- Ληφθείσες Ευχαριστίες 173
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Πως βάζουμε πατάτες
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Πως βάζουμε πατάτες
- zaxarias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zaxarias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- ssotiris
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 47
- ssotiris
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
εμάς τους νέους αγρότες (και καλά τώρα) που πρώτη φορά ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα, μας βοηθάνε πάρα πολύ αυτά που γράφεται εσείς που έχετε μεγαλύτερη εμπειρία, τουλάχιστον από την δικιά μου 2 μηνών....
- zaxarias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- ssotiris
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
zaxarias έγραψε: ssotiris ειναι κουνουπίδια λαχανα μπροκολα μπαμιες καροτα μαϊντανό άνηθο σπανάκι ραδικιο παντζάρια ντοματες κολοκύθιακαι αροματικα φυτα
εάν μπορέσεις κάποια στιγμή θα ήθελα να δω φώτο από τα παντζάρια γιατί εμένα μάλλον δεν πάνε καλά, έχουν κιτρινίσει τα φύλλα.
επίσης στα λάχανα/μπρόκολα/κουνουπίδια έχεις τώρα πρόβλημα με τα σαλιγκάρια και κάτι μικρές πράσινες κάμπιες ? και εάν ναι πως το αντιμετωπίζεις ?
εμένα οι ντομάτες τώρα αρχίζουν και δένουν τις πρώτες ντομάτες, τι πρέπει να κάνω από κλάδεμα ή λίπανση ή κάτι τέλος πάντων, η ντοματιές είναι περίπου 1 μέτρο ύψος και πριν μερικές μέρες έκοψα τα κάτω κάτω κλαδιά.
οι κολοκυθιές κάτι κόλλησαν, ένα άσπρο πράγμα σαν χνούδι που καλύπτει το φύλλο και σήμερα το είδα να έχει επεκταθεί και στις αγγουριές.
τέλος οι αγγουριές, βγάζουν κανονικά αγγουριά, 1-3 κάθε μία, έχουν φτάσει περίπου 2 μέτρα, σκαρφάλωσαν πάνω από το καλάμι που τις στηρίζει, μήπως πρέπει να κόψω το πάνω μέρος του φυτού ? να σταματήσει να ψηλώνει δηλαδή.
συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις και το πιθανότερο αστείες, αλλά από κάπου πρέπει να μάθουμε και εμείς.
- zaxarias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
Κάμπιες δεν εχω, αλλα απο σαλιγκάρια αλλο τιποτα, πήρα χοντρα γυαλόχαρτα στρογγυλά και τα εβαλα στον κορμο και περιόρισα καπως το πρόβλημα
Σωτήρη της τοματες οταν της εβαλα στον λακο εβαλα κομποστ και κοπρια και δεν βαζω λιπασμα, αν δεν εκανες το ιδιο, καθε 15 ημερες βαλε ενα κουταλακι του γλυκου 20-20-20 σε καθε φυτο, 10 εκατοστά περιπου απο τη ριζα,εγω της ραντιζω καθε βδομαδα με βακιλο και υγρο θιαφι μαζι,γνωμη μου μην κοψεις της κοριφες εως οτου φτασουν στα τελευταία τους για να μεγαλωσουν της τελευταίες πρασινες τοματες,και φυσικά να της καλύψεις με καποιο νάιλον να μην βραχούν θα χαλάσουν όλες απο περονόσπορο
Το ασπρο χνουδι ειναι γιατι κολοκύθια και αγγουρια ειναι εκτος εποχης, η ωρες ηλιου και η θερμοκρασια ειναι λιγοτερη απο αυτες που χρειάζεται το φυτο, και φυσικά ζορίζετε, ισος καποιος φίλος ξερει καλύτερα,της κοριφες ομως μην της κοψεις αφησε της και οπου φτασουν,βγαζει πικρα αγγουρια μετα.
Και τελος ειμαστε εδω μια μεγαλη και καλη παρεα για να περνουμε και να δινουμε της εμπειριες μας, και απο το αρχικό σταδιο περασαμε ολλοι νομιζω, αρα οι αποριες σου δεν ειναι καθολου αστειες οπως λενε και οι παλοι ρωτώντας πας στην πόλη
- γιωργος1
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 103
ssotiris έγραψε: να σας ρωτήσω κάτι, παρατήρησα (εκτός και εάν κάνω λάθος) ότι ο Μάνος έχει φυτέψει πάνω στο σαμάρι και ο Ζαχαρίας μέσα στο αυλάκι.
