαζεύουμε όταν είναι πληρως ώριμα αλλα όχι υπεώριμα , γιατι τότε περιορίζουμε την ζωή και την υγεία του φυτού . Κριτήριο ωριμότητας είναι κυρίως η απόκτηση του χρώματος που πρέπει να εχει το φρούτο κάθε ποικιλίας(κόκκινο-ποτοκαλλί-σοκολατί κλπ)
Η διατήρηση είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν το κατέχω . Ξέρω κάποιες από τις επιλογές , αλλά μέχρι τώρα εφάρμοσα μόνο δυο και μου άρεσε η μία .Δοκίμασα βαπτίζοντας φρούτα σε ελαιόλαδο και πήρα λάδι με άφθονη καψαικίνη αφού αυτή είναι λιποδιαλυτή . Τα φρούτα κάποια στιγμή τα πετάω αφού μαλακώνουν και αποκτούν υφή καθόλου ελκυστική. Η άλλη επιλογή είναι οι νιφάδες ύστερα από αποξήρανση , που από μόνη της είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν είναι της παρούσης .
Όσο για τις δικές μου πιπεριές περιληπτικά : Φέτος καλλιέργησα σε 12λιτρες γλάστρες 18 φυτά. 3 bhut jolokia , 3 trinidad scorpion , 4 scotch bonet . 1 jalapeña και 7 red habanero δύο διαφορετικών φαινοτύπων .Επιπλέον έχω 8-9 καγιέν για παραγωγή μη πολεμικών νιφάδων(μπούκοβο) , για χρήση από όλους .Άλλες χρονιές καλλιεργούσα σε 18λιτρες γλάστρες , αλλά φέτος επέλεξα 12λιτρες γιατί από δικά μου λάθη ( κυρίως κακή επιλογή χώματος για τα σπορόφυτα) , τα φυτά ήταν καθυστερημένα αναπτυξιακά σε σχέση με τις άλλες χρονιές .
Οι σπόροι και τα σπορόφυτα είναι δικής μου παραγωγής κάθε χρόνο , πράγμα που σημαίνει πως οι πιπεριές μου έχουν εγκλιματιστεί πλήρως με ότι θετικό αλλά και αρνητικό συνεπάγεται (ενδογαμία – εκφυλισμός ).
Σχετικά με over wintering σας λέω πως παρόλο που δεν έχω nursery , πρόπερσι κατάφερα να ξεχειμωνιάσω 1 habanero και 1 bird´s eye με εκπληκτικά αποτελέσματα (γρήγορη και μεγάλη παραγωγή).
Περιληπτικά επειδή δεν διαθέτω θερμοκήπιο για ξεχειμώνιασμα και τα capsicm chinense χρειάζονται περίπου 210 μέρες για να δώσουν καρπό , παίρνω παραγωγή από Οκτώβριο και αν ο χειμώνας δεν είναι άγριος μέχρι και τα Χριστούγεννα .

Είμαι όλος μάτια και αυτιά για να μάθουν καινούργια πράγματα. Το ψάχνω μέσα από ακόμη και πανεπιστημιακές έρευνες και εργασίες γιατί είναι aficcion – χόμπι για μένα και είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία κατέχω.

