× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;)

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13079 από Babis@
Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;) δημιουργήθηκε από Babis@
Θέλω να αρχίσω τους σπόρους μου νωρίς..

Χώρο στον κήπο μου έχω.. Ο κήπος βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου, ο ήλιος τον βλέπει αρκετές ώρες την ημέρα αλλά δεν έχει ρεύμα..

Για πρώιμη παραγωγή, σκεφτόμουν να προσπαθήσω να αρχίσω τους σπόρους αρχές ή μέσα Φεβρουαρίου. Εξωτερική θερμοκρασία εκείνη την εποχή έχει 7 με 10 βαθμούς την ημέρα αλλά δε ξέρω πόσο μπορεί να πέφτει τη νύχτα..

Αν καλύψω ένα χώρο τριών περίπου τετραγωνικών με νάιλον θερμοκηπίου και έχω μέσα βαρέλια με νερό, θα κρατάει αρκετή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας;
Σκεφτόμουν εκτός του νερού, σαν υπόστρωμα, να απλώσω αχώνευτη κοπριά αλόγου η οποία απ' ότι διάβασα καθώς χωνεύεται, εξάγει θερμότητα..

Θα φτάσουν αυτά ή θα πρέπει με κάποιο τρόπο να θερμαίνω το σπορείο μου (μιας και η τομάτα για παράδειγμα, για να "πετάξει" θέλει γύρω στους 18 βαθμούς αν δε κάνω λάθος) ;

Υ.Γ. Σπόρους εννοώ από καλοκαιρινά ζαρζαβατικά..

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13082 από zaxarias
Απαντήθηκε από zaxarias στο θέμα Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;)
συμφωνώ απόλυτα, δοκιμασμένο
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Babis@

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13083 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;)
Χαιρετώ τους φίλους συγκαλλιεργητές.
Νομίζω ότι όσο πρώιμα και αν κάνεις τα φυτά σου αν δεν έχει περάσει ο κίνδυνος του βραδυνού παγετού για να τα μεταφυτέψεις θα αναγκαστείς να τα φρενάρεις. Πέρυσι ξεκίνησα τα καλοκαιρινά από μέσα Γενάρη.
Τα φυτά ήταν έτοιμα το Μάρτη και περίμενα σχεδόν ένα μήνα για να τα μεταφυτέψω στον κήπο. Τελικά η πρώτη απόπειρα απέτυχε και ευτυχώς είχα κρατήσει εφεδρικά φυτά που ξανα φύτεψα μόλις έστρωσε ο καιρός.
Η αλογίσια κοπριά θα κάνει δουλειά.
Μέσα Φλεβάρη θα είσαι μια χαρά να ξεκινήσεις
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vasiliki, Sparks, Babis@

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13098 από Babis@
Απαντήθηκε από Babis@ στο θέμα Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;)
Άρα ένα μικρό σκεπασμένο σπορείο με υπόστρωμα αλογίσιας κοπριάς στα μέσα Φεβρουαρίου, θα μου κάνει τη δουλειά..

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας..

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13099 από panagiotispanagiotis
Απαντήθηκε από panagiotispanagiotis στο θέμα Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;)
Αγαπητέ babis κανεις πιστευω δυο λαθη,πρωτον το θεμα με την κοπρια ειναι οτι κανει θερμοκρασια οταν χωνευει σε μεγαλεσ ποσοτητες και οχι σε αυτες των κυπελων του σπορειου , το δευτερο λαθος ειναι οτι δεν ξερεις και κατα συνεπεια ουτε κι εμεις τι θελεις να κανεις σχετικα με το σπορειο αλλα και μετα. Πολλα φυτα για παραδειγμα θελουν πολλη καλη θερμοκρασια αλλα λιγοτερη ,αλλα θελουν πιο πολυ νερο (που κραταει η κοπρια αλογου) αλλα οχι , πρεπει να ψεκασεις με χαλκο η αλλο μυκητοκτονο το χωμα γιατι η υγρασια η ζεστη και το πολυ νερο ειναι οτι πρεπει για να γινουν οι μυκητες και αλλα πολλα
Ετσι αν θελεις καλα αποτελεσμα τα , γιατι η αρχη ειναι το ημισυ του παντως, παρε χωμα με πολλη τυρφη οπως και οι επαγγελματιες , μεγαλουτσικα κυπελλα για να μεινουν αν χρειστει και λιγο παραπανω , καλους σπορους (κατα τη γνωμη μου οχι του ενος ευρω και οχι χυμα γιατι οι σποροι χανουν τη φυτρωτικοτητα γεωμετρικα ) δωσε και 15-20 ευρω για ενα καλο βιβλιο με κηπευτικα για να δεις ποσο χρονο θελει το καθε φυτο να γινει και σε ποιες συνθηκες προσαρμοσετα στον μικροκλιμα τησ περιοχης σου και ξεκινα ανα δεκαπενθημερο το φυτεμα
Καλη επιτυχια και βαλε και κατι παραπανω για κανενα γνωστο που δεν θα τα καταφερει η για το γειτονα
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet, Babis@

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13360 από zvranik
Απαντήθηκε από zvranik στο θέμα Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;)
πήρα την αποφαση να ξεκινήσω το σπορείο μου.

