Κεροπάνι
Σχετικές Συζητήσεις
-
ΔΙΑΓΩΝΗΣΜΟΣ
Συμφωνω με τον κερκυραιο ο Ηλιας δεν νομιζω ομως να συμφωνει .
3 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Ερασιτεχνες συνταξιουχοι καλλιεργητες
-
Η ζωη μετα την συνταξη
http://mesochora-forum.965000.n3.nabble.com/1963-td1453811.html
18 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Ερασιτεχνες συνταξιουχοι καλλιεργητες
-
Ανταλλαγή ιδεών και λαχανικών
Καλησπέρα,
Ηδη και εγώ στην ομάδα έχω ανοίξει μία συζήτηση για δίκτυο εντός του λεκανοπεδίου Αττικής και αναμένω προτάσεις...
3 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ-ΑΘΗΝΑ
Κεροπάνι
Για τον καθαρισμό των αφτιών
( Δεν είμαι γιατρός. Δεν πιστεύω στα γιατροσόφια. Όλα όσα γράφω προέρχονται από την εμπειρία μου, τα βιβλία που έχω διαβάσει, το περιβάλον μου και την νευρασθένειά μου που με ωθεί διαρκώς σε αναζητήσεις και πληροφορίες. Δεν φέρω καμιά ευθύνη και για κανέναν αναγνώστη αυτού του κειμένου. Σαν ελεύθερος άνθρωπος μεταφέρω τις γνώσεις μου σ’ ελεύθερους και σκεπτόμενους ανθρώπους και φίλους)
Τα υλικά
· Πανί
Θα χρειαστείτε πανί δίμητο. Ξέρω ότι δεν ξέρετε οι περισσότεροι τι σημασία της λέξης πανί. Πανί συνήθως σήμερα λέμε κάποιον που είναι βρωμιάρης στη συμπεριφορά του. Κάτι σα ... σερβιέτα!!! ΧΑχαχαχαχαχαχαχχχχχχΑΑΑΑ!!!
Λοιπόν. Πάτε στο μαρκάτο της Πάτρας και ζητήστε σε μαγαζί με λευκά είδη (τρελή ονομασία) πανί κάμποτ. Είναι λευκό πανί, όχι ακριβώς λευκό αλλά κοκκαλί. Δεν είναι ακριβό – μη σας γδάρουνε. Το πανί αυτό εγώ το αγοράζω για να φτιάχνω μόνος μου μουσαμάδες ζωγραφικής. Έτσι το ξέρω.
· Κερί μέλισσας
Θα χρειαστείτε κερί μέλισσας γνήσιο. Αν δεν είναι τέτοιο κερί, τζάπα ο κόπος. Την ποσότητα δεν την έχω υπολογίσει. Προσέξτε όμως τη γνησιότητα. Το κερί της μέλισσας δεν είναι κίτρινο. Είναι σκοτεινό. Κι όταν καίγεται βγάζει ένα πλούσιο και μοναδικό άρωμα.
· Παλιό καθαρό τηγάνι
· Καθαρός πάγκος σκεπασμένος με καθαρό σκληρό πλαστικό.
Περίληψη κατασκευής κεροπανιού
Κόβουμε πανί δίμητο λευκό και καθαρό. Λειώνουμε σ' ένα παλιό τηγάνι (καθαρό), κερί μέλισσας γνήσιο και βουτάμε το πανί. Το κρατάμε από τις δυο γωνίες ν’ αρχίσει να παγώνει. Καθώς παγώνει αρχίζουμε, σε κάποια θερμοκρασία που δε μας καίει και στέκεται, να το τυλίγουμε σε ρολό. Η εργασία πρέπει να γίνεται σε καθαρό περιβάλλον, πχ επάνω σ’ ένα καθαρό πλαστικό, και καλύτερα το καλοκαίρι. Το μήκος του ρολού θα είναι περίπου 30 εκατοστά. Δεν πρέπει να το κάνουμε πολύ χοντρό. Το καλύτερο γίνεται με λωρίδα 5 εκατοστών περίπου, που τυλίγοντας σχηματίζει ένα χωνί αρκετά στενό. Εκείνα τα χάρτινα που μας έδειξε ο Γιάννης δείχνουν περίπου το σχήμα και το μέγεθος. Η μια άκρη είναι αρκετά κλεισή ( Θα μπει στο άνοιγμα του αφτιού) και η άλλη άκρη δεν πρέπει να υπερβαίνει σε διάμετρο τα τρία εκατοστά! Καθώς συνεχίζει να παγώνει το συμπιέζουμε ώστε να το κλείσουμε στο τέλος της άκρης που έχει τη μεγαλύτερη διάμετρο, όχι όμως τελείως. Έτσι, όταν κατά τη χρήση το ανάψουμε, θα πάρει μέρος στην καύση και το οξυγόνο που θα βρίσκεται στο εσωτερικό του κεροπανιού. Το αποτέλεσμα κατά την εφαρμογή θα είναι η υποπίεση στο εσωτερικό του κεροπανιού και η «άντληση» με σταδιακά αυξανόμενο ρυθμό των υγρών από το εσωτερικό του αφτιού.
