× Συζητήσεις σχετικά με φοίνικες.

Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11865 από Κράνιος
Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο; δημιουργήθηκε από Κράνιος
Κάποιοι στη γειτονιά μου έκοψαν τους φοίνικες που είχαν στην αυλή τους ή το οικόπεδό τους. (Συγνώμη, αλλά αυτή τη στιγμή που γράφω, στα λιγούστρα που βλέπω από τη μπαλκονόπορτά του τραγουδάει ένα πουλάκι και μ' έχει τρελάνει...)

Έλεγα ότι κάποιοι κόψανε φοίνικες. Με αλυσιδοπρίονο. Το ξύλο το κόψανε σε κομμάτια που μπορούσαν να σηκώσουν και το βγάλανε δίπλα σ' έναν κάδο ο ένας, σε μια γωνιά του δρόμου ο άλλος. Ο ένας το είχε κόψει σε μικρά κουτσουράκια κι ο άλλος σε μεγάλα. Τα μικρά κουτσουράκια πήγα και τα φόρτωσα στην ψύχρα και τα κουβάλησα στην αυλή μου. Τα μεγάλα κομμάτια προβληματίζομαι (δεν πρέπει να κάνω και τον μάγκα με τα προβλήματα της μέσης που έχω αντιμετωπίσει).

Ρωτώ: Το ξύλο αυτό όταν στεγνώσει καίγεται; Θα τα κάψω κάποια φορά στο τζάκι μου ή τα κουβάλησα σαν ηλίθιος;
Ρωτώ: Υπάρχει ξύλο που δεν καίγεται;
Ρωτώ: Έχω την ιδέα να φτιάξω γλυπτά από το ξύλο του φοίνικα. Θα είναι πανάλαφρα φαντάζομαι. Μήπως τελικά όταν στεγνώσει γίνει σα σφουγγάρι και την πατήσω;
Ρωτώ: Πόσο μαλάκες είναι αυτοί οι άνθρωποι που κόβουν ένα φοίνικα; Τι στο διάολο είναι ο νεοέλληνας; Μήπως είναι κάποια μετάλλαξη ζώου;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11866 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
Φίλε μου καλέ Κράνιε,
Θέλω να σε πληροφορήσω πως σε 2, το πολύ 3 χρόνια πιστεύω πως δεν θα υπάρχει φοίνικας στην πριοχή της Αττικής τουλάχιστον.
Ο κόσμος δεν κόβει τους φοίνικες πλέον δίχως λόγο, αλλά για το περίφημο σκαθάρι της Αφρικής που τον κατατρώει μέχρι τα βάθη της καρδιάς του.
Το συγκεκριμένο σκαθάρι ήρθε με τους φοίνικες που έφεραν το 2004 από την Αίγυπτο για να ομορφύνουν τους δρόμους της Αθήνας στους Ολυμπιακούς αγώνες που φιλοξενήσαμε.
Έκτοτε έχει επεκταθεί και σε άλλους νομούς και θερίζει στην κυριολεξία.
Η πρόληψη του με φάρμακα είναι για χοντρά πορτοφόλια.....
Προφανώς γιαυτό τον έκοψαν και οι γείτονες σου.

2019.kalliergo.gr/component/myblog/red-p...rus-ferrugineus.html
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11869 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
Σ' ευχαριστώ Μάνο. Μένω κατάπληκτος... Σ' ευχαριστώ. Θα μπορούσα να σκοτώσω άνθρωπο λέω....
Αν και νομίζω ότι δεν τους έκοψαν για το λόγο που αναφέρεις. Τους συγκεκριμένους φοίνικες ... δε νομίζω. Τα δέντρα ήταν μια χαρά όπως τα έβλεπα από το δρόμο. Κι οι κορμοί τους όπως κόπηκαν είναι υγιέστατοι. Θα το ψάξω...
Αλλά τι γίνεται με το ξύλο του φοίνικα; Τα ερωτήματα με τρώνε. Διότι θα περάσει κάποιος φορτωτής και θα μου πάρει τα κούτσουρα για τη χωματερή...

