Προέρχεται από την Β.Αμερική και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Στη χώρα μας πρωτοδιαπιστώθηκε το 1892 με 1908 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Πυλαία Θεσσαλονίκης το 1898. Το έντομο αυτό έχει προκαλέσει παλαιότερα στη χώρα μας ολοκληρωτική καταστροφή αμπελώνων (αυτόρριζων) σε μεγάλη έκταση κι υπάρχει ακόμη ως πρόβλημα στην Κρήτη.
https://2019.kalliergo.gr/gnorise-ton-agroth-soy-cat/11424-filoxera.html#sigProIdb0ac383cd8
Ζημία
Διακρίνονται πέντε μορφές του, από τις οποίες δύο προκαλούν άμεση ζημιά: η ριζόβια, που προσβάλλει και καταστρέφει τις ρίζες των ευρωπαϊκών ποικιλιών (δευτερεύων ξενιστές) και η φυλλόβια που δημιουργεί κηκίδες στα φύλλα των αμερικανικών ποικιλιών (κύριοι ξενιστές). Νύσσουν και μυζούν τα ριζίδια και τις ρίζες του αμπελιού προκαλώντας την δημιουργία φυματίων στα ριζίδια και εξογκωμάτων (καρκινωμάτων) στις μεγαλύτερες ρίζες. Ακολουθεί σήψη των προσβεβλημένων μερών ενώ ολόκληρο το ριζικό σύστημα καταστρέφεται. Στο υπέργειο μέρος του πρέμνου τα συμπτώματα εκδηλώνονται σαν καθυστέρηση στη βλάστηση, χλώρωση, ξήρανση φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και τελικά ξήρανση ολόκληρου του φυτού. Στα αμερικάνικα είδη, το ριζικό τους σύστημα προσβάλλεται, αλλά έχουν την ικανότητα να δημιουργούν γρήγορα φελλώδη ιστό που εμποδίζει την επέκταση της ζημιάς, παρουσιάζοντας ανθεκτικότητα.
Εχθρός
Είναι πολυμορφική αφίδα. Το ενήλικο είναι άπτερο, μήκους 0.8-1,2 mm.
Ο τρόπος διαιώνισης της φυλλοξήρας στην ευρωπαϊκή άμπελο διαφέρει από εκείνον στα αμερικάνικα είδη.
Στην ευρωπαϊκή άμπελο κυριαρχεί η ριζόβια μορφή και σε σπάνιες περιπτώσεις δημιουργούνται κηκιδόβια άτομα. Διαχειμάζει συνήθως σαν προνύμφη στο έδαφος και διατρέφεται από τους φυτικούς χυμούς των ριζών. Έχει πολλές γενεές το χρόνο (έως και 12-15).
Στα αμερικάνικα είδη Vitis, που είναι και οι κύριοι ξενιστές της, εμφανίζεται με 5 διαφορετικές μορφές:
1) φυλλόβια ή κηκιδόβια
2) ριζόβια
3) φυλογόνα
4) αρσενικό
5) θηλυκό.
Διαχειμάζει με την μορφή χειμερινού ωού κάτω από ξηρούς φλοιούς ή σε προστατευμένες θέσεις στο φλοιό του κορμού ή των βραχιόνων.
Η μετάδοση και εξάπλωση της φυλλοξήρας γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως με την μετακίνηση ατόμων του εντόμου μέσα ή έξω από το έδαφος, με προσβεβλημένα μέρη (π.χ. μοσχεύματα), με μολυσμένο χώμα, πασσάλους, εργαλεία και υλικά συσκευασίας σταφυλιών.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπισή της επιτυγχάνεται μόνο με την αναμπέλωση και φύτευση εμβολιασμένων ποικιλιών σε αμερικάνικα υποκείμενα.