Φυσική καλλιέργεια
Σχετικές Συζητήσεις
-
Γη χωρίς νερό - Άνυδρη καλλιέργεια
http://3otiko.blogspot.gr/2013/12/blog-post_6709.html
Ο μυθικός ήχος των αμμόλοφων της Σαχάρα
7 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Αργία μήτηρ πάσης κακίας
Αφορμή για τούτο το θέμα μου είναι το εξής ωραίο: Πριν 8 περίπου χρόνια έφτιαξα τις ζαρντινιέρες μου στην περίμετρο της αυλής μου. Εκεί, αφού έφτιαξα το χώμα, φύτεψα δέντρα διάφορα και λουλούδια. Δημιούργησα μια ασφυκτική κατάσταση από φυτά, αντιγράφοντας κατ' ουσίαν τη φύση. Τότε δεν είχα διαβάσει τίποτα για φυσική καλλιέργεια. Όμως η σκέψη μου ήταν ότι θα μεγαλώσουν μόνον όσα μπορέσουν ν' αντέξουν το φυσικό ανταγωνισμό. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να επιβιώσουν πολύ λίγα.
Το αποτέλεσμα ήταν να μεγαλώσουν όλα και να καταφεύγουν εκεί μέχρι και κοτσύφια. Κοτσύφια τραγουδάνε σε απόσταση τριών μέτρων από εδώ που κάθομαι τώρα και σας γράφω. Γαρδέλια κι άλλα πουλάκια φτιάχνουν φωλιές. Δέντρα μεγάλα γίνανε, μέχρι που κόβω μια αρκετά μεγάλη ποσότητα ξύλων για το τζάκι μου και για την ψησταριά μου, από το ιδιωτικό μου αυτό "δάσος". Κι όλα αυτά μέσα σε μόλις 8 χρόνια.
Τριανταφυλλιές, καλλιστήμονες, λιγούστρα, τούγες, μουριές, αγγελικιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, καρυδιές πεκάν, πλατάνια, βαγιές, φωτίνιες, μυρτιές, κορομηλιές, κουτσουπιές, φλαμουριές, αριές, ροδιές, λιγουστρίνια, ρίγανη, δυόσμος, λεβάντες, κι άλλα που δεν μπορώ ν' απαριθμήσω. Και μη φανταστείτε ότι πρόκειται για απέραντο χώρο.
Σ' αυτά διαρκώς προσθέτω. Το θαυμάσιο είναι ότι φυτρώνουν κι από μόνα τους κι άλλα. Κι όλα προκόβουν. Χωρίς λίπασμα. Μόνο νεράκι.
Τα φύλλα τους πέφτουν, τ' άνθη τους, οι σπόροι τους, και προσθέτω κι εγώ χώμα του δάσους που φέρνω σε σακούλες όταν έρχομαι από το βουνό. Καθαρό χώμα. Εκεί ρίχνω και υπολείμματα από την κουζίνα μου κατάλληλα για κομποστοποίηση. Εκεί ρίχνω και τα τρυφερά κλαδιά από τα κλαδέμματα. Ρίχνω και τη στάχτη από το τζάκι μου και την ψησταριά μου. Και πετώ και τους σπόρους που θα μου τύχουν. Καλή τύχη καλοί μου σπόροι.
Από τα πρώτα χρόνια άρχισαν να φυτρώνουν διάφορα απίθανα. Σας αναφέρω ένα άγριο κλήμα που έχει σκαρφαλώσει σ' ένα πλατάνι. Κάνει μαύρα σταφύλια. Δεν τα έχω δοκιμάσει.
Αυτό που είναι το πιο σημαντικό, φύτρωσε από την πρώτη χρονιά ένα ξινόδεντρο άγνωστο τότε σε μένα, κοντά στο πλατάνι επίσης, κολλητά στη μάντρα, στο λίγο χώμα πάνω από το τσιμεντένιο πέδιλο της μάντρας. Πίστευα ότι θα ξεραθεί, επειδή εκεί δεν είχε τρόπο να ρίξει βαθιά τις ρίζες του. Όμως αυτό αναπτύχθηκε αργά, απελπιστικά αργά και μεγάλωσε και ψήλωσε, στριμωγμένο μέσα σε μια συστάδα από διάφορα δέντρα και θάμνους.