Αλλά Μάνο, μ' έκανες χώμα φίλε μου. Τι να γίνεται άραγε με το φοινικόδασος στο Βάι στην Κρήτη; Εκεί είχα κατασκηνώσει πριν πολλά χρόνια με την αγάπη μου... Και πάλι δε θα σωθώ. Θα μου φέρνετε άραγε τσιγάρα στη φυλακή;

www.lasithinews.gr/News.aspx?ArtlId=4141

Έχω γράψει και αλλού για το ρόλο που παίζουν οι παγίδες. Εδώ βλέπω ακατάλληλους ανθρώπους να χειρίζονται πολύ λεπτά θέματα. Με παγίδες εξάπλωσαν τα σκαθάρια στην Κρήτη!
Στην παραπάνω διεύθυνση, ανάμεσα σ' άλλα διάβασα:
...Με το πρόγραμμα αυτό τοποθέτησαν παράνομα, αντίθετα με τις κάθετες οδηγίες της Ε.Ε., στη περιοχή του Μεραμβέλου 43 φερομονικές παγίδες για να «διαπιστώσουν» την προσβολή στις ήδη προσβεβλημένες περιοχές …και να μελετήσουν τις πτήσεις των εντόμων(!!!) ….. με συνέπεια να προσελκύουν και όλη την προσβολή από τα Μάλια και να τη διασπείρουν οριστικά εντός του Νομού Λασιθίου, παγίδες που έμειναν εκεί 2 χρόνια...
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Κράνιος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11871 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
Παραδέχομαι ότι πιάστηκα στον ύπνο. Θα προσπαθήσω να δώσω(?) όσα ξέρω κι έχω παρατηρήσει.
Άρχισα να ψάχνω πυρετωδώς για το κόκκινο σκαθάρι εδώ και μια ώρα, όταν μου μίλησε ο Μάνος. Είδα λοιπόν τη φωτογραφία του και το ... αναγνώρισα. Ναι, το έχω δει. Η διαφορά αυτουνού που έχω δει και αυτού στη φωτογραφία είναι στο μέγεθος. Όλοι το περιγράφουν στο μέγεθος των τριών εκατοστών. Εκείνο που είδα εγώ ήταν στο μέγεθος του ενός εκατοστού. Τουλάχιστον έτσι το θυμάμαι.
Ήταν πριν δυο χρόνια, όταν μια μέρα παρατήρησα τα φύλλα της αριάς που έχω στην αυλή μου να είναι καταφαγωμένα! Μέχρι ν' ανησυχήσω και να προσέξω τι γίνεται τα φύλλα χάθηκαν σχεδόν από το δέντρο μου. Επειδή δεν έχω στην αυλή μου κανένα δέντρο ή φυτό που τρώγεται (έχω βόθρο δυστυχώς - η αποχεύτευση έμεινε στα χαρτιά του Καλλικράτη...) αποφάσισα γρήγορα να ραντίσω με φάρμακο που είχα να ραντίσω για τα κουνούπια (γεωργικού ενδιαφέροντος). Την άλλη μέρα το πρωί είχε γεμίσει η αυλή κάτω από το δέντρο μου από τα διαόλια αυτά. Ένα στρώμα παχύ από ψόφια κόκκινα τέτοια πράματα...
Είχα εκπλαγεί διότι ξέρω ότι η αριά είναι είδος πουρναριού. Τα φύλλα των πουρναριών τα τρώνε ακρίδες και κάμπιες. Κάμπιες σαν αυτές που τρώνε τα φύλλα των πεύκων. Ετούτο ήταν κάτι κουφό. Ήταν σκαθάρια κόκκινα.

