× Συζητήσεις σχετικά με το χώμα, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, άλλες χρήσεις και δράσεις στον κήπο.

Εισαγωγη κοπριάς σε παρτερια και κάλυψη τους με υφασμα εδαφοκαλυψης

Περισσότερα
3 Χρόνια 4 Μήνες πριν #23265 από Mike_ο_φασολάκης
Καλησπέρα στην κοινότητα,

Είναι το πρώτο thread που ανοίγω, αν και διαβαζω εδώ και λιγα χρονια το kaliergo.gr το οποίο και με εχει βοηθήσει σε αρκετά θέματα. Θεωρώ ότι έχει μερικούς πολύ έμπειρους καλλιεργητές και ο διαχειριστής κάνει πολύ καλή δουλειά.

Στο θέμα μου, που αποτελείται από δυο επιμέρους ζητήματα;

α) Εχω βρει μία πολύ καλή πηγή αγελαδινής κοπριας απο ενα φίλο που τα ζώα του δεν τα ταΐζει φαρμακα, ορμόνες κλπ. Μπορώ όμως να την πάρω φρέσκια φρεσκια, δηλαδή πλήρως αχώνευτη. Τα οπωροκηπευτικά μου τα βαζω κυριως σε παρτέρια. Αποτελεί καλή λύση να ρίξω την αχώνευτη κοπριά στο παρτερι αυτό το διαστημα (Οκτώβρη - Νοεμβρη), να τσαπίσω/φρεζαρω το χωμα μαζί με την αχώνευτη κοπριά και να αφήσω το παρτερι ησυχο μέχρι τον Μαρτη Απριλη όπου και θα βάλω τα ζαρζαβατικά; Θα έχει χωνεψει η κοπριά; Αποτελεί κινδυνο για τα φυτά; Θα έχουν χαθεί περισσότερα οφέλιμα στοιχεία από τα να λιπάνω τοπικά το χωμα κατά την φυτευση των φυτών με χονεμενη κοπριά;

β) Από περσι αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο κερδος στο να σκεπάζω τα παρτέρια που δεν φιλοξενούνε για αρκετους μηνες φυτά (από νοεμβριο ως μαρτιο), με πανι εδαφοκάλυψης (το κλασσικο μαυρο με τις πρασινες γραμμές). Σκέφτομαι ότι δεν θα το χτυπάει ο ήλιος αμεσα αλλά θα το ζεσταινει και επιπρόσθετα η υγρασία θα εισχωρεί στο χωμα απο το πανι, το οποιο χωμα δεν πατιέται ποτέ και γενικά είναι αφράτο. Επιπροσθετα δεν θα φυτρωνουν τα οποια αγριοχορτα κατα τους μηνες αυτούς. Θα επιτευχθεί καλύτερη συσταση και συγκράτηση των ωφελιμων στο παρτερι; Ποια ειναι τα πλεονεκτηματα και μειονεκτήματα της μεθοδου αυτής (αν υπάρχει αυτη η μεθοδος...)

Εαν εχω θετικές απαντησεις των θεματων Α και Β τότε σκεφτομαι να τα συνδιασω

Σας ευχαριστω για το χρονο σας

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 3 Μήνες πριν #23267 από karaker
σκέψεις: Η μη χωνεμένη θα είναι δύσοσμη,δυσκολίες στη μεταφορά,δυσκολίες στη κατεργασία.Υπάρχει επίσης το ρίσκο, αν αναμείχτηκε καλά με το χώμα,για να μη γίνει ζημιά στα κηπευτικά.Να βάλεις όμως φρέσκια κοπριά και να την κουκουλώσεις από πάνω δε λέει.Ανοιχτά για να επιδράσει επάνω της η βροχή ο αέρας ,το φυσικό περιβάλλον.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.089 δευτερόλεπτα