× Συζητήσεις για προϊόντα ή εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε ή βρήκαμε ενδιαφέροντα.

Ξέρει κανείς;

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14633 από cris219
Ξέρει κανείς; δημιουργήθηκε από cris219
Αγαπητοί συμforumίτες τις προάλλες καθάριζα την αποθήκη του παππού μου στο χωριό και βρήκα πάρα πολλά γεωργικά φάρμακα. Όλα είναι ληγμένα προφανώς και είμαι βέβαιος ότι πολλά απ'αυτά είναι ισχυρά δηλητήρια τα οποία φοβάμαι έτσι απλά να πετάξω σε κάδο. Για την ακρίβεια φοβάμαι να τα πετάξω ακόμα και σε χωματερή για το κακό που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσουν. Μήπως ξέρει κανείς να μου πεί τί γίνεται σ'αυτές τις περιπτώσεις;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14647 από Λαμπετία
Απαντήθηκε από Λαμπετία στο θέμα Ξέρει κανείς;
Μακάρι να ήταν όλος ο κόσμος τόσο υπέυθυνος.
Δεν έχω ιδέα για το πως μπορείς να τα αποσύρεις, έψαξα όμως λίγο στο ιντερνετ και διάβασα πως μάλλον δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος φορέας που να το αναλαμβάνει αυτό.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14649 από zvranik
Απαντήθηκε από zvranik στο θέμα Ξέρει κανείς;
λεω τώρα, λέω.... :huh:
μηπως αν ρωτουσες εναν γεωπονο... να σου πει αυτος τη γνώμη του? :huh:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14650 από Roula
Απαντήθηκε από Roula στο θέμα Ξέρει κανείς;
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να βεβαιωθείς αρχικά ότι όντως πρόκειται για βλαβερά για το περιβάλλον προϊόντα, ελέγχοντας τη σύνθεσή τους με βάση αυτά που έχουν οριστεί ως βλαβερές ουσίες ή ομάδες ουσιών. Υπάρχουν σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, προφανώς στην αγγλική, τις οποίες δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να βρεις στο internet.

Από κει και πέρα, εάν όντως πρόκειται για βλαβερά χημικά απόβλητα, γνωρίζω ότι υπάρχουν ΧΥΤΑ Επικίνδυνων Αποβλήτων, αλλά δεν γνωρίζω τι ακριβώς υπηρεσίες προσφέρουν. Η σχετική (μικρή...) λίστα υπάρχει εδώ . Μπορείς όμως να αρχίσεις την έρευνά σου από εδώ , όπου παρέχεται και συγκεκριμένο (επικαιροποιημένο, από ό,τι είδα) θεσμικό πλαίσιο προς ενημέρωσή σου.
Η πιθανώς πιο αποτελεσματική λύση να είναι η επικοινωνία σου με κάποια αδειοδοτημένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Μπορείς να βρεις τον σχετικό κατάλογο στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος που σου έγραψα ( δηλαδή εδώ ), στην επιλογή δεξιά: "Αδειοδοτημένες εταιρείες στη συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων". Παρέχεται excel με μπόλικες επιλογές και πληροφορίες επικοινωνίας.

Εάν οπωσδήποτε θέλεις να ασχοληθείς περαιτέρω, υπάρχουν και εταιρείες που συλλέγουν και ανακυκλώνουν χημικά απόβλητα , αλλά δυστυχώς μόνον στο εξωτερικό. Πέρα από τα έξοδα όμως στα οποία μάλλον θα μπεις σ' αυτήν την περίπτωση, διατηρώ σοβαρή επιφύλαξη για το αν αυτές τις εταιρείες τις ενδιαφέρει τόσο μικρή ποσότητα χημικών.

Οι δικές μου προτάσεις θα ήταν οι ακόλουθες:
1. Μην ασχοληθείς με δημόσια ΧΥΤΑ -δεν πιστεύω ότι πρόκειται να βγάλεις άκρη.
2. Ίσως να επικοινωνήσεις με οποιοδήποτε νοσοκομείο: Όλα τα νοσοκομεία διαθέτουν τρόπους διαχείρισης (ή έστω διάθεσης) επικίνδυνων αποβλήτων. Ίσως να μπορούν να σου δώσουν μια κατεύθυνση.
3. Επικοινώνησε με κάποια από τις εταιρείες που περιέχονται στο τελευταίο link που σου παρέθεσα. Σίγουρα κάποια από αυτές θα σου πουν τι πρέπει να κάνεις -ή θα σε βοηθήσουν απ' ευθείας οι ίδιες-, ελπίζω με υπευθυνότητα.