σαν τον Μάνο φύτεψα και εγώ και τώρα έχω απορία πως θα κάνω το παράχωμα, από που θα τραβήξω χώμα? άμα τραβήξω από το πλάι του σαμαριού δεν θα βγάλω τις ρίζες έξω ή δεν θα κάνω κάποια ζημιά στο φυτό ?
ενώ ο Ζαχαρίας άνετος θα μπορέσει να τραβήξει χώμα από τα σαμάρια μέσα στο αυλάκι....
με τον τρόπο του Ζαχαρία είχα δει να σπέρνουν άνυδρες πατάτες στην Λευκάδα, αλλά εδώ που ρώτησα και στο φυτώριο αλλά και πατατάδες που καλλιεργούν πολλά στρέμματα μου είπαν σαν τον Μάνο, πάνω στο σαμάρι δηλαδή.
εγω βαζω στο εξοχικο πατατα στο αυλακι και 15 ποντους μεσα το σπορο
εχω τα σαμαρια οπως βλεπω του ζαχου και παραχωνω 2 φορες την πατατα
που βγενει και τελικα μετα 1 μιση μηνα το σαμαρι γινετε αυλακι και το αυλακι
σαμαρι
- ssotiris
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
ότι θες από τέτοια θέματα, ρώτα μας να σε βοηθήσουμεzaxarias έγραψε: Δεν ξερω γιατί εχω ενα θεμα με της φωτο αλλα θα το λύσω.
το δοκίμασα και εγώ με κάτι γυαλόχαρτα που είχα αλλά μάλλον δεν ήταν αρκούντως χοντρά και τα σαλιγκάρια τα πέρναγαν άνεταΚάμπιες δεν εχω, αλλα απο σαλιγκάρια αλλο τιποτα, πήρα χοντρα γυαλόχαρτα στρογγυλά και τα εβαλα στον κορμο και περιόρισα καπως το πρόβλημα
δεν ήξερα τότε και δεν έβαλα τίποτα ,μόνο κομπόστ, θα πάω αύριο να ρωτήσω τι υπάρχει από βιολογικό λίπασμα 20-20-20.Σωτήρη της τοματες οταν της εβαλα στον λακο εβαλα κομποστ και κοπρια και δεν βαζω λιπασμα, αν δεν εκανες το ιδιο, καθε 15 ημερες βαλε ενα κουταλακι του γλυκου 20-20-20 σε καθε φυτο, 10 εκατοστά περιπου απο τη ριζα,εγω της ραντιζω καθε βδομαδα με βακιλο και υγρο θιαφι μαζι,γνωμη μου μην κοψεις της κοριφες εως οτου φτασουν στα τελευταία τους για να μεγαλωσουν της τελευταίες πρασινες τοματες,και φυσικά να της καλύψεις με καποιο νάιλον να μην βραχούν θα χαλάσουν όλες απο περονόσπορο
το ράντισμα που κάνεις με τον βάκιλο είναι για τις κάμπιες το θειάφι τι κάνει?
αυτό με την βροχή και τον περονόσπορο πολύ χρήσιμο, δεν το ήξερα και δεν θα έκανα τίποτα σχετικό.το νερό δηλαδή βοηθάει στην εκδήλωση του περονόσπορου ?
και αυτό με τα πικρά αγγούρια και τις κορυφές τρομερά χρήσιμο, ούτε αυτό το ήξερα και μάλιστα αύριο σκεφτόμουνα να τις κόψω.Το ασπρο χνουδι ειναι γιατι κολοκύθια και αγγουρια ειναι εκτος εποχης, η ωρες ηλιου και η θερμοκρασια ειναι λιγοτερη απο αυτες που χρειάζεται το φυτο, και φυσικά ζορίζετε, ισος καποιος φίλος ξερει καλύτερα,της κοριφες ομως μην της κοψεις αφησε της και οπου φτασουν,βγαζει πικρα αγγουρια μετα.
ευχαριστώ ξανά για τις πληροφορίες και την μεταφορά της γνώσης που μας κάνεις.
- zaxarias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
Hlia, συγνώμη αν ξεφύγαμε λήγω απο το κυρίως θεμα αλλα ειναι η ροή της συζήτησης, καταλαβαίνεις, αν χρειάζεται να μεταφερθεί αλλού να το κάνουμε
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Πως βάζουμε πατάτες