× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Ph χώματος

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13630 από geotech
Απαντήθηκε από geotech στο θέμα Ph χώματος
Όλα ξεκίνησαν από αυτό το άρθρο

manosdet έγραψε: Θρυμμάτισε και ρίξε πευκοβελόνες.
Η πευκοβελόνα κάνει το έδαφος όξινο αλλά με μέτρο.
Αν σου βγει παραπάνω από όσο χρειάζεσαι στάχτη που το κάνει αλκαλικό.
Ρίξε μια ματιά κι εδώ
2019.kalliergo.gr/home-kalliergo/ph-edafos-xoma.html


Μετά ξεκίνησα το διάβασμα στο square foot gardening όπου αναφέρει ότι το μείγμα που χρησιμοποιεί αυτός είναι 1/3 κόμποστ, 1/3 τύρφη, και 1/3 βερμικουλίτη και το μόνο που προσθέτει κάθε χρόνο είναι κόμποστ.
Μεγάλη διαφορά από το μίγμα που έχω εγώ στα παρτέρια μου και εκεί άρχισε η όλη ανησυχία μου.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13633 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Ph χώματος
Με την σειρά μου θέλω να κάνω μια άλλη ερώτηση.
Τα φυτά σου σε γενικές γραμμές πως συμπεριφέρθηκαν;;;;
Εάν ήταν ζωηρά δεν αρρώστησαν και απέδωσαν καρπούς όπως περίμενες τότε έχεις μια καλή συνταγή και δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξεις.
Εάν όμως έχεις κάποιο σοβαρό θέμα τότε αλλάζουν τα πράγματα.
Αυτό επίσης που πρέπει να κάνεις εκτός της μέτρησης ph είναι από το ίδιο διάλυμα να μετρήσεις και αγωγιμότητα.
Αυτό μετράει περισσότερο από το ph.
Η αγωγιμότητα μας δείχνει πόσα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο χώμα.
Το σωστό ph τα κάνει περισσότερο αφομοιώσιμα.
Αν λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά είναι ελάχιστα τότε τι κι αν έχεις σωστό ph;;;;;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13634 από geotech
Απαντήθηκε από geotech στο θέμα Ph χώματος
Υπάρχει πουθενά κάποιο άρθρο για την αγωγιμότητα, πως μετράμε, μονάδες, εύρος τιμών που είναι βέλτιστη για την λαχανοκομία, κλπ.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13636 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Ph χώματος
Ένα καλό άρθρο (αλλά είναι στα αγγλικά) είναι εδώ
www.agriculturesolutions.com/Resources/T...tivity-of-Soils.html
Η μέτρηση γίνεται όπως και αυτή του ph (αλλά αντί για phμετρο χρησιμοποιούμε αγωγιμόμετρο).
Η πιο διαδεδομένη μονάδα μέτρησης είναι τα μS/cm (μS=μικροsiemens) και το αποδεκτό εύρος είναι από 200 έως 1200.Φυσικά υπάρχουν κι άλλες μονάδες μέτρησης όπως και οι μετατροπείς τους στο διαδίκτυο.
Στην ουσία μετράμε την αλατότητα του εδάφους.
Το βέλτιστο δεν είναι εύκολο να το πεις.
Last edit: 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν by manosdet.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13658 από geotech
Απαντήθηκε από geotech στο θέμα Ph χώματος
Ωραία τώρα προβληματίστηκα περισσότερο...
Γενικά τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις βελτιώνουμε ή όχι το Ph;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13660 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Ph χώματος
Αν μπεις στη διαδικασία με τις μετρήσεις ph κτλ κτλ καλό είναι να το διορθώσεις εφόσον είναι πολύ αλκαλικό ή πολύ όξινο.
Δεν μας απάντησες όμως τι πρόβλημα παρατήρησες και μπήκες στη διαδικασία αυτή;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13662 από geotech
Απαντήθηκε από geotech στο θέμα Ph χώματος
κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι η πρώτη φόρα που φυτεύω σε αυτά τα παρτέρια και ουσιαστικά η πρώτη φορά που φυτεύω χειμερινά λαχανικά (μαρούλια, ραπανάκια, ρόκα, λαχανίδα), απλά διαβάζοντας μου δημιουργήθηκε η απορία για το τι πεχα έχει το χώμα μου και μπήκα στο τρυπάκι.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13663 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Ph χώματος
Κατα τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε. Αν όμως θέλεις να ασχοληθείς και να ελέγξεις εάν το χώμα είναι πολύ όξυνο ή πολύ αλκαλικό , όπως λέει και ο Μάνος, πάρε δύο ποτήρια του νερού. ΄Το ένα γέμισέτο μέχρι τη μέση με ξύδι και στο άλλο βάλε νερό μέχρι τη μέση και διέλυσε μία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού. Ρίξε μέσα στα ποτήρια μία χουφτα χώμα, ανακάτωσέ το και περίμενε λίγο. Αν το ποτήρι με το ξύδι αφρίσει σημαίνει ότι το χώμα σου είναι αλκαλικό, αν το ποτήρι με τη σόδα αφρίσει σημαίνει οτι το χώμα σου είναι όξυνο. Να αφρίσουν και τα δύο αποκλείεται. Αν δεν αφρίσει κανένα σημαίνει ότι το πεχά σου είναι ουδέτερο. Αν κάποιο απο τα δύο αφρίσει λίγο σημαίνει οτι ..... κλπ, κλπ.
Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν χρειάζεται να κάνεις και σε αντίθεση μέ όσα γράφονται ακραίες περιπτώσεις ή πολυ μεγάλες καλλιέργειες έχουν ανάγκη τέτοιων αναλύσεων. Τα φυτά σου θα γίνουν με το χώμα που χρησιμοποιείς.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13666 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Ph χώματος
Εχθές αγόρασα ένα βιβλίο με τίτλο "Θρέψη-Λίπανση των Φυτών" του Φάνη Α. Τσαμπικούνη.

Το πήρα από το παζάρι βιβλίων που γίνεται τώρα στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα.

Είναι αρκετά εξειδικευμένο, αλλά μάλλον περιέχει τις απαντήσεις τόσο στα θέματα αγωγιμότητας και pH του εδάφους, όσο και στο πως αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την ποιότητα του εδάφους και τη διαθεσιμότητα/απορροφητικότητα των θρεπτικών συστατικών.

Λέω "μάλλον περιέχει τις απαντήσεις", γιατί θέλει μελέτη μέχρι να καταλάβεις τι ακριβώς λέει αλλά και πως τα όσα λέει μπορούν να εφαρμοστούν στον κήπο.

Εύκολα όμως ανακαλύπτεις ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές. Προσπαθώντας να διορθώσεις κάτι στο έδαφος, είναι εύκολο να χαλάσεις κάτι άλλο και να επηρεάσεις την ποιότητα και την υγεία των φυτών.

Και καλά για εμάς που καλλιεργούμε από χόμπι, δε χάθηκε και ο κόσμος. Σκέψου όμως να εξαρτάται από αυτό η οικογένειά σου...

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε γεωπόνους που ασχολούνται με μεγάλης κλίμακας επαγγελματικές καλλιέργειες.

Μακάρι να είχα χρόνο να μπορούσα να ασχοληθώ άμεσα μόνο με αυτό, να καταλάβω και να σας μεταφέρω με απλά λόγια τα όσα λέει.

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.046 δευτερόλεπτα