× Συζητήσεις σχετικά με το χώμα, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, άλλες χρήσεις και δράσεις στον κήπο.

COMPOST TEA

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16277 από k.andre
Απαντήθηκε από k.andre στο θέμα COMPOST TEA
Μπράβο Μάνο, μπράβο σε όλους όσους προσπαθούν πάνω στο τσάι κομπόστας. Θα ήθελα να παρακαλέσω να συγκεντρώσουμε στοιχεία, έχοντας συγκριτικά αποτελέσματα από παράλληλες καλλιέργειες (συμβατικές - απλές βιολογικές) των ίδιων λαχανικών, ίδιας ηλικίας και προέλευσης. Αν μπορείτε φωτογραφίζετε ανα εβδομάδα τα συγκρινόμενα φυτά.
Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη και να καταλήξουμε σε μια οριστική φόρμουλα η οποία θα δοθεί ΔΩΡΕΑΝ σε όλους όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν και να παράγουν αμόλυντα λαχανικά και φρούτα, μεγάλα και εύγεστα!
Ξέρω πως η όλη διαδικασία είναι λίγο μπελάς, αλλά πολλές φορές τα αποτελέσματα απλά εντυπωσιάζουν.....
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet, kristi1, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16279 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα COMPOST TEA
Καλημέρα Κώστα,
Με μεγάλη μου χαρά αν μπορώ να συμβάλω κι εγώ θα το κάνω.
Ένα δυο πραγματάκια ακόμα λοιπόν.

1.Το λάθος που έχω ήδη κάνει είναι το εξής και το σκέφτηκα τώρα μόλις ξαναδιαβάζοντας τις οδηγίες παρασκευής.Αντί για να συμπληρώσω 2/3 νερό το έκανα 1:3 δηλαδή στην ποσότητα του κομποστ πρόσθεσα 3 μέρη νερού αντί για δύο. Φαντάζομαι το κακό είναι μικρό μιας και θα το αραιώσω σε μικρότερο ποσοστό.

2.Το ph του διαλύματος είναι υψηλό 8,9
Το ph του νερού του πηγαδιού είναι 7,9
Να υποθέσω ότι αυτό έχει να κάνει με τα υλικά που είχε το κομποστ. Σωστά;;

3.Αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω όλο το τσάι με την μία φορά μπορώ συνεχίζοντας την οξυγόνωση του διαλύματος (αναραίωτο) να το διατηρήσω;;;

4.Η αύξηση της αγωγιμότητας του τσαγιού έχει σταματήσει από χθες στα 2750 ppm. Να υποθέσω ότι τελείωσε και η ζύμωση και μπορώ πλέον να το χρησιμοποιήσω;;;;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16285 από k.andre
Απαντήθηκε από k.andre στο θέμα COMPOST TEA

manosdet έγραψε: Καλημέρα Κώστα,
Με μεγάλη μου χαρά αν μπορώ να συμβάλω κι εγώ θα το κάνω.
Ένα δυο πραγματάκια ακόμα λοιπόν.

1.Το λάθος που έχω ήδη κάνει είναι το εξής και το σκέφτηκα τώρα μόλις ξαναδιαβάζοντας τις οδηγίες παρασκευής.Αντί για να συμπληρώσω 2/3 νερό το έκανα 1:3 δηλαδή στην ποσότητα του κομποστ πρόσθεσα 3 μέρη νερού αντί για δύο. Φαντάζομαι το κακό είναι μικρό μιας και θα το αραιώσω σε μικρότερο ποσοστό.

2.Το ph του διαλύματος είναι υψηλό 8,9
Το ph του νερού του πηγαδιού είναι 7,9
Να υποθέσω ότι αυτό έχει να κάνει με τα υλικά που είχε το κομποστ. Σωστά;;

3.Αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω όλο το τσάι με την μία φορά μπορώ συνεχίζοντας την οξυγόνωση του διαλύματος (αναραίωτο) να το διατηρήσω;;;

4.Η αύξηση της αγωγιμότητας του τσαγιού έχει σταματήσει από χθες στα 2750 ppm. Να υποθέσω ότι τελείωσε και η ζύμωση και μπορώ πλέον να το χρησιμοποιήσω;;;;


Μάνο για το πρώτο ερώτημα δεν έγινε κάποιο τραγικό λάθος, όπως ακριβώς έγραψες κι εσύ.

Για το δεύτερο σαφώς και παίζουν ρόλο τα υλικά σου. Άλλα αποτελέσματα έχουμε από κομπόστα μόνο από γρασίδι κι άλλα όταν συμμετείχαν και "δυνατές" κοπριές.

