Μανιτάρια. Έρευνα κι όχι αστεία.
Σχετικές Συζητήσεις
-
Τα μυστικά της μακροζωίας. Έρευνα
Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω μιαν εταιρεία και καπάκι μια ΜΚΟ, να στήσω ένα γραφείο στο κέντρο της πόλης και να διοικήσω μέχρι τα βαθιά μου...
10 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Αργία μήτηρ πάσης κακίας
-
Δοκιμαστική συζήτηση, για πειράματα με τα εργαλεία
0 Απαντήσεις Δημοσιεύτηκε στο Αργία μήτηρ πάσης κακίας
-
Adratis και η Adramoupai. Δοκιμαστική συζήτηση κι αυτή.
http://www.youtube.com/watch?v=NiTAZRNEI30&feature=player_detailpage
1 Απάντηση Δημοσιεύτηκε στο Αργία μήτηρ πάσης κακίας
Καλλιέργεια μανιταριών. Αυτοσχέδια και kit
Αποφάσισες να ασχοληθείς με την καλλιέργεια μανιταριών και με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπίστωσες ότι η συνταγή της ατομικής βόμβας είναι εξίσου δύσκολη? Ίσως γιατί το αποτέλεσμα έχει ομοιότητες. Ίσως πάλι γιατί όπου φωνάζουν πολλοί κόκορες αργεί να ξημερώσει. Πραγματικά η καλλιέργεια είναι απλή και πολύπλοκη μαζί ανάλογα τι θες να παράγεις. Το αξιοσημείωτο με τις διαδικτυακές συμβουλές είναι ότι το έχουν πάρει τον απαλότερο τρόπο και ο κάθε ένας προσθέτει από μια βλακεία με αποτέλεσμα να διαβάζεις ένα κείμενο για δοκιμαστικούς σωλήνες συγκεκριμένες θερμοκρασίες και μηχανήματα που μετρούν την υγρασία. Όπως και να έχει... Για αυτό είμαι εγώ εδω για να σου κάνω τα πράγματα απαλότερα. Τι πρέπει να έχεις για να καλλιεργήσεις πλευρώτους. Που είναι και ευκολότερο πιστεύω. Και αν πάρεις τον αέρα θα σε συστήσω στους ιδικούς για να παράγεις και τρούφα.
Υλικά
(Απαραίτητα)
1) 500γρ άχυρο, Αν υπάρχει άνθρωπος να στο χρεώσει θέλω αυτόγραφο του.
2) κατσαρόλα 10 λίτρων περίπου ( την συνηθισμένη ).
3) 50γρ μυκήλιο πλευρώτους ( σπόροι μανιταριών ) 150 γρ 15ε
4) μια νάιλον σακούλα η νάιλον τσουβαλάκι. 1ε το κιλό
Σημείωση: για αρχή σε συμφέρει να πάρεις έτυμο kit γιατί θα σου κοστίσει όσο και το μικκύλιο στην δεύτερη σπορά θα έχει μικκύλιο από την πρώτη. Θα το αναλύσω πιο κάτω.
(Προαιρετικά)
1) 100γρ κοπριά αλόγου. Εβδομάδας το πολύ. δωρεάν σε στάβλους.
2) 100γρ δημητριακά. 0,50ε σε μαγαζί ξηρών καρπών
3) 100γρ κατακάθι καφέ. Από μηχανή εσπρέσο. Δωρεάν σε καφετέριες
Σημείωση : τα προαιρετικά υλικά τα βάζεις για να βγάλεις ακόμα καλύτερη ποιότητα αλλά αν το κάνεις σωστά θα έχεις καλής ποιότητας και μόνο με τα απαραίτητα. Εγώ προσωπικά προτιμώ ένα μίγμα 100γρ και από τα τρία υλικά.
Διαδικασία.
Το κυριότερο... Πλένουμε τα χέρια μας και την σακούλα πολύ καλά.
