- Δημοσιεύσεις: 43
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 7
- Forum
- Ταράτσες & Μπαλκόνια - Λαχανικά, Λουλούδια, Διακόσμηση
- Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα
- Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
- dgkipouridis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Θεολόγη θα πουλούσα και το αφεντικό μου προκειμένου να βρώ σπόρους απο magnum habanero. Aυτό γιατί ωριμάζουν λίγο πιό γρήγορα απο τις άλλες χαμπανερος .
Απάνω τους και θα τα καταφέρουμε .
Δημήτρης
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
Τάσο ευχαριστώ για τις σελίδες, η αλήθεια ειναι οτι αρκετές απο αυτές μου είναι γνωστές μια και οταν μου εστειλαν τους σπόρους είχα κάνει μια αναζήτηση για πληροφορίες. Πληροφοριακά σου αναφέρω οτι οι σπόροι ειναι σφραγισμένοι ακόμη στα φακελάκια και απο αυτής της πλευράς δεν εχουν αλοιωθεί αλλα ποιος ξέρει αν ακόμη είναι δυνατός ο σπόρος για να βλαστήσει. Οπως και να γινει πάντως θεωρώ οτι για μένα ειναι πολύ νωρις για να κάνω μια προσπάθεια γιατι αφ ενός μεν κάνει ακομη πολύ κρύο αλλα και αν θελήσω να τις βάλω σε κάποιο ''θερμοκήπιο'' δεν θα μπορώ να τις παρακολουθήσω γιατι πηγαινοέρχομαι στο εξοχικό και βασίζομαι σε κανένα να τις προσέχει οσο θα λείπω. Για να τις πηγαινοφέρνω ούτε λόγος γιατι εχω απαγορευτικό απο την σύζυγο ύστερα απο την τελευταία φορά που είχα μετατρέψει το σαλόνι μου σε θερμοκήπιο.Απ ότι βλέπω θα κάνω μια προσπάθεια στις αρχές του Μάη και βλέπουμε. Δημητρη κράτα σε υγεία το αφεντικό σου για να έχεις δουλειά και να σε πληρώνει και μη τον αλλάζεις με λίγους σπόρους. Απο τήν άλλη πλευρά, δεν γνωρίζω ποσα σπόρια εχει μλεσα το φακελλάκι αλλά προτίθεμαι να σου δώσω τα μισα αν τα θέλεις αρκει να μου το πείς και να τα κατεβάσω στην θεσσαλονίκη. Εσυ και ο Τάσος είστε πιο οργανωμένοι και είμαι σιγουρος οτι θα πιάσουν τόπο και θα βλαστήσουν.... με εμένα παιζεται μια και δεν εχω συνηθίσει σε τέτοιου είδους καλλιέργειες. Επειτα τον Μαη θα είμαι φούλ αποσχολημένος με τον λαχανόκηπο -αν σκεφτεις οτι βάζω πολλά φυτα ενα μεγάλο μέρος των οποίων είναι απο σπόρους που έχω κρατήσει απο πέρισυ οπότε πάντα μέχρι τις αρχές του Ιουνίου είμαι στο φούλ αποσχολημένος . Σε οτι αφορα την παρατήρηση σου στον Τάσο για τα διαφορετικά είδη που στο τέλος μοιαζουν μεταξύ τους θελω να σας αναφέρω οτι φέτος οι καγιέν μου δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα (απο γέυση και κάψιμο αλλά και μυρωδιά) σε σχέση με τα πρώτα χρόνια που τις είχα φυτέψει. Ολα αυτά τα χρόνια που έπαιρνα σπόρο απο τους καρπούς τα φυτα (πιπεριές κάθε είδους) τα είχα φυτεμένα σε ενα μέρος με όλες τις ποικιλίες μαζί. Προφανώς οι μέλλισες έκαναν το θαύμα τους και έχουν διασταυρώσει τις ποικιλίες κάνοντας ένα νέο είδος. Αυτήν την εξήγηση δίνω εγω.