Αυτά.
Συγχώρεσε την πολυλογία μου, αλλά με ευαισθητοποίησε η δική σου ευαισθησία για το θέμα.
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by Roula.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias, kristi1, cris219

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14652 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Ξέρει κανείς;
Μια μικρή δική μου παρατήρηση, σκέψη ή και υπερβολική ανησυχία

Πολλά από τα χημικά αυτά, υπάρχουν γεωπόνοι που αν πέσουν στα χέρια τους, θα τα διαθέσουν. Θα τα πουλήσουν σε αγρότες. Υπάρχουν αγρότες παλιοί που τα γνωρίζουν και που τα ψάχνουν. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι ληγμένα. Θα τα χρησιμοποιήσουν.
Υπάρχουν πολύ επικίνδυνα δηλητήρια όπως το DDT, το οποίο χρησιμοποιούσαν για πάρα πολλές "δουλειές" οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Από δαύτο έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι (ατυχήματα). Ας έχει απαγορευτεί, το ψάχνουν οι άνθρωποι που μεγάλωσαν λατρεύοντας την αποτελεσματικότητα της Χημείας. Είναι τρομερά επικίνδυνο. Αν το μυρίσει άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει στον άλλο κόσμο. Αυτά ξέρω. Ένας γεωπόνος μπορεί να σας καθησυχάσει. Ένας χημικός επίσης. Θα σας πει ότι δεν είναι το μόνο επικίνδυνο, τι εγινε....

Υπάρχουν άνθρωποι που και σήμερα το φυλάνε στις αποθήκες τους και το χρησιμοποιούν σαν κάτι το αποτελεσματικό. Ή για να φτιάχνουν φόλες, δηλητηριασμένα δολώματα για να σκοτώνουν τα περιστέρια ή τις γατούλες του γείτονα.

Κατ' αντιστοιχία υπάρχουν κι άλλα. Πολλά πιθανόν να έχουν κάτι εμπορικές ονομασίες, αλλά οι δραστικές δηλητηριώδεις ουσίες είναι παρούσες. Μπορεί να κυκλοφοράνε σε δηλητήριο για αρουραίους πχ.

Προτείνω να ρωτήσεις στο κέντρο δηλητηριάσεων ή έναν γιατρό της εμπιστοσύνης σου. Μην σου ξεφύγουν σ' αυτούς που τα λατρεύουν σα θεό τους....


DDT
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το DDT (συντομογραφία της κατά IUPAC ονομασίας (π, π'-διχλωρο-διφαινυλοτριχλωροαιθάνιο) είναι χλωριούχος ένωση, ισχυρά τοξική που χρησιμοποιήθηκε ως εντομοκτόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις ελώδεις περιοχές για περιορισμό της μετάδοσης της ελονοσίας. Παρασκευάστηκε το 1874 από το Γερμανό χημικό Ότμαρ Τσάιντλερ (Othmar Zeidler) χωρίς όμως να περιγραφούν εντομοκτόνες ιδιότητες, τις οποίες ανακάλυψε πολύ αργότερα (1930) ο Ελβετός χημικός της εταιρείας Ciba - Geigy Πάουλ Χέρμαν Μύλλερ (Paul Hermann Müller).[1]

Επειδή είναι μη βιοδιασπώμενη, με έρευνες που έγιναν βρέθηκαν ποσότητες DDT μέχρι και στο γάλα των λευκών αρκούδων και στα αυγά των πιγκουίνων στο Βόρειο πόλο. Θεωρήθηκε υπεύθυνο για την λείανση - λέπτυνση του κελύφους των αυγών πτηνών που οδήγησε στον περιορισμό του πληθυσμού τους εγκυμονώντας ακόμα και τον κίνδυνο της πλήρους εξαφάνισης τους. Σήμερα η χρήση του έχει απαγορευτεί.

