- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Ταράτσες & Μπαλκόνια - Λαχανικά, Λουλούδια, Διακόσμηση
- Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα
- Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Είμαι εντελώς νέος στο forum (σημερινός) Επειδή κατοικώ στο κέντρο της πόλης (Δράμα), η μόνη μου επολογή είναι η πίσω βεράντα που είναι 9μ. Χ 1,50μ., ηλιόλουστη και κλεισμένη με τζαμαρία, η οποία φυσικά έχει παράθυρα για να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τον καιρό.Εδώ και λίγα χρόνια καλλιεργώ ντομάτες, ντοματίνια και καυτερές πιπεριές- όλα σε γλάστρες. Ολα τα ξεκινώ απο σπόρους, όχι απο έτοιμα φυτάρια. Φέτος έκανα ένα βήμα παραπάνω και έσπειρα, πριν 5 μέρες τρία είδη "πολεμικής" πιπεριάς:
-Carolina reaper
-Trnidad scorpion
-Habanero red
και τα τρία από 6 σπόρους και περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα? Εννοείται οτι ακολουθώ τις οδηγίες για το χειρισμό των σπόρων με πολλή προσοχή, γάντια, κλπ. Πότε να ελπίζω οτι θα δω καρπούς? Σας παρακαλώ για οποιαδήποτε συμβουλή, είμαι ερασιτέχνης αλλά θέλω να κάνω κάτι απόλυτα σωστά.
Επίσης, ξέρει κανείς πως μπορούν να αξιοποιηθούν (να φαγωθούν!), ειδικά οι δύο πρώτες? Μιλάμε για περ. 2.000.000 βαθμούς scoovile. Η Habanero, πιστεύω οτι τρώγεται, είναι πιο ήπια, με μόνο (!) 300.000 βαθμους. Τί λέτε?
Σας ευχαριστώ πολύ.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Απο χθες ψάχνω με προσοχή στο forum και βρήκα παλιότερες σχετικές αναρτήσεις. Ισως θα έπρεπε να το κάνω αυτό πριν θέσω το δικό μου θέμα.
Πάντως πρόσεξα οτι όσοι φίλοι ασχολήθηκαν ειδικά μετην Habanero είχαν πολλές δυσκολίες, έως πλήρη αποτυχία. Θα περιμένω να δω και τα δικά μου αποτελέσματα και θα σας ενημερώσω, ίσως κάποιος να ενδιαφέρεται ακόμα.
Με τις άλλες δύο που προσπαθώ (Carolina reaper και Trinidad scorpion), δεν είδα να έχει ασχοληθεί κανείς Η εγώ δεν το βρήκα μέσα στο forum.
Υ.Γ. Πρόσεξα τυχαία οτι το γνωστό μας Tabasco γράφει στην ετικέτα του HABANERO SAUCE. Αν αυτό θεωρείται τόσο καυτερή σάλτσα...τί να πώ. Εμείς τη χρησιμοποιούμε σε όλα σχεδόν τα φαγητά και τη βρίσκουμε απλά πικάντικη. Και πολύ γευστική.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ilias
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 1810
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
Κοίταξα για την κλίμακα scoovile που αναφέρεις.
Η κλίμακα scoovile μετρά την καυστικότητα των πιπεριών ή άλλων καυτερών φαγητών σε Scoville heat units (SHU), που αποτελεί αναλογία της συγκέντρωσης της καπσαϊκίνης.
Δεν κάνω τον έξυπνο. Το αντίθετο, δεν το γνώριζα και το έμαθα μέσα από τη δημοσίευσή σου.
Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα μπορεί να δει εδώ: Scoville scale .
Η πιπεριά Carolina Reaper είναι πρώτη στη λίστα με 2.200.000 SHU.
Αυτή αδερφέ μου πρέπει να λειώνει και σίδερο!!
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να σε βοηθήσω, αλλά έμαθα νέα πράγματα από εσένα.
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Αφού βρήκες το θέμα ενδιαφέρον, δες και κάτι ακόμα που νομίζω θα σε διασκεδάσει πολύ:
Στο YouTube πληκτρολογησε Carolina reaper ή eating carolina reper. Φαίνεται πως τα στομάχια μερικών είναι από ανοξείδωτο χάλυβα..!
Τάσος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- bookimam
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 51
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 6
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ilias
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 1810
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
Όσο άντεξα δηλαδή, γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν και στο τέλος ξερνάνε...
tasos66100 έγραψε: Σ'ευχαριστω, Ηλια
Αφού βρήκες το θέμα ενδιαφέρον, δες και κάτι ακόμα που νομίζω θα σε διασκεδάσει πολύ:
Στο YouTube πληκτρολογησε Carolina reaper ή eating carolina reper. Φαίνεται πως τα στομάχια μερικών είναι από ανοξείδωτο χάλυβα..!
Τάσος.
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- bookimam
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 51
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 6
ερώτηση...Πώς θα διατηρήσω πιπεριές δεν εννοώ μέθοδο αποξηρανσης...κρατάνε στην καταψηξη??
πάντως κάθε χρόνο βάζω μερικές σε δοχείο λαδιού το οποίο χρησιμοποιώ στη σαλάτα
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
θα θελα να μεταφερω και τις δικές μου ανησυχίες - εμπειρίες σχετικα με τις καυτερες πιπεριές μια και κατέχω το σπόρ της καψαικίνης.....
