Λικέρ Κράνο. Για το φίλο μας το Χριστόφορο που με ρώτησε,...

Σχετικές Συζητήσεις

Κράνιος Η συζήτηση ξεκίνησε από Κράνιος 11 έτη πριν

Λικέρ κράνο

 

Οι αναλογίες ( κατ' όγκο )

1. Μια κούπα κράνα ώριμα (όχι να λιώνουνε) και όσο γίνεται φρέσκα. Τα πλένουμε και τ' αφίνουμε να στεγνώσουν αφού τ' απλώσουμε σ' ένα καθαρό τραπεζομάντηλο.

2. Μια κούπα καλό κονιάκ. Μπορείτε να το βρείτε και χύμα.

3. Μια κούπα ζάχαρη.

Η διαδικασία

Τα ρίχνουμε σε γυάλινο μπουκάλι με φαρδύ λαιμό ή βάζο γυάλινο που να κλείνει καλά. Δεν το γεμίζουμε τελείως, ώστε να μπορούμε να το ταρακουνάμε. Ας μην αφήσουμε όμως και πολύ αέρα μέσα, δεν κάνει καλό. Αφήνουμε τόσο αέρα που θα λειτουργεί σαν θάλαμος απορόφησης των πιέσεων που μάλλον θα αναπτυχθούν κατά τη διαδικασία. Το κλείνουμε με φελό (πολύ καλά) ή, αν είναι βάζο, να έχει λάστιχο και να εφαρμόζει τέλεια.

Το βάζουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Εκεί θα το αφήσουμε 40 μέρες.

Στην αρχή η ζάχαρη κάθεται κάτω. Έτσι μια δυο φορές τη μέρα (δεν το ξεχνάμε) πάμε και το κουνάμε, το γυρίζουμε ανάποδα κτλ. Γι αυτό πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Εγώ το κουνάω αρκετά ώστε να διαλύεται η ζάχαρη. Είναι καλά να μην είναι πολύ μεγάλη η μπουκάλα, διότι κάθε μέρα αν το κάνεις θα καταλάβεις ότι συμφέρει να είναι μικρή. Προσοχή στις κινήσεις αλλά και στην τοποθέτηση. Ίσως στο εσωτερικό να έχει αναπτύξει μια πίεση. Ένα χαλίκι στην ταράτσα μπορεί να σπάσει το γυάλινο δοχείο.

Όσο θα περνάει ο καιρός, η ζάχαρη και η θερμότητα θα διασπάσουν τα κράνα. Οι ουσίες από τα κράνα θα περάσουν στο κονιάκ. Τα κράνα θ' αρχίσουν να ζαρώνουν. Η ζάχαρη πια δεν θα χωρίζει, δε θα φαίνεται, δε θα κάθεται κάτω.

Αν τα κράνα μας ήταν πολύ ώριμα θα διαλυθούν μέσα στο κονιάκ και θα το θολώσουν. Αυτό δεν το θέλουμε.

Η ζάχαρη, στην αναλογία που τη δίνω μπορεί να βγάλει όλα τα αρώματα του κράνου μέσα στο κονιάκ. Αν βάλουμε λιγότερη, δε θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το λικέρ μας θα είναι αρκετά γλυκό, αλλά δεν πειράζει. Στο τέλος της διαδικασίας μπορούμε να αραιώσουμε το λικέρ μας όσο θέλουμε, ρίχνοντας παραπάνω κονιάκ.

Δεν ρίχνουμε μέσα στο κράνο ξύλα κανέλας και γαρύφαλα, όπως ατυχώς κάνουν μερικοί, διότι τα έντονα αρώματά τους ανταγωνίζονται ή και παρεμποδίζουν την έκχυση των αρωμάτων των κράνων. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Μάλλον θέλουν να σκουρίνουν το λικέρ. Μην το κάνετε.

Τα κράνα από μόνα τους θα δώσουν ένα υπέροχο άρωμα, υπέροχη γεύση, πλούσια και δυναμική.

Αποθήκευση

Αφού τελειώσει η διαδικασία, γεμίζουμε μικρά μπουκαλάκια για λικέρ ως απάνω και τα κλείνουμε. Ο σκοπός μας είναι να μην υπάρχει αέρας. Αλλά κι όταν ανοίξουμε ένα μπουκαλάκι, σε κάποια έκτακτη κατάσταση, να καταναλώσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα το λικέρ. Αν το βάλετε σε μια μπουκάλα του λίτρου πχ, πάντα  θα έχει αέρα μέσα, με αποτέλεσμα το λικέρ να χάνει η δύναμη και την εκρηκτική του γεύση λόγω οξειδώσεων. Δεν είναι τυχαίο που βάζανε τα λικέρ, από πάντα, σε μικρά μπουκαλάκια.

Τα αποθηκεύεται όπου θέλετε. Δε θα τα πειράξει το φως. Αλλά όταν κάποιο το ανοίξετε και δεν το αδειάσετε όλο, καλό είναι να το φυλάξετε σε σκοτεινό μέρος.

 

Με τον τρόπο που σας περιέγραψα έχω φτιάξει ο ίδιος πολλές φορές κράνο λικέρ. Είναι το πιο εντυπωσιακό λικέρ. Μου έχουν δώσει άριστα όλοι. Έχω κάνει δώρο πολλές φορές κι έχω κάνει ανθρώπους να παραμιλούν.

Πριν να το πετύχω έχω κάνει αρκετά λάθη. Έχω φτιάξει κι άλλα λικέρ, αλλά αυτό το λικέρ μ' έκανε να αποφασίσω να καλλιεργήσω κρανιές. Έχω ένα μικρό κτήμα με κρανιές πέντε χρόνων. Τώρα δεν πάω πια στο βουνό να γκρεμοτσακιστώ για κράνα.

 

Μπορείτε να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε. Οι πρώιμες κρανιές ήδη έχουν αρχίσει να είναι έτοιμες για συγκομιδή. Είναι καιρός να φτιάξετε το κράνο σας, αν μπορείτε να βρείτε κράνα. Από αρχές Αυγούστου μπαίνουμε στην εποχή του κράνου. Τα τελευταία θα τα βρούμε το Σεπτέμβρη. Εξαρτάται βέβαια κι από την ποικιλία κι από τον τόπο και τον καιρό.

Απαντήσεις
Σιώχου Βασιλική
Σιώχου Βασιλική Καλησπέρα σας!Δοκίμασα να κάνω λικέρ κράνα και
τα κράνα μου άφρισαν και ξύνισαν.Τι έκανα λάθος?Τα έκανα σύμφωνα με τη συνταγή της μητέρας μου η...
Δείξε περισσότερα
8 έτη πριν
loader
loader
Attachment
Κράνιος
Κράνιος Γεια σου Βασιλική. Απορώ μ' αυτά που γράφεις. Ξύνισαν; Δηλαδή έγιναν ξύδι;
Αυτό για να γίνει σημαίνει ότι έπαιρναν αέρα. Λες ότι τα ανακάτευες. Τι εννοείς; Εγώ δεν είπα...
Δείξε περισσότερα
8 έτη πριν
loader
loader
Attachment
Κράνιος
Κράνιος Μήπως δεν ήταν κράνα; Το λέω διότι υπάρχουν και κάποιοι που λένε κράνα κάτι άλλα φρουτάκια, τα οποία δεν είναι ακριβώς κράνα. Η μητέρα σου τη... Δείξε περισσότερα 8 έτη πριν
loader
loader
Attachment
Θα πρέπει να είστε μέλος αυτής της ομάδας, πριν μπορέσετε να συμμετέχετε σε αυτή τη συζήτηση.