- Δημοσιεύσεις: 369
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 565
×
Συνταγές από μέλη
Ντολμαδάκια απο ανθούς κολοκυθιάς
- ΣΤΑΥΡΟΣ
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #6791
από ΣΤΑΥΡΟΣ
Σε εποχές περασμένες και ξεχασμένες θάλεγα, τα φαγητά ητανε κατά βάση λιτά και στα τραπέζια δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα πιάτων και συνοδευτικών.
Όταν για παράδειγμα η νοικοκυρά έφτιαχνε ντολμάδες, όλη η οικογένεια έτρωγε ένα πιάτο και αυτό ητανε όλο. Οι πρώτες ύλες κατά βάση από τον κήπο, καμιά φορά δε και από ξένους κήπους !!!!
Πρωί πρωί μαζεύαμε τους ανθούς από τις κολοκυθιές του κήπου μας και από τα ξένα μποστάνια είχαμε το άτυπο δικαίωμα να μαζεύουμε (ρητή εντολή της μάνας να μαζεύουμε μόνο αυτούς που δεν είχαν κολοκύθι). Εννοείται βέβαια πως και άλλοι έρχονταν στο δικό μας χωρίς καμιά παρεξήγηση !!! Αυτό βέβαια ίσχυε κάποτε στην πατρίδα μου την Κρήτη, για αλλού δεν ξέρω....
Αφού λοιπόν οι εποχές τόφεραν οικονομικά να τρώμε, αλλά και κηπουροί λέμε πως είμαστε, μια ενδιαφέρουσα συνταγή να σας προτείνω που ίσως και να αποδειχτεί ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά σας…..
Τους κολοκυθοανθούς τους μαζεύουμε νωρίς το πρωϊ όταν είναι ακόμα ανοικτοί από την πρωϊνή δροσιά. Με τη ζέστη κλείνουν τα φύλλα τους και θέλουν προσεκτικό χειρισμό για να αφαιρέσεις τον στήμονα, να τα πλύνεις και να τα γεμίσεις, χωρίς να τα καταστρέψεις. Μερικές φορές κλείνοντας, φυλακίζουν μέσα τους τη μελισσούλα που μεταφέρει τη γύρη. Με προσοχή, λοιπόν, το καθάρισμα.
Οι κολοκυθοανθοί είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό της Κρήτης, συνήθως γεμιστοί με ρύζι, μαγειρεμένοι παρέα με ντολμαδάκια αμπελόφυλλα. Γεμίζονται και με πληγούρι ή κιμά.
Υλικά:
Για 40 ανθούς κολοκυθιάς ή 400γρ. αμπελόφυλλα υπολογίστε 1/2 κιλό ρύζι. Αυτή η γέμιση είναι πολύ αρωματική και δροσερή. Η τομάτα, σε κομματάκια, κάνει μεγάλη διαφορά.
• 1/2 κιλό ρύζι νυχάκι
• 1/2 κιλό τομάτες σε μικρά κομματάκια (ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους)
• 1/2 κούπα λάδι ελιάς
• 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
• 1 κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1 κούπα φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
• 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σωτάρουμε στο μισό λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις τομάτες σε κομματάκια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τους ανθούς και τα αμπελόφυλλα. Οι αρσενικοί ανθοί είναι μεγάλοι και χωρούν πολύ ρύζι. Μην παρασυρθείτε και τους γεμίσετε, θα καταλήξετε με τεράστια ντολμαδάκια! Γεμίζετε με ίδια ποσότητα ρυζιού, ώστε να φτιάξετε ομοιόμορφους κολοκυθοανθούς.
Στρώνετε τα ντολμαδάκια, δίπλα-δίπλα, στην κατσαρόλα, σε όσες στρώσεις χρειαστεί. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό λάδι. Σκεπάζετε με ένα μεγάλο πιάτο. Προσθέστε ζεστό νερό τόσο όσο να τα καλύψει. Ψήνετε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους. Κατα διαστήματα κουνάτε την κατσαρόλα να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κολλήσει (αν η φωτιά είναι χαμηλή δεν κινδυνεύουν).
Αν επιθυμείτε σερβίρονται χλιαρά ή κρύα με γιαούρτι σακούλας, με μάραθο ψιλοκομμένο και λάδι.
Συμβουλή !!
Αν καθημερινά μαζεύετε λίγους ανθούς (10-15) μπορείτε να τους συντηρήσετε στη δροσιά του ψυγείου και για 2-3 μέρες μαζεύετε αρκετούς και τοτε τους γεμίζετε.
Ντολμαδάκια απο ανθούς κολοκυθιάς δημιουργήθηκε από ΣΤΑΥΡΟΣ
Σε εποχές περασμένες και ξεχασμένες θάλεγα, τα φαγητά ητανε κατά βάση λιτά και στα τραπέζια δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα πιάτων και συνοδευτικών.
Όταν για παράδειγμα η νοικοκυρά έφτιαχνε ντολμάδες, όλη η οικογένεια έτρωγε ένα πιάτο και αυτό ητανε όλο. Οι πρώτες ύλες κατά βάση από τον κήπο, καμιά φορά δε και από ξένους κήπους !!!!
