- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Πεπόνι- κολοκύθι
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Πεπόνι- κολοκύθι
- Λαμπετία
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
σε πολύ λίγο καιρό θα αρχίσω να λαμβάνω τα πρώτα μου σποράκια ever, και επειδή δεν θέλω να τα θαλασσώσω και πραγματικά θέλω να τα φροντίσω όσο καλύτερα γίνεται, θα στραφώ σε εσάς για να εμπλουτίσω με γνώσεις.
Τα πρώτα σποράκια που θα λάβω, θα είναι πεπονιού και 3 ποικιλιών κολοκύθας. Διάβασα πως δεν πρέπει να φυτέψω κοντά πεπόνι με κολοκύθα. Ποια είναι η ασφαλής απόσταση μεταξύ αυτών των 2 φυτών; Θέλουν και οι κολοκύθες ασφαλής απόσταση μεταξύ τους λόγω των διαφορετικών ποικιλιών; Όποια άλλη συμβουλή καλοδεχούμενη, προφανώς!!!!
Απλά θυμίζω πως δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κανένα χημικό μέσο.
Είμαι άσχετη, το αναγνωρίζω, αλλά είμαι πρωτάρα. Θα μάθω όμως και του χρόνου θα φυσάω!!!!
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- kouam
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Είχα φυτέψει στο ίδιο μέρος κολοκυθιές (3 ποικιλίες), πεπονιές (2 ποικιλίες) και καρπουζιές (1 ποικιλία). Εκείνη τη χρονιά οι καρποί δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Τα χαρακτηριστικά τους δηλαδή ήταν κανονικά, τόσο στην μορφολογία όσο και στη γεύση.
Την επόμενη χρονιά που έβαλα φυτά από τους σπόρους που είχα κρατήσει, το πρόβλημα εμφανίστηκε κυρίως στις κολοκύθες, που είχαν χάσει εντελώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των αρχικών ποικιλιών και είχαν δημιουργηθεί καρποί αρκετά νόστιμοι μεν (και όταν καταναλόνονταν σαν κολοκυθάκια και όταν τα άφηνες να γίνουν κολοκύθες και τα χρησιμοποιούσες π.χ. σε κολοκυθόπιτα), αλλά με διαφορετική γεύση και με άλλο σχήμα σε σχέση με τις αρχικές ποικιλίες.
Στα πεπόνια, το πρόβλημα δεν ήταν μορφολογικό αλλά γευστικό. Μπορώ να πω οτι ήταν αρκετά ζουμερά , αλλά άφηναν μια ελαφριά επίγευση κολοκυθήλας.
Στα καρπούζια δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Αφού συζήτησα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με παλιούς αγρότες της περιοχής και ενημερώθηκα γιά το πρόβλημα, βάζω τις πεπονιές και τις κολοκυθιές σε απόσταση 35-40 μέτρα μεταξύ τους (ευτυχώς έχω αυτή τη δυνατότητα) και δεν μου ξαναπαρουσιάστηκε πρόβλημα. Δεν ξέρω ποιά είναι η minimum απόσταση ασφαλείας.
- Λαμπετία
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- zaxarias
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 173
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
Αυτό ισχύει μόνο για τα κολοκυνθοειδή (αγγούρι, κολοκύθι) απ' όσο γνωρίζω.
Όπως πολύ σωστά είπε κι ο Ζαχαρίας οι γόνιμοι σπόροι είναι από τη μέση του καρπού προς τον ανθό.
- Λαμπετία
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
Λαμπετία έγραψε: Και αυτό που συνέβει στον Kouam πιστεύετε πως συνέβει λόγω λάθος επιλογής καρπών;
Αυτό που περιγράφει ο Kouam φαίνεται σαν να κράτησε σπόρους από υβρίδια.
Τα υβρίδια με το πέρασμα των χρόνων διασπώνται στους γονείς τους.
Για παράδειγμα εάν ένα υβρίδιο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι πολύ [παραγωγικό και ανθεκτικό σε συγκεκριμένη ασθένεια τότε ο σπόρος που θα κρατήσουμε θα χάσει κάποια από τις ιδιότητες του. Ή δεν θα είναι παραγωγικό ή δεν θα αντέχει στην συγκεκριμένη ασθένεια.
- zaxarias
- Αποσυνδεμένος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 173
- kouam
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Δεν υπάρχει λοιπον θέμα υβριδίων. Απλά σαν απληροφόρητος που ήμουν, είχα σπείρει δίπλα-δίπλα 3 ποικιλίες κολοκύθας και 2 ποικιλίες πεπονιού.
- Λαμπετία
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
zaxarias έγραψε: πριν χρονια ειχα κρατισει με την γνωστή διαδικασία (απο τη μεση προς τον ανθο) σπορους απο κολοκύθια υβρίδια,τον επομενο χρονο τα φυτεψα και το αποτέλεσμα ηταν,στα 20 φυτα τα 8 να βγαζουν μονο αρσερνικα ανθη ενω τα υπολοιπα σχεδον μονο θηλυκά,για δοκιμη κράτησα ενα σπορικο,την επομενη χρονια, ηταν, η, μου φάνηκε κανονικα σε παραγωγή αλλα οχι ικανοποιητικά στη γευση,μετα σταματισα της δοκιμες και πηγα σε συγουρες ντοπιες πικιλιες
Πως διακρίνεις τα αρσενικά από τα θηλυκά άνθη; Από την παραγωγή σπόρων;
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Πεπόνι- κολοκύθι