Κατασκευαστικές οδηγίες και λεπτομέρειες
Για να μην την πατήσετε και παιδευτείτε, σας προτείνω να δοκιμάσετε με χαρτί, χωρίς κερί. Έτσι θα βρείτε τις καλάλληλες διαστάσεις που πρέπει να έχει το πανί. Δια της δοκιμής και πλάνης, χωρίς κερί και θερμοκρασίες. Αφού θα έχετε καταλήξει για τις διαστάσεις του πανιού, θα δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα. Το κερί δεν παγώνει τόσο γρήγορα ώστε να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Εν τέλει, το ζεσταίνετε ακόμα αν χρειαστεί. Πρέπει να γίνει σα νερό. Προσοχή να μην καείτε. Το κερί της μέλισσας λειώνει σε θερμοκρασία 62 με 65 βαθμούς Κελσίου. Το νερό βράζει σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου. Θα τα καταφέρετε.
Για οικονομία και κοινωνικούς λόγους – φύλαξη του κεροπανιού
Όταν κατασκευάζουμε κεροπάνια δε θα φτιάξουμε μόνον ένα ή δύο. Θα φτιάξουμε μερικές δεκάδες για να τα έχουμε για κάθε περίπτωση. Το κερί, το παλιό τηγάνι κι όλη η διαδικασία θα είναι ευκολότερο να γίνουν μια φορά για πολλά κεροπάνια. Ύστερα τα φυλάμε κάπου καθαρά κι έτοιμα. Έτσι θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και κάποιον φίλο μας, αν χρειαστεί. Δεν παθαίνουν τίποτα, αρκεί να τα φυλάμε καθαρά. Πχ σε χάρτινη σακούλα και χωρίς να συμπιέζονται, σε κάποια ντουλάπα. Μακριά από σκόνη. Καλύτερα να σφραγίσετε τη σακούλα.
Εφαρμογή
· Βάζουμε το υποψήφιο για καθαρισμού αφτιού άτομο, σε πλάγια θέση, έτσι ώστε το αφτί να έχει το άνοιγμά του προς τα πάνω.
· Εφαρμόζουμε τη στενότερη άκρη του κεροπανιού στο αφτί, προσέχοντας να μη τι συμπιέσουμε πολύ και κλείσουμε άθελά μας την άκρη του κεροπανιού.
· Κλείνουμε με βαμβάκι γύρω γύρω από το αφτί κι έξω από το κεροπάνι, έτσι ώστε να μη μπορεί να μπει αέρας από κει.
· Σκεπάζουμε την περιοχή γύρω γύρω από το κεροπάνι μ’ ένα ρούχο, μια παλιά πετσέτα πχ, για να κλείσουμε αρκεττά καλά εξωτερικά τη βάση του κεροπανιού. Όλα τούτα πρέπει να γίνουν αρκετά χαμηλά, έτσι ώστε το κεροπάνι να βρίσκεται αρκετά έξω από την πετσέτα. Μην ξεχνάτε ότι θα καεί. Θα καεί μέχρι κάτω, όσο το αντέχει ο άνθρωπός μας. Όσο χαμηλότερα καεί το κεροπάνι, τόσο καλύτερα θα δουλέψει. Η πετσέτα χρησιμεύει να μην ζεστένεται υπερβολικά η περιοχή έξω από το αφτί και ο άνθρωπος αρχίζει να φοβάται. Αλλά και για να μην καεί από τη φλόγα, αφού όλο και θα κατεβαίνει μέχρι να πλησιάσει αρκετά.
· Ανάβουμε το κεροπάνι στην ελεύθερη άκρη του. Στην αρχή πρέπει να μας λέει ότι ακούει τη φλόγα που καίγεται.
· Στη συνέχεια μας λέει ότι ζεσταίνεται το αφτί του κι αισθάνεται πολύ ευχάριστα.
