- Δημοσιεύσεις: 369
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 565
Μπιζα οσπριο
- ΣΤΑΥΡΟΣ
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
zaxarias έγραψε: Πριν απο 40 - 50 χρονια δεν έλειπε απο κανενα σπιτικο αυτο το οσπριο, που τώρα πια ειναι είδος προς εξαφάνιση, ρωτουσα πολύ καιρο για να το βρω, και όλος τυχαίος το βρηκα απο εναν παππου 88 χρονών, που μου έδωσε μια χουφτα σπορους για να τους σπείρω τον Νοεμβριο. Ειχα πάει στο περιβόλι και τα ειδα πριν τα βγαλει, το φυτό ειναι σαν τα ρεβίθια τρώγεται και φρέσκο εφαγα μερικα, φυσικά δεν τα βαζει για εμποριο μονο για δικη του χρίσει, πήρα αρκετες πληροφορίες για το φυτο αυτο.Εκεινα τα χρονια ο λεγομενος αρακας δεν υπήρχε στην Κρητη, μονο η Μπιζα και σιγα σιγα χωρίς να το καταλαβουν, μπήκε στη ζωη τους ο αρακας και χάθηκε η μπιζα, Εχω σκοπο να βγαλω παντως πολύ σπορο απο αυτη την χουφτα. Δεν ξερω αν το γνωρίζει καποιος η αν υπάρχει και αλλου ίσος με αλλη ονομασια (παραθετω φώτο)
Ζαχαρία, κι εγώ Λασιθιώτης, αλλά δεν εχω ακουστά για τέτοιου είδους οσπριο.
Αυτό που βλέπω μου μοιάζει με λούπινο (ή λουμπούνι).
Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά θα το ψάξω.....
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zaxarias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 207
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 173
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zvranik
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 488
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 311
θα ρωτησω τον τύπο στη λαική αν εχει αλλες ονομασίες και θα ενημερώσω.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zvranik
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 488
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 311
αρα μιλαμε για αποξηραμένο καρπο τους... θα μαθω αυριο απο τη λαική.
παντως δεν ειναι λουμπούνια μου το αρνηθηκαν κατηγορηματικα καπου αλλου που ρώτησα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zvranik
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 488
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 311
η Μπιζα ειναι μπιζέλι , αλλη ονομασία τους Μαναρόλια. (στη Κρήτη)
τα φυτευουμε την ανοιξη οπως τον αρακα και το μπιζέλι.
τα ξερά Μαναρόλια, τα βαζουμε αποβραδύς σε νερο και τα μαγειρευουμε σαν τα ρεβύθια , τα φασόλια κτλ. ---- γιαχνιστά κτλ αλλα φτιαχνουμε και φάβα.
ειδατε ενημέρωση......
ψαχνω και αλλο και θα ενημερωσω.
οποιος θελει σπορο να μου πει.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zvranik
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 488
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 311
το καλλιεργουν κυρίως ως κτηνοτροφική τροφή.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
Πως ξέρουμε πως είναι από γεύση; Το έχει μαγειρέψει κανείς λαδερό;
Το καφέ χρώμα των σπόρων είναι όταν έχουν ξεραθεί; Τα χλωρά είναι πράσινα όπως ο αρακάς; Σαν μέγεθος σπόρου είναι όπως του αρακά; Στη φωτο δείχνουν σαν μικρά κουκιά.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zvranik
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 488
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 311
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zvranik
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 488
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 311
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
Μπίζα γιαχνί λοιπόν......εκτός από καλλιεργητικές πληροφορίες ανταλάσσουμε και τοπικές διαλέκτους....μ αρέσει!
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.