Πολεοδομία - Ο χώρος καθορίζει το πώς θα ζούμε
Σχετικές Συζητήσεις
-
ΔΙΑΓΩΝΗΣΜΟΣ
Συμφωνω με τον κερκυραιο ο Ηλιας δεν νομιζω ομως να συμφωνει .
3 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Ερασιτεχνες συνταξιουχοι καλλιεργητες
-
Βαλεριάνα. Τι και ποτε μαζευω;
0 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Καλλιεργώ Βοτανα
-
Διοργάνωση συναντήσεων εντός Αττικής
Τι γίνεται ρε παιδιά; Πολύ ησυχία βλέπω! Κινείται τίποτα για καμιά συνάντηση και ανταλλαγή σπόρων; Υπ' όψιν ότι πρέπει να γίνει ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ τον...
15 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Τράπεζα παραδοσιακών σπόρων
Όταν οι άνθρωποι δημιούργησαν τη Βαβέλ που λέγεται Πόλη, αυτομάτως άρχισαν ν' ανθίζουν τα αρχαιότερα επαγγέλματα. Εξ επαγγέλματος κι επί τούτοις μας προέκυψαν όλα τα φρούτα - παράγωγα του χώρου πόλη. Τα σπουδαιότερα είναι αυτό του εμπόρου και αυτό της πόρνης, το εμπόριο των ίδιων των ανθρώπων και των ψυχών τους. Ας δούμε μερικά:
νομοθέτες
δικηγόροι
πολιτικοί
πόρνες
έμποροι
τραπεζίτες
μεσάζοντες
γιατροί
παπάδες
δάσκαλοι
αφεντικά
δούλοι
στρατιώτες
μπράβοι
ζητιάνοι
διαρρήκτες
νεκροθάφτες
μάντεις
φιλόσοφοι
ταχυδακτυλουργοί
τζογαδόροι
ασφαλιστές
και όσα μπορεί κάποιος να βάλει κατά βούληση σε τούτη τη λίστα.
Κι εντούτς (το εντούτοις έτσι το έλεγε ο παπούς μου)...
Γι αυτό η κοινότητα είναι διαλυτική της πόλης. Κοινότητα με τους κατ' επάγγελμα (όπως λέμε κατ' εξακολούθηση) ... δε γίνεται.
Κι εντούτς το Βαβέλ αυτό, κόντρα στην έννοια της κοινότητας τελικά, συντηρείται και μεγαλώνει και διακλαδίζεται. Και ισχυρίζομαι ότι θα προκόβει, όσο θα υπάρχουν οι πόλεις.
Αν προσθέσουμε, σ' αυτά που είπα ως εδώ, και το αυτονόητο ότι η πόλη γεννιέται και χτίζεται στο χώρο,
ε, τότε θα καταλάβουμε ότι όποιος διαχειρίζεται το χώρο, είναι ο γενικός κουμανταδόρος.
Η πολεοδομία, σαν αρχιτεκτονική της πόλης, καθορίζει τη ζωή μας τόσο πολύ, που δεν πάει το μυαλό μας μερικές φορές. Ο αρχιτέκτοντας Κορμπυζιέ έλεγε ότι το σπίτι είναι μια μηχανή μέσα στην οποία ζούμε. Κι εγώ λέω ότι κάτι ήξερε. Είναι αυτός που καταλάβαινε καλύτερα απ' όλους μας ότι ... ζούμε μέσα σε κάτι. Δεν ήθελε να το πει. Μίλησε μόνο για τα σπίτια. Γι αυτό και γεμίσαμε πολυκατοικίες και διαμερίσματα και το ύψος στο κουτί που ζούμε (είπε ο θεός Κορμπυζιέ) είναι αρκετό στα τρία μέτρα. Για να κοντύνει εντέλει τους ανθρώπους.
Ο Μέγας Ναπολέων ανακάλυψε τις λεωφόρους (αττική και ιωνική μορφή της λέξης λεωφόρος : που μεταφέρει το λαό, που αναφέρεται στη μετακίνηση του λαού). Για να μπορεί να ελέγχει τους διαδηλωτές. Άντε να κάνεις οδοφράγματα σε μια λεωφόρο. Εξαμολύει μια μπάλα με το κανόνι ο Ναπολέων (γάτος τελικά) και τους πήρε όλους παραμάζωμα.