· Θ’ αρχίσει κάποια ώρα ν’ ακούει κάτι σα βράσιμο. Είναι ο θόρυβος της φλόγας αλλά και ... η έξοδος των υγρών (μαζί και αρκετά στερεών) από την τρύπα του αφτιού.
· Καθ’ όλη τη διαδικασία κρατάμε την πετσέτα με τα χέρια μας. Καθόμαστε αρκετά πλάγια, έτσι ώστε αν μη μας χτυπάει η φλόγα στο πρόσωπο. Ταυτόχρονα φροντίζουμε να βρίσκεται όρθιο το κεροπάνι. Για να μην στάξει στα χέρια μας που κρατούν την πετσέτα.
· Η διαδικασία κρατάει όση ώρα αντέχει ο άνθρωπός μας. Περίπου μισή ώρα, ίσως και πολύ παραπάνω. Εξαρτάται από την κατασκευή του κεροπανιού, από το μέγεθός του. Πρέπει να το ευχαριστηθεί. Δεν πονάει, δεν καίει, δεν θέτει σε κίνδυνο το αφτί.
· Καλά είναι ν’ αερίζεται ο χώρος.
· Όταν δεν αντέχει άλλο και το κεροπάνι έχει καεί τόσο κάτω που μας καίει τα χέρια που κρατάμε την πετσέτα, το σηκώνουμε και το πετάμε σ’ ένα μπώλ (κουβά, νεροχύτι) με νερό για να σβήσει και να μη μας ντουμανιάσει. Η δουλειά μας έχει τελειώσει.
· Ο άνθρωπος τότε φοράει ένα σκουφάκι που του καλύπτει το αφτί. Αυτό πρέπει να γίνει διότι το αφτί έχει ζεσταθεί κι έχει καθαρίσει, κι έτσι μπορεί εύκολα να πάθει ψύξη. Θα χρειαστεί λίγο χρόνο προσαρμογής. Για τούτο είναι προτιμότερο να βάζουμε κεροπάνι το βράδυ.
· Είναι καλά να βάλουμε κεροπάνι ( αν χρειάζεται) το άλλο βράδυ στο άλλο αφτί. Έτσι θα μπορέσει να καταλάβει τη διαφορά της ακοής από το ένα αφτί στο άλλο.
Πώς τελικά ωφελεί το κεροπάνι; Πώς λειτουργεί;
Κατά την καύση, το κεροπάνι στο εσωτερικό του έχει χαμηλότερη πίεση από την ατμοσφαιρική πίεση διότι το οξυγόνο (μέρος του οξυγόνου) παίρνει μέρος στην καύση. Η διαφορά της πίεσης δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερη από κάποιο όριο, διότι τότε από την ελεύθερη οπή του κεροπανιού θα εισχωρήσει αέρας! Αυτό συμβαίνει ασφαλώς αλλά αμέσως μετά ισοροπεί τη διαφορά. Κατά την είσοδο του αέρα, ο αέρας περνά μέσα από τη φλόγα του κεροπανιού και απολυμαίνεται. Ο αέρας κατεβαίνει έως κάτω μεταφέροντας ουσίες του κεριού της μέλισσας στο εσωτερικό του αυτιού. Οι ουσίες αυτές, και η θερμότητα κάνουν σιγά σιγά το κερί του αφτιού μας (είναι φυσιολογικό και υπάρχει σ’ όλα τα υγιή αφτιά) να λιώσει. Τότε στο εσωτερικό του κεροπανιού ανεβαίνει σαν υγρό, παρασέρνοντας και στερεές βρωμιές του αφτιού. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κεροπανιού είναι αρκετή ώστε να υγροποιηθεί το κερί της μέλισσας και να λειτουργεί όλο το κεροπάνι σαν ... φυτίλι. Έτσι ανεβαίνουν τα υγρά του αφτιού και το κερί του αφτιού υγροποιημένο.
Το κερί του αφτιού είναι φυσιολογικό. Για λόγους που δεν γνωρίζω, κάποια φορά σε μερικούς ανθρώπους αυτό το κερί μπορεί να είναι παραπάνω από το κανονικό. Αν το αφτί έχει πάθει κάποια μόλυνση, αν δεν εξαερίζεται αρκετά λόγω γρίππης ή κρυολογήματος (βουλωμένη μύτη) κτλ μαζί με το κερί μπορεί να έχουν συσωρευτεί και κάποια υγρά (εκρίσσεις) και τότε το αφτί είναι βουλωμένο. Ο ήχος δεν φτάνει μέχρι το ακουστικό τύμπανο, ή και αν θέλετε, το τύμπανο δεν μπορεί να πάλεται στη φυσιολογική συχνότητα. Αν δεν το καθαρίσουμε μπορεί να οδηγηθούμε και σε κώφωση οριστική ύστερα από μόνιμη βλάβη του ακουστικού τυμπάνου.
