Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017 01:05

Ξυλόσομπα (Σόμπα με ξύλα) και μπουριά. Χρήσιμες πληροφορίες

Γράφτηκε από τον 
Ξυλόσομπα Ξυλόσομπα

Αυτό το άρθρο περιγράφει το τι έμαθα αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τα μπουριά της ξυλόσομπας. Τι έμαθα για τις σόμπες, τα μπουριά και τα καυσόξυλα.

Στο εξοχικό μας χρησιμοποιούμε μία μαντεμένια ξυλόσομπα για θέρμανση εδώ και πολλά χρόνια. Η ξυλόσομπα ζεσταίνει αποτελεσματικά αν έχει στηθεί σωστά και είναι οικονομική.

Μήκος οριζόντιων μπουριών

Ποιο είναι το μέγιστο μήκος των οριζόντιων μπουριών;

Το μήκος των οριζόντιων μπουριών έχει σημασία για το σωστό “τράβηγμα” της σόμπας. Αν η σόμπα δεν “τραβά” σωστά τότε η καύση δεν είναι αποδοτική και βγαίνουν καπνοί μέσα στο σπίτι-δωμάτιο.

Σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού, το μήκος των οριζόντιων μπουριών δεν πρέπει να υπερβαίνει σε μήκος το 1,5 των κάθετων μπουριών.

Αν π.χ. έχετε 5 μέτρα κάθετα μπουριά (συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών-καμινάδα), εσωτερικά πρέπει να έχετε μέγιστο 5 & 1,5 = 7,5 μέτρα οριζόντια μπουριά.

Αναφέρομαι σε πρότυπα εξωτερικού (Καναδάς, Αμερική) γιατί δεν κατάφερα να βρω κάποιες οδηγίες ή πρότυπα από επίσημη Ελληνική πηγή.

Αν το μήκος των οριζόντιων μπουριών είναι μεγαλύτερο από το 1,5 των κάθετων τότε τα καυσαέρια από την καύση του ξύλου (καυσόξυλων) υγροποιούνται εντός των μπουριών.

Η υγροποίηση οδηγεί τα μπουριά σε οξείδωση με αποτέλεσμα να καταστραφούν.

Μέχρι να καταστραφούν και να χρειαστούν αντικατάσταση, δημιουργούνται μικρές τρύπες από τις οποίες φεύγουν επικίνδυνα καυσαέρια.

Αν οι σύνδεσμοι ανάμεσα στα μπουριά δεν είναι καλά στεγανωμένοι θα δείτε να στάζει μαύρο υγρό από αυτούς που λεκιάζει το πάτωμα.

Πόσες γωνίες στα μπουριά;

Ο βέλτιστος αριθμός γωνιών 90 μοιρών στα μπουριά είναι μόνο 2. Περισσότερες γωνίες δημιουργούν πολλά προβλήματα και εμποδίζουν το σωστό ελκυσμό (“τράβηγμα”) των καυσαερίων.

Να έχετε υπόψη σας ότι στις γωνίες εμφανίζεται η μεγαλύτερη συσσώρευση υπολειμμάτων καύσης.

Οι γωνίες είναι οι πρώτες που βουλώνουν και θέλουν καθάρισμα για να υπάρχει σωστός ελκυσμός.

Τι κλίση πρέπει να έχουν τα οριζόντια μπουριά;

Για να τραβά ιδανικά η σόμπα, τα οριζόντια μπουριά πρέπει να έχουν κλείσει 10% προς τα επάνω.

Το μέρος που το μπουρί βγαίνει εκτός του σπιτιού στην καμινάδα, πρέπει να είναι 10% ψηλότερα από ότι το πρώτο οριζόντιο μπουρί πιο κοντά στη σόμπα.

Η διαφορά στην κλίση βοηθά τη σόμπα να τραβά καλύτερα.

Όταν ανοίγω την πόρτα να βάλω ξύλα στη σόμπα βγαίνει καπνός

Αυτό σημαίνει ότι η σόμπα δεν “τραβά” σωστά. Δεν υπάρχει αρκετός ελκυσμός των καυσαερίων.

Τι μπορεί να φταίει;

Δύο είναι οι πιο πιθανοί λόγοι που βγαίνει καπνός κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα της ξυλόσομπας.

Τα μπουριά είναι βουλωμένα. Να τα καθαρίσετε.

