- Δημοσιεύσεις: 18
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- ΤοματοΠροβλήματα
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
ΤοματοΠροβλήματα
- Inkas
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου
Εχω κάμπσα χρόνια σαν ερασιτέχνης καλιεργητής λαχανικών.
Η ταπαινή μου άποψη είναι πως η καλλιέργεια σε γλάστρα-ζαρτινιερα είναι χημεία...
"Καλλιεργώ" ντομάτες στη Πάρο με φυσική παρουσία κάθε ΣΚ και ποτέ μα ποτέ δεν αντιμετώπισα τόσα προβλήματα εχθρών-ασθενειών όσα έχω δεί τα 2 τελευταία χρόνια που αποφάσισα να ξεκινήσω και στην Αθήνα.
Πραγματικά ζηλεύψ τις φωτό φίλων που έχουν αποτελέσματα σε ζαρτινιέρες και εγώ το μόνο που κάνω είναι να στεναχωριέμαι και να γκρινιάζω -τώρα και σε εσάς.
Ph χώματος , αγωγιμότητες, ασβέστιο κλπ κλπ, ποτίσματα.
Προσωπικά το μόνο που μου μένει να κάνω είναι να τους "πιάνω " κουβέντούλα το βράδι μπας και με ακούσουν (χαχα)
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- markonis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 144
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 100
Πρωί-πρωί θα πάω να κόψω όλους τους καρπούς που έχουν προσβληθεί και μάλλον το Σάββατο θα προμηθευτώ ασβέστιο σε υγρό για ψεκασμούς.
Η βασική μου καλλιέργεια είναι στο χώμα και εκεί δεν έχω κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής (φτου φτου)
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- voskos
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 380
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 393
Συνήθως καμιά χρονιά δεν είναι ιδα ….ακόμη και όταν καλλιεργούμε στον ίδιο χώρο
Αναγνωρίζω πως υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και χρειάζεται πολύ φροντίδα η καλλιέργεια σε γλάστρα/παρτέρι.
Πχ….Στις πόλεις όπου καλλιεργούν σε ταράτσες οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της" καψούρας"
Καίγονται/στεγνώνουν εύκολα τα φυτά απ τις αντανακλάσεις του ήλιου που προέρχονται απ τα διπλανά ντουβάρια και τους γεμάτους τσιμέντο και πίσσα δρόμους.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ipgalgad
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 56
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 34
Τις γλαστρες με τι τις ειχες εμπλουτισει και σου παρουσιασε προβλημα με το ασβεστιο ?
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- markonis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 144
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 100
ipgalgad έγραψε: Τις γλαστρες με τι τις ειχες εμπλουτισει και σου παρουσιασε προβλημα με το ασβεστιο ?
Οι γλάστρες έχουν χωνεμένη κοπριά κατσικίσια ή κοτίσια,χώμα της γης από το χωράφι μου,στη βάση γεωύφασμα για να μη βουλώνουν οι τρύπες από το χώμα,βότσαλα στον πάτο και ελαφρόπετρα στην επιφάνεια για καλύτερη υγρασία.
Επίσης αλεσμένα σε μίξερ τσόφλια αβγών τουλάχιστον 3 κουταλιές κάθε ντοματιά.
Ποτίζω ελαφρά κάθε πρωί και κάθε εβδομάδα ρίχνω λίπασμα (χωνεμένη κοπριά).
Παρ'όλα αυτά το κακό έγινε,νομίζω όμως πως παρουσιάζεται μόνο στις παραφορτωμένες ντοματιές.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ipgalgad
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 56
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 34
Αυτο συμβαινει οταν λιπαινουμε εντονα τα φυτα μας με στοιχεια ανταγωνιστικα με το ασβεστιο . Ισως μια λυση να ειναι και η μειωση της χρησης κορπιας τοσο συχνα .
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Roula
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Δημοσιεύσεις: 429
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Inkas έγραψε: @roula
Γιατί προσεκτικός διαφυλλικός ψεκασμός ?