Hasta la proxima

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #21743 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Φίλε dgkipouridis, σ 'ευχαριστώ πολύ.
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες. Ειδικά για τις cayeene οτι είναι πολυετείς, δεν το περίμενα - αφου και το επιστημονικό τους όνομα είναι Capsicum annuum. Ομως, οπως πολύ σωστά λες, δεν έχει νόημα να τις ξεχειμωνιάσουμε αφού είναι πολύ εύκολο να δώσουνι αμέσως χιλιάδες καρπούς τα νέα φυτά. Οσον αφορά βέβαια τα Habaneros και τα άλλα "πολεμικά" κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να τα ξεχειμωνιάσουμε, μια που στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους είναι πολύ αργά και θα ήταν κρίμα να χάσουμε μια ολόκληρη περίοδο.
Μιά ερώτηση για την ωρίμανση: Τί γίνεται οταν δεν ξέρω αν οι habaneros μου ειναι κόκκινες, πορτοκαλί, ή κάποια άλλη ποικιλία...? Κρίνω μόνο απο το μέγεθος - και ποιό είναι αυτό? Να περιμένοω μήπως κοκκινίσουν? Και μέχρι πότε?
Με τις άλλες δεν ελπίζω πια. Τόσο οι Καρολίνες οσο και οι Σκορπιοί, απλώς γέμισαν λουλουδάκια τα οποία στη συνέχεια τα ρίχνουυν κάτω. Ισως περιμένουν την επόμενη άνοιξη, έτσι κι αλλιώς εγω θα τις ξεχειμωνιάσω με τον καλύτερο τρόπο. (Ρίξε μια ματια στη βεράντα-θερμοκήπιο που έκανα).
Επίσης θέλω συζητήσουμε το θέμα της συντήρησης. Μεχρι τώρα είχα να κάνω μόνο με καγιέν τις οποίες δενω με κλωστη και τις κρεμάω, αλλά μάλλον "μουμιοποιούνται", ξεραίνονται εντελώς και είνα χρήσιμες μόνο οταν μαγειρεύουμε φασολάδα. Ομως με τις habaneros δεν θέλω να κάνω το ίδιο, θα ήταν κρίμα...
Νομίζω οτι μπορείς να βοηθήσεις, είσαι πιο γνώστης του σπορ.
Γεια και χαρά.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #21749 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γεια σας.
Τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα να τα λέμε ...
Φίλε dgkipouridis, θα επιμείνω στις ερωτήσεις μου. Κυρίως σε ο΄τι αφορά τα κριτήρια ωρίμανσης - όταν δεν ξέρουμε ποιά ποικιλία έχουμε (red, orange,...). Μήπως το μέγεθος των καρπών?
Επίσης έχουμε να πούμε πολλά και για τη διατήρηση.
Καλή Κυριακή - αφού το Σάββατο ήδη πέρασε.
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #21750 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Ηλία, γειά σου.
Μόλις διάβασα όλα τα άρθρα σου (ετικέτες: Ελλάδα, κατηγορία: Ανθρωποι). ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ !!!
Είδα και τον ιστότοπό σου.
Μπράβο σου και καλή δύναμη.
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 6 Ημέρες πριν #21752 από dgkipouridis
Απαντήθηκε από dgkipouridis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Χαιρετώ άπαντες στο forum.
Τάσο και Θεολόγη δεν ξέρω ακόμη πως γίνεται , αλλα σας παρακαλώ στείλτε μου προσωπικά μηνύματα με στοιχεία σας (τηλ) γιατί επειγόντως πρέπει να σας μιλήσω .
Το επείγον προέκυψε απο το γεγονός της σημερινής σοδειάς που πρέπει σύντομα (χθές) να συντηρηθεί .
Για τη σοδειά τώρα . Πάνω αριστερά είναι περίπου 100 φρούτα απο Bhut jolokia ( τα περισσότερα ) καθώς και απο Scotch bonet και Habanero . Πάνω δεξιά είναι φρούτα απο Trinidad scorpion εκ των οποίων μόνο τα 5 έχουν το γνωστό φαινότυπο , απο τα οποία θα κρατήσω και σπόρο . Κάτω αριστερά είναι πιπεράκια απο διασταύρωση καγιέν με Jalapeño για την κόρη μου , κάτω στο κέντρο Jalapeño και κάτω δεξιά καγιέν .
Αν ο Θεός και ο καιρός το επιτρέψουν , πιθανόν μέχρι την καταστροφή των φυτών να μαζέψω άλλους τόσους καρπούς .
Περιμένοντας τα πμ,
Les agradezco de antemano
Δημήτρης
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Ημέρες πριν #21753 από theologis
Απαντήθηκε από theologis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Δημήτρη καλημέρα σού στειλα το κινητο μου με pm

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 11 Μήνες πριν #21758 από dgkipouridis
Απαντήθηκε από dgkipouridis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Καλησπέρα κύριοι .
Απο οτι βλέπω δεν κουνήθηκε φύλλο την τελευταια εβδομάδα , και αφού δεν έλαβα κάτι καινούριο σχετικά με συντήρηση , αναγκαστικά αυτοσχεδίασα. Έτσι μιά ποσότητα αφού την ζεμάτισα για 50-60 δευτερόλεπτα , την πέρασα απο κρύο νερό και σουρωτήρι και αμέσως μετά σε σακκουλάκι και κατάψυξη . Τις υπόλοιπες στους 180 για 5 λεπτά απο κάθε πλευρά στο γκριλ και σε λιγο που θα κρυώσουν , θα τις βαλω σε σακκουλάκι και στην κατάψυξη .
Το παραπάνω και ως απάντηση στον Τάσο που έγραψε <<Επίσης έχουμε να πούμε πολλά και για τη διατήρηση>>
Σχετικά με τα κριτήρια ωρίμανσης Τάσο , λέω πως είναι θέμα εμπειρίας και αν δεν ξέρουμε για ποιά ποικιλία πρόκειται τότε το κύριο κριτήριο είναι η αφή .
Θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα των πειραμάτων μου το συντομότερο
Μέχρι τότε τους χαιρετισμούς μου .
Δημήτρης

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.066 δευτερόλεπτα