Να δούμε τι άλλο θα δούμε...
Κάθε τέλος άνοιξης ραντίζω έκτοτε με το ίδιο φάρμακο (Μη με ρωτήσετε πιο, δεν το θυμάμαι. Έχω το κουτί και το κοιτάζω κάθε φορά που πρέπει να ραντίσω για τα κουνούπια).
Επειδή έχω πολλά δέντρα στην αυλή μου ραντίζω όχι μόνο τους τοίχους του σπιτιού εξωτερικά αλλά και τα δέντρα. Έτσι κι αλλιώς δεν τρώω τίποτα απ' αυτά. Παρ' όλ' αυτά τα πλατάνια μου μερικές φορές έχουν φαγωμένα φύλλα, ακριβώς όπως τότε η αριά μου.
Ποιος έφερε Μάνο είπες το σκαθάρι στην Ελλάδα; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004; Μπράβο μας...

Είμαι εναντίον των εντομοκτόνων. Όμως αν πρόκειται να με φάνε τα σκαθάρια ... θα τους φάω το κεφάλι με ό,τι διαθέτω.
Αν μου βρείτε άλλον τρόπο θα σας είμαι για πάντα ευγνώμων. Ανδρέας

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11872 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
Τώρα είδα πάλι τι μου γράφετε. Συγγνώμη αλλά ψάχνω. Δημήτρη, αν είναι άρρωστοι οι φοίνικες και τους πέταξαν στο δρόμο, είναι άρρωστοι και οι άνθρωποι που το έκαναν. Πάσχουν από ηλιθιότητα, δεν έχει φάρμακο...
Πάντως τα κουτσουράκια που έχουν πετάξει στο δρόμο δεν έχουν κανένα ίχνος, ούτε μια τρύπα, είναι υγιέστατοι και ζουμεροί. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για σκουλίκια...
Αλλά ... ποιος τους είπε να τους κόψουν; Μόνο να τους κόψουν τους είπε; Έλεος το κεφάλι τους μέσα....

Υστερόγραφο: Για δακοκτονία έχω μιλήσει. Και για δακοπαγίδες έχω μιλήσει.
Για παγίδες που προσελκύουν τα διαόλια που θέλουμε να εξοντώσουμε...
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Κράνιος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11874 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
Αντρέα έχω φοίνικα και στο σπίτι στην Αθήνα και στο εξοχικό.
Ένας φίλος κηπουρός μου είπε τις προάλλες ότι είμαι πολύ τυχερός που το σκαθάρι δεν έχει πάει ακόμα στους δικούς μου.
Τον ρώτησα για βιολογικό ή πιο οικονομικό τρόπο αντιμετώπισης αλλά δεν υπάρχει κάτι μου είπε.
Αλήθεια μετά την κοπή ποιά είναι η σωστή διαχείριση του δέντρου;;;;
Βλέπω σε κάτι χωράφια πεταμένους βουνά.....

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11875 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
Μάνο, δεν πιστεύω σε συνομωσίες. Πίστεύω όμως ότι τα συμφέροντα κινούν τα πάντα. Δες τι γίνεται στο Βάι στην Κρήτη...

Το φοινικόδασος του Βάι εκπέμπει SOS

"Να σταματήσει η καταστροφή στο Βάι" ζήτησε και η Περιφέρεια

ΝΑ σταματήσουν αμέσως τα καταστροφικά έργα αποψίλωσης στο Βάι, ζητά και η Περιφέρεια Κρήτης! Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος ετέθη το θέμα με τις καταγγελίες της WWF, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου και καταγγέλθηκε ότι ήδη έχει...καταστραφεί το 70% του φυσικού περιβάλλοντος! Σήμερα ο κ.Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής θα ζητήσουν επισήμως από το αρμόδιο υπουργείο να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες!

Ο κ.Καλούστ Παραγκαμιάν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης επεσήμανε ότι η οικολογική καταστροφή με την αποψίλωση και το κούρεμα που κάνουν εκεί είναι πολύ μεγάλη! 'Εάν τώρα σταματήσουν θα έχει σωθεί το 30%'! τόνισε.

