Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: ΚΗΠΟΣ

Ρόδια
Εικόνα 1. Ρόδια.

Επιστημονική ονομασία: Punica granatum, οικ. Punicaceae
Κοινή ονομασία: Ροδιά, οικ. Πουνικίδων.

Η ροδιά είναι θάμνος που προέρχεται από την νότιο ή δυτική Ασία, ο οποίος μεταφέρθηκε κατά την αρχαιότητα στο μεσογειακό χώρο όπου και προσαρμόστηκε πολύ καλά. Η παράδοση αναφέρει για τη προέλευση της τα εξής: η αρχαία φοινικική πόλη Punica βρισκόταν στην βόρεια Αφρική όπου οι ρωμαϊκές λεγεώνες κατά τη πορεία τους εναντίον της Καρχηδόνας, τον 3ον αιώνα π.Χ. συνάντησαν για πρώτη φορά στο δρόμο τους φυτά ροδιάς, των οποίων οι καρποί ήταν πλούσιοι.  Αναφέρεται επίσης και στη Παλιά Διαθήκη, με την ονομασία rimmon, όπου θεωρούνταν δένδρο ιερό.

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

 

τριβέλα μέσα στο χώμα

Από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα με τον κήπο, το χώμα και τις καλλιέργειες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζα ήταν το να ανοίγω τρύπες για να φυτέψω φυτά, κλήματα και για άλλες χρήσεις. Λέγοντας άλλες χρήσεις, εννοώ το να ανοίξω βαθιές τρύπες για να βάλω στύλους ώστε να στηρίξω δίχτυ σκίασης.

Τόσο τα νέα κλήματα όσο και οι στύλοι χρειάζονται βαθιές τρύπες.

Μέχρι εχθές, άνοιγα τις τρύπες στο χώμα με το χέρι.


Εικόνα 1. Καρποί κερασιάς

Η κερασιά σχηματίζει πάρα πολλά και λευκά άνθη και για αυτό χρησιμοποιείται και ως δέντρο καλλωπιστικό σε πάρκα πόλεων. Η παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη περίοδο της άνθησης και συγκομιδής των καρπών. Οι βροχοπτώσεις κατά την άνθηση και ωρίμανση των καρπών μπορούν να εκμηδενίσουν τη παραγωγή του έτους.

Η χώρα μας εισάγει μικρές ποσότητες αλλά κυρίως εξάγει περίπου το 5-10% της παραγόμενης ποσότητας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σημαντικές ποσότητες κερασιών παράγουν η Ιταλία, η Γερμανία και η Τουρκία.


Εικόνα 2. Άνθη  κερασιάς

Κοινή ονομασία: Κερασιά, οικογένεια Ροδοειδών
Επιστημονική ονομασία: Prunus avium, οικ. Rosaceae

 

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος


Εικόνα 1. Καρποί βερικοκιάς.


Εικόνα 2.  Άνθη βερικοκιάς. Τα άνθη της βερικοκιάς έχουν τον ίδιο σχηματισμό με της ροδακινιάς αλλά είναι λευκά.

H βερικοκιά είναι οπωροφόρο δένδρο, φυλλοβόλο και καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες του κόσμου. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ροδακινιά, την αμυγδαλιά, κερασιά, δαμασκηνιά και βυσσινιά.

Η καλλιεργούμενη έκταση της βερικοκιάς τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και η παραγωγή των βερίκοκων δεν είναι σταθερή λόγω ότι επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν και ιδιαίτερα από τους παγετούς της άνοιξης. Κάτω από καλές συνθήκες η βερικοκιά μπορεί να αντέξει και 100 χρόνια.

Χώρες της Ευρώπης, εκτός της Ελλάδας, που παράγουν βερίκοκα είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

H καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρας μας, με τα επιτραπέζια ροδάκινα να συμμετέχουν σε ποσοστό 40% και τα βιομηχανικά ροδάκινα ή συμπύρηνα με ποσοστό 60%. Άλλες χώρες της Ευρώπης που παράγουν ποσότητες ροδάκινων είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία (κυρίως επιτραπέζιο ροδάκινο).