Έχει γεμίσει το δοχείο στάχτης κάτω από το θάλαμο καύσης. Να το αδειάσετε.

Πως καθαρίζω τα μπουριά της σόμπας

Ο καθαρισμός των μπουριών της σόμπας δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Δυστυχώς...

Προσωπικά, αποσυναρμολογώ τα μπουριά.

Τα βγάζω έξω από το σπίτι.

Τα χτυπώ ώστε να φύγουν τα πολλά υπολείμματα από μέσα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώ μία ειδική βούρτσα για να τα ξύσω εσωτερικά και να αφαιρέσω τα υπολείμματα της καύσης (κρεόσωτο) που έχουν επικαθίσει εσωτερικά.

Στη συνέχεια συναρμολογώ ξανά τα μπουριά και σφραγίζω τις ενώσεις με ασημένια μεταλλική ταινία.

Αυτό το κάνω κάθε καλοκαίρι ώστε η σόμπα να είναι έτοιμη για το χειμώνα.

Δεν είναι εύκολη διαδικασία, ούτε ευχάριστη.

Η αποζημίωση είναι η σωστή λειτουργία της σόμπας το χειμώνα.

Υλικό κατασκευής μπουριών σόμπας

Στην αγορά θα βρείτε διάφορες ποιότητες μπουριών.

Θα βρείτε ανοξείδωτα μπουριά.

Θα βρείτε επισμαλτωμένα μπουριά.

Θα βρείτε φτηνά μπουριά που μοιάζουν με ανοξείδωτα ενώ δεν είναι.

Θα βρείτε μονωμένα μπουριά που προτείνονται για την καπνοδόχο.

Στην αρχή όταν δεν ήξερα πολλά για τις σόμπες, χρησιμοποίησα για το εσωτερικό κύκλωμα φτηνά μπουριά που έμοιαζαν με ανοξείδωτα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα άλλαζα κάθε 1 με 2 χρόνια γιατί τρυπούσαν.

Τελικά κατέληξα να χρησιμοποιώ μόνον επισμαλτωμένα μπουριά. Είναι πιο ακριβά, αλλά ποιοτικά είναι εκπληκτικά. Αντέχουν πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα. Έχω πάνω από 10 χρόνια να τα αλλάξω. Κι ακόμη μοιάζουν με καινούργια...

Πότε αγοράζω ξύλα (καυσόξυλα) για τη ξυλόσομπα

Η ιδανική περίοδος για να αγοράσετε ξύλα (καυσόξυλα) για τη σόμπα είναι το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι τα ξύλα θα είναι “ξερά”.

“Ξερά” σημαίνει ότι θα έχουν μικρό ποσοστό υγρασίας. Άρα θα καίγονται ευκολότερα χωρίς να δημιουργούν υπολείμματα και έχοντας μεγάλη θερμιδική απόδοση.

Αποθηκεύστε τα ξύλα (καυσόξυλα) σε ένα μέρος που δεν θα τα πιάσει η βροχή ή υγρασία.

δανικά θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ροή αέρα ώστε να αποβάλλουν την υγρασία τους μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

Τι να κάνω αν τα ξύλα (καυσόξυλα) που αγόρασα έχουν υγρασία και δεν καίγονται σωστά

στέγνωμα ξύλων επάνω στη σόμπα
Ξυλόσομπα - Στέγνωμα ξύλων επάνω στη σόμπα

Όπως καταλάβετε, το έχω κάνει και αυτό. Να αγοράσω ξύλα (καυσόξυλα) την τελευταία στιγμή μέσα στο χειμώνα.

Τα ξύλα αυτά έχουν μεγάλη υγρασία και είναι δύσκολο να καούν αν δεν τα προετοιμάσετε κατάλληλα.

Αυτό που κάνω είναι να βάζω μία σχάρα τζακιού επάνω από τη σόμπα και να βάζω σε αυτή τα “υγρά” ξύλα.

Καθώς καίει η σόμπα, ξεραίνει τα ξύλα. Δεν λύνει το πρόβλημα 100%, αλλά βελτιώνει πολύ την κατάσταση.

Τι είδος ξύλου (καυσόξυλου) να αγοράσω για την ξυλόσομπα;

καυσόξυλα
Καυσόξυλα στοιβαγμένα

Τα είδη ξύλων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην Ελλάδα είναι η ελιά, η οξιά, η δρυς και το πεύκο.