Το κερί του αφτιού είναι φυσιολογικό και χρησιμεύει για να κρατάει ελαστικό το τύμπανο. Το υγρό τύμπανο μπορεί να πάλεται χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει. Επιπλέον συγκρατεί τις σκόνες του αέρα.
Άλλες περιπτώσεις
Το αφτί μπορεί να «βουλώσει» και χωρίς να φταίει το κερί του αφτιού. Δε θα το έλεγα βούλωμα: Λόγω διαφοράς της ατμοσφαιρικής πίεσης (όταν κατεβαίνουμε ή ανεβαίνουμε γρήγορα με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο πχ) το τύμπανο παθαίνει μια παραμόρφωση προς τα μέσα ή προς τα έξω. Αν τελικά δεν επανέλθει από μόνο του, το κεροπάνι μπορεί να βοηθήσει αν το τύμπανο έχει πάει προς τα μέσα.
Άλλη περίπτωση βουλώματος συμβαίνει όταν ένα κομμάτι του κεριού του αφτιού φουσκώσει με νερό (στη θάλασσα ή και κατά τη διάρκεια του λουσίματος). Ίσως το κεροπάνι να μην μπορέσει να το αποροφήσει. Θα χρειαστεί ένας απλός καθαρισμός σε γιατρό. Θα του ρίξει, με ειδικό εργαλείο, χλιαρό καθαρό νερό και θα το αποροφήσει με ειδικό αποροφητήρα.
Το αφτί επίσης μπορεί να βουλώσει από απλό νερό. Λίγο σπάνιο. Το παθαίνουμε στη θάλασσα. Αν επιμείνει, η εφαρμογή του κεροπανιού θα το ξεβουλώσει. Λέω σπάνιο, διότι αν έχει φουσκώσει κομμάτι κεριού, δες την προηγούμενη παράγραφο: Πήγαινε στο γιατρό.
Προσοχή: Το αφτί σας μπορεί να νομίζετε ότι είναι βουλωμένο ενώ κάλλιστα μπορεί να είναι τελείως ανοιχτό. Πχ, δεν έχετε καθόλου κερί αφτιού, το τύμπανο είναι ξηρό, και δεν πάλεται φυσιολογικά! Το κεροπάνι τότε δεν κάνει τίποτα. Πάντως κακό δε θα σας κάνει. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε κάποιες προχωρημένες ηλικίες. Δεν γίνεται τίποτα απ’ ότι γνωρίζω. Μπορεί μόνο του να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Επίσης γνωρίζω ότι όταν το τύμπανο είναι ξηρό, ένα κακής ποιότητας ακουστικό μπορεί να προκαλέσει αιφνιδίως ρήξη (σπάσιμο) του τυμπάνου, οριστική κώφωση δηλαδή!! Αυτο μπορεί να συμβεί μ’ έναν δυνατό κρότο, τον οποίο το ακουστικό θα μεταφέρει με μεγάλη ένταση στο τύμπανο!
Τι βλέπουμε μετά την εφαρμογή;
Μετά την εφαρμογή ανοίγουμε το κεροπάνι και , αν έχει βγάλει κερί κι άλλα υγρά και στερεά θα το δείτε με τα μάτια σας. Έχω δει πολλές φορές πολύ βρώμα, κι άλλες φορές τίποτα.
Για ενημέρωση: Το κείμενο αυτό γράφτηκε και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Κράνιο, στην ομάδα "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών του kalliergo", 521 ημέρες πριν.
Απαντήσεις
Στην περιοχή του έξω ακουστικού πόρου του αφτιού βρίσκονται κυψελιδοποιοί αδένες που παράγουν κυψελίδα (χρωσμένο έκκριμα) και σμηγματογόνοι αδένες που παράγουν σμήγμα. Η κυψελίδα αναμειγνύεται με το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα δέρματος και τις τρίχες του έξω ακουστικού πόρου και όλα μαζί δημιουργούν μια κιτρινωπή ή καφετίζουσα μάζα που αποτελεί το βύσμα κυψέλης.