Πίστευα ότι φύτρωσε από κουκούτσι λεμονιάς ή άλλου εσπεριδοειδούς, και περίμενα να είναι ένα άγριο φυτό, ή απλώς μια νεραντζιά. Λένε ότι όλα τα κουκούτσια από τα εσπεριοειδή όταν φυτρώσουν δίνουν νεραντζιά.
Φέτος λοιπόν καρποφόρησε. Είναι μια θαυμάσια λεμονιά. Είναι ένα υγιέστατο δέντρο, άγριο αν κρίνω από τα τεράστια αγκάθια του. Δε φαίνεται να το πειράζουν οι πάγοι το χειμώνα. Τα λεμόνια της κιτρινίζουν με πολύ αργό ρυθμό, είναι σκληρά αλλά με λεπτή σχετικά φλύδα, διατηρούνται εκτός ψυγείου για μήνες, είναι πολύ ζουμερά και με μεγάλα σπόρια, και με κάνουν πολύ χαρούμενο όταν τα μαζεύω. Τις άλλες μου λεμονιές, όσο κι αν τις προστατεύω, μου τις έχουν τσουρουφλίσει οι πάγοι.
Το έλεγα στο γείτονά μου που έχει γεννηθεί εδώ και μου είπε ότι αποκλείεται να είναι λεμονιά. Δεν κάθισα να του αποδείξω το αυτονόητο. Σήμερα, ανέβηκα με μια σκάλα (διότι έχει ψηλώσει για να περάσει και το πλατάνι) και μάζεψα ένα καλάθι λεμόνια, τα τελευταία. Άφησα μερικά που ήταν τελείως πράσινα. Μέχρι ψηλά έχει αγκάθια παντού, αγκάθια πέντε πόντους!
Λεμονιά σπορόφυτο λοιπόν. Κι αυτό ήταν να το ζήσω επειδή αφήνω να φυτρώνουν στη ζαρντινιέρα μου όλων των ειδών τα σπόρια. Ποτέ δε σκάβω τις ζαρντινιέρες μου.
Κάποιοι κάποτε με είπαν ψεύτη και υπερβολικό. Ο υπερβολικός σας φίλος Ανδρέας σας χαιρετά. Είναι υπερβολικό πράγματι αυτό που μου συμβαίνει. Έχω την άπειρη υπομονή να περιμένω να φυτρώσουν, να μεγαλώσουν, να ωριμάσουν, να δείξουν την αλήθεια τους. Να μου χαρίσουν καρπούς, σκιά, λεπτές και ποικίλες μυρωδιές, χρώματα υπέροχα, τραγούδια πουλιών, δροσιά το καλοκαίρι, ηρεμία, φυσικό περιβάλλον....
Ένας ξάδερφός μου με ρωτούσε γιατί δεν τα κλαδεύω. Τον ρώτησα κι εγώ "γιατί να τα κλαδέψω;" Για να είναι όμορφα μου είπε! Τι όμορφα γαμώ την ατυχία μου μέσα για χώρα που ζω; Τι όμορφα; Υπάρχει μεγαλύτερη ομορφιά από τη φυσική ομορφιά;
Κλαδεύω μόνο τις μουριές και τα λιγούστρα που θέλουν να κατακτήσουν και το ... γείτονα. Έκοψα κι έναν πλάτανο που είχε σκουλίκι στη φλούδα του και τον έτρωγε. Πέταξε πάλι κάτω από το κόψιμο και έγινε πάλι ωραίος. Κλαδεύω τις τριανταφυλιές και τις φωτίνιες που θέλουν να μπουν στο σπίτι! Έκοψα και τις κατάλπες που σηκώνονταν ψηλά σαν αλεξικέραυνα, και πέταξαν πάλι με δύναμη κι έφτιαξα και ραβδιά από τα ξύλα τους. Ένα λιγούστρο που δεν το έκοβα, έχει γίνει τεράστιο δέντρο.
Τότε που τα φύτεψα, δεν είχα ιδέα για τα περίεργα χρόνια που ήρθανε, για τρόικα και μαλακίες που ακολούθησαν. Θα είχα δημιουργήσει ένα δάσος από οπωροφόρα. Τώρα κοιτάζω την ιπποκαστανιά μου και λέω γιατί να μην είχα φυτέψει καστανιά να μαζεύω ένα τσουβάλι κάστανα. Αλλά κι έτσι που είναι δεν την αλλάζω αυτή την κατάσταση.
