Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: καλλιέργεια
Καλλιέργεια πορτοκαλιάς στον κήπο ή σε γλάστρα
Εικόνα 1
Επιστημονική ονομασία: Citrus sinensis, Οικ. Aurantiaceae ή Hesperideae.
Κοινή ονομασία: Πορτοκαλιά.
Στην οικογένεια αυτή ανήκουν πολλά γνωστά είδη όπως η μανταρινιά, η νεραντζιά, η λεμονιά, το περγαμότο και άλλα.
Για έναν καλλιεργητή ο βασικότερος και ουσιαστικότερος παράγοντας είναι το έδαφος ή το χώμα μέσα στη γλάστρα.
Ας δούμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η πορτοκαλιά.
Φασόλια-Φασολάκια - Οδηγίες καλλιέργειας - Ποικιλίες
Το φασόλι ανήκει στο γένος Phaseolus της οικογένειας Leguminosae. Τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη φασολιού, σύμφωνα με τη σπουδαιότητά τους, είναι τα εξής:
- Phaseolus vulgaris
- Phaseolus coccineus
- Phaseolus Lunatus
- Phaseolus acutifolius var. lutifolius
Και τα τέσσερα είδη είναι διπλοειδή με 2x=22 χρωματοσώματα.
Είναι φυτό ετήσιο, αν και στην άγρια μορφή του συναντάμε και πολυετείς τύπους.
Κρεμμύδια και Σκόρδα - Πως κάνουμε πλεξούδες για να τα συντηρήσουμε
Για να φτιάξετε πλεξούδες, θα χρειαστείτε 13 κρεμμύδια/σκόρδα. Η τεχνική πλεξίματος (κατασκευής πλεξούδων) που περιγράφεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρεμμύδια και σκόρδα.
Κόψτε τα μουστάκια (ρίζες) από τα κρεμμύδια/σκόρδα σε μήκος περίπου 2,5 με 3 εκατοστά. Αφαιρέστε και καθαρίσετε από υπόλοιπα χώματος.
Βήμα 1
Αρχίστε την πλεξούδα, χρησιμοποιώντας τα τρία μεγαλύτερα κρεμμύδια/σκόρδα.
Τοποθετήστε ένα κρεμμύδι/σκόρδο στην κορυφή και τα άλλα δύο κρεμμύδια/σκόρδα δεξιά και αριστερά του και λίγο πιο κάτω.
Κρεμμύδι (ξερό) - Συγκομιδή και διατήρηση
Βατικιώτικα κρεμμύδια σε πλεξούδες. (Πηγή εικόνας)
Το κείμενο αυτό σχετικά με τη συγκομιδή και διατήρηση του ξερού κρεμμυδιού μου το έστειλε ο κύριος Βασίλης Γιαχαλής. (Διατηρώ την ορθογραφία, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι απόλυτα ορθή, αλλά είναι αυτή που διδασκόμασταν ως ορθή στα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία του '80).
Τον ευχαριστώ πολύ για το κείμενο, αλλά και για τις συμβουλές που μας δίνει.
Καλλιέργεια: Κοκκάρι γιά Κρεμμύδι (ξερό)
Κοκκάρι κρεμμυδιού
Αυτή την εποχή (Ιανουάριος-Φεβρούαριος) φυτεύουμε κρεμμύδια από κοκκάρι.
Το κείμενο αυτό σχετικά με την καλλιέργεια του κρεμμυδιού από κοκκάρι, μου το έστειλε ο κύριος Βασίλης Γιαχαλής. (Διατηρώ την ορθογραφία, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι απόλυτα ορθή, αλλά είναι αυτή που διδασκόμασταν ως ορθή στα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία του '80).
Τον ευχαριστώ πολύ για το κείμενο, αλλά και για τις συμβουλές που μου έδωσε.
Κι επειδή αυτά είναι λόγια βγαλμένα από πείρα, πρέπει με σεβασμό και ευγνωμοσύνη να τα κρατήσουμε.
Οι οδηγίες που δίνονται είναι κατάλληλες για τόπο άγονο, ελαφρύ, όχι βαρύ, νά ανασαίνη (προτιμώτερο μποκριλότοπος, πασπαριά, χαλικώδης), νά έχη αέρα. Ευνοείται όπου έχουν ξερριζωθή σχοίνα – σχοινόκλαρες – βάτα – λύσ-/δύσ-βατα, στήν καινουργιά, καί στό μπαΐρι.
Aloe Vera (Αλόη Βέρα) καλλιέργεια και πληροφορίες
Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!