Βάζουμε το άχυρο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ( πάνω από την μέση ). Το αφήνουμε 10 λεπτά αφού το νερό αρχίσει να κοχλάζει ( θέμα αποστείρωσης ). Το κατεβάζουμε από την φωτιά και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει. Τέλος βάζουμε στην σακούλα μια στρώση άχυρο ( 2-3 εκατοστά ) και θα την καλύψουμε με μια στρώση μικκύλιο επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Το πιέζουμε όλο αυτό με τα χέρια μας όσο δυνατά μπορούμε και δένουμε την σακούλα. Τέλος με ένα κατσαβίδι ανοίγουμε τρύπες γύρο της.
Τοποθέτηση.
Βρες ένα φετινό σημείο στο σπίτι που να μην έχει απευθείας επαφή με τον ήλιο και η θερμοκρασία του να είναι 10 με 20 βαθμοί, κάτω από τους 10 και πάνω από τους 20 δεν θα δεις κανένα αποτέλεσμα και η ιδανικότερη θερμοκρασία είναι 15-17. θα του ρίχνεις μια ματιά την μέρα και αν δεις ότι θέλει νερό ( κάτι που σημαίνει ότι το παράκανες με τις τρυπούλες ) κατάβρεξε με ένα ψεκαστήρα. Τώρα το πότε θα πάρεις μανιτάρια έχει να κάνει με το περιβάλλον που μεγαλώνουν. Από μια εβδομάδα ( κάτι που θα πει ότι είσαι μάγος και περνάς στο επόμενο level ) ως και τρις εβδομάδες ( σε αυτήν την περίπτωση οι περισσότερες πιθανότητες είναι να βγουν μανιτάρια κατώτερης ποιότητας αλλά εξίσου φαγώσιμα εγώ θα τα κρατούσα για να βγάλω μικκύλιο )
Πως θα μαζέψω μικκύλιο.
Το μικκύλιο είναι σπόροι μανιταριών σε νερό και δημητριακά. Εσύ απλά βαλε τον σπόρο που θα πάρεις στα βρασμένα άχυρα όταν θα έχουν κρυώσει. Ο σπόρος του μανιταριού είναι κάτι ανάμεσα σε σκόνη και σε καπνό για αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε τα μανιτάρια να βγάλουν σπόρους μέσα στο σπίτι. Το πρόβλημα με τον ανοιχτό χώρο είναι ότι φτάνει ένα για να τους στείλει στο ανάθεμα αλλά και για αυτό σου έχω την λύση. Η συνταγή που σου έδωσα πιο πάνω είναι για να βγάλεις 5-6 καλές τηγανιές η μια καλή ποσότητα μικκύλιου, κατά την γνώμη μου πουλιέται γρηγορότερα θα το αναλύσω στα tip. Αυτό που πρέπει να κάνεις όταν πια θα έχεις πάρει την δεύτερη σοδιά ( 3 σοδιές θα σου δώσει περίπου αλλά σου έχω και tip για να πάρεις 5 ) βαλε την σακούλα πάνω σε ένα ταψί στεγνό ( αν είναι δυνατόν ) και με ένα μεγαλύτερο ( από την σακούλα σου ) νάιλον τσουβάλι σκεπάσετε την σακούλα ( μίγμα ) και το ταψί μέχρι να πέσουν οι σπόροι ( μη βιαστείς γιατί τα αποτελέσματα θα σε ενθουσιάσουν ). Με προσοχή μετά βαλε τους σπόρους σε ένα σακουλάκι ( το νου σου στους ανέμους ). Μετά βγάλε το μίγμα από την σακούλα ( για να σε σεβαστεί το περιβάλλον πρέπει πρώτα να το σεβαστείς εσύ κανόνας ) και ρίξε το περιεχόμενο σε κανένα δεντράκι που έχεις παραμελήσει τελευταία.
Μεγαλύτερη παραγωγή.