Προσοχή λέω:
Διαβάζουμε ακριβώς αποπάνω ότι "Σήμερα η χρήση του έχει απαγορευτεί". Αν θυμάμαι καλά, στην Αμερική και στην Ευρώπη έχει απαγορευτεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Ίσως από τη δεκαετία του 50. Απαγορεύτηκε στην Ευρώπη, αλλά το 'βρισκαν όσοι το ήθελαν. Γιατί δε μας λέει από πότε απαγορεύτηκε;
Για τέτοια διαόλια μιλάμε. Να πράξεις με τόση υπευθυνότητα φίλε μου, ακριβώς σαν αυτή που δείχνεις να σε χαρακτηρίζει.
Τη γνώμη μου κατέθεσα. Μη με αποπάρετε για την ευαισθησία μου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": cris219, Λαμπετία

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14658 από karaker
Απαντήθηκε από karaker στο θέμα Ξέρει κανείς;
Η κανονική οδός είναι να έρθεις σε επαφή με το Δήμο.(ανάλογη υπηρεσία).Στο Δήμο Νέας Ιωνίας π.χ.Όπως λέει ο κανονισμός καθαριότητας. Ειδικό όχημα μαζεύει, γεωργικά φάρμακα, εκρηκτικά, ραδιενεργά και τα μολυσματικά απόβλητα Νοσοκομείων και τα οδηγεί σε καύση σε ειδικό κλίβανο. Νομίζω όλες οι άλλες λύσεις είναι εμβαλωματικές.Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Μπορείς με γάντια και μάσκα να τα ελέγξεις. Μπορεί να έχει κανένα λίπασμα κανένα θιάφι, είναι ανόργανες ενώσεις συνήθως δεν αλλοιώνωνται.Άν οι ποσότητες είναι μικρές ίσως μπορείς να τα αποσυσκευάσεις και να τα παραχώσεις σε ένα βαθύ λάκκο που θα ανοίξεις.Τις συσκευασίες σε ανακυκλώσυμα υλικά, όπως γράφουν απέξω οι οδηγίες.Ή Να τα αποσυσκευάσεις και να τα βάλλεις σε σακκούλα και στον κάδο.Δε μου έρχεται στο μυαλό τι άλλο μπορείς να κάνεις.Αν έχουμε άλλη λύση να μάθουμε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": cris219

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14662 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Ξέρει κανείς;
Η διαχείριση των ληγμένων φυτοφαρμάκων ή των κενών συσκευασιών αυτών είναι ένας ακόμη τομέας σε αυτή τη ρημάδα χώρα, που στην ουσία δεν υπάρχει καμία σαφής, απλή/κατανοητή και δοκιμασμένη στο χρόνο διαδικασία.

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, όπως σωστά έχει λεχθεί μέχρι τώρα.

Το τι κάνουμε ένα ληγμένο φυτοφάρμακο ή που απορρίπτουμε τις κενές συσκευασίες των χρησιμοποιημένων, απασχολεί μάλλον λίγους. Λίγους που έχουν την ευαισθησία να αναλογιστούν το πρόβλημα που δημιουργείται στο περιβάλλον και κατ' επέκταση στους ίδιους και στους γύρω τους.

Και δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις δε μιλάμε για μικρά μπουκαλάκια των λίγων cc, αλλά για μεγάλες επαγγελματικές συσκευασίες.

Η λογική μου λέει, ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια ώστε ο αδειοδοτημένος πωλητής των φυτοφαρμάκων να είναι κι εκείνος ο οποίος θα υποδέχεται τα ληγμένα φυτοφάρμακα και τις κενές συσκευασίες. Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για τη συγκέντρωση και καταστροφή τους σε εθνική κλίμακα.

Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο απαιτείται:
- Απλή και εφαρμόσιμη νομοθεσία
- Διακίνηση φυτοφαρμάκων μόνο από αδειοδοτημένους πωλητές
- Παιδεία από τη μεριά των χρηστών των φυτοφαρμάκων
- Ευκολία στην όλη διαδικασία
- Κάδοι συλλογής
- Οργανωμένο σύστημα συγκέντρωσης και διαχείρισης

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει έλλειμα στη χώρα μας.

Μιλώντας παλαιότερα με το γεωπονικό κατάστημα από το οποίο συνήθως αγοράζα φάρμακα, που είπε ότι μπορώ να του επιστρέφω τις κενές συσκευασίες. Δε γνωρίζω όμως τι θα τις έκανε στη συνέχεια.