Αρνητικός ήταν και ο κ.Καλογερής που επεσήμανε ότι έπρεπε να έχουν ερωτηθεί και οι τοπικοί επιστημονικοί φορείς που έχουν αποδείξει ότι γίνετια μεγάλη ζημιά στο τοπίο.

Στο Βάι, θυμίζουμε υλοποιείται στα πλαίσια της μελέτης «Καθαρισμός φοινικόδασους Βάι για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του» ενώ την ίδια ώραέχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το WWF Ελλάς. Δυστυχώς όμως, έχει αποψιλωθεί περισσότερο από το 40% του φοινικόδασους ενώ οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα.

Κατά την κοινή αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 11.01.2012 από την ερευνητική ομάδα του προγράμματος των υγρότοπων του WWF Ελλάς με εκπροσώπους και στελέχη υπηρεσιών του Δήμου Σητείας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι:

* Η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και των άλλων δένδρων.
* Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν ήδη υλοποιηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι οι εκχερσώσεις που ξεκίνησαν αργότερα και υλοποιούνται σήμερα δεν έχουν σχέση με αυτά που είχαν εισηγηθεί.
* Οι επεμβάσεις είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα και ανάγκες μιας προστατευόμενης περιοχής.

Το WWF Ελλάς ζήτησε να σταματήσουν αμέσως τις εκτελούμενες εργασίες (εκχερσώσεις, εκτεταμένα κλαδέματα, διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών) οι οποίες υποβαθμίζουν δραματικά το οικοσύστημα του φοινικόδασος.

Το Φοινικόδασος στο Βάι μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης για την περιοχή. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν διατηρηθούν τα μοναδικά και προστατευόμενα χαρακτηριστικά του. Σημειώνοντας ότι έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικοί εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι για την εκπόνηση Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης και Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για την προστασία
της περιοχής, απαιτείται να ληφθούν αμέσως μέτρα, μέθοδοι, όροι και δράσεις που έχουν στόχο τη διατήρηση της περιοχής.

Αυτά διάβασα φίλοι μου εδώ: www.cretalive.gr/new/71342/environment/N...ise_kai_i_Perifereia

Δε μιλούν πλέον για σκαθάρι. Εδώ γίνεται λόγος για κατακρεούργηση του δάσους από τους επιτήδιους. Κι η περιφέρεια κάνει τάχαμ πως διαμαρτύρεται!!!!!!!!
Αυτοί φέρανε το σκαθάρι για να φάνε λάχανο το Βάι...
Κι αν κάποιοι το πολεμήσανε, τώρα πρέπει να σταματήσουν τα εκσκαφτικά, τις βαρέλες και τις πρέσσες...

Η εκμετάλλευση, η εκχέρσωση του μυαλού μας... Τι τουρισμός και βλακείες... Καταστροφή κι άγιος ο Θεός... Τι τουρισμός στο φεγγάρι και κουραφέξαλα... Σεληνιακό τοπίο φτιάχνουν οι άνθρωποι... Πάμε στο Βάι και θα είναι σαν το φεγγάρι ...

Αυτοί φέρανε το σκαθάρι και ... μην τους ζαλίζουμε με δυο φοίνικες που έχουμε στην αυλή μας, ε Μάνο;
Όταν όλες οι αξίες στη ζωή μας μεταφράζονται σε λεφτά και μόνον, πάμε κατά διαβόλου πια. Μαζί με την καταβαράθρωση του συστήματος θα χαθεί κι ένα μεγάλο μέρος απ' αυτά που αγαπήσαμε. Δυστυχώς.
Όμως τους φοίνικες να τους προστατέψεις Μάνο.
Όλοι θα το ψάξουμε γαμώ τις κυβερνήσεις τους και τα υπουργεία τους μέσα....
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Κράνιος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet, κατερινα γεω