Κάθε τύπος ξύλου έχει διαφορετική θερμιδική αξία. Η θερμιδική αξία εκφράζει τη θερμότητα που εκλύεται κατά την καύση του ξύλου. Η θερμιδική αξία μετράται σε Kcal/Kgr. Θερμίδες ανά Κιλό ξύλου.

Ελιά: Καίγεται αργά, με μικρή φλόγα και μεγάλη διάρκεια καύσης. Η θερμιδική της αξία είναι περίπου 4.100 Kcal/Kg.

Δρυς: Είναι πυκνό ξύλο και έχει μεγάλο βάρος. Δίνει ωραία φλόγα και μεγάλη διάρκεια καύσης. Η θερμιδική αξία της είναι περίπου 4.700 Kcal/Kg.

Οξιά: Είναι σκληρό ξύλο και έχει μεγάλο βάρος και πικνότητα. Καίγεται πιο γρήγορα από την δρυ. Η θερμιδική αξία της είναι περίπου 4.700 Kcal/Kg.

Πεύκο: Μαλακό ξύλο. Ανάβει πολύ εύκολα και δίνει μεγάλη φλόγα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ρετσίνι, αλλά καίγεται και εξίσου γρήγορα. Λόγω του ρετσινιού έχει υψηλή θερμιδική αξία (4.850 Kcal/Kg). Χρησιμοποιείται ως βοηθητικό γιατί καίγεται γρήγορα και εύκολα. Μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσεις φθορές στα μπουριά γιατί αφήνει πολλά κατάλοιπα.

Μπρικέτες (Briquettes)

μπρικέτες
Μπρικέτες (Briquettes)

Οι μπρικέτες είναι ένας σχετικά νέος τύπος καυσίμου για σόμπες.

Κατασκευάζονται από υπολείμματα συμπιεσμένης οργανικής ύλης (βιομάζα).

Θα τις βρείτε σε συσκευασίες από 5 έως 12 τεμάχια.

Έχουν μακρόστενο σχήμα. Κάποιες έχουν και τρύπα στη μέση.

Τα χαρακτηριστικά των μπρικετών είναι η πολύ χαμηλή υγρασία (μικρότερη από 7%), η υψηλή θερμιδική απόδοση και η χαμηλή παραγωγή στάχτης.

Φαινομενικά κοστίζουν ακριβότερα από τα ξύλα. Αν όμως λάβετε υπόψη σας την απόδοση, τη διάρκεια καύσης και τη θέρμανση που παράγουν, τότε αυτό μάλλον δεν ισχύει.

Έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ μπρικέτες σχετικά πρόσφατα και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Χρησιμοποιώ μπρικέτες σε συνδυασμό με ξύλα.

Έχω παρατηρήσει καλύτερες αποδόσεις από τη σόμπα. Το σπίτι ζεσταίνεται περισσότερο και καλύτερα.

Αξίζει να δοκιμάσετε τις μπρικέτες.

Στην αγορά θα βρείτε πολλές επιλογές και σε διάφορες τιμές και συσκευασίες.

Μπρικέτες φτηνές, ακριβές, με τρύπα στη μέση, και χωρίς τρύπα στη μέση.

Η συμβουλή μου είναι να δοκιμάσετε και να δείτε ποιες μπρικέτες σας ικανοποιούν καλύτερα.

Τι δεν καίμε στη σόμπα

Στη σόμπα δεν καίμε πλαστικά, νοβοπάν, ξύλα που είναι βαμένα, ξύλα που είναι επεξεργασμένα και εμποτισμένα.

Τι κάνουμε τη στάχτη

Η στάχτη είναι ένα πολύτιμο συστατικό (λίπασμα) για τον κήπο μας.

Προσωπικά μαζεύω ευλαβικά τη στάχτη από καθαρά ξύλα και στη συνέχεια τη ρίχνω στον κήπο.

Με αυτό τον τρόπο εμπλουτίζω το χώμα με ανόργανα στοιχεία πολύτιμα για τα φυτά.

Φροντίζω ώστε η στάχτη να μην προέρχεται από πλαστικά, νοβοπάν, ξύλα που είναι βαμένα, ξύλα που είναι επεξεργασμένα και εμποτισμένα. Μόνον καθαρά καυσόξυλα.

Διαβάστηκε 36964 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 12:47
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια