- Δημοσιεύσεις: 1810
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Ανταποκρίσεις
- Ανταποκρίσεις
- Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
×
Ανακοινώστε εκδηλώσεις και δράσεις στον τόπο σας. Ενημερώστε μας!
Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
- ilias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Λιγότερα
Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #19809
από ilias
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων; δημιουργήθηκε από ilias
Το παρακάτω κείμενο δεν είναι δικό μου.
Μου το έστειλε η Σοφία Παπάζογλου και ανήκει σε ένα νέο παιδί, σπουδαστή της, το Σωτήρη Μπαλάσκα. Το δημοσιεύω σύμφωνα με την επιθυμία του.
Για αρχή φίλε ή φίλη αναγνώστη/στρια μου, για να γνωριστούμε σιγά σιγά και για να είμαι εντάξει μαζί σου, θα πρέπει να σου πω λίγα πράγματα για εμένα.
Γεννήθηκα το 1989 και μεγάλωσα στην επαρχία όπως περήφανα αρέσκουμε να ονομάζω τον τόπο μου. Πιστεύω πως είμαι τυχερός που μεγάλωσα σε αυτήν γιατί μου έμαθε βασικά πράγματα για την ζωή ενός ανθρώπου, όπως π.χ. γιατί δεν βάζουμε δίχτυ κάτω από την πατατιά αλλά την αφήνουμε να ρίχνει τις πατάτες στο χώμα και να λασπώνονται (ναι το έχω ακούσει κ αυτό φίλε μου).
Παρόλο που είμαι παιδί δημοσίων υπαλλήλων και δεν υπήρχε άμεση επαγγελματική επαφή με τον αγροτικό τομέα, είχα ένθεν κι εκείθεν παππούδες αγρότες- κτηνοτρόφους- μετανάστες στο Βέλγιο- τα πάντα όλα!- δίνοντας μου τουλάχιστον μια γεύση από αυτό που λέμε φύση και αγροτικός τομέας.
Τέλειωσα το τότε ΤΕΕ (σήμερα επαλ) την γεωπονική ειδικότητα και προσπάθησα ανεπιτυχώς να τελειώσω το ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής.
Τώρα βρίσκομαι να σπουδάζω στο Δ.Ι.Ε.Κ. Λειβαδιάς Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων, διότι! το σαράκι της γεωπονικής είναι μεγάλο και αν σου μπει! δύσκολα ξεφεύγεις από αυτό!
Στο ζουμί τώρα!
Λέει στο τραγούδι του ο Σαββόπουλος (Άγγελος εξάγγελος) “…αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μην μας πει κανένα!...” πραγματικά τώρα! πόσο μα πόσο ταιριάζει αυτό στην ψυχοσύνθεση του λαού μας!
Ξεκινώ με αυτούς τους στίχους γιατί πριν ακόμα αρχίσω να γράφω το κείμενο τούτο, είχα μια ας πούμε “νουθεσία” από τον κύκλο μου να μην σας τα γράψω όλα μαύρα (γιατί προσωπικά δεν θεωρούμαι από τους αισιόδοξους ανθρώπους) αλλά να έχω και έναν τόνο αισιοδοξίας.
Τώρα ένα είναι το σίγουρο φίλε αναγνώστη, δεν θα σου χαϊδέψω τα αυτιά, θα σου πω τα πράγματα όπως ακριβώς τα βλέπω εγώ, ούτε παραπάνω (μαυρίλα) ούτε παρακάτω (όλο ευθεία).
Εσύ λοιπόν που θες να ασχοληθείς με αυτό που λέμε “Αγροτικό τομέα” (με ζώα ή με καλλιέργεια ή με δέντρα ήήήή…..) πρέπει να μάθεις που πας!
Μην νομίζεις ότι ο αγροτικός τομέας είναι κάτι διαφορετικό όσον αφορά τις παθογένειες που έχουν και οι άλλοι τομείς στην χώρα μας. Δυστυχώς και ο αγροτικός τομέας Ελλάδα είναι! Και οι αλλαγές μάλιστα γίνονται πιο αργά από ότι σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, με τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση.
Ας κάνουμε τώρα μια μικρή αναδρομή για να δούμε δυο λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Τα λάθη που επηρεάζουν και την δική μας εποχή, ξεκινάνε στην τότε μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι και την είσοδο μας στην Ε.Ε., δηλαδή χοντρικά από το 1950 μέχρι και το 1981(και μετά έγιναν λάθη αλλά καλό είναι τα πράγματα να τα πιάνουμε από την αρχή).
Το πρώτο λάθος ήταν η απάντηση σε ένα ερώτημα που τέθηκε μετά τον πόλεμο, που ήταν: ποιες πρέπει να είναι οι στρατηγικές και προτεραιότητες που θα πρέπει να πάρει το κράτος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας;;; Τότες δυο υπάντησαν εις το προαναφερθέν ερώτημα και μάλιστα με εκθέσεις, ο ένας ήταν ο πολύ φημισμένος και θεός για κάποιους κύριος “Ζολώτας” με την άποψη που υποστήριζε ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή στην Βιομηχανία! Και ο άλλος, ο ποταπός “Βαρβαρέσος” που τόλμησε να υποστηρίξει στην έκθεση του, ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας στον πρωτογενή τομέα ο οποίος θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί ταχύτατα.
Ε! φαντάζεστε ποιανού άποψη επικράτησε!...
Γιατί βλέπεις η ξενομανία του Νεοέλληνα ήθελε να αποκτήσει ο κώλος του βιομηχανία! Και όχι έτσι απλά! Είσαι καλά;! Βαριά βιομηχανία!... Έτσι!!! Τι παίζουμε;! Ποιοι είμαστε εμείς; ο Λαρογιάννης από την Γρανίτσα;!
Και έτσι εγένετο!!!... Πήγανε όλα τα λεφτά εκεί, πλούτισαν πέντε οικογένειες γίνανε μεγάλες και τρανές, απόκτησε και η αριστερά την εργατική τάξη που τόσο επιθυμούσε και όλοι ήταν ευτυχισμένοι! Άδειασε η επαρχία, μεγάλωσε η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα κλπ κλπ και όλα καλά! Να όμως που δεν είχαν προβλέψει την παγκοσμιοποίηση, εμ! φίλεμ δεν το ήξερες ότι φτιάχνετε πάνω σε δάπεδο, κινητέ;! Και έτσι πάνε οι βιομηχανίες φύγαν τσουπ τσουπ όλες! Να σου σε Βουλγαρίες να σου στα Σκόπια, σε Τουρκίες και όπου αλλού θες, γιατί βλέπεις το εργοστάσιο το παίρνεις από εδώ και το πας εκεί, το καημένο το χωράφι δεν γίνεται! και να θες ΤΑΚ! Δεν κάνει!
