- Δημοσιεύσεις: 37
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(
- panos_vz
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Εχω τρεις γλαστρες και η μια εμφανιζει κιτρινα φυλλα, μαραμενα και μαλιστα το φαινομενο αυτο εμφανιζεται σε ολοκληρο το κλαδακι. Τα περισσοτερα κλαδακια ειναι υγιη και εχουν και ανθο, αλλα μερικα δεν την παλευουν και καποια φυλλα κιολας εχουν αρχιζει να σαπιζουν στην ακρη...
Εχω σπειρει και κατιφεδες κιολας και φαινονται κι αυτοι να μαραινονται...
Δεν νομιζω να ειναι απο ποτισμα, αν και το εχω μειωσει για να δεσουν καρπο τα ανθη...
Σημειωτεον οτι η γλαστρα αυτη ειναι η ακριανη και τρωει ολο τον αερα που φυσαει τις τελευταιες μερες αρκετα, προστατευοντας τις αλλες δυο που δεν εμφανιζουν κατι ιδιαιτερο...
Κοιταξα και το αρθρο με τις ασθενειες 2019.kalliergo.gr/home-kalliergo/tomates...ikon-systatikon.html ) και μου μοιαζει πιο πολυ για ελλειψη βοριου...λεμε τωρα...
Για πειτε...
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- panos_vz
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Δημοσιεύσεις: 37
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Roula
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 429
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Ουφ.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- georz
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Δημοσιεύσεις: 38
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 6
Ασβέστιο προσθέτω 1 μικρό κουτάλι σε κάθε γλάστρα ανά 15ημερο: Το ανακατεύω με το χώμα. Άλλοι το διαλύουν στο νερό και ποτίζουν. Χωρίς ασβέστιο δεν πρόκειται να δέσουν ντομάτες γιατί θα αρχίσουν να μαυρίζουν στο κάτω μέρος τους.
Επίσης ανά μήνα προσθέτω και ιχνοστοιχεία (μεταξύ άλλων και βόριο) αφού πρώτα διαλύσω το στέρεο μίγμα στο νερό. Υπάρχουν συσκευασμένα στο εμπόριο.
Ελπίζω να βοήθησα
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Roula
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 429
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
και συνεχίζεις να βάζεις ασβέστιο καθ' όλη τη διάρκεια παραγωγής του φυτού; Θα συνεχίζεις να βάζεις και Ιούλιο, και Αύγουστο, δηλαδή;
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- georz
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Δημοσιεύσεις: 38
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 6
Προσωπικά θα συνεχίσω να ρίχνω ασβέστιο, θα αποφύγω όμως τις ψηλές θερμοκρασίες,. Σε περίπτωση παρατεταμένου καύσωνα θα μειώσω αρκετά την ποσότητα.
Θα σταματίσω όμως το θειάφισμα, εκτός και αν υπάρξει πρόβλημα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- k.andre
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 57
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 81
Και κάτι άλλο. Ενδέχεται το έδαφος να περιέχει το ασβέστιο που χρειάζονται τα φυτά, αλλά αυτά να αδυνατούν να το απορροφήσουν. Η αδυναμία αυτή μπορεί να οφείλεται στο άτακτο πότισμα ή ακόμα περισσότερο στο λίγο πότισμα. Μοιραία η ροή της τροφοδοσίας των ωφέλιμων ουσιών στο φυτό και στους καρπούς θα υπολειτουργεί ή θα λειτουργεί λανθασμένα. Άρα στις ντοματιές (και στις πιπεριές) θα φροντίζεις τα ποτίσματα να γίνονται τακτικά (πλην της περιόδου ανθοφορίας) ή τις πρωινές ώρες ή κατά το σούρουπο.
Προσωπικά πιστεύω πως για τη συγκεκριμένη τροφοπενία παίζει μεγάλο ρόλο και ο καλός ή κακός χωματισμός (αφράτο ή σκληρό χώμα) κατά τη φύτευση. Ακόμα και πόσο ψηλά είναι τα σαμάρια που φυτεύει κάποιος και σίγουρα η ικανότητα του εδάφους στη συγκράτηση ή όχι του νερού.
Σε ότι αφορά φύτεμα σε γλάστρες ισχύουν τα ίδια πάνω κάτω, με τη διαφορά πως αφού δεν μιλάμε για τεράστιες ποσότητες, έχουμε την πολυτέλεια να προσφέρουμε στα φυτά μας ένα αξιοπρεπές χώμα, πλούσιο σε χρήσιμες ουσίες. Μεγάλη προσοχή με τις κοπριές. Αν δεν είναι από δικά σου ζώα ποτέ δε ξέρεις τι παθογόνα κουβαλάνε στα φυτά μας.
Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες. Προτίμησε μια ντόπια ποικιλία που είναι αποδεδειγμένα ανθεκτική ή βάλε ντοματίνια που δε «καταλαβαίνουν» τίποτα…..