Μμμμ... Ένας άλλος συγγενής επέμενε ότι πρέπει να κόψω τα δέντρα να φαίνεται το σπίτι. Ωραίο σπίτι και δε φαίνεται! Αμαρτία... Άει κολύμπα ρε... Κουτόβλαχε. Μη σου φέρω μια στο κεφάλι με το ραβδί της κατάλπης (σκληρό σα δίδερο) και πηδήσεις σα γάτος τη μάντρα.... Που θα μου πεις τι είναι ωραίο, βλαμμένε, που αντί για μουσική ακούς αλυσοπρίονο... Άντε χάσου νεοέλληνα που κοιτάζεις να κόψεις ακόμα και το πουρνάρι έξω από το ξωκκλήσι για λίγα εβρά καυσόξυλα βλάκα...
Είχα την υπομονή να περιμένω. Οι πρόγονοί μας περίμεναν. Σήμερα όλα δουλεύουν σαν ταχυφαγεία. Το πολύ, το γρήγορο, το διαμορφωμένο, το γυαλιστερό, το ψεύτικο, το πλαστικό κτλ, έχει γίνει θρησκεία. Κι η προδοσία μια κατάσταση μόνιμη. Αποτέλεσμα, να προδίδουν οι άνθρωποι όχι το μακρινό τους μέλλον (δε θα έχουν έτσι που πάνε) αλλά την επόμενη μέρα.
Πέρασε μια δεκαετία από τότε που έφτιαξα το σπίτι μου, και μοιάζει εδώ να ήμουν από πάππου προσπάπου. Ο γείτονας που έλεγα πιο πριν, έκοψε όλα τα δέντρα και φύτεψε νέα. Ελάχιστα. Κι έχει φτιάξει μια γωνιά για τους σκύλους του και τους έχει βάλει τέντα!!! Έλεος. Και τέντα για να βάζει τ' αμάξι του. Και τσίγκους (πάνελ τα λέει) για να κάθεται στον ίσκιο. Πάει στο διάολο ο κόσμος.
Εμένα τα μπαλκόνια μου είναι στη σκιά από τις μουριές. Το χειμώνα που θέλω ήλιο ρίχνουν τα φύλλα τους.Τώρα την άνοιξη ζω σαν σε παράδεισο. Είναι η δικιά μου εκδίκηση στην τρέλα και στην κατρακύλα των αξιών που ζούμε.
Το φθινόπωρο πέφτουν τα φύλλα κι οι επισκέπτες μου λένε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην αυλή μου!! Όλο φύλλα ρε φίλε, κόφτα να ησυχάσεις.... Άντε ρε, ..., ήρθα εγώ στο σπίτι σας και σας είπα πόσο άσχημα μυρίζει το φρεάτιο μπροστά στην πόρτα σας;
Α. Μια φορά μπήκε η γυναίκα μου στο αμάξι και είπε: " Ανδρέα, μυρίζει δάσος το αμάξι. Τι είναι;" Είχα κουβαλήσει δυο σακούλες χώμα του δάσους λίγο πριν. Είχε μείνει ένα άρωμα υπέροχο μέσα στ' αμάξι. Τέτοιο χώμα, αυτό το χώμα, είναι το χώμα της πατρίδας μου. Όχι σαν το χώμα που πουλάνε στα "καταστήματα". Πάτε καλά ορέ; Αγοράζετε χώμα; Από τους γύφτους χώμα; Πού ζείτε, στον Άρη;
Ιπποκάστανα. Δεν τρώγονται. Είναι δηλητηριώδη. Η φωτογραφία είναι παρμένη από εδώ!
Φίλοι μου, τίποτα δεν βάζω τυχαία. Η φωτογραφία ήταν σ' ένα άρθρο για ... την καστανιά. Το έχει γράψει κάποια κυρία Κωνσταντινοπούλου Ελένη
Τεχνολόγος Γεωπόνος-Δασοπόνος
Όταν βλέπει κάποιος αυτή τη φωτογραφία κι είναι λίγο πολύ σαν ένας σημερινός νέος άνθρωπος της κρίσης και της παρακμής, άσχετος με τη φύση και διψασμένος για γνώση και δράση, μπορεί κάλλιστα να σκεφτεί ότι έτσι είναι τα ωραία κάστανα.
