- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Κρεμμυδάκια φρέσκα
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Κρεμμυδάκια φρέσκα
- cu19x
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Ως άσχετος αλλά με αρκετές ανησυχίες προς τα μποστανάκια, πριν αρκετό διάστημα (κατά τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη) πήγα σε φυτώριο της περιοχής (Αργυρούπολη) με σκοπό να βάλω μικρά ζαρτινιεράκια (50cm μήκος X 20cm βάθος περίπου) σε ένα σημείο του μπαλκονιού που έχει σχετική ηλιοφάνεια με κρεμμυδάκι φρέσκο, μέντα, άνηθο και μαϊντανό. Ήδη έχω δυόσμο και βασιλικό σε γλάστρες που πάνε πολύ καλά.
Στο φυτώριο μου τα φύτεψαν όλα. Σε κάθε ζαρτινιεράκι άδειαζαν το αντίστοιχο φακελάκι με σπόρους και τους κάλυπταν με λίγο χώμα. Αν εξαιρέσουμε το κρεμμυδάκι και ο μαϊντανός που βγήκαν, τα άλλα είχαν αποτυχία (αλλά προς το παρόν δεν με νοιάζει και τόσο).
Τα κρεμμυδάκια (από σπόρους και όχι κοκκάρι) έχουν βγει πάρα πολύ κοντά το ένα από το άλλο λόγο του ότι σπάρθηκαν ακανόνιστα και πολλά σε ένα μικρό χώρο. Τώρα το ζαρτινιεράκι είναι γεμάτο με κρεμμυδάκια. Το ύψος από τα φύλλα είναι 9cm-12cm με την βάση τους στη ρίζα γύρω στα 4-6mm και δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να μεγαλώσουν και να γίνουν στο μέγεθος που τα γνωρίζω.
Δεν ξέρω αν αναπτύσσονται σωστά ή απλός εγώ βιάζομαι. Μήπως θα έπρεπε να τα αραιώσω με κάποιο τρόπο ή να τα βγάλω ένα-ένα και να τα μεταφυτέψω πιο σωστά....ελπίζω να μην λέω και μπούρδες.
Οποιαδήποτε συμβουλή θα είναι χρήσιμη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 944
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
fireseaker έγραψε: Φέτος έβαλα πολλά φρέσκα κρεμμυδάκια. Πάρα πολλά όμως Τα πήρα σε βολβούς-κοκκάρι και κανα δυο από αυτά τα άφησα και ανθίσανε. Στην αρχή βγάζουν μία μπάλα η οποία ανοίγει και μετά ανοίγουν αρκετά μικρά λουλουδάκια. Από αυτά μπορώ να κρατήσω σπόρο αν τα αφήσω και ξεραθούν αν δεν κάνω λάθος. Αν φυτέψω τους σπόρους αυτούς τι θα πάρω; Πότε πρέπει να τους φυτέψω;
1. Παραγωγή σπόρων και κοκκαριού: Κατά κανόνα, η παραγωγή του κρεμμυδιού γίνεται φυτεύοντας μικρούς βολβούς (κοκκάρι), οι οποίοι στη συνέχεια βλαστάνουν και παράγουν το μεγάλο κρεμμύδι που όλοι γνωρίζουμε. Εμείς εδώ, θα δούμε πώς μπορείτε να παράγετε μόνοι σας τον σπόρο για την εν συνεχεία παραγωγή του κοκκαριού. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, τα μεγάλα ξερά κρεμμύδια, αν τα φυτέψετε, θα βλαστήσουν και θα αναπτύξουν παράλληλα με τα κρεμμυδόφυλλα, έναν κεντρικό σκληρό κορμό στην κορυφή του οποίου θα αναπτυχθεί ένα στρογγυλό άνθος. Όταν ωριμάσει και ξεραθεί, μπορείτε να συλλέξετε τον κρεμμυδόσπορο, το λεγόμενο μπαρούτι από την ομοιότητά του με αυτήν. Αυτόν τον σπόρο, μπορείτε να τον σπείρετε κατά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Το κοκκάρι σας (μικροί κρεμμυδοβολβοί), θα είναι έτοιμο κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο. Η σπορά του μπαρουτιού, γίνεται σε βάθος το πολύ μέχρι 1 εκατοστό από την επιφάνεια του εδάφους. Τρία έως τέσσερα γραμμάρια σπόρου, αρκούν για 1 τετραγωνικό μέτρο. Συνεπώς, αν δεν θέλετε να σπείρετε τον θεσσαλικό κάμπο, αρκούν 5-6 μεγάλα ξερά κρεμμύδια για να παράγετε το μπαρούτι και το αντίστοιχο κοκκάρι που απαιτείται για έναν οικογενειακό λαχανόκηπο. Ο τρόπος συλλογής και φύλαξης του κοκκαριού μέχρι την φύτευσή του, είναι ίδιος με τους αντίστοιχους του ξερού κρεμμυδιού που αναφέρονται στη συνέχεια.
Πηγή
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- DOMVOS
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 346
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 378
Σκέφτομαι αν όλη αυτή η διαδικασία,μπαρούτι-κοκκάρι-κρεμμυδάκι,αξίζει τον κόπο.
Και το λεω αυτό γιατί είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία,δεσμεύεις ενα μέρος του κήπου ολο τον χρόνο ,ξοδεύεις άπειρο νερό κι εργατώρες.
Εγώ τα δυό τελευταία χρόνια,έχω καταργήσει και το κοκκάρι.Παίρνω κρεμμύδια για στυφάδο που τα φυτεύω σταδιακά και σε χρόνο πολύ σύντομο έχω ωραιότατα ζωντανά κρεμμυδάκια.