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- panagiotispanagiotis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 123
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 30
Οσο για τη λιπανση αν προσεξεις τη δοσολογια και δεν υπερβαλλεις δεν υπαρχει προβλημα , σκεψου τα θερμοκηπια με τοση ζεστη τη παραγωγη κανουν
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Roula
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 429
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
k.andre έγραψε: Ρούλα, από τη στιγμή που παρατηρείς έλλειψη ασβεστίου λόγω ξηράς σήψης στον καρπό, πρέπει να κάνεις διαφυλλικούς ψεκασμούς. Οι καρποί που έχουν ήδη παρουσιάσει πρόβλημα δεν πρόκειται να σωθούν, αλλά ίσως να σωθούν οι επόμενοι. Τοποθέτησε ένα δίκτυ σκίασης και πάρε κάποιο βιολογικό σκεύασμα ακολουθώντας τις οδηγίες που γράφει. Για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο όμως φρόντισε να έχεις εμπλουτίσει το έδαφος με πρόσμιξη γεωργικού ασβέστη στο χώμα σου κάμποσους μήνες πριν φυτέψεις.
Και κάτι άλλο. Ενδέχεται το έδαφος να περιέχει το ασβέστιο που χρειάζονται τα φυτά, αλλά αυτά να αδυνατούν να το απορροφήσουν. Η αδυναμία αυτή μπορεί να οφείλεται στο άτακτο πότισμα ή ακόμα περισσότερο στο λίγο πότισμα. Μοιραία η ροή της τροφοδοσίας των ωφέλιμων ουσιών στο φυτό και στους καρπούς θα υπολειτουργεί ή θα λειτουργεί λανθασμένα. Άρα στις ντοματιές (και στις πιπεριές) θα φροντίζεις τα ποτίσματα να γίνονται τακτικά (πλην της περιόδου ανθοφορίας) ή τις πρωινές ώρες ή κατά το σούρουπο.
Προσωπικά πιστεύω πως για τη συγκεκριμένη τροφοπενία παίζει μεγάλο ρόλο και ο καλός ή κακός χωματισμός (αφράτο ή σκληρό χώμα) κατά τη φύτευση. Ακόμα και πόσο ψηλά είναι τα σαμάρια που φυτεύει κάποιος και σίγουρα η ικανότητα του εδάφους στη συγκράτηση ή όχι του νερού.
Σε ότι αφορά φύτεμα σε γλάστρες ισχύουν τα ίδια πάνω κάτω, με τη διαφορά πως αφού δεν μιλάμε για τεράστιες ποσότητες, έχουμε την πολυτέλεια να προσφέρουμε στα φυτά μας ένα αξιοπρεπές χώμα, πλούσιο σε χρήσιμες ουσίες. Μεγάλη προσοχή με τις κοπριές. Αν δεν είναι από δικά σου ζώα ποτέ δε ξέρεις τι παθογόνα κουβαλάνε στα φυτά μας.
Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες. Προτίμησε μια ντόπια ποικιλία που είναι αποδεδειγμένα ανθεκτική ή βάλε ντοματίνια που δε «καταλαβαίνουν» τίποτα…..
k.andre, σε ευχαριστώ πολύ, όσα έγραψες ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικά. Μου προκύπτουν, πάντως, και τα εξής ερωτήματα:
- Δεν γνωρίζω τι είναι ο διαφυλλικός ψεκασμός. Είναι ψεκασμός στα φύλλα, να φανταστώ; Και αν ναι, με τι;
- Οι καρποί που έχουν ήδη παρουσιάσει πρόβλημα (είναι ακόμα σε μέγεθος μικρού βερύκοκου) πρέπει να απομακρυνθούν από το φυτό; Γνωρίζω πως δεν θα είναι βρώσιμοι -μήπως είναι λοιπόν τζάμπα κόπος για το φυτό να τους συντηρεί;
- Στο συγκεκριμένο μέρος, οι τομάτες έχουν ήλιο έως τις 12:30 το μεσημέρι. Το δίχτυ σκίασης είναι και σε αυτήν την περίπτωση απαραίτητο; Φαντάζομαι ότι την ημέρα μετά από την εφαρμογή του βιολογικού σκευάσματος αφαιρώ το δίχτυ;
Το χώμα μου είναι μίξη compost και χωνεμένης -εμπορικής- κοπριάς. Παρατηρώ ότι πλέον -μετά από 2 μήνες- είναι αρκετά σκληρό όταν στεγνώνει από το νερό του ποτίσματος. Πάντως ποτίζω καθημερινά, το βράδυ, με μεγάλη ευλάβεια ως προς την ώρα και την ποσότητα νερού, τόσο στις τομάτες όσο και στις πιπεριές. Είχα δοκιμάσει να μειώσω την ποσότητα νερού, αλλά κανένα φυτό δεν το ανέχτηκε.
Του χρόνου θα κάνω την σωστή προετοιμασία σύμφωνα με τις έμπειρες οδηγίες όλων σας, και με βάση όοοοοολα αυτά που είχα την τύχη να μάθω φέτος, σε αυτήν την πρώτη απόπειρά μου.
Ευχαριστώ θερμά.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- k.andre
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 57
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 81
2. Άμεση απομάκρυνση των καρπών με την κηλίδα. Μπορούν να προκαλέσουν και στους υγιείς καρπούς άλλα μυκητολογικά προβλήματα.
3. Στην περίπτωσή σου δεν χρειάζεται δίχτυ.
4. Πότιζε ανά 2η μέρα
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(