Έτσι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία τότες να γίνει η Ολλανδία της Μεσογείου. Μεγάλα λόγια ε; έχεις βαρεθεί να ακούς τέτοιες εκφράσεις για Δανία, Σκανδιναβία κλπ κλπ. Τουλάχιστον εγώ θα την στηρίξω κάπου και δεν θα στην «σερβίρω» έτσι απλά σαν αποτέλεσμα κάποιας ονείρωξης. Οι Ολλανδοί φίλε μου έθεσαν και αυτοί κάποτε το ερώτημα, στο που πρέπει να πάνε. Και είδαν τότες ότι δεν είχαν σοβαρή βιομηχανία(όπως και η Ελλάδα), αλλά συνέχισαν την σκέψη τους και είπαν, τι έχουμε;;; Έχουμε μεταφορές (logistics νομίζω τα λέμε τώρα) έχουμε γκαβαλίνες (τα κόπρανα των αγελάδων για τους αδαείς) και that’s all! Τότε είπαν, γιατί να κάνουμε κάτι που δεν ξέρουμε και δεν έχουμε;;; (έλα μου ντε Θα αναπτύξουμε αυτά που έχουμε συν τον τότε αναδυόμενο τομέα της τεχνολογίας, και έτσι εγένετο! Βγαίνεις έξω από το Άμστερνταμ και βλέπεις παντού γελάδια και τουλίπες, γιατί βλέπεις κάποιοι προτίμησαν να αναπνέουν γκαβαλίνες και όχι καυσαέρια!
Από τόσο παλιά λοιπόν έρχονται τα λάθη των Ελλήνων. Μπορεί να μην το κάνανε από κακό, μπορεί οι προθέσεις τους να ήταν καλές, μέχρι εκεί όμως! Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε την αλήθεια στους εαυτούς μας! Φωναχτά! Αν! θέλουμε να πάμε παρακάτω θετικά. Χρειάζεται για αρχή να κάνουμε έναν απολογισμό, να δούμε τα λάθη του παρελθόντος, να τα παραδεχτούμε, χωρίς κανένα αλλά! και τότε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με τους παλιούς!
Τώρα ας πάμε στο δεύτερο λάθος, που είναι το μεγάλο θέμα του κληρονομικού δικαίου και της ανόητης αντίληψης των παλιών να δώσουν σε όλα τα παιδιά τους λίγες ρίζες ελιές.
Εδώ φίλε αναγνώστη θέλω την βοήθεια σου για να δω και εγώ αν ισχύει αυτό που είχα ακούσει παλιά σε μια συζήτηση.
Σε μια χώρα της Ευρώπης μου είπαν, ότι το κληρονομικό δίκαιο της, υποχρεώνει τον γονέα που κατέχει γη! να την μεταβιβάζει όλη σε ένα από τα παιδιά του και στο άλλο (ή άλλα) να παίρνει το μερίδιο που του αντιστοιχεί από την γη, σε χρήμα ή με άλλα περιουσιακά στοιχεία π.χ. ένα σπίτι.
Αλλά η γη πάει αυστηρά σε έναν και δεν επιτρέπεται να χωρίζεται σε μεράδια. Σου ξαναλέω δεν ξέρω αν ισχύει αυτό και αν ναι σε ποια χώρα, παρόλα αυτά σαν ιδέα είναι πιστεύω όχι απλά υπέροχη αλλά θα έλεγα φανταστική!
Το μεγάλο λάθος των παππούδων αλλά δυστυχώς και των γονιών μας, ήταν ότι χώριζαν την περιουσία τους (επικεντρωνόμαστε στην καλλιεργήσιμη γη) σε όλους από λίγο, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στην πολυδιάσπαση της αγροτικής γης σε επίπεδο των 2 στρεμμάτων γης εδώ, 3 λίγο παρακάτω κλπ κλπ.
Προσωπικό παράδειγμα ο ένας ο πάππους μου ήταν από τους μικρούς και συνάμα φτωχούς αγρότες. Όταν ήρθε ο καιρός να μοιράσει την τεράστια περιουσία του, πήραμε ένα χωράφι και 50 ρίζες ελιές.
Τώρα φίλε μου αν θες με πιστεύεις αλλά με 50 ρίζες ελιές (μη αρδευόμενες), δεν βγάζεις το λάδι της χρονιάς για μια ελληνική πενταμελή οικογένεια. Αλλά το σίριαλ έχει και συνέχεια, κουβέντιαζα μια μέρα με τον πατέρα μου, όταν έρθει η μέρα της μοιρασιάς αυτής της πραγματικά αμύθητης περιουσίας, πως σκέπτεσαι να την κάνεις;.
Ε! στον θεό που πιστεύεις φίλε αναγνώστη! Γύρισε και μου είπε ότι τις 50 ρίζες ελιές θα πάνε δια τρία! Δηλαδή ας πούμε 16 ρίζες ελιές ο καθένας! Άντε πες μου τώρα εσύ τι θα το κάνω τόσο πολύ λάδι που θα βγάζω από τις 16 ρίζες ελιές;;; όχι πες μου! Καταλαβαίνεις φαντάζομαι το πρόβλημα μου; Δεν θα έχω που να αποθηκεύσω τέτοια ποσότητα!...
Αχ! Έτσι είναι δυστυχώς φίλε μου αναγνώστη, και έτσι βλέπεις τον Έλληνα αγρότη να έχει ένα χωράφι 5 στρέμματα εδώ, άλλο χωράφι με 2 στρέμματα παρακάτω άλλο με 3,5 στρέμματα κάτω από το ποτάμι κλπ κλπ ανεβάζοντας έτσι το κόστος παραγωγής του, γιατί χρειάζεται περισσότερο εξοπλισμό για την καλλιέργεια πχ για το πότισμα συν τα έξοδα μετακίνησης από το ένα χωράφι στο άλλο. Αν όμως τα είχε όλα μαζί; Και καλύτερη διαχείριση θα μπορούσε να κάνει, με χαμηλότερο κόστος και φυσικά με περισσότερα στρέμματα. Ένεκεν των παππούδων μας όμως, που δίνανε ρίζες ελιές και χωράφια ακόμα και στα παιδιά τους που έφευγαν για τα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιμετωπίζουμε σήμερα ένα σοβαρό πρόβλημα στον αγροτικό τομέα και μια υποτιθέμενη ευκαιρία για να ξαναέρθουν στην επαρχία άτομα από της πόλης για να γίνουν νέοι αγρότες.
Πάνω στην ιδιοκτησία αγροτικής γης από αστούς πατάνε οι μπαχαλάκηδες πολιτικοί μας που για άλλη μια φορά χυδαιολογούν λέγοντας ΄μας πομπώδεις κορόνες, λέγοντας σε σένα φίλε μου από το μεγάλο αστικό κέντρο, ότι ξέρεις πήγαινα στην επαρχία και βαλε μια νέα καλλιέργεια και γίνε αγρότης με την μικρή περιουσία που έχεις κληρονομήσει από τον παππού σου, μπορείς να βγάζεις και 8000 ευρώ το στρέμμα! Και γίνε νέος αγρότης και βαλε και κοτσυμπερι και γαιδουροφαες και σαλιγκαροκαμηλοπάρδαλες κλπ κλπ
Και για να μην μου πεις ότι αντιφάσκω συνεχίζω. Είναι ψέμα ότι αγροτικός τομέας είναι το μέλλον της Ελλάδας;;; Με μια λέξη σου απαντώ! ΟΧΙ δεν είναι ψέμα. Η μισή αλήθεια όμως είναι ψέμα;;; εγώ πιστεύω πως ναι! η μισή αλήθεια είναι ψέμα!
Κλείνω αυτό το μακρουλό κείμενο (γιατί είμαι σίγουρος ότι σε κούρασα) με το τι σου προτείνω. Η εποχή που περνάμε τώρα είναι πολύ δύσκολη, αν έχεις λεφτά στην άκρη και θες να τα επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, εκμεταλλευόμενος και την τυχόν περιουσία που έχεις στον τόπο καταγωγής σου, κάντο!