Πρωί πρωί μαζεύαμε τους ανθούς από τις κολοκυθιές του κήπου μας και από τα ξένα μποστάνια είχαμε το άτυπο δικαίωμα να μαζεύουμε (ρητή εντολή της μάνας να μαζεύουμε μόνο αυτούς που δεν είχαν κολοκύθι). Εννοείται βέβαια πως και άλλοι έρχονταν στο δικό μας χωρίς καμιά παρεξήγηση !!! Αυτό βέβαια ίσχυε κάποτε στην πατρίδα μου την Κρήτη, για αλλού δεν ξέρω....
Αφού λοιπόν οι εποχές τόφεραν οικονομικά να τρώμε, αλλά και κηπουροί λέμε πως είμαστε, μια ενδιαφέρουσα συνταγή να σας προτείνω που ίσως και να αποδειχτεί ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά σας…..
Τους κολοκυθοανθούς τους μαζεύουμε νωρίς το πρωϊ όταν είναι ακόμα ανοικτοί από την πρωϊνή δροσιά. Με τη ζέστη κλείνουν τα φύλλα τους και θέλουν προσεκτικό χειρισμό για να αφαιρέσεις τον στήμονα, να τα πλύνεις και να τα γεμίσεις, χωρίς να τα καταστρέψεις. Μερικές φορές κλείνοντας, φυλακίζουν μέσα τους τη μελισσούλα που μεταφέρει τη γύρη. Με προσοχή, λοιπόν, το καθάρισμα.
Οι κολοκυθοανθοί είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό της Κρήτης, συνήθως γεμιστοί με ρύζι, μαγειρεμένοι παρέα με ντολμαδάκια αμπελόφυλλα. Γεμίζονται και με πληγούρι ή κιμά.
Υλικά:
Για 40 ανθούς κολοκυθιάς ή 400γρ. αμπελόφυλλα υπολογίστε 1/2 κιλό ρύζι. Αυτή η γέμιση είναι πολύ αρωματική και δροσερή. Η τομάτα, σε κομματάκια, κάνει μεγάλη διαφορά.
• 1/2 κιλό ρύζι νυχάκι
• 1/2 κιλό τομάτες σε μικρά κομματάκια (ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους)
• 1/2 κούπα λάδι ελιάς
• 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
• 1 κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1 κούπα φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
• 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σωτάρουμε στο μισό λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις τομάτες σε κομματάκια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τους ανθούς και τα αμπελόφυλλα. Οι αρσενικοί ανθοί είναι μεγάλοι και χωρούν πολύ ρύζι. Μην παρασυρθείτε και τους γεμίσετε, θα καταλήξετε με τεράστια ντολμαδάκια! Γεμίζετε με ίδια ποσότητα ρυζιού, ώστε να φτιάξετε ομοιόμορφους κολοκυθοανθούς.
Στρώνετε τα ντολμαδάκια, δίπλα-δίπλα, στην κατσαρόλα, σε όσες στρώσεις χρειαστεί. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό λάδι. Σκεπάζετε με ένα μεγάλο πιάτο. Προσθέστε ζεστό νερό τόσο όσο να τα καλύψει. Ψήνετε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους. Κατα διαστήματα κουνάτε την κατσαρόλα να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κολλήσει (αν η φωτιά είναι χαμηλή δεν κινδυνεύουν).
Αν επιθυμείτε σερβίρονται χλιαρά ή κρύα με γιαούρτι σακούλας, με μάραθο ψιλοκομμένο και λάδι.
Συμβουλή !!
Αν καθημερινά μαζεύετε λίγους ανθούς (10-15) μπορείτε να τους συντηρήσετε στη δροσιά του ψυγείου και για 2-3 μέρες μαζεύετε αρκετούς και τοτε τους γεμίζετε.
Last edit: 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν by ΣΤΑΥΡΟΣ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vasiliki, fireseaker, zvranik
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zvranik
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 488
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 311
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #6794
από zvranik
Απαντήθηκε από zvranik στο θέμα Ντολμαδάκια απο ανθούς κολοκυθιάς
τυχη βουνο εχω γιατι μενω Κρήτη και τα τρώμε συνέχεια...... γιάμι!!!!!
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Maritsa
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 59
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 28
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #6804
από Maritsa
Απαντήθηκε από Maritsa στο θέμα Ντολμαδάκια απο ανθούς κολοκυθιάς
ειναι απο τα ωραιότερα ελληνικα φαγητά ! οποτε κατεβαινω κρήτη ψαχνω αγωνιωδώς στα μαγαζιά μέχρι που μου εφεραν απο το σπιτι τους σε καποιο μαγαζι που ζητούσα (κλαίγοντας) κατι σαν ζητιανιά ενα πραμα
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 944
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #6806
από fireseaker
Απαντήθηκε από fireseaker στο θέμα Ντολμαδάκια απο ανθούς κολοκυθιάς
.
Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by fireseaker.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 1.333 δευτερόλεπτα