Αφορμή για ν' ανοίξω αυτή τη συζήτηση στάθηκε
το παραμυθι της πολης
Εκεί διάβασα και το
Los Angeles 1992: πόλη και εξέγερση
Απαντήσεις
Αν έλεγες σήμερα ότι για να χτίσεις σπίτι πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου τη μορφή του εδάφους, την υγρασία , τον αέρα (αν και πόσο φυσάει εκεί που θα χτίσεις) και τον ήλιο και τον προσανατολισμό του σπιτιού, θα σου απαντούσαν ότι όλοι τα ξέρουμε αυτά άνθρωπέ μου. Να σε κεράσουμε κάτι;
Αν όμως τα έλεγες αυτά στ’ αρχαία χρόνια θα σε λέγανε σοφό. Αν μάλιστα φορούσες και το ίδιο τσόλι, χειμώνα καλοκαίρι, και σε φωνάζανε Ιππόδαμο και είχες γεννηθεί στη Μίλητο, και σε είχανε να μετράς την υγρασία, τους ανέμους και για ραβδοσκόπο που εντοπίζει το νερό μ’ ένα κλαδί ιτιάς κτλ, και μπορούσες να προβλέψεις που πιάνει πάγο όταν ξαστερώσει μια παγωμένη νύχτα... ε, τότε θα είχες μια λαμπρή καριέρα. Προς τούτο θα βοηθούσε και το μακριό σου κι ατημέλητο μαλλί, ακόμα και η συνήθειά σου να διακρίνεις τους ανθρώπους σε στρατιώτες, τεχνίτες κι αγρότες. Μέχρι κι ο Αριστοτέλης θα έγραφε ακαταλαβίστικες αναφορές για τις αντιλήψεις σου και το κοφτερό σου το μυαλό, κι ένα σωρό γραφιάδες θα σε είχανε κάνει αστέρα.
Θα είχες και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ιδέα να πατεντάρουμε ό,τι δεν έχουν πατεντάρει μέχρι τούδε, και θα προχωρούσαν οι άλλοι σοφοί τις ιδέες σου. Θα διαβάζανε οι άνθρωποι σήμερα ότι τέσσερα στοιχεία είναι τα θεμέλια του Σύμπαντος: η Φωτιά, ο Αέρας, το Νερό, η Γη. Αργότερα ο Πλάτων θα προσέθετε και τον Αιθέρα. Ο Αριστοτέλης δεν θα έκανε δεκτό να πατεντάρουν, τουλάχιστον όχι όλοι, τις ιδέες και τις αρλούμπες. Μόνο να τις γράφουμε σε βιβλία θα έκανε δεκτό. Αλλά θα έχανε κι αυτός τα λόγια του και θα τσακώνονταν για ένα «και» δικό του, που θα σε αφορούσε. Τόσο πολύ μπερδεψουά κύριε σοφέ. Μέχρι και στα ζώδια θα παίρνανε τη γνώμη σου αστρονόμε μου, αστρολόγε μου, μετεωρολόγε μου και πολεοδόμε μου...
Για σένα όλα θα ήταν τέλεια.
Τέλεια δε θα το ‘λεγα ακριβώς. Διότι αγαπητέ μου θα σε περιλάβαινε ο Αριστοφάνης και θα σ’ έκανε ρεντίκολο των σκυλιών. Από το μετεωρολόγος και το αρχιτέκτων θα σου έραβε καινούριο όνομα. Στο εξής Ιππόδαμε, πολυλογά και ρημοσπίτη, θα «είσαι Ο και λέγεσαι» Μέτων. Δουλειά σου θα είναι να γεωμετρήσεις τους ανέμους και να χωροθετήσεις την πόλη ως προς αυτούς, για να μη φυσάει στη Νεφελοκοκκυγία όπως στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα. Θα έχεις την ευκαιρία να «φκιάξεις» την πρώτη κυκλοτετράγωνη πόλη «και σαν από αστέρι, που το ίδιο είναι στρογγυλό, να ξεκινούν από παντού σε ορθή γωνία λαμπερές ακτίνες». Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις την ιδιομορφία του αέρα επάνω στον οποίο θα χτίσουμε την πόλη. Ο αέρας σ’ αυτό το μέρος «είναι στο σχήμα ολόκληρος πάνω κάτω σαν γάστρα», δεν είν’ επίπεδος. Μμμμμ... Από σένα θα εξαρτάται πλέον η υγεία και η διάθεσις της Νεφελοκοκκυγίας μεγάλε.
Τώρα, στην εποχή της παρακμής, που ο αήρ συμπεριφέρεται όπως στο φραπέ, κι απ’ το κοπάνισμα μυρίζει σα λάστιχο που σπινιάρει σε χώμα ξερό..., επιμένεις;
Μέτων ο Μιλήσιος
και κάθε παραπλήσιος
Δείξε περισσότερα 11 έτη πριν