Προσοχή όμως!
Ψάξτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό! Μην θαμπώνεσαι από τα νέα! Έχουμε μεγαλύτερη έλλειψη από τα απλά σαν χώρα (φέρνουμε λεμόνια από την Αργεντινή, μόνο αυτό σου λέω) η μαγική λέξη λοιπόν είναι Ψάξτο!
Τώρα αν έχεις περιουσία στην επαρχία και δεν θες να ασχοληθείς, πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι τα πράγματα αλλάζουν!
Οι ξένοι μέσω της Τρόικας θα φέρουν στην Ελλάδα το μοντέλο του εξωτερικού.
Δηλαδή θα φορολογείται σκληρά όλη η ιδιοκτησία του πολίτη, έτσι αν έχεις εσύ γη η οποία δεν θα σου προσφέρει εισόδημα θα φορολογείσαι για αυτήν αναγκάζοντας να την πουλήσεις.
Ήδη έχουν εμφανιστεί εταιρίες που αγοράζουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανά την Ελλάδα.
Μην την πουλάς σε αυτούς!
Θα σου δώσουν ένα ευρώ παραπάνω για να σε τουμπάρουν αλλά μην το κάνεις!
Καλύτερα να την πουλήσεις σε έναν συγγενή σου που είναι αγρότης ή που θέλει να γίνει, αλλά μην πέσεις στην παγίδα να ξεπουλήσεις την γη της πατρίδας σου σε μια εταιρία που δεν ξέρεις τους σκοπούς της, να έχεις στο μυαλό σου ότι αν πουλήσεις την γη σου σε μια εταιρία είναι σαν να πουλάς τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Άρα συνοψίζοντας:
Τα λάθη του παρελθόντος πολλά, το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας, αν θες να ασχοληθείς να έχεις στο μυαλό σου ότι γίνεσαι επιχειρηματίας (με ότι συνεπάγεται αυτό) και ότι θέλει πολύ μα παρά πολύ ψάξιμο πριν ξεκινήσεις να το κάνεις.
Τέλος, πλέον δεν θα σε συμφέρει να κρατήσεις την γη σου στην επαρχία αν αυτή δεν σου φέρνει έσοδα για να καλύπτεις την φορολόγηση της, άρα αναγκαστικά ή θα ασχοληθείς με αυτήν ή θα την πουλήσεις. Μην την πουλήσεις σε εταιρία, είναι σαν να πουλάς την ίδια σου την πατρίδα.
Δικός σας!...
Υ.Γ. θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη φίλε ή φίλη αναγνώστη/στρια, για το κακό συντακτικό μου ή τα πιθανά ορθογραφικά λάθη που μπορεί να βρεις, αλλά έχω κάποιο πρόβλημα στην γραφή.
Σωτήρης Μπαλάσκας
Απόφοιτος ΤΕΕ
Ειδικότητας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Μου το έστειλε η Σοφία Παπάζογλου και ανήκει σε ένα νέο παιδί, σπουδαστή της, το Σωτήρη Μπαλάσκα. Το δημοσιεύω σύμφωνα με την επιθυμία του.
Για αρχή φίλε ή φίλη αναγνώστη/στρια μου, για να γνωριστούμε σιγά σιγά και για να είμαι εντάξει μαζί σου, θα πρέπει να σου πω λίγα πράγματα για εμένα.
Γεννήθηκα το 1989 και μεγάλωσα στην επαρχία όπως περήφανα αρέσκουμε να ονομάζω τον τόπο μου. Πιστεύω πως είμαι τυχερός που μεγάλωσα σε αυτήν γιατί μου έμαθε βασικά πράγματα για την ζωή ενός ανθρώπου, όπως π.χ. γιατί δεν βάζουμε δίχτυ κάτω από την πατατιά αλλά την αφήνουμε να ρίχνει τις πατάτες στο χώμα και να λασπώνονται (ναι το έχω ακούσει κ αυτό φίλε μου).
Παρόλο που είμαι παιδί δημοσίων υπαλλήλων και δεν υπήρχε άμεση επαγγελματική επαφή με τον αγροτικό τομέα, είχα ένθεν κι εκείθεν παππούδες αγρότες- κτηνοτρόφους- μετανάστες στο Βέλγιο- τα πάντα όλα!- δίνοντας μου τουλάχιστον μια γεύση από αυτό που λέμε φύση και αγροτικός τομέας.
Τέλειωσα το τότε ΤΕΕ (σήμερα επαλ) την γεωπονική ειδικότητα και προσπάθησα ανεπιτυχώς να τελειώσω το ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής.
Τώρα βρίσκομαι να σπουδάζω στο Δ.Ι.Ε.Κ. Λειβαδιάς Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων, διότι! το σαράκι της γεωπονικής είναι μεγάλο και αν σου μπει! δύσκολα ξεφεύγεις από αυτό!
Στο ζουμί τώρα!
Λέει στο τραγούδι του ο Σαββόπουλος (Άγγελος εξάγγελος) “…αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μην μας πει κανένα!...” πραγματικά τώρα! πόσο μα πόσο ταιριάζει αυτό στην ψυχοσύνθεση του λαού μας!
Ξεκινώ με αυτούς τους στίχους γιατί πριν ακόμα αρχίσω να γράφω το κείμενο τούτο, είχα μια ας πούμε “νουθεσία” από τον κύκλο μου να μην σας τα γράψω όλα μαύρα (γιατί προσωπικά δεν θεωρούμαι από τους αισιόδοξους ανθρώπους) αλλά να έχω και έναν τόνο αισιοδοξίας.
Τώρα ένα είναι το σίγουρο φίλε αναγνώστη, δεν θα σου χαϊδέψω τα αυτιά, θα σου πω τα πράγματα όπως ακριβώς τα βλέπω εγώ, ούτε παραπάνω (μαυρίλα) ούτε παρακάτω (όλο ευθεία).
Εσύ λοιπόν που θες να ασχοληθείς με αυτό που λέμε “Αγροτικό τομέα” (με ζώα ή με καλλιέργεια ή με δέντρα ήήήή…..) πρέπει να μάθεις που πας!
Μην νομίζεις ότι ο αγροτικός τομέας είναι κάτι διαφορετικό όσον αφορά τις παθογένειες που έχουν και οι άλλοι τομείς στην χώρα μας. Δυστυχώς και ο αγροτικός τομέας Ελλάδα είναι! Και οι αλλαγές μάλιστα γίνονται πιο αργά από ότι σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, με τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση.
Ας κάνουμε τώρα μια μικρή αναδρομή για να δούμε δυο λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Τα λάθη που επηρεάζουν και την δική μας εποχή, ξεκινάνε στην τότε μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι και την είσοδο μας στην Ε.Ε., δηλαδή χοντρικά από το 1950 μέχρι και το 1981(και μετά έγιναν λάθη αλλά καλό είναι τα πράγματα να τα πιάνουμε από την αρχή).
