× Συζητήσεις σχετικά με το χώμα, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, άλλες χρήσεις και δράσεις στον κήπο.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #305 από Χωριάτισσα
Απαντήθηκε από Χωριάτισσα στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
τι κρίμα να μην την είχες πάρει χαμπάρι από πριν να την απλώσεις να κάνεις καταπληκτική παραγωγή φέτος....:woohoo: ,Γιάννη.

Δώστε λίγες παραπάνω πληροφορίες για τους αυτοσχέδιους..είναι και δύσκολες εποχές, τα οικονομικά στριμωγμένα και ακούγεται δελεαστικό.:laugh:

Από ότι γνωρίζω αν απλώς κάνουμε ένα σωρό, εκτεθειμένο θα μυρίζει....ή παλεύεται αυτό;;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #306 από yannisleros
Απαντήθηκε από yannisleros στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ναι οντως δεν προλαβα να βαλω στους κηπους αλλα εκανα το εξης...σκαλισα γυρω απο τα φυτα ξανα τους λακους και εβαλα μερικες χουφτες κοπρια σε ολα τα φυτα ...
οσο για μυρωδια .... ο σωρος αυτος ειναι ακριβως διπλα στο σπιτι και διπλα στο παραθυρο τις κουζινας . ποτε δεν ηρθε η παραμικρη μυρωδια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #324 από Ki_pouros
Απαντήθηκε από Ki_pouros στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η εμπιερία μου από την Κομποστοποίηση:
Ειναι η τρίτη χρονιά που συνεχίζω να μαζεύω τα οργανικά υλικά για κομποστοποίηση. Τις προηγούμενες δύο χρονιές χρησιμοποίησα έναν αυτοσχέδιο λάκο κομποστοποίησης 0,50 x 0,50 x 0,50 m που άνοιξα στη γη, με μια λαμαρίνα για καπάκι, όπου έριχνα τα υλικά. Η περίοδος ξεκινούσε από Μάρτιο και τελείωνε το Νοέμβριο. Όλους αυτούς τους μήνες με τη βοήθεια γεοσκώληκων με πολύ λίγο πρόσθετο χώμα και ανακάτεμα έφθανα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Την πρώτη χρονιά το Compost ρίχτηκε σε νεαρά δένδρα.
Φέτος (2η χρονιά) χρησιμοποιήθηκε και στο σπορείο και σε έδαφος για φύτευση κηπευτικών.
Τα θετικά: Κατέληξα στο συμπέρασμα πως σε σύγκριση με όλα όσα έχω δοκιμάσει του εμπορίου, το δικό μου ήταν το καλύτερο. Πιο δυνατό και πιο αποδοτικό σε χρόνο.
Το αρνητικό είναι πως στο σπορείο μαζί με τους σπόρους πχ. μαρουλιού αναπτύχθηκαν και φυτά ντομάτας. Γιατί όταν κόβεις τη ντομάτα για σαλάτα ή για σάλτσα, κάποιοι σπόροι πάνε στον κομποστοποιητή οπότε μένουν εκεί και όταν ρίχνεις το Compost έγινε σε λίγο το φυτό.
Αν έχει κανείς κάποια ιδέα για να "καταστρέφουμε" τους σπόρους....ευπρόσδεκτη.

Πάντως συνεχίζω για 3η χρονιά με την προσθήκη και κάδου κομποστοποίησης 90 L.
Last edit: 13 Χρόνια 7 Μήνες πριν by Ki_pouros.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #325 από Ki_pouros
Απαντήθηκε από Ki_pouros στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ki_pouros έγραψε: Η εμπιερία μου από την Κομποστοποίηση:
Ειναι η τρίτη χρονιά που συνεχίζω να μαζεύω τα οργανικά υλικά για κομποστοποίηση. Τις προηγούμενες δύο χρονιές χρησιμοποίησα έναν αυτοσχέδιο λάκο κομποστοποίησης 0,50 x 0,50 x 0,50 m που άνοιξα στη γη, με μια λαμαρίνα για καπάκι, όπου έριχνα τα υλικά. Η περίοδος ξεκινούσε από Μάρτιο και τελείωνε το Νοέμβριο. Όλους αυτούς τους μήνες με τη βοήθεια γεοσκώληκων με πολύ λίγο πρόσθετο χώμα και ανακάτεμα έφθανα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Την πρώτη χρονιά το Compost ρίχτηκε σε νεαρά δένδρα.
Φέτος (2η χρονιά) χρησιμοποιήθηκε και στο σπορείο και σε έδαφος για φύτευση κηπευτικών.
Τα θετικά: Κατέληξα στο συμπέρασμα πως σε σύγκριση με όλα όσα έχω δοκιμάσει του εμπορίου, το δικό μου ήταν το καλύτερο. Πιο δυνατό και πιο αποδοτικό σε χρόνο.
Το αρνητικό είναι πως στο σπορείο μαζί με τους σπόρους πχ. μαρουλιού αναπτύχθηκαν και φυτά ντομάτας. Γιατί όταν κόβεις τη ντομάτα για σαλάτα ή για σάλτσα, κάποιοι σπόροι πάνε στον κομποστοποιητή οπότε μένουν εκεί και όταν ρίχνεις το Compost έγινε σε λίγο το φυτό.
Αν έχει κανείς κάποια ιδέα για να "καταστρέφουμε" τους σπόρους....ευπρόσδεκτη.

