Δείτε και το άρθρο: Αφίδες, μελίγκρες, φυλλοξήρα της αμπέλου. Προσβολή ανά καλλιέργεια και αντιμετώπιση
https://2019.kalliergo.gr/ampelia-stafylia-oinos-cat/10084-afides.html#sigProId9398d32f7e
Συνήθης οργανισμός
Η πράσινη αφίδα της ροδακινιάς (Myzus persicae) και άλλα είδη.
Εύρος Ξενιστών
Το εύρος ξενιστών της Μ. persicae είναι πολύ μεγάλο: πατάτα, ζαχαρότευτλο, πολλά καλλωπιστικά και λαχανοκομικά είδη.
Εμφάνιση
Η Μ. persicae είναι διαδεδομένη και στα θερμοκήπια και στον αγρό. Οι άμεσες ζημιές στα φυτά είναι συνήθως ελάχιστης σημασίας αλλά αυτό το είδος είναι φορέας σχεδόν 200 ιών των φυτών.
Οι άπτερες αφίδες Μ. persicae είναι περίπου 2 χιλ. μακριές, πράσινες αλλά και κίτρινες προς κόκκινες. Η φτερωτή μορφή είναι κάπως μακρύτερη (3 χιλ.) εν μέρει μαύρη και με μαύρα στίγματα στην πίσω πλευρά.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις αφίδες Μ. persicae δεν είναι συνήθως ορατά στα φυτά της τομάτας.
Κύκλος της προσβολής
Η Μ. persicae διαχειμάζει συνήθως ως αυγά στο χειμερινό ξενιστή (ροδακινιά) αλλά είναι επίσης δυνατό να διαχειμάζει στα θερμοκήπια ως ακμαίο. Από τα αυγά εκκολάπτεται η άπτερη μορφή. Μετά από μερικές γενιές στο χειμερινό ξενιστή γεννιέται η φτερωτή μορφή η οποία κινείται προς τους θερινούς ξενιστές (πατάτα, ζαχαρότευτλο, λαχανικά, καλλωπιστικά κ.λπ.). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η αφίδα αναπαράγεται παρθενογενετικά. Στο τέλος του καλοκαιριού κινείται προς τους χειμερινούς ξενιστές και μετά από το ζευγάρωμα με τα αρσενικά τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους επάνω στο χειμερινό ξενιστή.
Αντιμετώπιση (με φάρμακα)
Πολλά εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ενάντια στη Μ. persicae αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η διάδοση ιών στην καλλιέργεια της τομάτας σχεδόν δεν επηρεάζεται λόγω του μη έμμονου τρόπου μετάδοσής τους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία άμεση ζημιά στα φυτά της τομάτας από τις αφίδες, δεν είναι οικονομικά αποτελεσματική η εφαρμογή εντομοκτόνων. Η μόνη εξαίρεση είναι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των μεταφυτευμένων φυτών στα θερμοκήπια.
Confidor Forte 200 SL (BAYER)
Διασυστηματικό εντομοκτόνο για τη καταπολέμηση κυρίως μυζητικών εντόμων.
imidacloprid 20,6 % β/ο
Βοηθητικές ουσίες 80,74% β/β
Αντιμετώπιση (οικολογικά-βιολογικά)
Αφίδες - Αντιμετώπιση με ξύδι
Φτιάξτε ένα διάλυμα 20% ξύδι και 80% νερό. Ραντίστε με το διάλυμα τα φύλα. Προσοχή να μην έχει ήλιο όταν ρίχνετε το διάλυμα. Επαναλάβετε μετά από 3 ημέρες.
Αφίδες - Ξεπλύνετε με νερό
Χρησιμοποιήσετε νερό με πίεση για να ξεπλύνετε τις αφίδες.
Αφίδες - Αφαιρέστε με τα χέρια
Μπορείτε να αφαιρέσετε τις αφίδες προσεκτικά με τα χέρια χωρίς να πληγώσετε τα φύλα.