Το πρώτο λάθος ήταν η απάντηση σε ένα ερώτημα που τέθηκε μετά τον πόλεμο, που ήταν: ποιες πρέπει να είναι οι στρατηγικές και προτεραιότητες που θα πρέπει να πάρει το κράτος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας;;; Τότες δυο υπάντησαν εις το προαναφερθέν ερώτημα και μάλιστα με εκθέσεις, ο ένας ήταν ο πολύ φημισμένος και θεός για κάποιους κύριος “Ζολώτας” με την άποψη που υποστήριζε ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή στην Βιομηχανία! Και ο άλλος, ο ποταπός “Βαρβαρέσος” που τόλμησε να υποστηρίξει στην έκθεση του, ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας στον πρωτογενή τομέα ο οποίος θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί ταχύτατα.
Ε! φαντάζεστε ποιανού άποψη επικράτησε!...
Γιατί βλέπεις η ξενομανία του Νεοέλληνα ήθελε να αποκτήσει ο κώλος του βιομηχανία! Και όχι έτσι απλά! Είσαι καλά;! Βαριά βιομηχανία!... Έτσι!!! Τι παίζουμε;! Ποιοι είμαστε εμείς; ο Λαρογιάννης από την Γρανίτσα;!
Και έτσι εγένετο!!!... Πήγανε όλα τα λεφτά εκεί, πλούτισαν πέντε οικογένειες γίνανε μεγάλες και τρανές, απόκτησε και η αριστερά την εργατική τάξη που τόσο επιθυμούσε και όλοι ήταν ευτυχισμένοι! Άδειασε η επαρχία, μεγάλωσε η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα κλπ κλπ και όλα καλά! Να όμως που δεν είχαν προβλέψει την παγκοσμιοποίηση, εμ! φίλεμ δεν το ήξερες ότι φτιάχνετε πάνω σε δάπεδο, κινητέ;! Και έτσι πάνε οι βιομηχανίες φύγαν τσουπ τσουπ όλες! Να σου σε Βουλγαρίες να σου στα Σκόπια, σε Τουρκίες και όπου αλλού θες, γιατί βλέπεις το εργοστάσιο το παίρνεις από εδώ και το πας εκεί, το καημένο το χωράφι δεν γίνεται! και να θες ΤΑΚ! Δεν κάνει!
Έτσι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία τότες να γίνει η Ολλανδία της Μεσογείου. Μεγάλα λόγια ε; έχεις βαρεθεί να ακούς τέτοιες εκφράσεις για Δανία, Σκανδιναβία κλπ κλπ. Τουλάχιστον εγώ θα την στηρίξω κάπου και δεν θα στην «σερβίρω» έτσι απλά σαν αποτέλεσμα κάποιας ονείρωξης. Οι Ολλανδοί φίλε μου έθεσαν και αυτοί κάποτε το ερώτημα, στο που πρέπει να πάνε. Και είδαν τότες ότι δεν είχαν σοβαρή βιομηχανία(όπως και η Ελλάδα), αλλά συνέχισαν την σκέψη τους και είπαν, τι έχουμε;;; Έχουμε μεταφορές (logistics νομίζω τα λέμε τώρα) έχουμε γκαβαλίνες (τα κόπρανα των αγελάδων για τους αδαείς) και that’s all! Τότε είπαν, γιατί να κάνουμε κάτι που δεν ξέρουμε και δεν έχουμε;;; (έλα μου ντε Θα αναπτύξουμε αυτά που έχουμε συν τον τότε αναδυόμενο τομέα της τεχνολογίας, και έτσι εγένετο! Βγαίνεις έξω από το Άμστερνταμ και βλέπεις παντού γελάδια και τουλίπες, γιατί βλέπεις κάποιοι προτίμησαν να αναπνέουν γκαβαλίνες και όχι καυσαέρια!
Από τόσο παλιά λοιπόν έρχονται τα λάθη των Ελλήνων. Μπορεί να μην το κάνανε από κακό, μπορεί οι προθέσεις τους να ήταν καλές, μέχρι εκεί όμως! Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε την αλήθεια στους εαυτούς μας! Φωναχτά! Αν! θέλουμε να πάμε παρακάτω θετικά. Χρειάζεται για αρχή να κάνουμε έναν απολογισμό, να δούμε τα λάθη του παρελθόντος, να τα παραδεχτούμε, χωρίς κανένα αλλά! και τότε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με τους παλιούς!
Τώρα ας πάμε στο δεύτερο λάθος, που είναι το μεγάλο θέμα του κληρονομικού δικαίου και της ανόητης αντίληψης των παλιών να δώσουν σε όλα τα παιδιά τους λίγες ρίζες ελιές.
Εδώ φίλε αναγνώστη θέλω την βοήθεια σου για να δω και εγώ αν ισχύει αυτό που είχα ακούσει παλιά σε μια συζήτηση.
Σε μια χώρα της Ευρώπης μου είπαν, ότι το κληρονομικό δίκαιο της, υποχρεώνει τον γονέα που κατέχει γη! να την μεταβιβάζει όλη σε ένα από τα παιδιά του και στο άλλο (ή άλλα) να παίρνει το μερίδιο που του αντιστοιχεί από την γη, σε χρήμα ή με άλλα περιουσιακά στοιχεία π.χ. ένα σπίτι.
Αλλά η γη πάει αυστηρά σε έναν και δεν επιτρέπεται να χωρίζεται σε μεράδια. Σου ξαναλέω δεν ξέρω αν ισχύει αυτό και αν ναι σε ποια χώρα, παρόλα αυτά σαν ιδέα είναι πιστεύω όχι απλά υπέροχη αλλά θα έλεγα φανταστική!
Το μεγάλο λάθος των παππούδων αλλά δυστυχώς και των γονιών μας, ήταν ότι χώριζαν την περιουσία τους (επικεντρωνόμαστε στην καλλιεργήσιμη γη) σε όλους από λίγο, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στην πολυδιάσπαση της αγροτικής γης σε επίπεδο των 2 στρεμμάτων γης εδώ, 3 λίγο παρακάτω κλπ κλπ.
Προσωπικό παράδειγμα ο ένας ο πάππους μου ήταν από τους μικρούς και συνάμα φτωχούς αγρότες. Όταν ήρθε ο καιρός να μοιράσει την τεράστια περιουσία του, πήραμε ένα χωράφι και 50 ρίζες ελιές.
Τώρα φίλε μου αν θες με πιστεύεις αλλά με 50 ρίζες ελιές (μη αρδευόμενες), δεν βγάζεις το λάδι της χρονιάς για μια ελληνική πενταμελή οικογένεια. Αλλά το σίριαλ έχει και συνέχεια, κουβέντιαζα μια μέρα με τον πατέρα μου, όταν έρθει η μέρα της μοιρασιάς αυτής της πραγματικά αμύθητης περιουσίας, πως σκέπτεσαι να την κάνεις;.
Ε! στον θεό που πιστεύεις φίλε αναγνώστη! Γύρισε και μου είπε ότι τις 50 ρίζες ελιές θα πάνε δια τρία! Δηλαδή ας πούμε 16 ρίζες ελιές ο καθένας! Άντε πες μου τώρα εσύ τι θα το κάνω τόσο πολύ λάδι που θα βγάζω από τις 16 ρίζες ελιές;;; όχι πες μου! Καταλαβαίνεις φαντάζομαι το πρόβλημα μου; Δεν θα έχω που να αποθηκεύσω τέτοια ποσότητα!...