Φρίκαρα και ... απαντώ στην Ελένη. Δεν της απαντώ εκεί. Απαντώ εδώ. Κι ας μην το διαβάσει κανείς. Δε θα σώσω εγώ τον κόσμο μεγάλε Νίκο Καζαντζάκη. Ο κόσμος θα σωθεί από μόνος του. Εμένα δε με σώζει κανείς. Μόνος μου θα πάω καλιά μου.
Είναι δυνατόν να είσαι κατά δήλωσή σου Τεχνολόγος Γεωπόνος-Δασοπόνος και να μη γνωρίζεις τα κάστανα; Και θέλεις να μάθεις τους άλλους και να τους φωτίσεις με τις γνώσεις σου;
Απαντήσεις
του Κώστα Λιονουδάκη 18 Οκτωβρίου 2013
Πηγή: www.bostanistas.gr/
Aν φυτέψετε σποράκι (κουκούτσι) κάποιας ποικιλίας λεμονιού και...Ο γεωπόνος απαντά: λεμονιά από κουκούτσια γίνεται;
του Κώστα Λιονουδάκη 18 Οκτωβρίου 2013
Πηγή: www.bostanistas.gr/
Aν φυτέψετε σποράκι (κουκούτσι) κάποιας ποικιλίας λεμονιού και άλλων εσπεριδοειδών (εκτός από νεραντζιά), δεν θα έχει απόλυτα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σπόρου που φυτέψατε. Κατάλληλη εποχή για φύτευση σπόρου εσπεριδοειδών είναι η άνοιξη, όταν το έδαφος έχει ζεσταθεί (θερμοκρασίες πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου) σε μίγμα χώματος και τύρφης σε αναλογία 1:1, σε βάθος ενός εκατοστού, ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και από πάνω με στρώμα άμμου πάχους 2 εκ. Την επόμενη χρονιά, το σπορόφυτο λεμονιάς πρέπει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή ποικιλία που θα θέλατε με ενοφθαλμισμό (μάτι).
Θα σου πρότεινα καλύτερα να φύτευες σπόρο νεραντζιάς και μετά, σε αυτό το σπορόφυτο, να εμβολίαζες την ποικιλία λεμονιού που θα ήθελες. Στη χώρα μας, κατά το παρελθόν, οι λεμονιές και τα περισσότερα εσπεριδοειδή ήταν εμβολιασμένα πάνω σε νεραντζιά, καθώς θεωρείται πολύ καλό υποκείμενο για τα πιο πολλά είδη εσπεριδοειδών λόγω της ζωηρότητας, της ανθεκτικότητας στο ψύχος και της ανθεκτικότητας στον μύκητα φυτόφθορα. Όμως οι ποικιλίες εμβολιασμένες πάνω σε νερατζιά είναι ευπαθείς στον μύκητα κορυφοξήρα, που προκαλεί ξήρανση στην κορυφή των δένδρων. Πάντως, το μεγαλύτερο μειονέκτημα της νερατζιάς, ως υποκείμενο, είναι η ευπάθεια στην ίωση τριστέτσα, μια καταστροφική ασθένεια που τα τελευταία χρονιά έχει εισαχθεί σε φυτείες εσπεριδοειδών της χώρας μας.
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Το μόνο ελάττωμα του σπορόφυτου της λεμονιάς, όπως αναφέρει ο κύριος γεωπόνος, είναι ότι "δεν θα έχει απόλυτα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σπόρου που φυτέψατε". Απάντηση δική μου είναι ότι μπορεί να έχει και καλύτερα χαρακτηριστικά το σπορόφυτο.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να ενηλικιωθεί για να κάνει καρπούς. Δηλαδή θα πρέπει κύριε να περιμένεις μερικά χρονάκια. Αλλά εσύ ούτε καν το αναφέρεις και προεξοφλείς ότι βιαζόμαστε πολύ. Και προτείνεις "... Την επόμενη χρονιά, το σπορόφυτο λεμονιάς πρέπει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή ποικιλία που θα θέλατε με ενοφθαλμισμό (μάτι)".
