Tι είναι η Πτισάνη; Και πού κάνει καλό;
Σχετικές Συζητήσεις
-
ΔΙΑΓΩΝΗΣΜΟΣ
Συμφωνω με τον κερκυραιο ο Ηλιας δεν νομιζω ομως να συμφωνει .
3 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Ερασιτεχνες συνταξιουχοι καλλιεργητες
-
Η ζωη μετα την συνταξη
http://mesochora-forum.965000.n3.nabble.com/1963-td1453811.html
18 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Ερασιτεχνες συνταξιουχοι καλλιεργητες
-
Ανταλλαγή ιδεών και λαχανικών
Καλησπέρα,
Ηδη και εγώ στην ομάδα έχω ανοίξει μία συζήτηση για δίκτυο εντός του λεκανοπεδίου Αττικής και αναμένω προτάσεις...
3 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ-ΑΘΗΝΑ
Πτισάνη και εδω
Είναι το αποφλοιωμένο κριθάρι. Πολύ διαδεδομένη ήταν η θεραπεία με πτισάνη στην Αρχαία Ελλάδα όλων σχεδόν των ασθενειών και ειδικά των “οξέων¨(βαρέων) παθήσεων. Μ ετην πτισάνη έκαναν δυο ειδών αφεψήματα. Το ένα με “ολόκληρη πτισάνη” που περιείχε όλους τους σπόρους του ξεφλουδισμένου κριθαριού. Το άλλο λεγόταν “χυλός” και παρασκευαζόταν με τον ίδιο τρόπο, με την διαφορά οτι το στράγγιζαν για να το κάνουν πιο εύπεπτο. Διαδεδομένη ήταν η θεραπεία με πτισάνη και πριν την εποχή του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.
“Πτισάνη μεν ούν δοκέει ορθώς προεκρίσθαι των σιτηρών γευμάτων εν τουτέοισι τοίσι νοσήμασι και επαινέω γε τους προκρίναντας” γράφει ο Ιπποκράτης. Το βιβλίο “περί διαίτης οξέων” του Ιπποκράτη επεκτείνεται τόσο πολύ στην θεραπεία ασθενειών με πτισάνη ώστε το βιβλίο αυτό μνημονευόταν από τους αρχαίους με τον τίτλο “περί πτισάνης”. Και μετά την εποχή του Ιπποκράτη η χρήση της πτισάνης ήταν τόσο μεγάλη που ο κωμικός Αλέξης είπε “Εαν επιχώριος ιατρός είπη τρύβλιον τούτω δότε πτισάνης έωθεν καταφρονούμεν ευθέως αν δε πτίσαναν και τρύβλιον θαυμάζομεν”. Ακόμη και κατά τους Ρωμαικούς χρόνους ο Ιατρός Αλέξανδρος Τραιλιανός λέει : “περί πάντων μεν ο της πτισάνης χυλός επιτήδειος”.
Δεν χρησιμοποιείται από τους σύγχρονους Έλληνες σχεδόν καθόλου το κριθάρι ενώ ήταν βασική διατροφή από την προϊστορική ακόμη εποχή. Γνωρίζουν όμως οι κτηνοτρόφοι μας ότι για να αποκτήσουν τα ζώα μυϊκή μάζα γρήγορα, χρειάζονται κριθάρι. “Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ύπαρξη κριθαριού σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την μείωση των στεφανιαίων καρδιακών νόσων”. Αυτή η ανακοίνωση επιτρέπεται να υπάρχει στα προϊόντα από κριθάρι στην Αμερική, και βασίζεται σε πρόταση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αφού σύμφωνα με “σημαντικά επιστημονικά στοιχεία” αποδεικνύεται μεταξύ άλλων και μείωση της χοληστερόλης.
Σήμερα η χρήση της πτισάνης στην Ελλάδα έχει εκλείψει και το όνομα ακόμη έχει ξεχασθεί.
Και όμως, στο βιβλίο του Α.Ρακαβαλή “ο πατήρ Παίσιος μου είπε” διαβάζουμε :
… Κάποτε είχα κολλήσει μια ουρολοίμωξη. Μέσα σε ένα χρόνο είχα πάρει πέντε φορές δυνατή αντιβίωση …. Πήγα να ζητήσω την συμβουλή του. “Θα πάρεις κριθάρι καθαρό. Θα το βράσεις μέχρι να ανοίγει το σπυρί του, και θα πίνεις το ζουμί μόνο” …. Πήρα ένα μεγάλο θερμός. Το γέμιζα βραστό νερό και έριχνα μια χούφτα κριθάρι. Το άφηνα όλο το βράδυ. Το πρωί το στράγγιζα και έπινα το ζουμί … Σε δεκαπέντε μέρες είχα γίνει καλά ….
Υπάρχει μόνο από το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου, είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας και κατάλληλο για δυσανεξία γλουτένης, και όχι μόνο.
ΜΕ ΕΝΑ ΣΠΑΡΟ , ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ ή πρωινο με πτισανη και χυμος (ΕΔΩ)
Απαντήσεις
www.ftiaxno.gr/2012/07/blog-post_24.html 12 έτη πριν