Εικόνα 1. Καρποί ροδακινιάς

Εικόνα 2. Άνθη ροδακινιάς

Κοινή ονομασία: Ροδακινιά, οικ. Ροδοειδών.

Επιστημονική: Prunus persica, οικ. Rosaceae.

 

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

Η παραγωγή αχλαδιών στην Ελλάδα, στο παρελθόν ξεπερνούσε τις 120.000 τόνους.


Εικόνα 1. Καρπός αχλαδιάς.


Εικόνα 2. Άνθη αχλαδιάς.

Σήμερα παρατηρείται έλλειψη αχλαδιών και η χώρα μας εισάγει κυρίως από Ισπανία, Ιταλία, Νότια Αφρική αλλά και από χώρες της Αμερικής. Χώρες της Ευρώπης που παράγουν αχλάδια είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και η Πορτογαλία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Πελοπόννησο και στη Δυτική Στερεά.

Κοινή ονομασία: Αχλαδιά ή Απιδιά, οικ. Ροδοειδών

Επιστημονική ονομασία: Pyrus communis, οικ. Rosaceae.

 

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος


Εικόνα 1. Καρπός μηλιάς.

Η μηλοκαλλιέργεια είναι η τέταρτη σε σημασία μετά από εκείνη της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της ροδακινιάς. Η μηλιά έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, είναι φυλλοβόλο και φτάνει μέχρι τα 5-12 μέτρα ύψος, ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη (αρχικά ροζ) και τα φρούτα της ωριμάζουν το φθινόπωρο, με διάμετρο 5-9 εκ. και σπάνια φτάνουν τα 15 εκ.


Εικόνα 2. Άνθος μηλιάς.

Το μήλο βοηθά στη καύση του λίπους, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι καλό να καταναλώνεται μετά από γεύμα λόγω ότι συντελεί στον μεταβολισμό του οργανισμού και στη γρηγορότερη πέψη.

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

πορτοκαλιά δέντρο
Εικόνα 1

Επιστημονική ονομασία: Citrus sinensis,  Οικ. Aurantiaceae  ή Hesperideae.

Κοινή ονομασία: Πορτοκαλιά.

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν πολλά γνωστά είδη όπως η μανταρινιά, η νεραντζιά, η λεμονιά, το περγαμότο και άλλα.

Για έναν καλλιεργητή ο βασικότερος και ουσιαστικότερος παράγοντας είναι το έδαφος ή το χώμα μέσα στη γλάστρα.

Ας δούμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η πορτοκαλιά.

 

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 23:15

Οδηγίες για το πως να φυτέψετε δέντρα

μετά τη φύτεψη ενός δέντρου

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε στον κήπο σας νέα δέντρα. Σας λείπουν πορτοκαλιές, μηλιές, κερασιές, μανταρινιές, ροδιές, κυδωνιές, αμυγδαλιές, λεμονιές, συκιές, κλπ; Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε δέντρα!

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω πρακτικές συμβουλές για να φυτέψετε με επιτυχία δέντρα. Δέντρα τα οποία θα πιάσουν και θα τα χαίρεστε εσείς και οι διάδοχοί σας για πολλά χρόνια.

Μια Κινέζικη παροιμία λέει: “Αν θες 1 χρόνο ευημερίας, φύτεψε καλαμπόκι. Αν θες 10 χρόνια ευημερίας,  φύτεψε δέντρα.  Αν θες 100 χρόνια ευημερίας εκπαίδευσε τα παιδιά”.

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 01:00

Λάχανο - Πληροφορίες για την καλλιέργεια

άσπρο λάχανο

Το λάχανο Brassica oleracea var. capitata, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για τη φυλλώδη κεφαλή του, για την ακρίβεια το σφαιρικό σύμπλεγμα από ανώριμα φύλλα, η οποία είναι φαγώσιμη. Η φυλλώδης κεφαλή, ανάλογα με την ποικιλία έχει χρώμα λευκό, κόκκινο ή γκριζοπράσινο. Το λάχανο είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Στην Ελλάδα το λάχανο ευδοκιμεί καλύτερα τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο και την άνοιξη. Είναι όμως δυνατό να καλλιεργηθεί και το καλοκαίρι αν επιλέξετε κατάλληλο υβρίδιο.