Αν θες να βγάλεις χρήματα από τα μανιτάρια πρέπει να παίξεις με μεγαλύτερα μίγματα. Πάρε ένα δέμα άχυρου βαλε όλα τα άχυρα σε μεγάλους κουβάδες νερού η σκάφες. Ανανέωσε το νερό κάθε μέρα ( για να ξεπλυθούν όσο γίνετε ) για μια εβδομάδα. Η βράσε τα άχυρα ανά 500γρ όπως κάναμε και στην αρχή για να αποστειρώσεις όλα τα άχυρα που είναι και το καλύτερο. Αφού κρυώσει και στραγγίξει καλά θα το βάλεις σε ένα μια κούτα του θα την έχεις μονώσει εξωτερικά με νάιλον και μονωτική ταινία για να είναι σταθερό. Μια δεύτερη λύση είναι να χρησιμοποίησες τελάρα από φελιζολ και τέλος υπάρχουν τα ξύλινα αλλά εκεί σου είναι απαραίτητη η κοπριά αλόγου. Μετά ρίχνεις 450 γρ ( τρις συσκευασίες εμπορίου αν θες ρίξε και 500γρ καλύτερα θα είναι ). Και όλη την επιφάνια την σκεπάζεις με νάιλον ( χωρίς να ακουμπήσει στο μίγμα ). Δηλαδή μιλάμε για κάτι που θα σου στοιχίσει 50ε περίπου ( για καλά υλικά ) η 20ε για ένα kit καλής ποιότητας. Και για αυτό σου είπα ότι την πρώτη σοδιά πρέπει να την βγάλεις με kit και να μαζέψεις το δικό σου μικκύλιο.
Εμπόριο
Η ποσότητα που θα πάρεις είναι 50-100 κιλά την εβδομάδα 150-300 κιλά στις τρις σοδιές 200-400 στις 5 ( θα στο αναλύσω στα tip ). οπότε η αυτοσχέδιο το κάνεις η έτυμο θα βγάλεις κέρδος αρκεί να ξέρεις να το πουλήσεις την ίδια μέρα που θα το μαζέψεις. Θα σου έλεγα να πας σε ένα μανάβικο με το τελάρο σου και πες του μανάβη : κράτα το και πούλα το φτηνότερα από τους άλλους αν πουληθεί πάρε με ένα τηλέφωνο να έρθω να πάρω το μισό κέρδος και να σου φέρω άλλα, αν δεν πουληθούν πάρε με ένα τηλέφωνο να έρθω να τα φάμε. Βέβαια εγώ ζω και στην επαρχία που όλα αυτά είναι εφικτά. Έχουμε 5 μανάβικα και ψωνίζω και από τα πέντε γιατί όλοι είναι φίλοι μου. Στις πόλεις θα μπλέξετε η με τιμολόγια... Η με παραγωγούς που πας απευθείας και του λες πόσα δίνεις για αυτά για να τα μετά πουλήσει και να ξανά μεταπουληθούν ( θλίψη και μιζέρια σε πολύ χαμηλές τιμές ). Με τους σπόρους τώρα των μανιταριών (μικκύλιο, πιστεύω ότι αυτό τώρα είναι κατανοητό) τα πράγματα είναι ευκολότερα και συμφέρει περισσότερο από το να πουλήσεις 150 κιλά σε έναν παραγωγό. Το e-bay είναι μια καλή λύση για να πουλήσεις αρκεί να πιάσεις όλες τις καταλήξεις: .com .gr και πάει λέγοντας. Αν θες να πεις ότι πουλάς στην παγκόσμια αγορά. Τώρα με το amazon δεν ξέρω τι παίζει αλλά αν έχεις χρόνο κοίταξε το.
Tip
1) Αν θες να βγάλει περισσότερες σοδιές τότε: στον πάτο βαλε δέκα εκατοστά μείγμα ( χωρίς σπόρους ). Και άστο απότιστο μέχρι να σου δώσει την πρώτη σοδιά ( με λιγότερες τρύπες θα κρατήσει υγρασία για μια δυο εβδομάδες που θέλουν να βγουν οι σπόροι ), μόλις την μαζέψεις βύθισε τον πάτο του μίγματος σε 3 εκατοστά νερό για μισή ώρα ( ελπίζω να μη χεριάζετε να σου εξηγήσω ότι ο πάτος σε αυτήν την περίπτωση θέλει τρύπες ). Θα βγουν περισσότερες σοδιές αλλά μικρότερου βάρους.
2) Τα πάντα πρέπει να είναι καλά αποστερημένα και πλυμένα και ιδικά τα χέρια μας αν θέλουμε καλύτερη ποιότητα.