Αχ! Έτσι είναι δυστυχώς φίλε μου αναγνώστη, και έτσι βλέπεις τον Έλληνα αγρότη να έχει ένα χωράφι 5 στρέμματα εδώ, άλλο χωράφι με 2 στρέμματα παρακάτω άλλο με 3,5 στρέμματα κάτω από το ποτάμι κλπ κλπ ανεβάζοντας έτσι το κόστος παραγωγής του, γιατί χρειάζεται περισσότερο εξοπλισμό για την καλλιέργεια πχ για το πότισμα συν τα έξοδα μετακίνησης από το ένα χωράφι στο άλλο. Αν όμως τα είχε όλα μαζί; Και καλύτερη διαχείριση θα μπορούσε να κάνει, με χαμηλότερο κόστος και φυσικά με περισσότερα στρέμματα. Ένεκεν των παππούδων μας όμως, που δίνανε ρίζες ελιές και χωράφια ακόμα και στα παιδιά τους που έφευγαν για τα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιμετωπίζουμε σήμερα ένα σοβαρό πρόβλημα στον αγροτικό τομέα και μια υποτιθέμενη ευκαιρία για να ξαναέρθουν στην επαρχία άτομα από της πόλης για να γίνουν νέοι αγρότες.
Πάνω στην ιδιοκτησία αγροτικής γης από αστούς πατάνε οι μπαχαλάκηδες πολιτικοί μας που για άλλη μια φορά χυδαιολογούν λέγοντας ΄μας πομπώδεις κορόνες, λέγοντας σε σένα φίλε μου από το μεγάλο αστικό κέντρο, ότι ξέρεις πήγαινα στην επαρχία και βαλε μια νέα καλλιέργεια και γίνε αγρότης με την μικρή περιουσία που έχεις κληρονομήσει από τον παππού σου, μπορείς να βγάζεις και 8000 ευρώ το στρέμμα! Και γίνε νέος αγρότης και βαλε και κοτσυμπερι και γαιδουροφαες και σαλιγκαροκαμηλοπάρδαλες κλπ κλπ
Και για να μην μου πεις ότι αντιφάσκω συνεχίζω. Είναι ψέμα ότι αγροτικός τομέας είναι το μέλλον της Ελλάδας;;; Με μια λέξη σου απαντώ! ΟΧΙ δεν είναι ψέμα. Η μισή αλήθεια όμως είναι ψέμα;;; εγώ πιστεύω πως ναι! η μισή αλήθεια είναι ψέμα!
Κλείνω αυτό το μακρουλό κείμενο (γιατί είμαι σίγουρος ότι σε κούρασα) με το τι σου προτείνω. Η εποχή που περνάμε τώρα είναι πολύ δύσκολη, αν έχεις λεφτά στην άκρη και θες να τα επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, εκμεταλλευόμενος και την τυχόν περιουσία που έχεις στον τόπο καταγωγής σου, κάντο!
Προσοχή όμως!
Ψάξτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό! Μην θαμπώνεσαι από τα νέα! Έχουμε μεγαλύτερη έλλειψη από τα απλά σαν χώρα (φέρνουμε λεμόνια από την Αργεντινή, μόνο αυτό σου λέω) η μαγική λέξη λοιπόν είναι Ψάξτο!
Τώρα αν έχεις περιουσία στην επαρχία και δεν θες να ασχοληθείς, πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι τα πράγματα αλλάζουν!
Οι ξένοι μέσω της Τρόικας θα φέρουν στην Ελλάδα το μοντέλο του εξωτερικού.
Δηλαδή θα φορολογείται σκληρά όλη η ιδιοκτησία του πολίτη, έτσι αν έχεις εσύ γη η οποία δεν θα σου προσφέρει εισόδημα θα φορολογείσαι για αυτήν αναγκάζοντας να την πουλήσεις.
Ήδη έχουν εμφανιστεί εταιρίες που αγοράζουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανά την Ελλάδα.
Μην την πουλάς σε αυτούς!
Θα σου δώσουν ένα ευρώ παραπάνω για να σε τουμπάρουν αλλά μην το κάνεις!
Καλύτερα να την πουλήσεις σε έναν συγγενή σου που είναι αγρότης ή που θέλει να γίνει, αλλά μην πέσεις στην παγίδα να ξεπουλήσεις την γη της πατρίδας σου σε μια εταιρία που δεν ξέρεις τους σκοπούς της, να έχεις στο μυαλό σου ότι αν πουλήσεις την γη σου σε μια εταιρία είναι σαν να πουλάς τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Άρα συνοψίζοντας:
Τα λάθη του παρελθόντος πολλά, το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας, αν θες να ασχοληθείς να έχεις στο μυαλό σου ότι γίνεσαι επιχειρηματίας (με ότι συνεπάγεται αυτό) και ότι θέλει πολύ μα παρά πολύ ψάξιμο πριν ξεκινήσεις να το κάνεις.
Τέλος, πλέον δεν θα σε συμφέρει να κρατήσεις την γη σου στην επαρχία αν αυτή δεν σου φέρνει έσοδα για να καλύπτεις την φορολόγηση της, άρα αναγκαστικά ή θα ασχοληθείς με αυτήν ή θα την πουλήσεις. Μην την πουλήσεις σε εταιρία, είναι σαν να πουλάς την ίδια σου την πατρίδα.
Δικός σας!...
Υ.Γ. θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη φίλε ή φίλη αναγνώστη/στρια, για το κακό συντακτικό μου ή τα πιθανά ορθογραφικά λάθη που μπορεί να βρεις, αλλά έχω κάποιο πρόβλημα στην γραφή.
Σωτήρης Μπαλάσκας
Απόφοιτος ΤΕΕ
Ειδικότητας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Last edit: 10 Χρόνια 10 Μήνες πριν by ilias.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος, kojax, sopap, Pris, ΑΡΓΥΡΗΣ
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Κράνιος
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1592
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1151
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #19839
από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
Ελληνίδες Έλληνες
Σήμερα που γιορτάζουμε την απελευθέρωση γενικώς, διακηρύσσω: μην πουλάτε αέρα, γη και θάλασσα. Μην πετάτε τις πέτρες. Μη τους φορτώνετε όταν φεύγουν με τέτοια δώρα. Άμα θέλουν να πιουν κρασί, όσο μπορέσουν να πιουν όσο κάθονται στην παρέα μας και στην τάβλα μας. Ούτε να πουλάτε ούτε να χαρίζετε. Φιλόξενοι να είσαστε. Μη σας πιάνουν και τον κω! Και να τους αφήνετε να κάθονται μέχρι να φύγουν. Αλλά κι όλα ζυγιασμένα να τα κάνετε. Όχι στο δικό μας να τρώνε και να πίνουνε και στο δικό τους να χορεύουμε. Όχι. Όχι χίλιες φορές. Μη μας πάρουν τον αέρα, ε;! Είδαμε και πάθαμε να διώξουμε τους Τούρκους, τους Γερμανούς, τους κάθε είδους εραστές της ωραίας Ελένης... Σας τα λέω γιατί τα λεφτά σταυρώσαν το Χριστό κατά κάποια εκδοχή. Μην πουλάτε τα μικρά σας χωραφάκια. Έδαφος υπέδαφος κι υπόγεια ύδατα και τρεχούμενα που κελαρύζουν και βουνάκια και βουνά ψηλά και βραχώδη, όλα πατρίδα μας. Αυτή η πατρίδα μας έλαχε, αυτήν έχουμε κι αυτή προσκυνάμε. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Ελλάδα κι όλοι οι ζαβοί να ξεκουμπιστούνε από μέσα να φύγουνε... Κι οι ζαβοί οι δικοί μας να σιάξουνε και να λογικευτούνε. Το κεφάλι τους μέσα τ' άδειο...