Πάμε παρακάτω. Πώς και γιατί θεωρείς το σπορόφυτο νεραντζιάς καλό υποκείμενο, ενώ παραθέτεις ένα σωρό ευπάθειες που έχει; !!! Αλλά και χωρίς να τις αναφέρεις τις ξέρουμε. Το ξέρουμε. Για να φάμε λεμόνια πρέπει να κάτσει η λεμονιά μας στο κρεβάτι, να κάνει δίαιτα, να μη βγαίνει έξω και την κρούσει τ' αγέρι, μη μας απορίξει... Άντε ορέ...
Για το σπορόφυτο λεμονιάς δε λες τίποτα.
Πες μας καλύτερα ότι τα σπορόφυτα νεραντζιάς τα έχετε κάνει βιολί ορέ. Ακριβώς γιατί θα πρέπει να μεγαλώσουμε τα δέντρα μας με το γιατρό (γεωπόνο). Γεωπόνος ίσον φυτοφάρμακα, λιπάσματα, δηλητήρια, έξοδα συνέχεια, και στο τέλος τα λεμόνια είναι για κλωτσιές. Άντε κύριε παίξε παρα πέρα...
Απάντηση δική μου: Λεμονιά από κουκούτσια λεμονιού; Γίνεται. Η καινούρια λεμονιά αυτή, θα μοιάζει με κάποιον πρόγονό της. Θα κάνει πάνω από έξι εφτά χρόνια να καρπίσει. Και δεν θα αρρωσταίνει όπως οι άλλες, οι μπολιασμένες, οι δίφορες, εκείνες που κάνουν λεμόνια χωρίς κουκούτσια (στείρες δηλαδή, υβρίδια του κερατά), εκείνες που ανθίζουν όλο το χρόνο κτλ κτλ... Τις νεραντζιές να τις κάνεις γλυκό του κουταλιού κύριε. Όπως είναι ολόκληρες. Και να τις πασπαλίσεις με διάφορα χημικά ... Εμείς δε θα εμβολιάσουμε με καμιά επιθυμητή ποικιλία. Μας αρκεί το σπορόφυτο. Μας αρέσουν τα κουκούτσια του που 'ναι μεγάλα.
Αν φυτέψετε κυρίες μου και κύριοι κουκούτσια νεραντζιάς όπως γράφει ο γεωπόνος αυτός, δε θα φυτρώσει ούτε ένα στα χίλια. Το γιατί θα σας το πω μόνον αν με ρωτήσετε. Τόσο ωραία απάντηση (πονηρή) έχει δώσει γεωπόνος, που θα νομίσετε ότι εσείς είστε καταραμένοι που δε φυτρώνει ότι σπέρνετε.... Δεν πάω να του γράψω εκεί, διότι τον έχω γραμμένο εδώ.
Τα συμφέροντα και οι υπολογισμοί έχουν καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις. Όλοι στην ψευτιά...
Δείξε περισσότερα 11 έτη πριν
Το θέμα αυτό όπως θα το αναπτύξω μοιάζει δύσκολο. Όποιος καταφέρει και παρακολουθήσει τις σκέψεις μου μέσα στο κείμενο θα είναι κι αυτός που θα κερδίσει μια πολύτιμη γνώση.
Διότι το κλαδί, το εμβόλιο, το "μάτι", το επάνω μέρος, το "ήμερο" όπως το λένε στα χωριά, είναι ένα κλαδί, ένα παρακλάδι, ένα μόσχευμα, ένα κομμάτι από ένα φυτό που έχει κάποια ηλικία. Το πήραμε από κάποιο δέντρο της αρεσκείας μας και το "φυτέψαμε" κατά κάποιον τρόπο απάνω στο σώμα του σπορόφυτου. Ένας καλός μάστορας που ξέρει να "κεντρώνει", δηλαδή να εμβολιάζει με επιτυχία, ξέρει επίσης να διαλέγει μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα τα παίρνει από το καλύτερο μέρος του δέντρου της αρεσκείας του. Από το ανατολικό μέρος, εκεί που το δέντρο κάνει τους περισσότερους και τους καλύτερους καρπούς του, βγάζει "μάτι" ή κόβει ολόκληρο μόσχευμα και το εμφυτεύει στο σπορόφυτο. Αν όλα πάνε καλά, το μόσχευμα συνεχίζει τη ζωή του "τρώγοντας" χυμούς ανόργανες ουσίες από το σπορόφυτο και δίνοντας οργανικές ουσίες που κατασκευάζει το ίδιο το μόσχευμα στα πράσινά του μέρη, τα φύλλα του κτλ.
