Ήρθε στην Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική, απ' όπου κατάγεται. Ακολούθησε πολύ γρήγορη εξάπλωσή του και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά το 1992 βρέθηκε να προκαλεί σοβαρές ζημιές σε αμπέλια στην περιοχή της Καβάλας. Αργότερα, στην Κορινθία, σε αμπελώνες της ποικιλίας Σουλτανίνα διαπιστώθηκαν επανειλημμένα πολύ σοβαρές ζημιές στις ραγές, συντελώντας στην υποβάθμιση της ποιότητας των σταφυλιών.
https://2019.kalliergo.gr/hmerologio-khpoy-ergasies-ana-mhna-tag/11371-thripas-tis-kalifornia.html#sigProId2e0de2cd23
Ζημιά
Έχει διαπιστωθεί ότι κατά την περίοδο της άνθησης, του δεσίματος, αλλά και στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των μικρών ραγών, ο θρίπας εναποθέτει τα αυγά του στα άνθη και τις μικρές ράγες. Τα νύγματα (τρύπες) ωοτοκίας που κάνει, εξελίσσονται σε σκοτεινόχρωμα στίγματα, τα οποία περιβάλλονται από μία χλωρωτική ζώνη. Τα στίγματα αυτά μειώνουν την εμπορική αξία των επιτραπέζιων σταφυλιών. Επίσης, είναι δυνατό να προκληθούν σήψεις των σταφυλιών (βοτρύτης, όξινη σήψη) λόγω σχασίματος των ραγών στα σημεία των στιγμάτων.
Εχθρός
Είναι ένα πολύ μικρό έντομο (1-2 χιλιοστά) με χρώμα κιτρινο-καστανό. Το μικροσκοπικό του μέγεθος διευκολύνει την μετακίνησή του από περιοχή σε περιοχή με φυτά ή φυτικά προϊόντα. Είναι πολύ δραστήριο έντομο, μπορεί να πετά, αλλά συνήθως μετακινείται με πηδήματα και ο πληθυσμός του αυξάνεται γρήγορα. Εκτός από το αμπέλι προκαλεί σοβαρές ζημιές σε πιπεριές, φασόλια και καλλωπιστικά.
Αντιμετώπιση
Συστήνονται έγκαιροι ψεκασμοί στην έναρξη της προσβολής, πριν αναπτυχθούν υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου. Σε αμπελουργικές περιοχές, όπου ο θρίπας της Καλιφόρνιας αποτελεί ήδη σοβαρό πρόβλημα, συστήνονται επεμβάσεις πριν την άνθηση, στην αρχή της άνθησης, στο «δέσιμο» των ραγών και 25-30 ημέρες μετά.