- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Λουκάνικα με ιδιαίτερες γεύσεις
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Σήμερα θα μοιραστώ την εμπειρία μου στην παρασκευή λουκάνικων με ιδιαίτερες γεύσεις.
Πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε:
20 μέτρα παστωμένο χοιρινό έντερο για λουκάνικο (κατά προτίμιση για χοντρό λουκάνικο χωριάτικου τύπου).Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και με λεπτό έντερο και θα σας πω την διαφορά μετά το ψήσιμο.
8 κιλά μπούτι χοιρινό καθαρό κρέας χωρίς κόκκαλο.
2 κιλά λίπος χοιρινό
μίξ μπαχαρικών για λουκάνικο (θα σας πω τις γεύσεις παρακάτω)
Διαδικασία:
Περνάμε στην μηχανή του κιμά το κρέας στο πιό χοντρό μαχαίρι (όχι αυτό που περνάμε κανονικό κιμά για μπιφτέκια) και το λίπος σε μεσαίο ή πιό ψιλό μαχαίρι.
Απλώνουμε σε μία λεκάνη το κρέας και από επάνω το λίπος και τα μπαχαρικά μας.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μία μάζα εύπλαστη προσθέτοντας 3-4 ποτήρια νερό έτσι ώστε να μπορεί να έχει υγρασία το μίγμα και να περνά εύκολα από το σωλήνα που θα γεμίσει το λουκάνικο.
Αφού το έχουμε ζυμώσει καλά και βλέποντας ότι το λίπος έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλη τη μάζα του υλικού μας το "χαστουκίζουμε" γύρω γύρω για να μην έχει κρατήσει σε κάποιο σημείο αέρα και το βάζουμε στην συντήρηση για μία μέρα.Με αυτόν τον τρόπο θα ποτίζει καλύτερα το κρέας με τα μπαχαρικά.
Την επόμενη μέρα αφού ξχωρίσουμε τα εντεράκια προσεκτικά τα βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό και 1-2 κουταλιές ξύδι
Στην συνέχεια περνάμε το έντερο στην μηχανή γεμίσματος βρέχοντας το στόμιο για να γλυστράει καλύτερα (όχι λάδια, νερό είναι μιά χαρά).
Κάνουμε ένα κόμπο στην αρχή του εντέρου και ξεκινάμε
Αρχίζουμε το γέμισμα προσέχοντας να μην προχωράμε πιό γρήγορα το έντερο από το κρέας που βγαίνει από την μηχανή για να μην πάρει αέρα.Σε περίπτωση που πάρει αέρα το τρυπάμε προσεκτικά με μία καρφίτσα και συνεχίζουμε.Στο τέλος κάνουμε πάλι ένα κόμπο.Γενικά το γέμισμα είναι μία εργασία που την κατανοείς καλύτερα όταν την κάνεις και δύσκολα περιγράφεται.Πάντως με τον καιρό σίγουρα η εμπειρία μας μαθαίνει και γίνεται όλο και πιό εύκολο.
Αφού τελειώσαμε το γέμισμα σειρά έχει το στρίψιμο.
Υπολογίζουμε το μήκος που θέλουμε να έχουν τα λουκάνικά μας και σε εκείνο το σημείο πιέζουμε προσεκτικά το λουκάνικο για να κάνουμε χώρο και να στρίψει το έντερο χωρίς να κοπεί.Κρατάμε το λουκάνικο από τις δύο πλευρές που το έχουμε πιέσει και το γυρνάμε όπως το σχοινάκι που παίζουν τα μικρά παιδιά και ξανά το επόμενο κομάτι το ίδιο ώσπου να τελειώσει όλο το λουκάνικο.
Συνέχεια έχει το κρέμασμα για να στεγνώσουν.
Μία απλώστρα είναι αρκετή.Τα κρεμάμε και τα αφήνουμε 2-3 μέρες και είναι έτοιμα
Αν πάλι βιαζόμαστε να φάμε βάζουμε και ένα ανεμιστήρα σε χαμηλές στροφές να τα φυσάει και την επόμενη μέρα είμαστε έτοιμοι.