Αναφορικά με τη διατήρηση του μίγματος, φοβάμαι πως δε θα καταφέρεις και πολλά πράγματα. Οι οργανισμοί που αναπτύσονται είναι μικρόβιοι έχουν δηλαδή πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Μετά από 2-3 μέρες δεν αναπληρώνονται με δημιουργία άλλων, εκτός μόνο αν προσθέτουμε εμείς νέες ουσίες (πράγμα χωρίς ιδιαίτερο νόημα). Καλό θα ήταν να παρασκευάζεις την ποσότητα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις για μία και μοναδική φορά. Προσωπικά πλέον το φτιάχνω σε δοχείο 50 lt και μια φορά την εβδομάδα κάνω χρήση περισσότερο ριζοποτίζοντας.

Για το τελευταίο ερώτημα, πιστεύω πως είναι πανέτοιμο για χρήση. Όπως διάβασα έχει πολύ καλή οσμή, πράγμα που σημαίνει πως έχεις ήδη έτοιμο ένα εξαιρετικό τσάι για τα φυτά σου. Αραίωσε βγάζοντας τις αναλογίες που έχω γράψει. (Λάβε μόνο υπόψη το λαθάκι με την ποσότητα του νερού)

Σε χαιρετώ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet, zaxarias, kristi1, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16287 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα COMPOST TEA
Κώστα ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές σου.

Κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήθελα και την βοήθεια σου όσον αφορά κάποια πειράματα υδροπονίας που ξεκίνησα να κάνω και θέλω να τα πάω με τσάι κομπόστας (αλλά ακόμα είμαι σε πάρα πολύ αρχικά στάδια).
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": k.andre

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16288 από FIVI
Απαντήθηκε από FIVI στο θέμα COMPOST TEA
2.Το ph του διαλύματος είναι υψηλό 8,9
Το ph του νερού του πηγαδιού είναι 7,9

:blink: τόσο ψηλό ph δεν λάπτει τα φυτά; :S

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16290 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα COMPOST TEA
Fivi δεν θα τα βλάψει απλά κάποια θρεπτικά συστατικά δεν είναι διαθέσιμα σε υψηλές τιμές ph σε αντίθεση με κάποια άλλα που δεν είναι σε χαμηλές....
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16340 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα COMPOST TEA
Δυστυχώς δεν είχα διαβάσει όλο το μίτο απο την αρχή και δεν είχα καταλάβει ποιό ακριβώς ήταν το θέμα. Νόμισα ότι επρόκειτο για το τσάι που κάνουν οι περισσότεροι, μεταξύ αυτών και εγώ, με τον απλό τρόπο. Σέ ένα πλαστικό δοχείο με νερό βάζω μία διάτρητη σακούλα γεμάτη με κόμποστ (άλλη βάζουν αχώνευτη κοπριά πουλερικών), την αφήνω κάποιες ημέρες, την αναδεύω κάπου-κάπου ανασηκώνοντας τη σακούλα και μαυτό αφού το αραιώσω 1 προς 3 ριζοποτίζω και άλλοι με 1 προς 10 ραντίζουν. Το υλικό της σακκούλας το χρησιμοποιώ 2 φορές και μετά τα ξαναρίχνω στο κόμποστ. Είναι εύκολη και πρακτική διαδικασία και δε χρειάζεται εξοπλισμός και έξτρα υλικά.
Βέβαια, δε μπορεί να είναι το ίδιο με το τσάι που περιγράφει ο k.andre, τον οποίο ευχαριστώ για όσα αναλυτικότατα και πληρέστατα περιέγραψε.
Θα παρακαλούσα τον Κώστα αν ξέρει και μπορούσε να επισημάνει τις διαφορές, σε ότι αφορά στη λίπανση των φυτών με τα δύο σκευάσματα. Ευχαριστώ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": k.andre

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16369 από k.andre
Απαντήθηκε από k.andre στο θέμα COMPOST TEA

kristi1 έγραψε: Δυστυχώς δεν είχα διαβάσει όλο το μίτο απο την αρχή και δεν είχα καταλάβει ποιό ακριβώς ήταν το θέμα. Νόμισα ότι επρόκειτο για το τσάι που κάνουν οι περισσότεροι, μεταξύ αυτών και εγώ, με τον απλό τρόπο. Σέ ένα πλαστικό δοχείο με νερό βάζω μία διάτρητη σακούλα γεμάτη με κόμποστ (άλλη βάζουν αχώνευτη κοπριά πουλερικών), την αφήνω κάποιες ημέρες, την αναδεύω κάπου-κάπου ανασηκώνοντας τη σακούλα και μαυτό αφού το αραιώσω 1 προς 3 ριζοποτίζω και άλλοι με 1 προς 10 ραντίζουν. Το υλικό της σακκούλας το χρησιμοποιώ 2 φορές και μετά τα ξαναρίχνω στο κόμποστ. Είναι εύκολη και πρακτική διαδικασία και δε χρειάζεται εξοπλισμός και έξτρα υλικά.
Βέβαια, δε μπορεί να είναι το ίδιο με το τσάι που περιγράφει ο k.andre, τον οποίο ευχαριστώ για όσα αναλυτικότατα και πληρέστατα περιέγραψε.
Θα παρακαλούσα τον Κώστα αν ξέρει και μπορούσε να επισημάνει τις διαφορές, σε ότι αφορά στη λίπανση των φυτών με τα δύο σκευάσματα. Ευχαριστώ.