Οτι και να γίνει σας εύχομαι επιτυχία στις προσπάθεις σας.\Καλή σας μέρα
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Δημήτρη, νομίζω οτι η amazon είναι σοβαρό μαγαζί και μπορείς να πάρεις απο εκεί τους σπόρους του magnum habanero:
www.amazon.com/Magnum-Orange-Habanero-Pe...-Seeds/dp/B008MZZOBK
Θεολόγη, προφανώς κάνουμε χιούμορ οταν μιλάμε για το "μεταπτυχιακό" μου, όμως ο φίλος μας ο Δημήτρης μάλλον δεν αστειεύεται όταν αναφέρεται στο διδακτορικό του..! Δημήτρη, τί λες? Πάρα πολύ θα χαρώ να μάθω οτι είσαι Χημικός ή Γεωπόνος.
Θεολόγη, το Μάιο πρέπει να έχεις τα φυτάρια έτοιμα για μεταφύτευση και όχι να περιμένεις το Μάιο για να σπείρεις τους σπόρους. Οπωσδήποτε ξεκίνα στις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Μέχρι το Μάιο θα είναι έτοιμα - αν τελικά έχουν ακόμα δύναμη για βλάστηση. Και ασφαλώς δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε δωμάτιο 10-20 pots. Οπως ξέρεις στην αρχή το μόνο που χρειάζονται είναι ζέστη, βάλτα λοιπόν σε κάποια ζεστή γωνιά του δωματίου. Για φως θα ενδιαφερθείς αργότερα, μόλις φανούν τα πρώτα φυλλαράκια.
Για τις μέλισσες έχεις απόλυτο δίκιο, αφού τα φυτά σου είναι σε ανοιχτό χώρο.
Σας χαιρετώ,
Τάσσς
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Και καλή αρχή για τα νέα σπορεία. Εγώ επιμένω - υπο την προϋπόθεση οτι το μέρος είναι προφυλαγμένο- οτι τώρα ξεκινάμε για να έχουμε παραγωγή στα μέσα του καλοκαιριού.
Με την ευκαιρία καμαρώστε την πατέντα μου και σας παρακαλώ μην πείτε "Τάσο, είναι γνωστό τί κάνει ο διάβολος όταν δεν έχει δουλειά..."
Να τα λέμε.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Πολύ σωστά παρατηρείς οτι τα μπουκάλια δεν είναι η μόνη προφύλαξη απο το κρύο. Περισσότερο βοηθούν στο να διατηρείται υγρό το περιβάλλον του σπορείου. Εννοείται οτι το διατηρώ στο πιο ζεστό μέρος του σπιτιού, μέχρι να σκάσουν μύτη τα φυτάρια. Τότε υπάρχει ανάγκη για ήλιο, οπότε το σύστημα μεταφέρεται στο κλειστό με τζαμαρία μπαλκόνι μέχρι την ώρα της μεταφύτευσης..Σήμερα είχα θερμοκρασία 28 βαθμούς στο κλειστό μπαλκόνι, θα μπορούσα να τα έχω άφοβα εκεί. Οπωσδήποτε σου το συνιστώ, αν δεν βαρυέσαι την κατασκευή.
Σήμερα είχα και μιά περίεργη εμπειρία: Πριν απο 10 μέρες περίπου αγόρασα απο το Lidl 2 κατεψυγμένες πίτσες μεξικάνικες με πιπεριές Jalapenos (βλ. φωτο) και φάγαμε τη μία απόψε.. Οπως ολοι ξέρουμε η πιπεριά Jalapeno είναι πολύ "ηπιας" καυστικότητας, περίπου 15.000 scoovile. Ε, λοιπόν, δεν είναι καθόλου έτσι. Τόσο εγώ οσο και η γυναίκα μου, οι οποίοι τρώμε κάθε μέρα καγιέν (60.000 scoovile) και μερικές φορές Habanero (300.000 scoovile), φάγαμε την πίτσα με πολύ μεγάλη προσπάθεια ! Βγάλαμε φούσκες στο στόμα ! Αδύνατον να το εξηγήσω. Το κάψιμο ήταν σε επίπεδο Habanero. Λές να έβαλαν λάθος πιπεριά..?
Για να επανέλθω στο σπορείο. Πολύ ζέστη μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι. Το φώς δεν έχει σημασία. Βάλτα μπροστά στο καλοριφέρ. Μόλις όμως φανούν τα φυτάρια, πολύ φώς και ζέστη - άρα θερμοκήπιο, αν μιλάμε για αυτήν την εποχή. Αν το τρενάρεις για αργότερα, θα είναι πιό εύκολο αλλα θα πάρεις πιπεριές μετά το Σεπτέμβριο, όπως πήρα εγώ πέρισυ.