Πάντως συνεχίζω για 3η χρονιά με την προσθήκη και κάδου κομποστοποίησης 90 L.

Last edit: 13 Χρόνια 7 Μήνες πριν by Ki_pouros.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #327 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Όπως είμαι σίγουρος ότι η γνωρίζεις, η θεωρία λέει ότι η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κομπόστ είναι τέτοια που καταστρέφει τους σπόρους που υπάρχουν μέσα σε αυτό.

Πρακτικά όμως, δεν το έχω επιτύχει.
Ναι μεν ο πυρήνας είναι ζεστός, αλλά όχι καυτός (70 βαθμοί Κελσίου) που λέει η θεωρία.

Κατά τ' άλλα, η εμπειρία μου συμφωνεί μαζί σου.
Το σπιτικό κομπόστ είναι πολύ δυνατό.

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #408 από kouts5
Απαντήθηκε από kouts5 στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Εγώ παίδες χρησιμοποιώ έναν κάδο κομποστοποίησης χωρητικότητας περίπου 250 λίτρων,τον οποίο προμηθεύτηκα δωρεάν μέσω ενός προγράμματος για κομποστοποιηση που έγινε απο τη νομαρχία της Λάρισας νομίζω!Προχωράει πολύ καλά εδώ κι ένα χρόνο και πιστεύω οτι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για καλύτερη και πιο γρήγορη κομποστοποίηση είναι να βρίσκεται ο λόγος C/N (άνθρακα/αζώτου) στο 25:1 !! διότι έτσι προμηθεύεις τους μικροοργανισμούς με την επαρκή ποσότητα ενέργειας που χρειαζονται για να διασπάσουν τα διάφορα τρόφιμα κτλ..Έτσι λοιπόν προσέχουμε να μην έχουμε μεγάλη ποσοτητα ξερών φύλλων η κλαδιων τα οποία περιέχουν κυρίως άνθρακα, ούτε μεγάλη ποσότητα πράσινων μερών των φυτών καθώς περιέχουν κυρίως άζωτο...Διατηρώντας αυτή την αναλογία σωστα καθώς και με σωστη αναμόχλευση του υλικού για περισσοτερη προσθήκη οξυγόνου επέρχεται και γρηγορότερη κομποστοποίηση του υλικού...