Η Αλόη Βέρα μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες.
Η Αλόη Βέρα είναι ένα φυτό που από άλλους παρουσιάζεται ως φυτό με σχεδόν μαγικές ιδιότητες και από άλλους ως ένα υπερτιμημένο φυτό του οποίου η χρήση ελοχεύει κάποιους κινδύνους.
Η Aloe Vera είναι ένα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες. Ανήκει στην οικογένεια "Xanthorrhoeaceae", υποοικογένεια "Asphodelaceae", το γένος "Aloe". Τα άλλα είδη που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι τα aloe parvula, aloe peglerae και aloe dichotoma. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη Αλόης. Το πιο χρήσιμο όμως ανάμεσα σε αυτά, είναι η Aloe Vera. Για το λόγο αυτό η Aloe Vera αποκαλείται και "Αλόη η γνήσια". Το vera, το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του είδους σημαίνει "γνήσια ή αληθινή ". Η Αλόη Βέρα είναι ένα αυτοφυές φυτό της Αφρικής. Συναντάται συχνά στην Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, την Αίγυπτο, την Ινδία και το Σουδάν.
Αρακάς - Καλλιέργεια
Χορτάσαμε κατεψυγμένο αρακά. Καιρός να μάθουμε πως να καλλιεργούμε το δικό μας φρέσκο και νόστιμο αρακά!!!
Σπόροι Αρακά
Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια αρακά, θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους αρακά. Θα τους βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα, ή από φίλους και γνωστούς. Οι σπόροι είναι πιθανό να έχουν μία επικάλυψη από μία χημική ουσία (μυκητοκτόνο) που εμποδίζει την προσβολή από μύκητες. Το μυκητοκτόνο είναι χρωματισμένο με πράσινο, ροζ, μπλε ή κόκκινο χρώμα, ώστε να μη κάνει κάποιος το λάθος και καταναλώσει τους σπόρους. Πριν τους χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να τους ξεπλύνετε ώστε να φύγει το μυκητοκτόνο. Προληπτικά, φορέστε γάντια πιάνοντας αυτούς τους σπόρους ώστε να μην έρθει το μυκητοκτόνο σε επαφή με το δέρμα σας.
Καλλιέργεια και σπορά με ημερολόγιο τη Σελήνη (φεγγάρι)
Τα παλαιά χρόνια, πριν την εφεύρεση του προσωπικού ρολογιού, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να λέει κάποιος το χρόνο ήταν ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια. Ακόμη και σήμερα, δε γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς ήταν οι πρώτοι που συνέλαβαν το ημερολόγιο σποράς με βάση το φεγγάρι.
Το πιο πιθανό είναι η κάθε αγροτική κοινωνία να είχε το δικό της ημερολόγιο και κάθε ημερολόγιο να ήταν προσαρμοσμένο στην εκάστοτε γεωγραφική τοποθεσία. Καθώς αυτά τα ημερολόγια περνούσαν από γενιά σε γενιά, εξελίσσονταν ώστε να καλύπτουν τις διάφορες καλλιέργειες που προσπαθούσαν να μεγαλώσουν αλλά και να προσαρμόζονται στις καλλιεργητικές τεχνικές.
Λάχανο - Πληροφορίες για την καλλιέργεια
Το λάχανο Brassica oleracea var. capitata, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για τη φυλλώδη κεφαλή του, για την ακρίβεια το σφαιρικό σύμπλεγμα από ανώριμα φύλλα, η οποία είναι φαγώσιμη. Η φυλλώδης κεφαλή, ανάλογα με την ποικιλία έχει χρώμα λευκό, κόκκινο ή γκριζοπράσινο. Το λάχανο είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Στην Ελλάδα το λάχανο ευδοκιμεί καλύτερα τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο και την άνοιξη. Είναι όμως δυνατό να καλλιεργηθεί και το καλοκαίρι αν επιλέξετε κατάλληλο υβρίδιο.
Κουνουπίδι - Πληροφορίες για την καλλιέργεια
Το κουνουπίδι Brassica oleracea var. botrytis, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του η οποία είναι φαγώσιμη. Η ανθοκεφαλή έχει λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Το κουνουπίδι είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο.
Πηγή εικόνας: http://www.bijlmakers.com/vegetables/cauliflower.htm
Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια κουνουπιδιού
Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του κουνουπιδιού είναι μεταξύ 7 και 29 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 38 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή καλής ποιότητας κουνουπιδιού.