× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13157 από kristi1
Καλημέρα στην παρέα. Καινούρια μέλος και είμαι όλο απορείες . Σκοπεύω την άλλη εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος, να φυτέψω 250 περίπου κρεμύδια - σκόρδα για ξερά. Δεν έχω πολύ χώρο. Στο μέρος αυτό περυσι είχα μελιντζάνες και πιπεριές με όχι τόσο καλά αποτελέσματα . Χρησιμοποιώ μόνο κόμποστ που κάνω εγώ και 'κουτσουλιά απο το γεωπόνο΄. Φέτος βρήκα και κοπρια 6 μηνών απο άλογο , σε ένα χωράφι. Δεν ξέρω πότε είναι χωνεμένη μια κοπριά. Τα ερωτήματά μου:
- Να τη χρησημοποιήσω την κοπριά αυτή;
-Να ρίξω προληπτικά βάκιλο και γαλαζόπετρα στο έδαφος πριν να σπείρω ή δεν χρειάζεται;
Υπόψιν, πέρυσι έκανα καλά ξερά κρεμύδια. Απο σκόρδα 3 χρονιές παιδεύομαι, αυτά που βγάζω είναι μικρότερα απο το σπόρο που βάζω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον έχει την καλοσύνη και ξέρει το θέμα να βοηθήσει.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13161 από voskos
Απαντήθηκε από voskos στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
Η κοπριά αλόγου θέλει περισσότερο χρόνο σε σχέση με των αιγοπροβάτων …..αφού όμως είναι 6 μηνών όπως λές….ακόμη και αν και δεν είναι πλήρως χωνεμένη …..είναι όμως "ξεπλυμένη" αν ήταν διάσπαρτη στο χωράφι.
Ετσι κι αλλιώς .....δεν θαχεις πρόβλημα αν την χρησιμοποιήσεις.
Και όπως με όλες τις κοπριές....κάνε καλό ανακατεμα με το χώμα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kristi1

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13166 από zaxarias
Απαντήθηκε από zaxarias στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
kristi1, δεν ξερω της καιρικές συνθήκες στην περιοχή σου, αλλά δεν ειναι νωρίς για κρεμμύδια ? εδω τα βάζουμε Μαρτιο - Απριλιο, εσύ ξέρεις!
βακιλο μπορεις να ραντίσεις οταν θα εχουν βγάλει τα πρώτα φύλα (προληπτικά) για γαλαζοπετρα δεν ξερω
οσο για την κοπριά αν την εχουν απλωμένη στο χωράφι όπως προανέφερε ο φιλος VOSKOS εχει καλος, αν ειναι σε σορό εγω το βλέπω ρίσκο,μπορει να σου τα κάψει χρησιμοποιώ προβάτων-κουνελιών, και την αφήνω να χωνέψει για αλόγου δεν ξέρω σίγουρα
Αν ειχες λαχανικά πριν δεν υπαρχει πρόβλημα να βαλεις τώρα κρεμμύδια, ανακάτεψε κοπριά η κομποστ σε βαθος περιπου 10-15 εκατοστά με το χώμα και βαλε κρεμμύδια η σκόρδα. Αν το χώμα σου είναι σκληρό μπορείς να βάλεις μαζί και αχιρο ( πνευματικά δικαιώματα fireseaker )
Last edit: 11 Χρόνια 11 Μήνες πριν by zaxarias.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": karaker, kristi1