Η ποσότητα της κυψελίδας που εκκρίνεται φυσιολογικά είναι μικρή και κατά κανόνα αποβάλλεται σε μικρά ξηρά κομματάκια. Το πρόβλημα δημιουργείται στην περίπτωση που η ποσότητα του βύσματος είναι αρκετά μεγάλη ούτως ώστε με τις πρώτες επισκέψεις στην παραλία και την είσοδο αλμυρού νερού στο αφτί έχουμε την πλήρη απόφραξη του πόρου και την απότομη αίσθηση πληρότητας και μπουκώματος στο αφτί. Βέβαια το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και μετά την είσοδο νερού κατά το λούσιμο και το ντους.
Η λύση έρχεται με την αφαίρεση του βύσματος που γίνεται από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο με χρήση αναρρόφησης, ειδικών εργαλείων-αγκίστρων ή συσκευών πλύσης. Είναι προτιμότερο να γίνει αυτό προτού φράξει εντελώς ο πόρος του αφτιού, για να αποφευχθεί το άσχημο συναίσθημα πληρότητας και μπουκώματος αλλά και για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τραυματισμού κατά τον καθαρισμό. Καλό είναι να κάνουμε μια προετοιμασία ρίχνοντας τέσσερις-πέντε σταγόνες λάδι φαγητού ή οξυζενέ, πρωί και βράδυ, για δύο ως τέσσερις ημέρες πριν από την επίσκεψη στον γιατρό.
Αποφεύγουμε τη χρήση μπατονέτας και σαφώς οποιουδήποτε άλλου εργαλείου για καθαρισμό του αφτιού, καθώς συνήθως, αντί να καθαρίσουμε το αφτί, σπρώχνουμε το μεγαλύτερο μέρος του βύσματος προς το εσωτερικό ενώ ταυτόχρονα ερεθίζουμε μηχανικά την περιοχή και αυξάνουμε την ποσότητα της παραγόμενης κυψελίδας
• Ευχαριστούμε τον ιατρό Γιώργο Μοιρέα, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Πηγή: www.homefood.gr/health/home.asp
Βλέπετε διαφορές κι ομοιότητες. Ο Κράνιος θα εξακολουθήσει να το λέει κερί του αυτιού!!! ΔΕν είναι γιατρός.
Συνοδευτικό σχόλιο δικό μου, τότε, 521 ημέρες πριν
Προβλήματα… αφτιού
Σημαντικά προβλήματα στην ακοή μας μπορούν να προκληθούν αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον καθαρισμό των αφτιών μας. Ο οργανισμός μας παράγει το «κερί» του αφτιού για πολύ συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος είναι η προστασία του από μολύνσεις. Συνήθως το αφτί ξεφορτώνεται μόνο του το «κερί» που δεν χρειάζεται, γι’ αυτό η επιχείρηση «σκάλισμα» με το δάχτυλο ή τις μπατονέτες πρέπει να γίνεται με σύνεση, για να αποφευχθούν πόνοι, φαγούρα, βουητά ή και σοβαρότερα προβλήματα στα όργανα της ακοής μας.
Πηγή: antikleidi.wordpress.com/useful/12-συνηθισ�…
Συνοδευτικό σχόλιο δικό μου, τότε, 521 ημέρες πριν 11 έτη πριν
Όπως τα λάστιχα στο αυτοκίνητο. Τα αλλάζουμε δεξιό αριστερό μαζί. Αλλιώς το αμάξι μπρορεί να τραβάει προς τη μια μεριά!!
521 ημέρες πριν
Δείξε περισσότερα 11 έτη πριν
Δε θα πάω...Τη δημοσίευση αυτή έκανα, θέλοντας να δείξω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι μπορεί να καταχράστηκα την ανοχή σας πολλές φορές. Αλλά ας είναι.
Δε θα πάω όμως και στο λόγγο να σου βγάλω στυλιάρι για την τσάπα σου φίλε. Αυτό το κάνω μόνο για μένα. Το έκανα παλιά. Τώρα κόβω το ξύλο της κατάλπης στην αυλή μου, και δεν αγοράζω στυλιάρι. Και δε ρωτώ ειρωνικά για το στυλιάρι. Ούτε επιμένω στην παραγγελιά "Περασμένες μου αγάπες", ούτε βάζω το βίντεο με τα αγγούρια και τις ανεκδιήγητες εξυπνάδες των γενίτσαρων.
Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν
Δεν κατάγομαι από τις Κλαζομενές, ούτε είχα φίλο τον Καρανταγί ποτέ. Δείξε περισσότερα 11 έτη πριν