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11880 από ΣΤΑΥΡΟΣ
Απαντήθηκε από ΣΤΑΥΡΟΣ στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
Η αλήθεια είναι πως τώρα και λίγους μήνες έχω παρατηρήσει σε μια διαδρομή 40 χιλιομέτρων που κάνω συχνά πυκνά, ότι οι άρρωστοι φοίνικες εμφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις παρατήρησα ότι έχουν κλαδευτεί πάρα πολύ χαμηλά (σχεδόν δεν έχουν κλαδιά.
Για τις ερωτήσεις σου Ανδρέα,
1. Στο οικόπεδο έχω 2 φοίνικες ηλικίας περίπου 11 ετών . Αν και δεν είναι δένδρα που με τρελαίνουν, αναγκαστικά όμως τα κλαδεύω σχεδόν κάθε χρόνο.
Από τα κλαδιά τους διαλέγω τα χονδρά κομμάτια(στέλεχος ) τα οποία κόβω σε μέγεθος 20-30 εκ περίπου και τα κρατώ για την επόμενη χρονιά σαν ‘’προσανάμματα’’ για το τζάκι.
2. Όσο γνωρίσω τουλάχιστον από την ελληνική χλωρίδα μάλλον όλα τα ξύλα καίγονται, απλά μερικά όπως το ξύλο της αμυγδαλιάς(που είναι δύσκολο ξύλο έτσι κι αλλιώς) καίγεται με πολύ αργό ρυθμό.
3. Έχω βρει σε παραλία κομμάτι από κλαδί φοίνικα εμποτισμένο από την αλμύρα και έχω φτιάξει εξαιρετικό κηροπήγιο. Η σκληρότητα του είναι λίγο μεγαλύτερη από του φελιζόλ !!!
Για όποιον πιάνουν τα χέρια του μπορεί να φτιάξει εξαιρετικά πράγματα.
4. Αλήθεια μήπως κόβουν τους φοίνικες προληπτικά για να μην….αρρωστήσουν ;;
Θα τρελαθώ δηλαδή !!! ή καλύτερα να γεμίσω το τουφέκι με σκάγια κι όποιον πάρει ο χάρος !!!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #11966 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
Προτείνω να φτιάξουμε ζαρντινιέρες με το ξύλο του φοίνικα. Τον σκίζουμε σε τάβλες πλατιές και μεγάλες και φτιάχνουμε την καλύτερη ζαρντινιέρα. Λέω τώρα.
Κι ενώ γράφω αυτά, τούτες τις μέρες γίνεται της π... , ε, του Βαρθολομαίου λέμε. Στη γειτονιά μου γίνεται "Η Σφαγή Των Φοινίκων". Κάτι πρέπει να βγάλω τώρα από αυτή την καταστροφή. Αύριο θα είναι αργά.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #12369 από CHRISTINA
Απαντήθηκε από CHRISTINA στο θέμα Φοίνικας. Το ξύλο του είναι χρήσιμο;
καλημέρα και καλώς σας βρήκα. Έχω ή μάλλον είχα δύο φοίνικες, ο ένας εκ των οποίων καταστράφηκε εχθές. Σάπισε και έπεσε απο τη μέση του του κορμού του στο χώμα. Πριν καιρό κυνηγούσα γύρω του ένα περίεργο έντομο. ΤΕλικά μάλον ήταν σκαθάρι.. Έχω άλλον έναν φοίνικα πολύ ψηλό αλλά δεν ξέρω τι να κάνω, δεν θα τη γλυτώσει μάλον.
επίσης, οι γείτονες μου είχαν κ αυτοί φοίνικα και τους είδα που τον ΄΄εκοβαν τις προάλλες. Είχε προσβληθεί απο το σκαθάρι, έμαθα αργότερα και ο φοίνικας τους φαινόταν ακμαίος. Τα ξύλα τα πέταξαν νομίζω... Τελικά μπορώ να τα χρησιμοποιήσω στο τζάκι εκτός απο το μέρος που ΄΄εχει σαπίσει??

Σας ευχαριστώ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.121 δευτερόλεπτα