Αχ. Σήμερα ο αέρας μου πέφτει βαρύς, η ατμόσφαιρα πολλή σκλαβιά μου φέρνει. Κι η ανάσταση του γένους βρίσκεται ακόμα στις εξαγγελίες και τις διακυρήξεις...
Βήμα στους νέους. Ευχαριστώ Ηλία, Σοφία, Σωτήρη. Σωτήρη υπογράφω το κείμενό σου και δεν αλλάζω ουδέ κεραία. Όπως έχουν τα πράματα σήμερα, κρατάμε το λιγοστό χώμα που βρίσκεται ανάμεσα στις πέτρες μας, διότι έτσι είχαν πάντα οι καταστάσεις, κι έτσι έκαναν οι παππούδες μας και οι γονείς μας, κι αποδείχνεται ότι δίκιο είχαν μέσα στην ιστορία. Άμα δε μας καταπατήσουνε τα εδάφη, εμείς θα είμαστε στο διηνεκές στον τόπο μας κι οι άλλοι στο δικό τους.
Υστερόγραφο: Το ... διάγγελμα και το Ελληνίδες Έλληνες αγαπητοί μου φίλοι, μην το πάρετε τοις μετρητοίς. Ο πλάγιος λόγος μου μου επιτρέπει να πλαγιοκοπώ τους μεγαλόσχημους, καθ' ότι σήμερα είναι 25η του Μάρτη το 2014.
Σήμερα που γιορτάζουμε την απελευθέρωση γενικώς, διακηρύσσω: μην πουλάτε αέρα, γη και θάλασσα. Μην πετάτε τις πέτρες. Μη τους φορτώνετε όταν φεύγουν με τέτοια δώρα. Άμα θέλουν να πιουν κρασί, όσο μπορέσουν να πιουν όσο κάθονται στην παρέα μας και στην τάβλα μας. Ούτε να πουλάτε ούτε να χαρίζετε. Φιλόξενοι να είσαστε. Μη σας πιάνουν και τον κω! Και να τους αφήνετε να κάθονται μέχρι να φύγουν. Αλλά κι όλα ζυγιασμένα να τα κάνετε. Όχι στο δικό μας να τρώνε και να πίνουνε και στο δικό τους να χορεύουμε. Όχι. Όχι χίλιες φορές. Μη μας πάρουν τον αέρα, ε;! Είδαμε και πάθαμε να διώξουμε τους Τούρκους, τους Γερμανούς, τους κάθε είδους εραστές της ωραίας Ελένης... Σας τα λέω γιατί τα λεφτά σταυρώσαν το Χριστό κατά κάποια εκδοχή. Μην πουλάτε τα μικρά σας χωραφάκια. Έδαφος υπέδαφος κι υπόγεια ύδατα και τρεχούμενα που κελαρύζουν και βουνάκια και βουνά ψηλά και βραχώδη, όλα πατρίδα μας. Αυτή η πατρίδα μας έλαχε, αυτήν έχουμε κι αυτή προσκυνάμε. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Ελλάδα κι όλοι οι ζαβοί να ξεκουμπιστούνε από μέσα να φύγουνε... Κι οι ζαβοί οι δικοί μας να σιάξουνε και να λογικευτούνε. Το κεφάλι τους μέσα τ' άδειο...
Αχ. Σήμερα ο αέρας μου πέφτει βαρύς, η ατμόσφαιρα πολλή σκλαβιά μου φέρνει. Κι η ανάσταση του γένους βρίσκεται ακόμα στις εξαγγελίες και τις διακυρήξεις...
Βήμα στους νέους. Ευχαριστώ Ηλία, Σοφία, Σωτήρη. Σωτήρη υπογράφω το κείμενό σου και δεν αλλάζω ουδέ κεραία. Όπως έχουν τα πράματα σήμερα, κρατάμε το λιγοστό χώμα που βρίσκεται ανάμεσα στις πέτρες μας, διότι έτσι είχαν πάντα οι καταστάσεις, κι έτσι έκαναν οι παππούδες μας και οι γονείς μας, κι αποδείχνεται ότι δίκιο είχαν μέσα στην ιστορία. Άμα δε μας καταπατήσουνε τα εδάφη, εμείς θα είμαστε στο διηνεκές στον τόπο μας κι οι άλλοι στο δικό τους.
Υστερόγραφο: Το ... διάγγελμα και το Ελληνίδες Έλληνες αγαπητοί μου φίλοι, μην το πάρετε τοις μετρητοίς. Ο πλάγιος λόγος μου μου επιτρέπει να πλαγιοκοπώ τους μεγαλόσχημους, καθ' ότι σήμερα είναι 25η του Μάρτη το 2014.
Last edit: 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν by Κράνιος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias, francopsa, ΑΡΓΥΡΗΣ
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Pris
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 14
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 7
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #19856
από Pris
Είσαι άπαιχτος! Άκου σαλιγκαροκαμηλοπάρδαλες!!!!!
Απαντήθηκε από Pris στο θέμα Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
ilias έγραψε: Και γίνε νέος αγρότης και βαλε και κοτσυμπερι και γαιδουροφαες και σαλιγκαροκαμηλοπάρδαλες κλπ κλπ
Είσαι άπαιχτος! Άκου σαλιγκαροκαμηλοπάρδαλες!!!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": sotiriosth3
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- kojax
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 28
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #19884
από kojax
Απαντήθηκε από kojax στο θέμα Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
Στην ελλαδα του 2014,εχουμε μεινει μονο με την γη που καλιεργουμε,(οσοι εχουμε και οσο εχουμε) ολα τα αλλα
σχεδον μαs τα εχουν παρει με τουs διαφορουs πλαγιουs
και μοχθηρουs τροπουs.
Οι προκατοχοι μαs πολεμησαν και πεθαναν για να εχουμε εμειs σημερα οτι εχει ο καθεναs απο εμαs, η ελευθερια,η δημοκρατια,ο αεραs που αναπνεουμε.
Ευτηχωs η δυστηχωs αυτα παραλαβαμε αυτα τα ολιγα πολυτιμα πραγματα,αγαθα που ουτε πωλουνται αλλα ουτε
και αγοραζονται.
Επειδη δεν θελω να παω πολυ πισω για να αποδειξω το ποσο ευκολοπιστοι ειμαστε,θα αναφερθω στο πολυ απλο
γνωστο σε ολουs,καποτε καλιεργουσαμε χωριs την χρηση φαρμακων και λιπασματων και φτανονταs στο σημερα οι περισσοτερεs καλιεργειεs(φιλοι γεωργοι) ποτιζονται με φαρμακα και λιπασματα αλλιωs λενε οτι δεν υπαρχει καλιεργεια δεν θα εχουν αποδοσειs και κιλα στιs καλιεργιεs τουs!!!
Φροντισαν ολοι αυτοι εκει εξω να πουλησουν αυτο που αυτοι θελουν και στην τιμη που αυτοι οριζουν.