Το μόσχευμα έχει κάποια ηλικία, έγραψα πιο πάνω. Κάνετε τώρα την εξής υπόθεση: Πριν χίλια χρόνια ένας πρόγονός μας πήρε από μια επιθυμητή ποικιλία ένα μόσχευμα και το έβαλε να ζει απάνω σ' ένα σπορόφυτο. Το μόσχευμα έζησε ας πούμε 50 χρόνια. Στη συνέχεια, από το ίδιο πήρε ένα κομμάτι, ένα μόσχευμα δηλαδή, ο γιος του προγόνου μας και το φύτεψε στην κυριολεξία (το μπόλιασε, το κέντρωσε) απάνω σ' άλλο σπορόφυτο. Εκεί το αρχικό φυτό έζησε άλλα 50 χρόνια. Αργότερα ένας άλλος μάστορας το πήρε και το φύτεψε σ' άλλο σπορόφυτο κτλ... Δηλαδή η επιθυμητή κι ωραία ποικιλία για να φτάσει μέχρι σήμερα είναι χιλίων ετών!!!! Χίλια χρόνια έχει ζήσει!!! Μαθουσάλας, κάτι τέτοιο. Ε, και μια ο γέρος δεν μπορεί, μια ο κώλος του πονεί!!!!!
Το μόσχευμα της ... επιθυμητής μας ποικιλίας λεμονιάς μπορεί να είναι χιλίων ετών, ή και βάλετε εσείς κατά βούληση την ηλικία του. Τι να σου κάνει ορέ άνθρωπε μάστορα γεωπόνε το πλάσμα αυτό; Γέρασε και θέλει να πεθάνει. Δεν του επιτρέπεται να πεθάνει; Επειδή είναι ... η επιθυμητή ποικιλία; Θα μας τρελάνεις μάστορα;
Το σπορόφυτο είναι ένα νέο φυτό, ένα παιδί. Είναι νέο κι έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Έχει αγκάθια, έχει ζωηρό βλαστό, έχει τρομερή ορμή, έχει όμως τους δικούς του καρπούς. Οι καρποί του δεν είναι αρχαίοι σαν εκείνους που παράγει το μόσχευμα. Μπορεί να είναι κι επιθυμητό το σπορόφυτο, αν ... το αφήσουμε να μεγαλώσει και δεν το σκλαβώσουμε για να ζήσει ο γέρος και παραλυμένος παππούς - μόσχευμα.
Τα σπορόφυτα λοιπόν είναι το μέλλον. Τα εμβολιασμένα είναι η συντήρηση, η ναφλαλίνη, το παρελθόν. Τα σπορόφυτα έχουν φυλάξει στο DNA τους όλες τις πληροφορίες κι εμπειρίες του παρελθόντος των γονιών του. Το ... εμβόλιο έχει ξεχάσει και τ' όνομά του, έχει χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια που λέμε...
Ρωτώ τώρα: Τι θέλετε; Μια λεμονιά σπορόφυτο ή μια γριά μπαμπόγρια λεμονιά να την πηγαίνετε τη μια μέρα στον καρδιολόγο και την άλλη στο ΙΚΑ και στο νοσοκομείο; Α, και να δώσετε κι ένα της κλαδί (μπόλι) στο φίλο σας για να μη χαθεί η ... επιθυμητή ποικιλία!!! Κι όταν σας πεθάνει η γριούλα λεμονιά, να 'χετε τον κλώνο της για να μη χάσετε και τη φωτογραφία της ζαρωμένης της εικόνας. Εεεεπ!!!! Απαντήστε.
Δε θα τολμήσει γεωπόνος να μου απαντήσει. Αν μου απαντήσει θα ΄ναι απ' τ' άγραφα που λένε. Πρωτοφανές. Διότι η αφεντομουτσουνάρα μου δεν είναι βλέπετε επιστήμων, είναι απλά ο Ανδρέας. Οι επιστήμονες δεν μπαίνουν έτσι εύκολα σε μια περιπέτεια διαλόγου αναλυτικού με κάποιον τρελό σαν κι εμένα.
Υπέρασπίζομαι τη φυσική καλλιέργεια μ' έναν δικό μου τρόπο, δίνοντας μια διάσταση στο θέμα αυτό, που δεν είναι για τα καλά παιδιά, εκείνα των καλών βαθμών στο πτυχίο. Αν κάνω λάθος, θα χαρώ να παίξω κλωτσοπαντινάδες με κάποιον. Αν όχι, έχω δίκιο και το κρατάω χαιρέκακα...