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13170 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
:) Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές παρατηρήσεις. Ευχαριστώ πολύ.
Οχι, καθε χρόνο αλλάζω μερος φύτευσης των κηπευτικών μου. Αν και ένας φίλος στη Θάσο βάζει τα ίδια είδη στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο, για πολλά χρόνια και όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά έχει πολύ καλή παραγωγή κάθε χρόνο. Το είδα με τα μάτια μου. Αυτός λέει οτι η πολύ κοπριά που χρησιμοποιεί κέθε χρόνο και το νερό που βγαζει απο πηγάδι που έχει εκεί , είναι η απάντηση.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13171 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
Ευχαριστώ πολύ τον Davis, τον Ζαχαρία ακι τον Βοσκό για τις πληροφορίες. Φαίνεται είμαι τυχερός με την αλογίσια που βρήκα.
Ο κήπος μου είναι στην περιοχή της Ν. Μηχανιώνας. Σύμφωνα με το γεωπόνο μας εδώ είναι καλά μέσα στο Γενάρη να βάλουμε κρεμύδια. Πέρυσι έτσι έκανα και είχα καλά αποτελέσματα.Θα φανεί.
Για τη γαλαζόπετρα έχει κανείς άποψη; Ή μήπως τίποτε άλλο; ή δεν χρειαζεται τίποτε;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13174 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
Αυτό που έκανα εγώ φέτος με τα καρότα και βλέπω πολύ καλά αποτελέσματα είναι το εξής.
Σε ένα κομμάτι γης 1.20 Χ 1,50 περίπου έριξα ένα κουβά κοπριά κατσικίσια ένα σακί άμμο θαλάσσης (από μάντρα με υλικά οικοδομών) και ένα σακί πριονίδι από μάντρα με καυσόξυλα και τα ανακάτεψα αρκετά καλά.
Το χώρο φυσικά δεν τον πάταγα καθόλου με αποτέλεσμα να διατηρείται το χώμα πολύ αφράτο και έτσι να μεγαλώνουν εύκολα τα καρότα.
Το ίδιο έκανα και στην δεύτερη σπορά που έκανα με παντζάρια και το ίδιο θα κάνω εκεί που θα βάλω κρεμμύδι για ξερό.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": konstefa

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13177 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
Μετά απο την κουβέντα που είχαμε, αποφάσισα να βάλω μόνον την κοπριά και το κόμποστ και έχει ο Θεός. Να είμαστε καλά να διορθώσουμε τα λάθη μας. Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ όλους σας. :)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13179 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
Φίλε Manosdet, κάπου διάβασα, δεν θυμάμαι που αλλά θα ψάξω να το βρώ, ότι δεν κάνει να ενσωματώνουμε πριονίδι εκεί που φυτεύουμε γιατί κάτι γίνεται με το αζωτο του εδάφους , αν θυμάμαι καλά , το οποίο το στερει απο το φυτό στην προσπάθειά του να αποσυντεθεί. Ένας φίλος μου όμως στο Πολύκαστρο το θεωρεί αναπόσπαστο κομάτι της προετοιμασίας του εδάφους πριν την σπορά των κηπευτικών χειμώνα καλοκαίρι. Εφόσον και εσύ έχεις αποτέλεσμα καλό είναι ένα θάμα για συζήτηση. Τι λένε οι πιο παλαιοί;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13300 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
Εγώ το έκανα το ....βήμα. Ο καιρός βοήθησε.
Σε 2,00Χ3,20 φύτεψα 150 κρεμύδια και 50 σκόρδα. Μετά το αρχικό σκάψιμο ενσωμάτωσα κόμποστ , κοπριά αλογίσια και λίγη χωνεμένη κοτίσια
απο το κοτέτσι φίλου μου.
Ουφ, τέλειωσε και αυτό.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #13374 από PALIOS
Απαντήθηκε από PALIOS στο θέμα Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα
Προετοιμασία εδάφους για κρεμύδια-σκόρδα: Πώς;

. - Να χρησημοποιήσω κοπριά ;
. - Να ρίξω προληπτικά βάκιλο και γαλαζόπετρα στο έδαφος πριν να σπείρω ή δεν χρειάζεται;

. - κάνει να ενσωματώνουμε πριονίδι εκεί που φυτεύουμε γιατί κάτι γίνεται με το αζωτο του εδάφους ,
. - αλλά δεν ειναι νωρίς για κρεμμύδια ?
. - Απο σκόρδα 3 χρονιές παιδεύομαι, αυτά που βγάζω είναι μικρότερα απο το σπόρο που βάζω...
.......
Δέν θά σάς κατηγορούσα ως εάν είσθε άσχετοι, αλλά δίοτι είσθε «αδιάβαστοι»! πού τίς ευρίσκετε όλες αυτές τίς ιδέες καί τά μέσα δέν ξέρω. Τίς σελίδες τού kalliergo δέν τίς ψάνετε; ή, δέν εμπιστεύεσθε;

