× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Υδροπονια!

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9763 από leeperik
Απαντήθηκε από leeperik στο θέμα Υδροπονια!
Απο όσα έχω διαβάσει,στο διαδύκτιο, μέχρι τώρα με προσεχτική και σωστή φροντίδα μπρεί να έχεις πολλαπλάσια απόδοση ανα στρέμα απο την συμβατική καλλιέργεια.Το καλό είναι οτι χρειάζεται μόνο νερό,το έδαφος ας είναι άγονο,δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετά νησιά που δεν έχουν καλλιεργήσιμο και εύφορο έδαφος,αρκεί να έχουν ποσότητα νερου που επαρκεί για τη στρεματική τους καλλιέργεια (δεν γνωρίζω βέβαια κατα πόσο το περιορίζει η ποιότητα του νερού,σε μερικά νησιά δεν είναι πόσιμο,ένας πιό ειδικός στο θέμα μπορεί να μας κατατοπίσει).
Το δικό μου εγχείρημα ξεκινάει σε ένα με δύο μήνες (άνεργος είμαι,ελπίζω τέλη Σεπτέμβρη το αργότερο να πάρω μερικά χρήματα απο κάτι δουλειές,να ξεκινήσω με 5-6 ρίζες δοκιμαστικά.)
Σύμφωνα με όσα διάβασα ένα στρέμα συμβατικής καλλιέργειας τομάτας δίνει περίπου 7τόνους,μια υδροπονική καλλιέργεια μπορεί να δώσει μέχρι 40 υπο προυποθέσεις!!!(όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι.Αν ιχύει ή όχι μια δοκιμή θα μας πείσει.)
Το χωράφι θέλει όργωμα,ξεβοτάνιασμα,ίσως και ζιζανοκτονία και ξεκούραση(για μια περίοδο να μην φυτευτεί τίποτα για να "ξαποστάσει" το χώμα.)Αντίθετα η υδροπονία θέλει λιγότερη προεργασία,οπότε μπορείς να κερδίσεις χρόνο και να τον αφιερώσεις κάπου αλλού.Βέβαι και τα δύο θέλουν συνεχή παρακολούθηση.

Να σημειώσω οτι απο υροπονία τώρα ξεκινάω και το ψάχνω,απο κλασικές καλλιέργειες γνωρίζω μερικά πράγματα καθώ μέχρι και πριν μερικά χρόνια φυτέυαμε στο χωριό μου για οικιακή χρήση κηπευτικά.Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9765 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Υδροπονια!
Φίλοι μου με εντυπωσιάζετε. Παρ' όλο που είμαι επιφυλακτικός γενικά με τα καινούρια συστήματα, λέω ναι στην προσπάθεια αυτή που κάνετε. Και, ναι, μαθαίνω κι εγώ μαζί σας, κι ίσως δοκιμάσω.
Επιτρέψτε μου να βάλω μερικές παρατηρήσεις:

Η τροφή των φυτών είναι μεγάλης κλίμακας. Δεν είναι άζωτο, φώσφορος και κάλιο μόνο. Σημειώνω ότι τα φυτά στηρίζουν την ευρωστία τους κυρίως στα ιχνοστοιχεία. Εμείς σαν καταναλωτές, τρώγοντας καρπούς κι άλλα μέρη του φυτού, εξοπλίζουμε τον οργανισμό μας με ιχνοστοιχεία και ουσίες που φτιάχνουν τα φυτά με αυτά. Τα ιχνοστοιχεία δεν είναι αρκετά υδατοδιαλυτά, είναι βαριά, και δύσκολα ανεβαίνουν στα φυτά. Δίνουν ιδιαίτερες αποχρώσεις στη γεύση, προσφέρουν στο ανοσιοποιητικό σύστημα των ανθρώπων αλλά και των ζώων, παίρνουν μέρος σε λεπτά όργανά μας, κτλ. Έχετε ακούσει πχ ότι οι φακές έχουν σίδηρο;
Τι θέλω να πω: Αυτή η τροφή που λέτε είναι λίπασμα. Πόσο πλούσια σε τέτοια στοιχεία είναι; Πόσο γνωρίζουμε ακριβώς τις ανάγκες ενός φυτού σε τέτοια ιχνοστοιχεία;
Το έδαφος μερικές φορές είναι φτωχό σε κάποιο ιχνοστοιχείο και τότε το προσθέτουμε, ύστερα από ανάλυση, όταν ένα φυτό το έχει ανάγκη. Συνήθως στο έδαφος βρίσκει τα πάντα σ' αυτή την κατηγορία τροφής. Συνήθως.

Έχω ένα φόβο: Μήπως αυτά τα φυτά είναι σα να τα ταΐζουμε κροκέτες; Όταν ταΐζουμε το σκύλο ή τη γάτα μας κροκέτες και μόνο, του μειώνουμε τη ζωή του.
Γενικά ερώτηση κάνω. Ίσως αυτές οι ουσίες να βρίσκονται σ' αυτή την τροφή που λέτε.

Το άλλο με την επικονίαση, είναι κι αυτό πρόβλημα ουσιαστικό.