Γεμίστε σπορόφυτα όλη την πλάση. Αφήστε τα να μεγαλώσουν και να καρποφορήσουν. Γράψτε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τις επιθυμητές ποικιλίες. Αφήστε ορέ τη ζωή να συνεχίσει απάνω στον πλανήτη μας, θάψτε επιτέλους τις παλιές καλές αρεστές ποικιλίες, διότι από δαύτες προέρχονται όλα τα νεοανακαλυφθέντα δήθεν καινούρια φρούτα. Είναι όλη η βρώμα του παρελθόντος λουστραρισμένη. Άμα την ξύσετε λίγο, η μπόχα θα πάει στο θεό....
Αν κάτι από τα παλιά αξίζει, αυτό δεν είναι τα ταριχευμένα λεμόνια. Είναι η βαθιά γνώση, φιλτραρισμένη από τις λεπτεπίλεπτες δομές των γεννητικών κι αναπαραγωγικών οργάνων των ζώων και των φυτών. Ο σπόρος είναι το κλειδί. Θάψτε την παλιά σας λεμονιά. Υπάρχουν κι αλλού λεμονιές που κάνουν λεμόνια και όχι μόνο.... Δείξε περισσότερα 11 έτη πριν
Έκανα λοιπόν μια επεξεργασία σήμερα στο κείμενό μου, στο θέμα της συζήτησης για την φυσική καλλιέργεια. Έβαλα μια ωραία φωτογραφία με ιπποκάστανα. Είναι δηλητηριώδη και δεν είναι κάστανα.
Αφιερώνω κι ένα τραγούδι στην κυρία Ελένη.
Τις αμαρτίες μας πολλάκις μόνον ένα τραγούδι τις ξεπλένει.
Αχ Ελένη....
www.youtube.com/watch
Επειδή πολύ και πολλοί μ' έχουν πληγώσει εδώ μέσα αλλά και στη ζωή. Ασχέτως αν εγώ γιατρεύω τις πληγές μου μ' ένα φυσικό κι απλό τρόπο, την πλήρη περιφρόνησή μου προς αυτούς. Διότι μ' έχουν χαρακτηρίσει, μ' έχουν ξαναματαχαρακτηρίσει, μ' έχουν λιθοβολήσει, μ' έχουν μαχαιρώσει πισώπλατα, μ' έχουν πολλαπλώς ζαλίσει, κάνοντάς μου αέρα εντέλει. Μιλάω για εδώ μέσα στο σάιτ, κι έξω και παντού. Αλλά δε χαμπαριάζω.
Δεν είμαι λοιπόν γεωπόνος ούτε δασοπόνος ούτε το 'να ούτε τ' άλλο. Είμαι ο Ανδρέας. Ένας φιλόσοφος που δεν πιάνεται με παιδιαρίσματα. Η φιλοσοφία κυρίες μου και κύριοι είναι πάνω από τις επιστήμες. Κι όσο και να χτυπάτε τον κώλο σας κάτω δεν μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στο θέμα "Κράνιος". Είναι φιλοσοφικό το ζήτημα.
Μάθετε πρώτα να ξεχωρίζετε τα κάστανα από τα ιπποκάστανα κι ελάτε να μιλήσουμε μετά. Άιντε, γιατί με κάνετε και γελώ με το απροσμέτρητον βάθος και δυσθεώρητον ύψος της βλακείας που μοστράρει σαν εξειδίκευση και γνώση τη σήμερον ημέρα. Χαχαχαχαααα....
Υστερόγραφο: ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση ν' απαντήσω σ' εκείνη την Ελένη, εκεί μάλιστα που βρήκα το κείμενό της. Ούτε να τις στείλω γράμμα. Ούτε ν' ασχοληθώ με τις πολλαπλές πηγές της. Ούτε να βρω την άκρη για την αρχική φωτογραφία. Είναι φρικτό που η εκτεταμένη "βιβλιογραφία" έχει καταντήσει να είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη από το κυρίως περιεχόμενο. Απαντώ με περιφρόνηση στους κούφιους. Πλήρη. Δείξε περισσότερα 10 έτη πριν