Τα υπόλοιπα στην κατάψυξη και καλή μας όρεξη
Οι γεύσεις των μπαχαρικών που σας είπα στην αρχή είναι κάτι που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα χωριάτικα με πράσο θρούμπι ή πορτοκάλι.
Αυτά που έφτιαξα εγώ είναι:
1.Με δύο ειδών λιαστή ντομάτα και τριμένο παξιμάδι
2.Καραμελωμένα κρεμμύδια και κόκκινη πιπεριά
Υπάρχουν κι άλλες ιδιαίτερες γεύσεις τις οποίες θα δοκιμάσω στο μέλλον και θα σας πω.
Φυσικά τα λουκάνικα μπορούν να γίνουν και με μοσχάρι...
Κι επειδή τα λουκάνικα θέλουν μπίρα σας υπόσχομαι συνταγή για δική σας σπιτική μπίρα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 944
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
fireseaker έγραψε: Θα πω συνοπτικά ότι είσαι το υπόδειγμα του συνταξιούχου που εύχομαι να γίνω!Τέλος!
χαχαχαχαχαχα.
Φίλε Δημήτρη υγεία αν υπάρχει και όρεξη όλα γίνονται...
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 944
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Maritsa
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 59
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 28
ενα μικρό μυστικό που μου το ειπε χασάπης με γνώσεις σε αυτά και μου ετοιμάζει το μίγμα (μου το κόβει στην μηχανή του κιμά με το πολύ χοντρό ανταλλακτικό γιατί την πρώτη φορά το έκανα με τον μπαλέτα και πονούσε το χέρι μου μια εβδομάδα) εκτός απο το χοιρινό λίπος το οποίο λιώνει πολύ εύκολα και γίνεται νερό σχεδόν στο ψήσιμο μου κρατάει και προσθέτω στο μίγμα μοσχαρίσιο λίπος που δεν ΄λιώνει τόσο ευκολα (σκέψου το νόστιμο λιπάκι στο σαλάμι αέρος)!! όταν δε τα ψήνουμε συμβουλή να τ αφήσουμε να ψηθούν πρώτα μετά ζουμιά τους πριν τα τρυπήσουμε ή τα χαράξουμε γιατί θα στεγνώσουν πολύ μιας κι έχουν πολύ κρέας άσχετα αν μας φανεί πολύ άσπρο στην αρχή και πολύ λιπαρό μιας και δεν έχουν μέσα όλες αυτές τις αηδίες που ρίχνουν στις βιομηχανίες αλλαντικών
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Maritsa
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 59
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 28
manosdet έγραψε:
fireseaker έγραψε: Θα πω συνοπτικά ότι είσαι το υπόδειγμα του συνταξιούχου που εύχομαι να γίνω!Τέλος!
χαχαχαχαχαχα.
Φίλε Δημήτρη υγεία αν υπάρχει και όρεξη όλα γίνονται...
θα συμφωνήσω μαζί σου υγειά και ορεξη ακομα και στις 2-4-5 μετά τα μεσανυχτα ολα γίνονται
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Maritsa
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 59
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 28
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Φυσικά σε επόμενη παρασκευή λουκάνικων θα τις εφαρμόσω.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- voskos
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 380
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 393
Μάνο...καλοφαγωτα και εις ανώτερα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Maritsa
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 59
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 28
οτι και να κανουν δεν μπορουν να μας δαμάσουν θα τρωμε λιγοτερο αλλα νοστιμα θα λιαζόμαστε στον ελληνικό ήλιο που κανενας δεν μπορει να τον παρει οσο και να θελει και ειναι τσάμπα, θα φιλοσοφουμε οποτε και όπου γουστάρουμε πίνοντας κρασί, ουζο τσικουδια και γενικά να κανουμε πραγματα που γουστάρουμε και μπορούμε γιατί απλά είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ και ζουμε στην ΕΛΛΑΔΑ.....αυτα δεν μπορει να μας τα παρει ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.