Δεν χάνετε τίποτα,δοκιμάστε.Μπορεί να το βρείτε πρακτικό.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 944
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PALIOS
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 107
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 139
Θά φυτέψετε κροκκάρι, επιλέγοντας τούς μεγαλύτερους βολβούς, αυτούς πού είναι στό μέγεθος τού αμυγδάλου. Τούς μεγαλυτέρους βολβούς κροκκαριού: καί γιά πιό γρήγορη - δυνατή ανάπτυξι καί διότι αυτοί μάλλον δέν θά κάνουν γιά ξερό, επειδή πολύ πιθανόν νά πετάξουν ντουντούκι γιά άνθος -καρπό. Εξυπακούεται ότι καί οι μικρότεροι βολβοί θά δώσουν αντίστοιχα καλά κρεμμυδόπουλα (καί χωρίς ντουντούκι), αλλά θά καθυστερήσουν λίγο περισσότερο από τούς μεγάλους.
Γιά κρεμμυδόπουλα, Θά φυτέψετε κροκκάρι καί όχι "μπαρούτι" , μή τε βολβούς από κρεμμύδι γιά στυφάδο:
. Τό "μπαρούτι" προορίζεται γιά νά παραχθή τό κροκκάρι, σπέρνεται όταν ζεστάνη ο καιρός, θέλει πότισμα, γίνεται πιό ισχνό (λόγω καί τής πυκνοσποράς του) καί θά καθυστερήση νά γίνη, (περ. 6-7 μήνες).
. Τό κρεμμύδι γιά στυφάδο, κάτι ανάμεσα στό κοκκάρι καί τό ξερό κρεμμύδι χρήσεως, ως πρός τό μέγεθος, καί δή αυτό πού κυκλοφορεί στό εμπόριο, είναι μέν τής 1ης φάσεως (κοκκάρι από σπαρμένο μπαρούτι), αλλά αρκετά βεβιασμένο (ποτισμένο καί λιπασμένο) γιά νά φθάση σέ αυτό τό μέγεθος καί σέ αυτόν τόν χρόνο. Η εμπειρία μου είναι ότι: κροκκάρι στό 1/5 καί μικρότερο τού κρεμυδιού γιά στυφάδο δίνει ασύγκριτα καλύτερα κρεμμυδόπουλα απ' ό,τι τά τελευταία! Έ, .. τώρα, άν οι βολβοί γιά στυφάδο είναι τόσον μικροί πού δέν μπορείτε νά τούς ξεφλοδίσετε, .... φυτέψετέ τους.
Ως πρός τήν εποχή:
. Γιά τό χειμωνιάτικο νωπό κρεμμύδι: θά πρέπη νά τό ψυτέψετε ενωρίς τό φθινόπωρο, υπολογίζοντας, (κατά τόν τόπο καί τό κλίμα), πρίν άν κρυαδίση αρκετά ο καιρός, νά έχη προλάβη νά αναπτυχθή 1-2 σπιθαμές, δήλαδή, γιά μέσες καταστάσεις, τέλος Σεπτέμβρη -αρχές Οκτώβρη. Μπορείτε νά χρησιμοποιήσετε κοκκάρι είτε φρέσκο, ή καί από τήν προηγουμένη χρονιά. Τά κρεμμύδια αυτά σέ καμμιά περίπτωσι δέν μπορεί νά μείνουν γιά ξερά.
. Γιά τό ανοιξιάτικο νωπό κρεμμύδι: Φυτεύετε τό κοκκάρι ενωρίς, πρός τό τέλος τού Γεννάρη έως Φλεβάρη, (μετά τήν Πανσέληνο). Γιά τήν γρηγορότερη ανάπτυξί του προτιμάτε έδαφος προσηλιακό καί πιό εύφορο, (πάντοτε ελαφρύ). Μή βάζετε σέ συνέχεια όλα τού ιδίου μεγέθους, αλλά νά υπολογίζετε ότι: όταν θά βγάζετε τά πιό δυνατά, νά αραιώνη ο χώρος γιά τά άλλα καί έτσι νά ευνοούνται. Ό,τι κάνει νά πετάξη ντουντούκι νά τό βγάζετε ενωρίς γιά φαγητό, πρίν ξυλιάση τούτο.
Σέ κάθε περίπτωσι καί εποχή, φυτέψετε καί ότι υπόλοιπα ξερών κρεμμυδιών έχετε καί δέν μπορούν νά μαγειρευθούν (μικρά, ξεβλαστωμένα, ...). Τούτα όμως θά είναι υποδεέστερα στό φύλλο, γιά νωπά, (λόγω διαφορετικού προσανατολισμού των), από εκείνα τού κοκκαριού.
Εάν θέλετε γιά σπόρο - μπαρούτι: θά βάλετε μεγάλο, κανονικό κρεμμύδι, 2ου κύκλου, τό οποίο όμως θά τό κόψετε οριζόντια λίγο πιό πάνω από τήν μέση. (Εδώ, δέν ξέρω τό γιατί).
PALIOS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ntinakos
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 61
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 11
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 944
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- cu19x
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Χθες αποφάσισα να τα βγάλω όλα από τη ζαρντινιέρα. Παιδιά, η μία ρίζα ήταν πάνω στην άλλη ασφυκτικά. Πρέπει να έβγαλα τουλάχιστον 100 κρεμμυδάκια, με βολβούς 3-8 χιλιοστά.
Πάντως ένα που δοκίμασα, αν και μικροκαμωμένο, έκαιγε το σκασμένο...
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Κρεμμυδάκια φρέσκα