Ο voskos και οι υπόλοιποι με κάλυψαν για τους διαφυλλικούς ψεκασμούς. Συμπληρώνω μόνο την αιτιολόγηση στο "προσεκτικός" που ανέφερα: Ο ψεκασμός των φύλλων, όσο ζεσταίνει ο καιρός, είναι δίκοπο μαχαίρι... Έχω την εντύπωση ότι αυτήν την περίοδο μπορείς ακόμα να τους κάνεις, φυσικά βραδυνές ώρες, πριν τον ύπνο σου. Αργότερα όμως, όταν θ' ανέβει κι άλλο λίγο η θερμοκρασία, ούτε οι ψεκασμοί ενδείκνυνται αλλά ούτε και η προσθήκη ασβεστίου σε κόκκους στο χώμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καεί το φυτό.
Γενικά βιαζόμαστε.
Υ.Γ. (1) Προσωπικά διαφωνώ με τη μείωση της χρήσης κοπριάς που ανέφερε ο αγαπητός ipgalgad. Μια καλής ποιότητας κοπριά μπορεί να προσφέρει στο φυτό στοιχεία που δεν είναι δυνατό να προσλάβει από καμία άλλη πηγή λίπανσης, ούτε από κομπόστ, ούτε από τα αντιπαθηκτικά μπλε λιπάσματα.
Επιφυλάσσομαι για το ότι είναι "μη συμβατή" με το ασβέστιο, μιας και η ίδια ήδη περιέχει υπολογίσιμη ποσότητα ασβεστίου. Βέβαια όχι ικανή για να εξαλείψει το πρόβλημα της τάπας.
Φυσικά, συμφωνώ απόλυτα ότι μερικές φορές ο λόγος μπορεί να μην είναι η έλλειψη ασβεστίου αλλά η μειωμένη πρόσληψή του. Η μεγάλη συχνότητα ποτίσματος συμβάλλει σημαντικά σ' αυτήν. Οπότε... με μέτρο το νεράκι, παίδες.
Υ.Γ. (2) Μιας και τώρα με ξανάπιασε η πολυλογία μου, όσοι έχετε τη δυνατότητα, κάντε το εξής πείραμα:
Πάρτε δύο φυτά και, από την αρχή της ζωής τους, το ένα ποτίστε το με νερό βρύσης ( =χλωριωμένο) και το άλλο με πηγαδίσιο ή βρόχινο ή αποχλωριωμένο (ή ακόμα και εμφιαλωμένο, για όσους δεν τους νοιάζει η τσέπη τους).
Η διαφορά -και ποιότητα- ανάπτυξής τους είναι φοβερή.
Άσχετο.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- voskos
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Δημοσιεύσεις: 380
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 393
Roula έγραψε:
Γηράσκω αεί διδασκόμενος.Inkas έγραψε: @roula
Υ.Γ. (2) Μιας και τώρα με ξανάπιασε η πολυλογία μου, όσοι έχετε τη δυνατότητα, κάντε το εξής πείραμα:
Πάρτε δύο φυτά και, από την αρχή της ζωής τους, το ένα ποτίστε το με νερό βρύσης ( =χλωριωμένο) και το άλλο με πηγαδίσιο ή βρόχινο ή αποχλωριωμένο (ή ακόμα και εμφιαλωμένο, για όσους δεν τους νοιάζει η τσέπη τους).
Η διαφορά -και ποιότητα- ανάπτυξής τους είναι φοβερή.
Άσχετο.
Δεν το είχα σκεφτεί και έμεινα έκπληκτος με την διαπίστωση σου Ρούλα.
Θενκ γιου μάι ντίαρ.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- takulas
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 54
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 41
Οποτε αγαπητοι φιλοι οσοι εχετε προβλημα ασβεστιου και εχετε βαλει καποιο βιολογικο σκευασμα βρειτε και το αντιστοιχο με βοριο και αμινοξεα ,τελος γιατι να ψεκασει καποιος ολο το φυτο με υγρο ασβεστιο ασ δοκιμασει αν φοβαται το καψιμο τα κατω κατω φυλλα και ασ τα σημαδεψει να δει αν θα καουν.σιγουρα δε το υγρο ασβεστιο ειναι πιο γρηγορο και αν δειτε οσοι το εχετε το δευτερο σε ποσοτητα στοιχειο ειναι το βοριο .
καλη τυχη
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Inkas
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 18
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
Μένω Κορυδαλλό και στην περιοχή μου κανένα μαγαζί δεν έχει υγρό ασβέστιο.
Θα μπορούσατε να μου υποδείξετε κάποιο κοντά στη περιοχή μου
Ευχαριστώ
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- ΤοματοΠροβλήματα