Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: ΣΠΟΡΟΙ
Δρακόντειος ευρωπαϊκός νόμος για τους σπόρους (plant reproductive material law) - Τι συμβαίνει;
Από τις 6 Μαίου 2013 είναι σε διαβούλευση στην ευρωπαϊκή επιτροπή μία πρόταση νόμου (Plant Reproductive Material Law) που αφορά τον έλεγχο της παραγωγής και κυκλοφορίας των σπόρων και γενικότερα του αναπαραγωγικού υλικού των φυτών.
Η επίσημη θέση είναι ότι ο νέος νόμος θα επικαιροποιήσει και απλοποιήσει τις 12 ντιρεκτίβες που υπάρχουν από το 1960, θα βελτιώσει την ποιότητα του αναπαραγωγικού υλικού, θα θεσπίσει κανόνες για την καταγραφή και διακίνηση του υλικού αυτού με σκοπό την ενδυνάμωση της αναγνωρισιμότητας, καταγραφής, ποιότητας και υγείας των φυτών και των προϊόντων τους, κ.λπ.
Λάχανο - Πληροφορίες για την καλλιέργεια
Το λάχανο Brassica oleracea var. capitata, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για τη φυλλώδη κεφαλή του, για την ακρίβεια το σφαιρικό σύμπλεγμα από ανώριμα φύλλα, η οποία είναι φαγώσιμη. Η φυλλώδης κεφαλή, ανάλογα με την ποικιλία έχει χρώμα λευκό, κόκκινο ή γκριζοπράσινο. Το λάχανο είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Στην Ελλάδα το λάχανο ευδοκιμεί καλύτερα τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο και την άνοιξη. Είναι όμως δυνατό να καλλιεργηθεί και το καλοκαίρι αν επιλέξετε κατάλληλο υβρίδιο.
Κουνουπίδι - Πληροφορίες για την καλλιέργεια
Το κουνουπίδι Brassica oleracea var. botrytis, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του η οποία είναι φαγώσιμη. Η ανθοκεφαλή έχει λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Το κουνουπίδι είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο.
Πηγή εικόνας: http://www.bijlmakers.com/vegetables/cauliflower.htm
Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια κουνουπιδιού
Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του κουνουπιδιού είναι μεταξύ 7 και 29 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 38 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή καλής ποιότητας κουνουπιδιού.
Μπρόκολα - Πληροφορίες για την καλλιέργεια του Μπρόκολο
Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.
Ανώριμη ταξιανθία μπρόκολου, κατάλληλη για συγκομιδή και κατανάλωση
Ανθισμένη ταξιανθία μπρόκολου ακατάλληλη για κατανάλωση, παράδεισος όμως για τις μέλισσες!
Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή.
Πώς καλλιεργώ φράουλες - Οδηγίες & Συμβουλές
Η φράουλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, ευαίσθητα και άρα ακριβά φρούτα. Τα νέα όμως είναι καλά.
Οι φράουλες είναι ένα σχετικά εύκολο να καλλιεργηθεί φρούτο, που θα ανταμείψει τον ερασιτέχνη καλλιεργητή. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο, στο μπαλκόνι ή ακόμη και μέσα στο σπίτι!
Μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τις δικές σας φράουλες ξεκινώντας από σπόρους ή έτοιμα σπορόφυτα που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια.
Φτιάχνω φορητό σπορείο
Έφτιαξα ένα σπορείο που να μπορώ να το μεταφέρω ανάμεσα στο εξοχικό και την πόλη. Το φορητό σπορείο είναι ενισχυμένο με διαφανές πλαστικό ώστε να λειτουργεί σα μικρό θερμοκήπιο. Η κατασκευή έγινε με απλά υλικά ώστε να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά.
Οι προδιαγραφές που έθεσα για το φορητό σπορείο ήταν οι ακόλουθες:
Σπόροι – Πατζάρια: Πως τους μαζεύω;
Το πατζάρι είναι ένα διετές φυτό. Παράγει σπόρο το δεύτερο έτος και όχι το πρώτο.
Το γεγονός αυτό κάνει σχετικά δύσκολη τη συλλογή σπόρου από πατζάρια, καθώς πρέπει να διατηρήσετε το φυτό ζωντανό όλο το χειμώνα ώστε να παράγει σπόρους το επόμενο καλοκαίρι.
Σπέρνω-Καλλιεργώ Σπανάκι
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια κηπευτικό. Μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο και το μπαλκόνι.
Το σπανάκι σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου.
Το σπανάκι είναι φυτό ψυχροαπαιτητικό. Θέλει δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει.
Ρόδι – Ροδιά: Καλλιέργεια, ευεργετικές ιδιότητες, σπορά, πως το καθαρίζω
Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου είναι η εποχή που ωριμάζουν οι περισσότερες ποικιλίες ροδιάς. Το ρόδι είναι ένας φαγώσιμος καρπός που άρχισε να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Ρόδια
Παραδοσιακά, το ρόδι αποτελεί σύμβολο ευτυχίας και καλοτυχίας. Πολλά γούρια της πρωτοχρονιάς έχουν σχήμα ροδιού. Σαν συμβολική κίνηση γονιμότητας από τους Ελληνιστικούς χρόνους έως και σήμερα, σπάμε ένα Ρόδι στο πάτωμα σε γάμους και την πρωτοχρονιά, σε ένδειξη αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης.
Φτιάχνω σπόρους ντομάτας
Σήμερα θα σας πω πως φτιάχνω σπόρους ντομάτας για την επόμενη χρονιά.
Καταρχάς, σημαδεύω από νωρίς τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσω για να πάρω σπόρους. Οι παλιοί λένε ότι οι πρώτοι καρποί είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά και από αυτούς πρέπει να συλλέγουμε σπόρους.
Δεν κόβω τις επιλεγμένες ντομάτες από τις ντοματιές, παρά μόνο όταν έχουν ωριμάσει αρκετά. Φροντίζω να μην επιλέγω μόνο τις πιο μεγάλες ή τις πιο καλοσχηματισμένες. Με αυτό τον τρόπο, θέλω να διατηρήσω μία ποικιλότητα.