Επειδή μου αρέσουν πολύ τα καυτερα και πικάντικα φαγητά και τρώω αρκετά δυνατά ειδη να σας πω ότι ...Τις habanero τις δοκίμασα για πρώτη φορα σε μια μπυραρία όταν ο μπάρμαν βλέποντας με να κατεβάζω με μεγάλη άνεση τις υποτιθέμενες καυτερες σάλτσες που εβαζε σαν γαρνιτούρα δίπλα στα λουκάνικα ανοιξε μια κονσέρβα με πιπεριές σαν τις γεμιστές τι δικές μας αλλα σε μικρογραφία.......Η πρώτη μου γέυση....τα είδα όλα από κάψιμο....φέυγοντας πήρα μια κονσέρβα για το σπίτι την οποια κατανάλωσα σε μια βδομάδα αλλα ποτε δεν κατάφερα να καταναλώσω μια ολοκληρη (αν και μικρή) πιπεριά στην καθησιά.... Εχοντας φίλους στην Καλιφόρνια παρήγειλα σπόρους και μου στειλαν....μεγάλη ποικιλία σε habaneros πράσινες κόκκινες σε τσαμπί , μικρες μεγάλες.....Δυστυχώς κάνενας σπόρος δεν ευδοκίμησε και ακόμη παλεύω μπας και γίνει κάτι φέτος....Είναι τροπικά φυτά και ε΄χουν απαιτήσεις σε θερμοκρασίες και κλίμα...Ακόμη και φυτα που υπήρχαν ετοιμα περισυ σε πολυκατάστημα ξεράθηκαν μετα από λίγο καιρο.....τελος πάντων βολεύομαι με άλλες ποικιλίες και αρκετη επιτυχία σε καγιέν που δεν είναι βεβαια και τόσο καυτερες.....Σε ότι αφορά την διατήρηση τους κλασσικα μπορειτε να τις διατηρήσετε μέσα σε λάδι και κάνοντας τες τουρσι , στην κατάψυξη μονο ψητες η και βραστες (ζεματισμένες δλδ) αλλοιως αν τις βάλετε ωμες θα νερουλιάσουν όταν ξεπαγώσουν.....οσο για το tabasco μονο habanero δεν περιέχει μια το χρησιμοποιει ακόμη και η γυναικα μου που δεν τις αρεσουν τα καυτερα.... στην καλιφορνια που ειχα παει (εχει πολλους λατινους που τρωνε παρα πολύ καυτερο) εχει κατι απίστευτες σαλτσες που ειχα φερει εδώ και μονο στο κεφαλι μιας καρφιτσας σου εφτανε για να τρελλαθεις από το καψιμο......
Τσιλι και καγιεν ευκολες στην παραγωγή καθως και καποιες ποικιλίες από αυτές της γλάστρας που λένε τις στρόγγυλες.....
εχω ακόμη από περισυ στο λάδι μεχρι να βγουν οι νέες
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Σήμερα είχα μιά πολύ ευχάριστη έκπληξη και θα προσπαθήσω να ανεβάσω τις φωτο για να δείτε ολοι τα ευχάριστα (λέω θα προσπαθήσω γιατί είμαι λίγο "καθυστερημένος" ηλεκτρονικά).
Λοιπόν δύο Habaneros φύτρωσαν! Τις έσπειρα στις 27/4, δηλ. πριν 9 μέρες, μεγάλη επιτυχία νομίζω. Βέβαια μόνο δύο απο τις 6 που έσπειρα και μόνο οι Habaneros, για την ώρα. Κανένα σημείο ζωής απο το βαρύ πυροβολικό (Carolina reaper και Trinidad scorpion). Αν θέλετε θα σας ενημερώνω για την πορεία τους. Με την ευκαιρία, καλοδεχούμενη κάθε συμβουλή για συνθήκες υγρασίας, εκθεσης στον ήλιο, τεχνικές μεταφύτευσης, κλπ. Να προσπαθήσουμε να μην τα χάσω τα φυτά - όσα φυτρώσουν.
Κάτι ακόμα, theologis: Ασχοληθηκες αποκλειστικά με τη Habanero? Ξέρεις κάτι και για τις δύο άλλες που προσπαθώ? Αν και πιστεύω οτι με 2.000.000 βαθμούς scoovile, θα χρησιμοποιούνται μόνο για φαρμακευτικούς σκοπούς, δεν είναι δυνατόν να τρώγωνται.
Περιμένω νέα σας.
Τάσος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
Χαίρομαι που βλέπω έστω και στις φωτογραφίες να ''σκάνε΄΄ μύτη οι habaneros έστω και οι δύο που το κατάφεραν.Δεν έχω ασχοληθεί με τις άλλες γιατι δεν είχα σπόρο αλλα και με τόσο κάψιμο μονο από περιέργεια θα τό'κανα γιατι με τόσο μέγεθος καψίματος δεν θα το πάλευα να τις δοκιμάσω αν και τρώω πολλά καυτερα.Τώρα από συνθήκες καλλιέργειας κλπ δεν έχω ιδέα απλά γνωρίζω ότι απαιτουν ζεσό κλίμα μια και είναι τροπικά φυτα....κατά τα άλλα συμπεριφέρσου τες σαν κανονικα φυτά πιπεριάς σε ότι αφορά το πότισμα και φρόντισε να είναι εύρωστο το φυτο πριν το μεταφυτεύσεις στην γή (αν σκοπεύεις να το κάνεις). Ελπίζω να έχεις αποτέλεσμα και να πάρω θάρρος και εγω του χρόνου να προσπαθήσω πάλι γιατι δυο χρόνια απογοητεύθηκα....
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Ταράτσες & Μπαλκόνια - Λαχανικά, Λουλούδια, Διακόσμηση
- Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα
- Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.