Οι κατασκευές που περιγράφετε είναι πολυδάπανες. Κατ' ουσίαν κερδίζετε σε τεχνογνωσία, αλλιώς δε θα τις συζητούσα. Μοιάζουν με παιχνίδια στην κλίμακα αυτή.

Έχοντας τεχνογνωσία αύριο, θα μπορείτε να εφαρμόσετε σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτά, και τότε το κόστος θα έχει κατέβει. Σε μια μεγαλύτερη κλίμακα, ξεπερνώντας ένα κρίσιμο μέγεθος κατασκευής, ξεπερνάμε το πρόβλημα του κόστους. Το θεωρώ σοβαρό αυτό.

Δεν είναι ασφαλή τα συμπεράσματα στις μικρές κατασκευές, και ειδικά στη μελέτη του κόστους. Μια μεγαλύτερη κατασκευή ίσως μπορεί να γίνει με συμφερότερο τρόπο, εξαιτίας των υλικών, και θα δώσει πιο ασφαλή συμπεράσματα για όλα.

Οι γεύσεις χάνονται σιγά σιγά. Οι ανάγκες μας τρέχουν πολύ και μεις αφήνουμε πίσω μας όλη την εμπειρία των παλαιοτέρων. Αλλά η υγεία μας είναι πάνω απ' όλα.

Συμφωνώ για τα φυτοφάρακα κι όλα όσα αναφέρετε. Αλλά κάτι δεν μου κάθεται καλά με την τεχνική τροφή που θα τους προσφέρουμε.

Θα τα ξαναπούμε.
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by Κράνιος.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9789 από ssotiris
Απαντήθηκε από ssotiris στο θέμα Υδροπονια!
καλησπέρα, ωραίο θέμα και το είχα ψάξει αρκετά παλιότερα.
η υδροπονία είναι μία αγαπημένη μου που μάλλον ποτέ δεν θα καταφέρω να κάνω δική μου...γιατί είναι ακριβή...
το σύστημα της υδροπονίας (και ακόμη καλύτερα της ενυδροπονείας (aquaponic) για όποιον του αρέσει και το ψαράκι) είναι ότι πιο καλό και αποδοτικό βρήκα στην αναζήτησή μου στα τελευταία 2 χρόνια που είμαι άνεργος.

εάν προσέξεις κάποια πράγματα, όπως την απολύμανση του εδάφους, το σωστό ph του νερού, την σωστή υγιεινή όσων μπαίνουν και βγαίνουν στο θερμοκήπιο, το σωστό υπόστρωμα και φυσικά το κυριότερο όλων το σωστό μείγμα τροφής των φυτών ..... τότε ναι, οι αποδόσεις είναι "τρελλές" για όσους ασχολούνται με κλασσικά θερμοκήπια, και δεν φτάνει που παράγεις από την ίδια γη τριπλάσια ή /και τετραπλάσια ποσότητα προιόντος στην ίδια χρονική διάρκεια, καταναλώνεις και το ελάχιστο δυνατόν νερό πολύ λιγότερο από την ανοικτή καλλιέργεια και το συμβατικό θερμοκήπιο.

αναφορικά για την ντομάτα, εάν έχεις ένα γυάλινο θερμοκήπιο με όλους τους απαιτούμενους αυτοματισμούς μέσα, με ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος, τότε ναι μπορείς να φτάσεις και τους 40 τόνους ιδανικά (αν και συνήθως είναι μικρότερη η απόδοση), αλλά το προιόν που θα βγει θα είναι βιολογικό, καθαρό, νόστιμο, και "ίδιο" (δείτε τα τσαμπιά lucia με τις ντομάτες και θα καταλάβετε τι εννοώ), και τέλος μπορείς σε κάποια ηπιότερα κλίμακα να κάνεις και 3 σοδιές το έτος.

το κόστος όμως είναι μεγάλο....

ερασιτεχνικά τώρα υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο στο youtube για να δείτε τι και πως γίνεται....αλλά το βήμα από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό είναι πολύ μεγάλο.

@κράνιος
τα μείγματα των τροφών υπάρχουν έτοιμα συνήθως από Ολλανδούς για κάθε σχεδόν καλλιέργεια που θα σκεφτείς, η Ολλανδία είναι πρωτοπόρος χώρα στην υδροπονία και το σύνολο σχεδόν της παραγωγής της γίνεται έτσι.

η επικονίαση γίνεται με βομβίνους συνήθως βάζεις 2 κιβώτια στα μικρά θερμοκήπια, φτηνή και σίγουρη λύση.

συμφωνώ ότι το κόστος είναι τεράστιο, το αρχικό κόστος της επένδυσης, αλλά ουσιαστικά έχεις εγγυημένη απόδοση και γρήγορη απόσβεση.

το θέμα της τροφής μην σε ανησυχεί, όλα ελέγχονται από υπολογιστές οι οποίοι φροντίζουν το σωστό μείγμα να φτάνει στα φυτά στην σωστή ποσότητα. αντί να τα παίρνει το φυτό από το χώμα μαζί με τον κίνδυνο μολύνσεων κλπ, του τα δίνουμε εμείς πλήρως ελεγχόμενα χωρίς το κίνδυνο να κολλήσουν κάτι.