Γενικά πάντως η κατάσταση δεν είναι καλή. Δείτε τα ακόλουθα:

Καθημερινή: Χώρα γεμάτη φυτοφάρμακα

Από το 2013 ανακύκλωση συσκευασιών φυτοφαρμάκων στο δήμο Κιλελέρ.Κρίνεται απαραίτητη η εκπαίδευση των αγροτών, τόνισε η διευθύντρια του Ε.ΣΥ.Φ. κ. Φραντζέσκα Υδραίου

OPENGOV: ΤΜΗΜΑ Θ: Χειρισμός και αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων και διαχείριση των συσκευασιών τους και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου

Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ), πρώην Πανελλήνιος Σύλλογος Εισαγωγέων Βιομηχάνων Γεωργοχημικών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΓΕ.)

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kristi1, fireseaker, cris219, Λαμπετία

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14714 από cris219
Απαντήθηκε από cris219 στο θέμα Ξέρει κανείς;
Κατ'αρχήν ευχαριστώ για την ανταπόκριση! Ρούλα οι πληροφορίες σου ήταν βοηθητικότατες στο να το πιάσω απο κάπου. Δυστυχώς η συνέχεια δεν είναι πολύ ευχάριστη.

Χωρίς να σας κουράσω με λεπτομέρειες ξεκινώ με τον δήμο ο οποίος δεν ξέρει με ποιόν τρόπο να με βοηθήσει ούτε που να με παραπέμψει πέρα απο το 11880 για να βρώ απο εκεί αυτό που χρειάζομαι.

Συνεχίζω απο το κέντρο υγείας της περιοχής μου που όταν τους ζήτησα να πάρουν μαζί με τα δικά τους φάρμακα και τα δικά μου γέλασαν (ίσως και με το δίκιο τους).

Απο το site του ΥΠΕΚΑ βρήκα μία εταιρία η οποία με παρέπεμψε σε μία άλλη (εκτός λίστας) ιδιωτική η οποία μπορεί μεν να τα διαχειριστεί αλλά μιας και αναφέρεται σε επιχειρίσεις κτλ. έχει μια τιμή πλαφόν στα 600 ευρώ (σοκαριστικό!!!). Με τον ευγενέστατο υπάλληλο συνεννοηθήκαμε και είπε πως θα πιέσει για κάτι καλύτερο άρα περιμένω την προσφορά του. Δεν φαντάζομαι ότι θα πέσει σε κάτι στο οποίο θα μπορώ να ανταποκριθώ αλλά... θα δούμε!!! Εννοείτε θα ενημερώσω!

Απο το υπουργείο γεωργίας μου είπαν ότι δεν υπάρχει νονικό πλαίσο και δεν ανήκει ακριβώς στις αρμοδιότητές τους το συγκεκριμένο "ζήτημα", δεν μπορούσαν να με παραπέμψουν κάπου πέρα απο το ΥΠΕΚΑ και να κάνω υπομονή μπας και βγεί καμία εγκύκλιος στο μέλλον και "βολευτώ"!

Η λογική σου Ηλία είναι σωστή και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται μέχρι στιγμής τα γεωργικά φάρμακα-απόβλητα. Τα επιστρέφουμε στις εταιρίες που τα προμηθευτήκαμε! Οπότε προσοχή σε όσους αγοράζουν να κρατάν τις αποδείξεις!

Φίλε karaker ήθελα να σου πώ ότι το βαθύ θάψιμο δεν είναι σωστή λύση μιας και το ενδεχόμενο να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα είναι αρκετά μεγάλο, όπως και το να τα κάψεις όπως μου πρότεινε κάποιος επίσης δεν βοηθά! Το ίδιο κακό θα κάνεις απλά με άλλον τρόπο!