Φροντισαν να αγοραζει ο αγροτηs το δικο τουs σπορο,λιπασμα κ.τ.λ
Ετσι λοιπον τα ορια στην πλεον αυτη εποχη πρεπει να αρχιζουμε να τα βαζουμε εμειs,να γυρισουμε τον τροχο στην δικια μαs μερια σιγα σιγα,ναι να ειμαστε φιλοξενοι οπωs αναφερει ο φιλοs κρανιοs,αλλα και επαγγελματιεs να μην χαρισουμε ξανα ουτε δεκατο του χιλιοστου σε κανενα καταπατητη των χωματων,γιατι κανεναs απο αυτουs δεν μαs χαρισε ποτε σταγονα νερου οταν διψουσαμε αντιθετωs πληρωσαμε ακριβα τα λαθη ολων αυτων των ετων που περασαν!!!!
σχεδον μαs τα εχουν παρει με τουs διαφορουs πλαγιουs
και μοχθηρουs τροπουs.
Οι προκατοχοι μαs πολεμησαν και πεθαναν για να εχουμε εμειs σημερα οτι εχει ο καθεναs απο εμαs, η ελευθερια,η δημοκρατια,ο αεραs που αναπνεουμε.
Ευτηχωs η δυστηχωs αυτα παραλαβαμε αυτα τα ολιγα πολυτιμα πραγματα,αγαθα που ουτε πωλουνται αλλα ουτε
και αγοραζονται.
Επειδη δεν θελω να παω πολυ πισω για να αποδειξω το ποσο ευκολοπιστοι ειμαστε,θα αναφερθω στο πολυ απλο
γνωστο σε ολουs,καποτε καλιεργουσαμε χωριs την χρηση φαρμακων και λιπασματων και φτανονταs στο σημερα οι περισσοτερεs καλιεργειεs(φιλοι γεωργοι) ποτιζονται με φαρμακα και λιπασματα αλλιωs λενε οτι δεν υπαρχει καλιεργεια δεν θα εχουν αποδοσειs και κιλα στιs καλιεργιεs τουs!!!
Φροντισαν ολοι αυτοι εκει εξω να πουλησουν αυτο που αυτοι θελουν και στην τιμη που αυτοι οριζουν.
Φροντισαν να αγοραζει ο αγροτηs το δικο τουs σπορο,λιπασμα κ.τ.λ
Ετσι λοιπον τα ορια στην πλεον αυτη εποχη πρεπει να αρχιζουμε να τα βαζουμε εμειs,να γυρισουμε τον τροχο στην δικια μαs μερια σιγα σιγα,ναι να ειμαστε φιλοξενοι οπωs αναφερει ο φιλοs κρανιοs,αλλα και επαγγελματιεs να μην χαρισουμε ξανα ουτε δεκατο του χιλιοστου σε κανενα καταπατητη των χωματων,γιατι κανεναs απο αυτουs δεν μαs χαρισε ποτε σταγονα νερου οταν διψουσαμε αντιθετωs πληρωσαμε ακριβα τα λαθη ολων αυτων των ετων που περασαν!!!!
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ilias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1810
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #19890
από ilias
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
Ο φίλος Σωτήρης Μπαλάσκας έγραψε και κατέγραψε με την αθωότητα ενός νέου ανθρώπου που μπορεί ακόμη να διαχωρίζει τον παραλογισμό της καθημερινότητας από τη λογική ενός μικρού παιδιού που απορρίπτει ως παράλογο τον κόσμο των μεγάλων.
Και ξέρετε κάτι... ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ!
Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας!
Και ξέρετε κάτι... ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ!
Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας!
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": sotiriosth3
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Κράνιος
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1592
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1151
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #19896
από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
Το μεγαλύτερο κακό στη Γη είν' ο πόλεμος. Ακόμα κι όταν είναι δίκαιος κι επιβάλλεται από την πραγματικότητα.
Το μεγαλύτερο αγαθό είν' η ειρήνη. Ακόμα κι όταν είναι άδικη.
Σε τούτον εδώ τον τόπο το αίμα έχει τρέξει ποτάμι. Κανένα κομμάτι γης αλλού δεν έχει πληρωθεί τόσο ακριβά. Αυτήν την υπεραξία της πατρώας γης την ήξεραν πάντα οι παλιότεροι.
Ο φόβος του πολέμου μας έκανε να δίνουμε μεγάλη αξία και στον τελευταίο κηπάκο, που μπορεί να θρέψει μια γιδούλα, να δώσει το γάλα στο παιδάκι, να δώσει τα κρεμμύδια και τα μαρουλάκια...
Δεν είχαν οι Έλληνες ως τώρα την πολυτέλεια να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες. Εχθροί και φίλοι υψώνανε κι υψώνουν τις απαιτήσεις τους απέναντί μας, θεωρώντας μας (και θωρώντας μας αφ' υψηλού) ένα μικρό κρατίδιο μ' ανθρώπους που ο καθένας έχει και μια δική του πρόταση για κάθε τι. Έτσι περνάγανε και περνάνε τις δικές τους θέσεις και τα συμφέροντά τους.
Ο Ελληνικός λαός δεν είχε ως τώρα την πολυτέλεια να σκεφτεί την καλή ζωή, μόνο τη ζωή. Την επιβίωση δηλαδή. Για το λαό μιλάω, τους πολλούς. Η επιβίωση σαν οδηγός δεν είναι ο καλύτερος. Αλλά σώζει.
Όλοι έχουμε ακούσει τους παλιότερους να λένε "αν έρθει κατοχή, θα πεθάνετε ρε...".
Ζούμε υπό την απειλή του πολέμου διαρκώς. Του πολέμου με τα όπλα εννοώ. Οι Αμερικάνοι πολίτες μας θεωρούν εμπόλεμη περιοχή πάντα, κι ας μην το παίρνουμε εμείς χαμπάρι.
Κρατήστε τη γη, μάθετε να την καλλιεργείτε ακόμα και με τα χέρια ή με αυτοσχέδια εργαλεία. Μάθετε να σπέρνετε δικούς σας σπόρους, ντόπιους κι ανθεκτικούς και προσαρμοσμένους στα ιδιαίτερα κλιματιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής που ζούμε. Δεν είναι καιρός για μεγαλόπνοα σχέδια. Μην επιχειρήσετε σε τούτα τα χρόνια να τα κονομίσετε από τη γη. Θα την πατήσετε. Καλλιεργήστε κρεμμύδια που τρώγονται με χίλιους τρόπους, φακές και φασόλια ξερά, πάρτε και μια γιδούλα και μάθετε να πίνετε το κατσικίσιο γάλα, που είναι πολύ ανώτερο από το αγελαδινό, βάλτε κοτούλες, χήνες κτλ.... Εγώ θα αγοράσω ένα γαϊδαράκο για να ανεβαίνω και να κατεβαίνω στο βουνό. Αν βρω.
Ο Σωτήρης δείχνει απόλυτα προσγειωμένος. Δεν έχω να του παρατηρήσω τίποτα. Και δεν μπορώ να τον συμβουλέψω. Μόνο να του ζητήσω να συγχωρέσει τα λάθη των συμπατριωτών του που έχουν την ηλικία μου συν πλην. Έχουμε κάνει τραγικά λάθη. Επιλογές είναι κι αυτά. Αποφάσεις που ελήφθησαν κάτω από διάφορες συνθήκες.
Σωτήρη είναι η σειρά σου να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Και να μη δίνεις ούτε μια δεκάρα αν τις εγκρίνουμε ή όχι εμείς. Ούτε σε συμφωνία με μας, ούτε στην κόντρα. Απάνω στην πραγματικότητα που έχεις στα χέρια σου, χτίσε αυτό που εσύ ονειρεύεσαι.
.................