θερμαινόμενο δεν εχω.
εχω ενα γυάλινο , παλαιο εκκολαπτήριο, του οποίου καλυψα τις τρύπες που είχε απο πάνω με πλαστικό (γιατι γινόταν πλημμύρα μεσα με τις βροχές). οι πόρτες του ειναι συρρόμενες ετσι μπορω να του αφήνω ενα "σκάσιμο" για να αερίζεται.

οι θερμοκρασίες αυτες τις μέρες παιζουν απο 10 έως 18 βαθμους.... αλλα το βράδυ πέφτουν .....

οσους σπορους εχω , ντοματα, κολοκύθι, πιπεριες, μελιτζάνες, μαιντανό.... ο πινακας αναφέρει σπορα απο Μαρτιο - Απρίλιο (σπορά στο χώμα ή στο θερμοκήπιο?)

φωτο απο το σπορειο δεν καταφερα να ανεβάσω μεσω του φορουμ (ακομα εχει προβλημα) . σας παραθέτω ομως συνδεσμο μου στο photobucket.

i1220.photobucket.com/albums/dd441/Zoe_V...5682_zpsd5ba2a1b.jpg

i1220.photobucket.com/albums/dd441/Zoe_V...5681_zps56eb3e48.jpg

καθε βοήθεια - συμβουλή δεκτή.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13362 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;)
Ζωή, καλημέρα. Το σπορείο σου είναι πολύ καλό. Απότι ξέρω όμως οι θερμοκρασίες για να γίνουν τα φυτά πρέπει να είναι πολύ υψηλότερες. Διάβασα ότι οι θερμοκρασίες νύκτας πρέπει να είναι 15 C και πάνω. Ημέρας δέ 18 και πάνω. Για τις μελιντζάνες το κάτω όριο είναι 18 C . Πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να το θερμάνεις μέχρι να φτειάξει ο καιρός. Ταπεινής άποψης. Καλή επιτυχία.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": zvranik

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13364 από Babis@
Απαντήθηκε από Babis@ στο θέμα Σπορείο - Απορίες (Θερμό; Εποχή;)

panagiotispanagiotis έγραψε: το θεμα με την κοπρια ειναι οτι κανει θερμοκρασια οταν χωνευει σε μεγαλεσ ποσοτητες και οχι σε αυτες των κυπελων του σπορειου

Αυτό είχα σκοπό να κάνω - να φυτέψω τους σπόρους στο έδαφος και όχι σε κυπελλάκια

panagiotispanagiotis έγραψε: το δευτερο λαθος ειναι οτι δεν ξερεις και κατα συνεπεια ουτε κι εμεις τι θελεις να κανεις σχετικα με το σπορειο αλλα και μετα.

Αυτό που θέλω είναι να πετύχω όσο πιο πρώιμη παραγωγή μπορώ και γίνεται.. Πέρσυ είχα αγοράσει έτοιμα σπορόφυτα, τα φύτεψα απο 10 μεχρι 16 Απριλίου και οι πρώτες τομάτες που έκοψα ήταν αρχές Ιουνίου (αν θυμάμαι καλά).. Άρα αυτό που θέλω είναι να φάω τοματούλες πχ νωρίτερα απο πέρσι :)

Σ' ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου Παναγιώτη. Είναι πολύ χρήσιμες

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13369 από kristi1
Μπάμπη, απο δική μου εμπειρία και μετά απο συζήτηση που είχα με γεωπόνο, ότι και να κάνουμε εάν δεν έχουμε θερμενόμενο θερμοκήπιο , το πολύ να έχουμε μία προημότητα 15-20 ημερών, με την προυπόθεση να κάνουμε έστω και υποτυπόδες θερμοκήπιο. Δεν ξέρω άν αξίζει τον κόπο. Βέβαια πάντα είμαστε ανυπόμονοι και βιαστικοί και καλά κάνουμε. Ταπεινής άποψης.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Babis@

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13370 από kristi1
Μπάμπη, απο δική μου εμπειρία και μετά απο συζήτηση που είχα με γεωπόνο, ότι και να κάνουμε εάν δεν έχουμε θερμενόμενο θερμοκήπιο , το πολύ να έχουμε μία προημότητα 15-20 ημερών, με την προυπόθεση να κάνουμε έστω και υποτυπόδες θερμοκήπιο. Δεν ξέρω άν αξίζει τον κόπο. Βέβαια πάντα είμαστε ανυπόμονοι και βιαστικοί και καλά κάνουμε. Ταπεινής άποψης.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.053 δευτερόλεπτα