Απο Δευτέρα τώρα με το καλό θα μιλήσω με το τμήμα περιβάλλοντος στη Μυτιληνη να δώ τί έχουν να μου πουν κι αυτοί και μετά θα απευθυνθώ σε οικολογικές οργανώσεις, μπας κι αυτοί μπορούν να μεσολαβήσουν για κάτι το οποίο όπως φαίνεται εμένα σαν ιδιώτη με ξεπερνάει. Αντιλαμβάνομαι ότι η περίπτωσή μου είναι κάπως σπάνια, αποθηκευμένα παλιά φάρμακα στην αποθήκη του παππού, αλλά πραγματικά δεν περίμενα ότι θα το προσπαθώ ήδη 2 μέρες και δεν θα βγάζω άκρη. Μοιάζω να υπερβάλλω αλλά δεν αισθάνομαι έτσι, για την ακρίβεια αισθάνομαι πως κάτι είναι τραγικά λάθος. Τελοςπάντων, θα δούμε. Εννοείτε όλα απο κάπου ξεκινάνε και πως δεν θα το αφήσω σε καμία περίπτωση μέχρι που να γίνει το δικό μου ;) Και πάλι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by cris219. Αιτία: ορθογραφικο
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kristi1, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14715 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Ξέρει κανείς;
Μπράβο cris219, σε παρακαλώ συνέχισε.
Ήδη έχεις ευαισθητοποιήσει αρκετούς απο εμάς. Προχθές είχα ακριβώς την ίδια κουβεντα με τον αδελφό μου , ο οποίος έχει τον ίδιο ακριβώς προβληματισμό. Συζητώντας μεταξύ μας δε βρίκαμε λύση.
Δεν το ψάξαμε όμως και παραπέρα!!! Απλώς το αναβάλλαμε.
Πιστεύω ότι χωρίς τους pioneers ακόμη θα είμασταν.............

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #14716 από PALIOS
Απαντήθηκε από PALIOS στο θέμα Ξέρει κανείς;
Τί νά κάνης τά γεωργικά φάρμακα τού πάππου σου; Νά τά έδινες σέ "υπευθύνους"??

Κάποτε σέ μιά εκκένωσι αγροικιών, λόγω φωτιάς, μιά γερόντισα έσπευσε νά παραδώση στούς (πεζοπόρους) πυροσβέστες μιά σακκούλα!
- "Τί είναι τούτο γιαγιά;" τήν 'ρωτησε βιαστικά ο πυροσβέστης.
-" Είναι μιά χειρο-βομ-βίδα παι-δάκι μου, ... μή σκάση απ' τήν φωτιά καί μάς σκο-τώση...", τού αποκρίθηκε τρεμάμενη από τά χρόνια, τό κακό καί τόν φόβο η γερόντισα.
.... "... πέτα την νά πάει στό διάβολο...΄, εδώ εμείς κοιτάμε νά μήν καούμε, ... δέν θά κομματιασθούμε κι όλας !..." , τού λέγει ο συνάδελφος..
.... καί .... όπως ήταν τήν έστειλε στήν φωτιά...


Τίποτα νά μην τά κάνης τά φυτοφάρμακα.
Ασφάλισέ τα κάπου, απόμερα, μακρυά από παιδιά, από νερό καί από ασχέτους.
Άφησέ τα εκεί, μέχρις είτε νά μάθης καί νά συνειδητοποιήσης εσύ, ή μέχρις νά σού βρεθή κάποιος πού νά γνωρίιζη σχετικά, νά είναι οικείος καί νά σέ συμβουλεύση, ή νά τά αναλάβη.
Καί ποτέ, μά ποτέ, μήν τά πετάξης σέ νερό ποταμιών -λιμνιών.
Ίσως, τό χειρότερο νά είναι νά τά δώσης σέ κάποιον απ' αυτούς πού νομίζεις "υπευθύνους". Κανείς δέν επιθυμεί νά χειρισθή κάτι τέτοιο καί ίσως νά εφρόντιζε νά τά ξεφορτωθή όσον γίνεται πιό "ανώδυνα".
Σαφώς δέν μπορείς νά ξέρης τί καί πόσον επικίνδυνο είναι από τά γεωργικά αυτά φάρμακα.
Νά ξέρης (καί ο καθένας σας νά ξέρη) όμως ότι: τά κυκλοφορούντα (σέ κάθε χρονική περίοδο) φυτοφάρμακα είναι επιτρεπόμενα μέχρις , είτε νά "αποδειχθή" ότι είναι επικύνδυνα γιά τήν υγεία καί τό περιβάλλον, ή, μέχρις κάποιοι (συνήθως οι τρίτες χώρες) νά αντιγράψουν τήν πατέντα. Αμέσως μετά, .. αποσύρονται ως επιβλαβή! (σ.σ. δηλ. τίποτα ποτέ δέν θά μάθης τό ακριβές!). Καί όπως έχω ξανά τονίσει, σέ αυτήν τήν ιστορία, τόν χορό τόν σέρνουν οι φαρμακοβιομηχανίες! Μήν έχετε ψευδαισθήσεις.

PALIOS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος, cris219

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.097 δευτερόλεπτα