× Συζητήσεις για θέματα που δεν έχουν σχέση με τον κήπο ή τις καλλιέργειες.

Τι έμαθα στο συνέδριο για το κοινό μέλλον υπαίθρου και πόλης

Περισσότερα
13 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 13 Χρόνια 2 Μήνες πριν #2103 από ilias
Την Τρίτη 27/09/2011, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το συνέδριο για το κοινό μέλλον υπαίθρου και πόλης.

Μαζί με δεκάδες άλλους συμμετέχοντες μπόρεσα να ακούσω σημαντικούς ομιλητές και να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους.

Εντύπωση μου έκαναν οι:
  • ο Δρ. Φώτης Βακάκης (περισσότερα θα διαβάσετε στη συνέχεια)
  • ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ). Καθαρός λόγος, καθαρό βλέμα, ξεκάθαρα λόγια, από άνθρωπο που έχει πραγματικά δουλέψει και πονά τη γη και τους αγρότες.
  • ο καθηγητής Γιώργος Δαουτόπουλος. Εντύπωση μου προκάλεσε η τοποθέτησή του για τη χρήση των μικροοργανισμών στη γεωργία, και αυτό που είπε: Τη καλλιέργεια με χημικά μπορούν να την κάνουν όλοι. Τη σωστή βιολογική καλλιέργεια, πολλοί λίγοι.
  • ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος και συντονιστής της συζήτησης. Γνώστης του αντικειμένου, πληθωρικός, εφυής, άμεσος, θαραλέος και χωρίς να χαρίζεται.

Περισσότερα για το συνέδριο μπορείτε να μάθετε εδώ: www.capconference.info/index.html

Δε θα σας μιλήσω για τα όσα ειπώθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούσα να παρακολουθήσω όλες τις τοποθετήσεις. Δεν είμαι αγρότης, δεν έχω καλλιεργήσει επαγγελματικά, δεν έχω εμπλακεί σε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είμαι γεωπόνος.

Θα σας μεταφέρω όμως κάποιες εμπειρίες που με συγκλόνισαν.

Η τοποθέτηση του κ. Προβατά αφορούσε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα. Διάχυτα στην παρουσίαση ήταν προτροπές της μορφής: "ο αγρότης πρέπει να μάθει να επιχειρεί", "ο αγρότης πρέπει να βρει αγορές", "ο αγρότης πρέπει να προωθήσει τα προϊόντα του".

Όλα καλά και ωραία.

Στο τέλος ένας από τους συμμετέχοντες τον ρώτησε: “Δεν υπάρχει κάποιος μπούσουλας από το κράτος για όλα αυτά; Κάποιες κατευθύνσεις, κάποια βοήθεια; Πώς θα τα κάνει όλα αυτά ο αγρότης; Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να καλλιεργεί!”.

Όπως φαντάζεστε, η απάντηση ήταν ένα ξερό όχι. Ο αγρότης παρά τις τόσες δομές, υποδομές, συμβουλάτορες,υπουργεία, είναι μόνος του.



Η επόμενη ερώτηση ήταν από έναν άνθρωπο που με συγκλόνισε. Με τρεμάμενη φωνή είπε ότι είναι άνεργος και θέλει να επιστρέψει στο χωριό του και να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλλιγκαριών. Κοντοστάθηκε και είπε με δυνατή φωνή: "Πού είναι το κράτος;" Η υποστήριξη που ζητούσε ήταν απαντήσεις σε απλά ερωτήματα. Κανείς από το "κράτος" δε του έλεγε ποιους να ρωτήσει. Κανείς δε μπορούσε να τον βοηθήσει ή να τον καθοδηγήσει.



Ο Δρ. Βακάκης, ένας σεβάσμιος ασπρομάλης που επί 60 χρόνια ασχολείται με τα αγροτικά θέματα. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 400 έργα στην Ελλάδα και 100 στο εξωτερικό. Μας είπε ότι το 2005, το 2007 και το 2009 έστειλε τις προτάσεις του για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας σε 3 διαφορετικές κυβερνήσεις, των 2 κομμάτων (ΝΔ 2005 και 2007, ΠΑΣΟΚ 2009). Ποτέ δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ξέρετε ποιοί ενδιαφέρθηκαν; Οι Κύπριοι που απλά έμαθαν ότι είχε υποβάλει αυτές τις προτάσεις!!


Αυτό που κατάλαβα τελικά είναι: Μην περιμένετε βοήθεια από το κράτος (μόνο εμπόδια). Εδώ δε μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, εσάς θα βοηθήσει;;!!

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Last edit: 13 Χρόνια 2 Μήνες πριν by ilias.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 2 Μήνες πριν #2107 από Χωριάτισσα
ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας όσα παρακολούθησες στο συνέδριο....έχουμε ζωηρό ενδιαφέρον για το μέλλον του αγρότη.....με την κρίση οι εισαγωγές θα μειώνονται συνεχώς και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να στηριχτεί στην ντόπια παραγωγή για να επιβιώσει......

θα ήθελα να σχολιάσω όμως ότι δεν είναι και σωστό να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος....ένας επιχειρηματίας θα επικοινωνήσει με ειδικούς(που θα κάνουν έρευνα αγοράς π.χ. και άλλα)και θα προχωρήσει....γιατί να διαφέρει ο αγρότης - επιχειρηματίας;;;....άμα θες θα βρεθεί η άκρη....