3) Για να σου στοιχήσει λιγότερο προτίμησε έτυμο kit και μετά την δεύτερη συγκομιδή πάρε τους σπόρους. Οι σπόροι από το πρώτο θα σου φτάσουν για να φτιάξεις 2 με 3 αυτοσχέδια kit.
4) Αν θες να βγάλεις χρήματα από τα μανιτάρια και δεις ότι δεν το έχεις με τις γρήγορες παραγγελίες και τα πρωινά ξυπνήματα άρχισε να πουλάς μικκύλιο σε φυτώρια και σε σελίδες όπως το ebay.
5) Καλό θα είναι να προστατέψεις τα μανιτάρια από τον αέρα ( αν μπορείς )
6) Για να σε σεβαστεί το περιβάλλον πρέπει πρώτα να το σεβαστείς εσύ
υ.ο. Για ακόμα μεγαλύτερες παραγωγές έχω δει μια πολύ έξυπνη μέθοδο με ξύλο η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο γιατί είναι σε πειραματικό στάδιο. και είναι πολύ παραγωγικότερη από την μέθοδο σάντουιτς και με απίστευτες αντοχές στον χρόνο. Περιμένω περισσότερες πληροφορίες και θα το αναλύσουμε στην συνέχεια αν δούμε ότι συνεχίζει να εξελίσσετε καλά..
Κράνιος: Θα μας χρειαστούν κι αυτές οι πληροφορίες
2. Gel ποτίσματος για όλα τα φυτά, που διατηρεί την υγρασία στο χώμα της γλάστρας ως και 25 ημέρες.
Τρεις τ' Απρίλη το 14, ο Κράνιος συμπληρώνει:
Υπάρχει ασφαλώς κι αυτή η ... έρευνα. Συνταγές κτλ και τ' αγίου τα μάτια. Ας βάλω μόνο φωτογραφίες με κεντισμένα μανιτάρια. Άμα δεν το πιστεύετε ψάξτε με: http://manitarosyntages.blogspot.gr/2010/07/blog-post_27.html
Κεντίδια ...με μανιτάρια!
Η τρέλα που έχουμε με τα μανιτάρια μας ...ομόρφυνε τη ζωή μας με διάφορους τρόπους.
Απαντήσεις
Εντούτοις, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο να μαζεύετε μανιτάρια στη φύση. Λόγου χάρη, το μανιτάρι θανατίτης (Αμανίτης ο φαλλοειδής) μοιάζει πολύ με εδώδιμες ποικιλίες αλλά είναι θανατηφόρο. Γι’ αυτό, να ακολουθείτε τον εξής κανόνα: Ποτέ μην τρώτε μανιτάρια μαζεμένα στο φυσικό τους περιβάλλον παρά μόνο αν κάποιος ειδικός βεβαιώσει ότι είναι ακίνδυνα! Φυσικά, τα μανιτάρια καλλιέργειας είναι ασφαλή. Πρόκειται για εκλεκτή λιχουδιά που άλλοτε προοριζόταν αποκλειστικά για βασιλικούς ουρανίσκους!
Αυτά κι άλλα πολλά διάβασα κάτω από την επικεφαλίδα:
Ο Μύκητας που Αγαπήθηκε
Εδώ
wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102012088 Δείξε περισσότερα 12 έτη πριν
Για να βάλω την ιδέα του μεγέθους.
Πώς βάζουμε μια ντομάτα σε μια γλάστρα; Κάτι τέτοιο.
Ένα φορητό κόλπο, θα μπορούσε να...Φτάνω μέχρι και την ιδέα του φορητού.
Για να βάλω την ιδέα του μεγέθους.
Πώς βάζουμε μια ντομάτα σε μια γλάστρα; Κάτι τέτοιο.
Ένα φορητό κόλπο, θα μπορούσε να μπει έξω από το σπίτι, κάτω από το μπαλκόνι πχ. Αλλά να είναι τελείως απαραβίαστο από ποντικούς κι άλλους επισκέπτες τοιούτους... Δείξε περισσότερα 12 έτη πριν