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #409 από ioannis55
Απαντήθηκε από ioannis55 στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
σου έδωσαν και σκουλήκια? Σωμφωνώ με αυτά που γράφεις, αλλά όταν έχεις αρκετές ποσότητες υλικών να κομποστοποιήσεις το βρίσκω δύσκολο να κανονίζεις τις είδος των υλικών που μπαίνουν στον κάδο καθώς και το συχνό ανακάτεμα. Εάν σου έδωσαν σκουλήκια ανέβασε φωτογραφία για να δούμε το είδος τους.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #412 από kouts5
Απαντήθηκε από kouts5 στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Όχι σκουλήκια δεν μου έδωσαν,απλά τοποθέτησα εγώ με τον καιρό αυτά που υπήρχαν στον κήπο μου,καθώς και όποιο αλλο σκουλήκι βρίσκω το ρίχνω μέσα στον κάδο!Όσο για τις αναλογίες ναι είναι κάπως δύσκολο απλά είναι καλό να βρίσκεται σε κάποια επίπεδα....Επίσης για τις φωτογραφίες μπορώ εαν θέλετε να ανεβάσω κάποιες αύριο το πρωί σχετικά με τα σκουλήκια που υπάρχουν στον κάδο!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #414 από Χωριάτισσα
Απαντήθηκε από Χωριάτισσα στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
φοβερό!!όλα τα σκουλίκια του κήπου σου τρώνε με χρυσά κουτάλια.....τι να παιδεύονται στον κήπο....κατευθείαν εκεί που έχει το πολύ φαΐ....χεχεχεχε....πώ πώ μάσες!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #546 από gorka
Απαντήθηκε από gorka στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Καλημέρα σε όλους.
Εδώ και περίπου δέκα μήνες ξεκίνησα να κομποστοποιώ με γεωσκώληκες. Αρχικά σε κάδο ειδικά φτιαγμένο για κομποστοποίηση με σκουλήκια και κατόπιν στον δικό μου αυτοσχέδιο κάδο.
Αυτούς τους δέκα μήνες η ανάγκη με αναγκασε να διάβασω αρκετά πράγματα και όσα μπόρεσα δοκίμασα στο περιορισμένο μπαλκόνι μου. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας όσα είδα,παρατήρησα και διάβασα.
Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το wormcomposting (κομποστοποίηση με σκουλήκια) δεν έχει να κάνει με την θερμή ή ψυχρή κομποστοποίηση.
Αν κάνεις ψυχρή κομποστοποίηση σε λάκο ή σε κάδο δεν είναι κακό να έχεις γεωσκώληκες (σκουληκαντέρες τις λέγαμε μικροί) στο κομπόστ σου, κάθε άλλο μάλιστα, το πρόβλημα είναι όταν υπάρχουν άλλα σκουλήκια (προνύμφες εντόμων) όπως τα χοντρά άσπρα που είναι προνύμφες σκαθαριού και τρέφονται με τις ρίζες των φυτών.
Η θερμή περιγράφηκε πιο πάνω. Άλλωστε μην έχοντας κήπο ούτε έχω δοκιμάσει ούτε έχω διαβάσει πολλά πράγματα.
Όλα τα σκουλήκια κομποστοποιούν αλλά μόνο οι γεωσκώληκες το κάνουν σωστά και μάλιστα μόνο 2 είδη κατάλληλα για κλειστό κάδο. Αυτά είναι το Eisenia foetida και το Lumbricus rubellus. Αυτά ζουν κυρίως στα πρώτα επιφανειακά εκατοστά (15-30cm) κομπόστ ή χώματος. Εχουν ανάγκη από συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας αλλά γενικά είναι πολύ ανθεκτικά ζωάκια. Τα επίπεδα υγρασίας που έχω δοκιμάσει είναι από 70% και πάνω. Τώρα πια το κάτω μέρος του κάδου μου έχει μισό πόντο νερό πάντα αφού διαπίστωσα ότι το αγαπούν πάρα πολύ. Και εδώ μπαίνει και η θερμοκρασία η οποία πρέπει να είναι από 12 ως 27 λένε τα βιβλία-ιντερνετ. Εγώ διαπίστωσα ότι το χειμώνα, έξω, σε θερμοκρασίες κάτω των 12 (μέχρι 8) μειώνουν την δραστηριότητά τους αλλά δεν πεθαίνουν. Κάτω από αυτή τη θερμοκρασία τα έβαλα μέσα, στο κλιμακοστάσιο όπου πέρασαν το χειμώνα ταλαιπωρώντας με, με ένα είδος ιπτάμενου εντόμου που (με κάθε επιφύλαξη) εντόπισα ότι μάλλον λέγεται σκιαρίδα (ούτε γεωπόνος είμαι ούτε σχετικός). Επειδή ο κάδος μου είναι μαύρος τώρα το καλοκαίρι θα αναγκαστώ να βρώ χώρο χωρίς ήλιο αφού το πίσω μπαλκονάκι που τα έχω τώρα έχει αρκετό ήλιο πρωί ως μεσημέρι και η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα.
Σχετικά με την κομποστοποίηση με τους γεωσκώληκες έχω να παρατηρήσω ότι η αναλογία καφέ/πράσινων (C/N) δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο εκτός από την αρχή της διαδικασίας και ο μόνος λόγος είναι η μυρωδιά της αμμωνίας που προέρχεται από τα πολλά πράσινα (όπως έχει κάθε οικογένεια) . Σε αυτή την περίπτωση σκίζω λεπτές λωρίδες εφημερίδας (σελίδα χωρίς χρωματιστές φωτογραφίες γιατί το χρώμα μπορεί να είναι τοξικό για τους φίλους μου) και μέσα 3-4 μέρες η άσχημη μυρωδιά εξαφανίζεται (σχεδόν δια παντός).
Ένα από τα προτερήματα των γεωσκωλήκων είναι ότι τα απόβλητά τους, το κομπόστ μας δηλαδή, είναι ουδέτερο εξαρχής και δεν χρειάζεται ωρίμανση. Δηλαδή αν ρίχνουμε συνέχεια λαχανικά-καφέ-εσπεριδοπειδή(με μέτρο) και γενικά πολλά "πράσινα" τα σκουληκάκια δεν τα απασχολεί. Αυτά τρώνε και αυτό που αποβάλλον έχει ουδέτερο Ph ακόμα και αν στην αρχή ήταν πολύ όξινο. Συνεπώς το σκουληκοκομπόστ είναι έτοιμο προς χρήση απευθείας.

Για να μην μακρυγορώ άλλο και να μην σας κουράζω να σας πω ότι δεν γουστάρουν τα κλαράκια και γενικά τα ξερά μέρη βλαστών, δεν τους αρέσουν οι βολβοί (π.χ. πατάτα), τα σκληρά περιβλήματα καρπών όπως κάστανου,τσοφλια αυγών (αν και τα χρησιμοποιούν για την πέψη) αλλά και ξηρών καρπών.
Στα νεαρά άτομα αρέσουν ψιλοκομμένα κομμάτια φαγητό, ενώ τα μεγαλύτερα αγαπούν να τρυπούν και να χώνονται μέσα σε μεγαλύτερα κομμάτια φαγητό.

Ας τελειώσω προς το παρόν εδώ (έχω πολλά ακόμα να πω για τα σκουληκάκια) και να ευχηθώ να συνεχίσει να διευρύνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για όλους μας.:)
Last edit: 13 Χρόνια 6 Μήνες πριν by gorka.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": η μολόχα

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.055 δευτερόλεπτα