Με τη διαδικασία της παρασκευής τσαγιού κομπόστας, διασφαλίζεται η παρουσία των ωφέλιμων μικροοργανισμών σε επαρκή αριθμό, ικανό να εξαφανίσει τυχόν παθογόνα ή λοιπές τοξίνες. Το φρέσκο «σερμπέτι» που χρησιμοποιείς, σαφώς κάνει καλή δουλειά, αλλά δε θα σε εξασφαλίσει ποτέ αν ένα από τα ζώα που παρήγαγαν την κοπριά ήταν άρρωστο. Μπορείς με μεγάλη άνεση να χάσεις τα φυτά μιας ή και περισσότερων καλλιεργητικών περιόδων.
Από την άλλη βελτιώνει την κατακράτηση θρεπτικών συστατικών του εδάφους, καταφέρνει και αποσυνθέτει τυχόν χημικές ουσίες και διάφορα φυτοφάρμακα (ακόμα κι αν εμείς τα θεωρούμε αθώα).
Με τα ριζοποτίσματα βελτιώνουμε ένα έδαφος που είναι από τη φύση του συμπαγές.
Αυξάνουμε τη θρεπτική αξία και τη γεύση των καλλιεργούμενων φρούτων και λαχανικών. Φυσικά δε θέλω να αναφέρω για άλλη μια φορά για το μέγεθος των καρπών. Με σχετικά τακτική χρήση θα δεις τρομερές διαφορές.
Είναι η τρίτη χρονιά που κάνω χρήση του τσαγιού κομπόστας και σίγουρα θα επιμείνω για αρκετό καιρό ακόμα, μέχρι να καταλήξω σε κάποια πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα .
Να επισημάνω πως δεν πρόκειται για κάποια δική μου ανακάλυψη, αλλά για μια τεχνική που χρησιμοποιούν κάποιοι Αμερικάνοι και την οποία προσπαθώ να προσαρμόσω στις ανάγκες του δικού μου μικροκλίματος και ειδών καλλιέργειας.

Καλή συνέχεια.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16370 από Roula
Απαντήθηκε από Roula στο θέμα COMPOST TEA
Θα ήθελα να ρωτήσω τον αγαπητό k.andre τα εξής:
  1. Για τη λίπανση των φυτών γενικά εφαρμόζω επιφανειακή προσθήκη κοπριάς ή/και κομπόστ κάθε 1-1,5 μήνα. Με τη χρήση τσαγιού κομπόστας για πότισμα (ας πούμε ανά 10ήμερο), είναι απαραίτητη η παραπάνω λίπανση;
  2. Έχουν χαθεί ποτέ φυτά εξαιτίας της χρήσης τσαγιού; Αν ναι, για ποιους λόγους;
  3. Με ανησυχεί λιγάκι ο ψεκασμός των φύλλων με τσάι. Φαντάζομαι ότι αυτός θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά βραδυνές ώρες, ώστε να υπάρχει χρόνος να στεγνώσουν τα φύλλα πριν βγει ήλιος. Διαβάζω ότι κάτι τέτοιο ενισχύει και το ανοσοποιτικό των φυτών, ώστε προστατεύονται καλύτερα από ασθένειες. Η ίδια η υγρασία στα φύλλα, όμως, δεν τις ευνοεί;
  4. Η ίδια αναλογία κάθε φορά τσαγιού/νερού (αραίωμα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη λαχανικών ανεξαιρέτως (ας πούμε δεδομένου ότι αυτά βρίσκονται λίγο-πολύ στο ίδιο στάδιο ανάπτυξής τους);

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #16373 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα COMPOST TEA
Κώστα, ευχαριστώ. Έχω δει στο γιου τιουμπ σχετικά αμερικάνικα φιλμάκια, αλλά μου φάνηκαν του αμέρικαν.
Μέβαλες σε σκέψεις. Του χρόνου τώρα με το καλό.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.067 δευτερόλεπτα