Γειά και χαρά,
Τάσος
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
tasos66100 έγραψε: Γειά σου φίλε Θεολόγη.
Πολύ σωστά παρατηρείς οτι τα μπουκάλια δεν είναι η μόνη προφύλαξη απο το κρύο. Περισσότερο βοηθούν στο να διατηρείται υγρό το περιβάλλον του σπορείου. Εννοείται οτι το διατηρώ στο πιο ζεστό μέρος του σπιτιού, μέχρι να σκάσουν μύτη τα φυτάρια. Τότε υπάρχει ανάγκη για ήλιο, οπότε το σύστημα μεταφέρεται στο κλειστό με τζαμαρία μπαλκόνι μέχρι την ώρα της μεταφύτευσης..Σήμερα είχα θερμοκρασία 28 βαθμούς στο κλειστό μπαλκόνι, θα μπορούσα να τα έχω άφοβα εκεί. Οπωσδήποτε σου το συνιστώ, αν δεν βαρυέσαι την κατασκευή.
Σήμερα είχα και μιά περίεργη εμπειρία: Πριν απο 10 μέρες περίπου αγόρασα απο το Lidl 2 κατεψυγμένες πίτσες μεξικάνικες με πιπεριές Jalapenos (βλ. φωτο) και φάγαμε τη μία απόψε.. Οπως ολοι ξέρουμε η πιπεριά Jalapeno είναι πολύ "ηπιας" καυστικότητας, περίπου 15.000 scoovile. Ε, λοιπόν, δεν είναι καθόλου έτσι. Τόσο εγώ οσο και η γυναίκα μου, οι οποίοι τρώμε κάθε μέρα καγιέν (60.000 scoovile) και μερικές φορές Habanero (300.000 scoovile), φάγαμε την πίτσα με πολύ μεγάλη προσπάθεια ! Βγάλαμε φούσκες στο στόμα ! Αδύνατον να το εξηγήσω. Το κάψιμο ήταν σε επίπεδο Habanero. Λές να έβαλαν λάθος πιπεριά..?
Για να επανέλθω στο σπορείο. Πολύ ζέστη μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι. Το φώς δεν έχει σημασία. Βάλτα μπροστά στο καλοριφέρ. Μόλις όμως φανούν τα φυτάρια, πολύ φώς και ζέστη - άρα θερμοκήπιο, αν μιλάμε για αυτήν την εποχή. Αν το τρενάρεις για αργότερα, θα είναι πιό εύκολο αλλα θα πάρεις πιπεριές μετά το Σεπτέμβριο, όπως πήρα εγώ πέρισυ.
Γειά και χαρά,
Τάσος
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
Καλημέρα φιλε Τάσο ... το κολπάκι με τα μπουκάλια το κάνω και εγώ αλλα όχι με πιπεριές αλλα με άλλους διάφορους σπόρους που δεν απαιτούν τροπικό κλίμα και ενίοτε τα τοποθετώ κομμένα στην μέση και ανάποδα σε κλαδάκια φυτών που πολλαπλασιάζω συνήθως λουλούδια. Ειναι μια καλή λύση έτσι οποως τα βάζεις και για άλλες σπορές , θα την χρησιμοποιήσω και αυτήν την λύση. Προς το παρον σπέρνω κατ ευθείαν στην γή σπόρους που δεν χρειάζονται σπορεία. Αργότερα θα προσπαθήσω για τις συγκεκριμένες πιπεριές. Σε οτι αφορα τις jalapenos δεν καίνε ιδιαίτερα , εχω πάρει και εγω απο το ίδιο κατάστημα σε βαζάκι και ξενέρωσα γιατι δεν έκαιγαν σχεδόν καθόλου. Στο SF σε μεξικάνικα στιατόρια είχα δοκιμάσει τις συγκεκριμένες πιπεριές γεμιστές με τυρι παναρισμένες και τηγανιτές και μου άρεσαν πολύ απλα σαν ένα πικάντικο ορεκτικό. Στην Ελλάδα οταν άνοιξε ενα μεξικάνικο στην Θεσσαλονίκη τα είχε στο μενού αλλά δεν ήταν καυτερα και η δικαιολογία τους ήταν οτι δεν τρώει όλος ο κόσμος καυτερά.... Αν ειναι δυνατόν να πας να φας σε μεξικάνικο και να μη είναι πικάντικο και εως πολυ καυτερο το φαγητο...