Το μεγαλύτερο αγαθό είν' η ειρήνη. Ακόμα κι όταν είναι άδικη.
Σε τούτον εδώ τον τόπο το αίμα έχει τρέξει ποτάμι. Κανένα κομμάτι γης αλλού δεν έχει πληρωθεί τόσο ακριβά. Αυτήν την υπεραξία της πατρώας γης την ήξεραν πάντα οι παλιότεροι.
Ο φόβος του πολέμου μας έκανε να δίνουμε μεγάλη αξία και στον τελευταίο κηπάκο, που μπορεί να θρέψει μια γιδούλα, να δώσει το γάλα στο παιδάκι, να δώσει τα κρεμμύδια και τα μαρουλάκια...
Δεν είχαν οι Έλληνες ως τώρα την πολυτέλεια να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες. Εχθροί και φίλοι υψώνανε κι υψώνουν τις απαιτήσεις τους απέναντί μας, θεωρώντας μας (και θωρώντας μας αφ' υψηλού) ένα μικρό κρατίδιο μ' ανθρώπους που ο καθένας έχει και μια δική του πρόταση για κάθε τι. Έτσι περνάγανε και περνάνε τις δικές τους θέσεις και τα συμφέροντά τους.
Ο Ελληνικός λαός δεν είχε ως τώρα την πολυτέλεια να σκεφτεί την καλή ζωή, μόνο τη ζωή. Την επιβίωση δηλαδή. Για το λαό μιλάω, τους πολλούς. Η επιβίωση σαν οδηγός δεν είναι ο καλύτερος. Αλλά σώζει.
Όλοι έχουμε ακούσει τους παλιότερους να λένε "αν έρθει κατοχή, θα πεθάνετε ρε...".
Ζούμε υπό την απειλή του πολέμου διαρκώς. Του πολέμου με τα όπλα εννοώ. Οι Αμερικάνοι πολίτες μας θεωρούν εμπόλεμη περιοχή πάντα, κι ας μην το παίρνουμε εμείς χαμπάρι.
Κρατήστε τη γη, μάθετε να την καλλιεργείτε ακόμα και με τα χέρια ή με αυτοσχέδια εργαλεία. Μάθετε να σπέρνετε δικούς σας σπόρους, ντόπιους κι ανθεκτικούς και προσαρμοσμένους στα ιδιαίτερα κλιματιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής που ζούμε. Δεν είναι καιρός για μεγαλόπνοα σχέδια. Μην επιχειρήσετε σε τούτα τα χρόνια να τα κονομίσετε από τη γη. Θα την πατήσετε. Καλλιεργήστε κρεμμύδια που τρώγονται με χίλιους τρόπους, φακές και φασόλια ξερά, πάρτε και μια γιδούλα και μάθετε να πίνετε το κατσικίσιο γάλα, που είναι πολύ ανώτερο από το αγελαδινό, βάλτε κοτούλες, χήνες κτλ.... Εγώ θα αγοράσω ένα γαϊδαράκο για να ανεβαίνω και να κατεβαίνω στο βουνό. Αν βρω.
Ο Σωτήρης δείχνει απόλυτα προσγειωμένος. Δεν έχω να του παρατηρήσω τίποτα. Και δεν μπορώ να τον συμβουλέψω. Μόνο να του ζητήσω να συγχωρέσει τα λάθη των συμπατριωτών του που έχουν την ηλικία μου συν πλην. Έχουμε κάνει τραγικά λάθη. Επιλογές είναι κι αυτά. Αποφάσεις που ελήφθησαν κάτω από διάφορες συνθήκες.
Σωτήρη είναι η σειρά σου να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Και να μη δίνεις ούτε μια δεκάρα αν τις εγκρίνουμε ή όχι εμείς. Ούτε σε συμφωνία με μας, ούτε στην κόντρα. Απάνω στην πραγματικότητα που έχεις στα χέρια σου, χτίσε αυτό που εσύ ονειρεύεσαι.
.................
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΑΡΓΥΡΗΣ, sotiriosth3
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Κράνιος
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1592
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1151
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #20435
από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
Ολιγοπωλιακή βιομηχανική γεωργία αποφασίστηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα
Για την υλοποίηση του σχεδίου, θα αντληθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, στο οποίο θα συμμετάσχει και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW
Οι υπογραφές μπήκαν! Βασικός άξονας υλοποίησης η προαναφερθείσα μελέτη. Πρόκειται για προγράμματα, που θα πραγματοποιηθούν!
www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1153018&srv=266
Καλό εεεΕ;
Μμμμ.... Δε βρίζω. Γελάω σαν το Δημόκριτο. Δε θα σκάσω με τους Έδενες κι Έλυνες. Αφού δεν τους καίγεται καρφί. Την ώρα που καίγεται ο κώλος τους, αυτοί ...((((Αναφέρεται λοιπόν πως "άνθρωπός τις", (στο κατά Ματθαίον, Βασιλεύς), παρέθεσε μεγαλοπρεπές δείπνο και έστειλε τους υπηρέτες του να καλέσουν κάποιους ανθρώπους για να μετάσχουν σ΄ αυτό. Όταν όμως οι υπηρέτες βρήκαν τα πρόσωπα, εκείνα πρόβαλαν διάφορα προσχήματα για ν΄ αποφύγουν, ειδικότερα δε ο πρώτος εξ αυτών είπε: "Αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν".))). Το αγόρασες ή το κληρονόμησες ή ό,τι σου γουστάρει φίλε, αλλά δε θα το ξεχάσουμε. Σε καλέσαμε και δεν κόπιασες. Θα φάει η μούρη σου χώμα κουτοπόνηρε.
Αγρόν ε;
Για την υλοποίηση του σχεδίου, θα αντληθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, στο οποίο θα συμμετάσχει και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW
Οι υπογραφές μπήκαν! Βασικός άξονας υλοποίησης η προαναφερθείσα μελέτη. Πρόκειται για προγράμματα, που θα πραγματοποιηθούν!
www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1153018&srv=266
Καλό εεεΕ;
Μμμμ.... Δε βρίζω. Γελάω σαν το Δημόκριτο. Δε θα σκάσω με τους Έδενες κι Έλυνες. Αφού δεν τους καίγεται καρφί. Την ώρα που καίγεται ο κώλος τους, αυτοί ...((((Αναφέρεται λοιπόν πως "άνθρωπός τις", (στο κατά Ματθαίον, Βασιλεύς), παρέθεσε μεγαλοπρεπές δείπνο και έστειλε τους υπηρέτες του να καλέσουν κάποιους ανθρώπους για να μετάσχουν σ΄ αυτό. Όταν όμως οι υπηρέτες βρήκαν τα πρόσωπα, εκείνα πρόβαλαν διάφορα προσχήματα για ν΄ αποφύγουν, ειδικότερα δε ο πρώτος εξ αυτών είπε: "Αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν".))). Το αγόρασες ή το κληρονόμησες ή ό,τι σου γουστάρει φίλε, αλλά δε θα το ξεχάσουμε. Σε καλέσαμε και δεν κόπιασες. Θα φάει η μούρη σου χώμα κουτοπόνηρε.
Αγρόν ε;
Last edit: 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Κράνιος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Συντονιστές: ilias
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Ανταποκρίσεις
- Ανταποκρίσεις
- Βήμα στους Νέους: Το λάθος των Παλιών! Η ευκαιρία των Νέων;
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.054 δευτερόλεπτα