για μένα είναι το μέλλον της παραγωγής, ειδικά με την λειψυδρία που φαίνεται στο ορίζοντα να έρχεται...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9796 από leeperik
Απαντήθηκε από leeperik στο θέμα Υδροπονια!
Προσωπικά ενδιαφέρομαι για βιοπονία,στην αγορά υπάρχουν λιπάσματα που είναι βιολογικά.
Οι πικοιλίες που τραβούν το ενδιαφέρον μου είναι σπάνια είδη (στην Ελλάδα) και ντόπιοι σπόροι που υπήρχαν πρίν την δεκαετία του '40 στην περιοχή της Μεσσηνίας και της Ιστιαίας.(Λογω κατααγωγής)
Το αρχικό κόστος το υπολογίζω περιπου 300€ (περιλαμβάνει ιδιοκατασκευή Led πανελ,πετροβάμβακα,άργιλλο,διαλύματα).Σωλήνες, βαρέλια, τρόμπες τα έχω ήδη. Προτιμώ Led λόγω κόστους λογαριασμού της ΔΕΗ.
Αν όλα πάνε καλά τον Σεπτέμβρη ανοίγω ατομική επιχείρηση service pc και κατασκευής ιστοσελίδων,οπότε τέλος Οκτώμβρη θα μπορώ να διαθέσω το ποσό για την κατασκευή του.
Αρχικό πείραμα βιοπονίας υπολογίζω 5-10 ρίζες τομάτας,φασολιού,φράουλας και μερικών εξωτικών φυτών.
Θέλω να πετύχω άριστη οσμή και γεύση (διάβασα πολλά για τα λιπάσματα,οτι χαλάν τη γεύση ή την μυρωδια).Μεγάλο όφελος θα είναι οι γνώσεις που θα αποκομήσω και επόμενο βήμα να γυρίσω στο χωριό και να ξεκινήσω εκεί πιο μεγάλ καλλιέργεια.
Αν το πείραμα πάει καλά το χωράφι είναι το επόμενο βήμα.Με μια μικρή βολιδοσκόπηση σε καποια καταστήματα εδώ στην Αθήνα που έκανα, υπάρχει ενδιαφέρον γι αυτές τις πικοιλίες.

Ερώτηση : Αντί για Βομβίνους πώς αλλιώς μπορώ να τα επικονιάσω;Δεν λέει Βομβίνοι στο...υπόγειο!!!Μπατονέτα ίσως;

Ευχαριστώ πολύ που σας κούρασα.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9812 από ssotiris
και η μπατονέτα μια χαρά είναι.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": leeperik

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #13591 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Υδροπονια!
Όπου γίνεται πολύ δουλειά ακούς μεγάλη φασαρία ή δεν ακούς τίποτα. Εδώ έχει πέσει πολύ σιωπή. Αλλά ο Κράνιος, όσο περνάει ο καιρός και βρίσκεται στα δύσκολα, δουλεύει σιωπηρά και υπόγεια.
Η υδροπονία μ' ενδιαφέρει. Και το ψάχνω διαρκώς. Δεν μπορώ να δώσω συμβουλές ούτε να πω ότι έγινα καλός σ' αυτά. Συνεχίζω να ψάχνω.

Θα δώσω κάτι καλό για τους φίλους όλους

Καλλιέργειες 3 σε 1!

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #13624 από ssotiris
ρίξε μια ματιά και στα παρακάτω εάν δεν τα έχεις δει.
www.ftiaxno.gr/2012/06/blog-post_1543.html
greengrow.gr/main.php?menu=21
olamesa.homeftp.net/grow/hydroponic-equipment/#.UQTafGehfnh

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #13625 από ssotiris
επίσης το youtube είναι γεμάτο με συμβουλές.
Τα παρακάτω είναι κάποια από τα βίντεο που έχω κατεβάσει από το youtube.

Aquaponics in a Palletbox
Meet Your City Farmers (episode 1)
Οι βασικές αρχές της ενυδρειοπονίας.
Τα είδη των κατάλληλων ψαριών.
Τα είδη των συστημάτων.
Τι είναι η ενυδρειοπονία;
Το μέσο και το νερό.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #13626 από ssotiris
τέλος κατέβασε και αυτό
www.filesend.net/download.php?f=8b06ef23...c548b80edcfe97cd2983
Last edit: 11 Χρόνια 9 Μήνες πριν by ssotiris.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #13635 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Υδροπονια!
Αντρέα ξύνεις πληγές.....
Έλεγα πως φέτος θα στήσω ένα μικρό υδροπονικό (όχι ενυδρειοπονείας)
για 10-15 φυτά αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να το προλαβαίνω.
Επειδή όμως μια μυρωδιά πρέπει να πάρω είπα να ξεκινήσω και μερικούς σπόρους σε πετροβάμβακα και στην συνέχεια να τους ταΐσω με τσάι κομπόστας....
Αυτά προς το παρόν και μόλις η σκέψη γίνει πράξη θα έχετε νεώτερα.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.051 δευτερόλεπτα