Σου είχα στείλει μια συνταγη για τσατνευ (μαρμελάδα) πιπεριάς. Το κανες; Εγω το κανα με διάφορες ποικιλίες καυτερων και βγηκε ενα ωραίο ντιπ αρκετά καυτερο αλλα και πολύ νόστιμο. Με μια ποικιλία αποξηραμένων λαχανικώ ένα βράδυ δοκίμασαν ακομη και αυτοι που δεν τους αρεσυν τα καυτερα και ενθουσιάστηκαν. Σε μιση ώρα τέλειωσε η σάλτσα βουτώντας τα λαχανική μεσα και πινοντας μπύρα. Καλή σας μέρα
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Οσο για την τσάτνευ όχι μόνο την έκανα και την απόλαυσα, αλλά την έμαθα και σε φίλους. Σ' όλους άρεσε πολύ, ακόμα και σε εναν που δεν είναι τόσο φανατικός των καυτερών. Πραγματικά, σ' ευχαριστώ πολύ.
Εκτός απο τα σπορεία, η υπόλοιπη κατάσταση στο κλειστό μου μπαλκόνι έχει ως εξής: Οι καγιέν (σπορά Οκτωβρίου) είναι γεμάτες άνθη και με αρκετούς καρπούς. Οι χαμπανερος και οι καρολίνες (δευτεροετείς πλέον) γεμάτες μπουμπούκια- χιλιάδες. Οι σκορπιοί έχουν μαύρο χάλι, μάλλον θα ξεραθούν και δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο διαφορετική συμπεριφορα στον ίδιο χώρο.
Αυτά για την ώρα.
Τάσος
Υ.Γ. Στην πρώτη φωτό μιά ανθισμένη cayeene και δίπλα δεξιά μιά Habanero σποράς Οκτωβρίου' Στη δεύτερη φωτό μια "δευτεροετής" Habanero γεμάτη μπουμπούκια. Στην τρίτη ένας σκορπιός για κλάμματα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Σήμερα έχω για σας α)ενημέρωση για την πορεία του νέου σπορείου και β)μια ερώτηση.
Οπως βλέπετε, οι Jalapenos έσκασαν μύτη, επίσης και μία Carolina. Οι Cayeene και οι Habaneros ακόμα κοιμούνται. Εντυπωσιακό είνα οτι απο τη σπορά πέρασαν μόνο 10 μέρες. Το θεωρώ χρόνο-ρεκόρ, αφου πέρυσι χρειάστηκε να περάσουν 25 μέρες - και παρά το γεγονός οτι φέτος έκανα τη σπορά πολύ νωρίτερα.
Αυτά, για να "διευρύνουμε" τη βάση δεδομένων μας.
Τώρα το ερώτημά μου. Οπως βλέπετε στις τελευταίες δύο φωτογραφίες, οι περσινές (δευτεροετείς πλέον !) Habaneros και Carolina reaper, είναι γεμάτες με πολλές χιλιάδες μπουμπούκια. Απίστευτα μεγάλος αριθμός. Μήπως λοιπόν πρέπει να προσπαθήσω να τα αραιώσω, π.χ. με ένα ψαλιδάκι? Η μήπως το φυτό θα ρίξει απο μόνο του όσα δεν μπορεί να θρέψει ..
Αν κάποιος έχει σχετική εμπειρία, τον παρακαλώ πολύ για τη συμβουλή του.
Θα καταλάβατε ίσως οτι τις περιποιούμαι και τις προσέχω σαν παιδιά μου και δεν θέλω να κάνω λάθος κινήσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
Υ.Γ. Ηλία, πού βρίσκεσαι? Είσαι καλά..?
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Forum
- Ταράτσες & Μπαλκόνια - Λαχανικά, Λουλούδια, Διακόσμηση
- Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα
- Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.