δεν λέω ότι το κράτος δεν οφείλει να στηρίζει και έχει υποχρέωση .....δεν μιλάω για το ρόλο του κράτους....

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 2 Μήνες πριν #2108 από Ki_pouros
Καλά και Άγια (όπως λέει ο σοφός λαός μας) τα σεμινάρια, τα συνέδρια κλπ. Πάντα κάτι παίρνεις. Και το αρνητικό που θα ακούσεις σου γίνεται μάθημα. Καλά τα σχόλιά σου Ηλία. Στην ερώτηση "που είναι το κράτος" θα σχολιάσω:
Το κράτος δηλαδή οι κρατούντες (τα ηνία, τις καρέκλες κλπ) είναι πάντα από πίσω μας. Παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, βγάζουν τα συμπεράσματά τους , βγάζουν μπροστά τα τσιράκια τους όταν δυσκολεύονται, βγαίνουν οι ίδιοι μόνον όταν τους παίρνει και με τους δικούς τους όρους, κάνουν δηλώσεις για "ναχαμε να λέγαμε" και μέχρι εκεί. Και στο φινάλε σου τη φέρνουν κι από κει που είναι.

Πότε είχαμε οργάνωση για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά ;

Και οι αγρότες τι να κάνουν ; Συμφωνώ στο μόνο να καλλιεργούν. Και το ξέρουν αυτό καλά. Πίστευα και πιστεύω πως το σύστημα των Συνεταιρισμών μπορούσε να προχωρήσει. Ομως η πείρα έδειξε κι εκεί πως υπάρχουν οι κρατούντες που καπελώνουν τους φουκαράδες.
Θα κλείσω με κάτι που έχω χρόνια στο μυαλό μου: Αν ήξεραν οι αγρότες τι δύναμη έχουν ... Κινούν τα νήματα μιας αλυσιδωτής μηχανής που καταλήγει να είναι η ζωή μας. Από την αγροτια βγαίνει το κάθε τι. Χωρίς τροφή, ειδικά εμεις οι Έλληνες δεν μπορούμε. Αν η δύναμη αυτή μετατρεπόταν σε άλλη ενέργεια τι θα γινόταν...

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 2 Μήνες πριν #2110 από ilias
Καλησπέρα Χωριάτισσα,

Προσωπικά από το κράτος και συγκεκριμένα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (ή όπως αλλιώς λέγεται τώρα), θα περίμενα να μπορεί να με κατευθύνει. Να το θεωρεί αυτονόητο ότι θα πρέπει να μπορεί να με κατευθύνει. Γιατί το πληρώνουμε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια;

Για αρχή, θα μπορούσαν να συντάξουν ένα FAQ (Συχνές Ερωτήσεις), ώστε να μπορείς να βρεις την άκρη του νήματος.
Δε περιμένω να έχουν έτοιμες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αλλά βρε αδερφέ, το 60% με 70% των ερωτήσεων είναι κοινές και συχνές.

Στο εξωτερικό έχουν δώσει λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα. Εδώ όχι. Από βαρεμάρα και ανικανότητα.
Γι' αυτό και οι περισσότερες χώρες πάνε με τα χίλια προς τα εμπρός, ενώ εμείς με τα χίλια προς τα πίσω.

Υ.Γ.
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να βρείτε πληροφορίες στο site του Υ.Α.Α. ( www.minagric.gr/ ); Έχετε δει σε τι κατάσταση είναι;

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 2 Μήνες πριν #2111 από ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Αγαπητοί φίλοι επισκέφτηκα οδικός την Γαλλια και μέσα στο αυτοκίνητο είχαμε και έναν γεωπόνο ο όποιος παρατηρούσε σε όλη την διαδρομή τις καλλιέργειες .
Μας έλεγε λοιπόν πως είδε ότι έχουν αναπτύξει ελεγχόμενου ύψους δένδρα ώστε να μπορεί η συγκομιδή να γίνεται με μηχάνημα όποτε αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα ανταγωνιστικά προϊόντα αυτές οι καλλιέργειες όμως ήθελαν κάποια χρόνια για να μεγαλώσουν .
Όταν απευθύνθηκαν οι γεωπόνοι στους αγρότες συμβουλευτικά να βγάλουν τα καπνά μια και σαν προϊόν είναι σε φθίνουσα κατάσταση και να απευθυνθούν σε τέτοιου είδους καλλιέργειες οι εργατοπατέρες ήταν αρνητικοί και έλεγαν πως οι επιδοτήσεις που έπαιρναν με τις ήδη υπάρχουσες καλλιέργειες των καπνών ήταν μια ασφαλείς επένδυση και δεν θα έπρεπε να βάλουν σε κίνδυνο αυτήν την ασφάλεια ,σαν αποτέλεσμα κέρδισαν χρόνο οι άλλες χώρες και ανέπτυξαν την παράγωγη τους με φθηνό κόστος και τώρα μας πουλάνε τα φρούτα τους .
Ερώτηση ποιος φταίει ο εργατοπατέρας ? η τεμπελιά του αγρότη που προτιμούσε την επιδότηση από τα ανταγωνιστικά προϊόντα που θα του εξασφάλιζαν μια ζωντανή παραγωγή με συνεχή ζήτηση ?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.042 δευτερόλεπτα