Στίς σχετικές αναρτήσεις καί στίς αντίστοιχες σελίδες
Καλλιέργεια: Κοκκάρι γιά Κρεμμύδι (ξερό) Καλλιέργεια: Κοκκάρι γιά Κρεμμύδι (ξερό)
Κρεμμυδάκια φρέσκα
Έχουν λεχθή αρκετά γιά τό φύτεμα τών κρεμμυδιών (καί ολίγα τινά γιά τά σκόρδα).
Επιμένω καί επαναλαμβάνω τά βασικώτερα:

Στήν προετοιμασία εδάφους : Βαθύ, σκάψιμο/ ανάσκαμα. ... εννοώ βαθύ. Μπορείτε νά πέρετε ένα δικέλι κάι νά τό πάτε σχεδόν ένα γόνατο (40+ εκ.); Τούτο είναι τό πιό βασικό.

Κοπριά – λίπασμα;
Λίπασμα, ούτε κατά διάνοια.
Γιά κοπριά:
άν τό έδαφος δέν είναι εξηντλημένο από καλλιέργειες, καί ιδίως άν είναι χέρσο, δέν χρειάζεται ούτε κοπριά! Μόνον βαθύ ανά-σκαμα. Τό χέρσο έδαφος πού θά ανασκάψετε δέν κάθεται τόσον πολύ όπως τό πολύ καλλιεργημένο καί ανασαίνει καλύτερα. Τό κρεμμύδι θέλει αέρα έξω καί μέσα στό έδαφος νά ανασαίνη.
Άν, ως τόσον τό έδαφος είναι εξηντλημένο από καλλιέργειες, τότε σκόπιμον είναι νά τό υποβοηθήσετε μέ λίγη κοπριά, καλά χωνεμένη, ή μέ κομπόστ, ομογενοποιημένη όμως μέ τό χώμα. Τούτο θά τού επιτρέψη καί πιό ελαφρύ χώμα.
Άν τό φυτέψετε εκεί όπου έχει περίσσεια κοπριά, ή όχι απόλυτα ομογενοποιημένη μέ τό χώμα, ναί μέν θά πετάξη πιό τροφαντό βλαστό (γιά χλωρό καί νωρίς, ναί, κάνει), αλλά θά εμφανίση τάσεις δίψας καί νά πετάξη ντουντούκι (εις βάρος τής κεφαλής).
Λαβετε υπ’ όψιν σας ότι, παραδοσιακά, οι χωρικοί, αξιοποιούσαν τά πιό άγονα χωράφια γιά νά καλλιεργήσουν κρεμμύδια, (καί όχι στόν κάμπο τής Θήβας!).
Η πιό ακραία περίπτωσις σέ απόδοσι κρεμμυδιών, φασολιών καί κουκιών, πού έχω ειδωμένο, ήταν σέ ένα μαντρωμένο χωράφι, πασπαρώδες, όπου γιά κάποια χρόνια συντηρούνταν χοίροι καί είχαν σκάψει ορύγματα. Όταν έπαψε τούς χοίρους καί έβαλε περιβόλι, ... τά κρεμμύδια του, (τά επότιζε όμως), ήταν κάτι τό αξιοθέατο! 1+ κιλό, οι βολβοί!

«... Να ρίξω προληπτικά βάκιλο και γαλαζόπετρα...» , δέν καταλαβαίνω πού τά ευρίσκετε αυτά, καί ... δέν τά συζητώ κ’άν.

«...πριονίδι εκεί που φυτεύουμε...», καί, ... γιατί νά μη `ρίξετε φύλλα , ή άχυρα πού δέν είναι καί «ποτισμένα»;
Όχι, τίποτα απ’ αυτά! Η οργανική αυτή ουσία στήν φάσι τής αποσυνθέσεως απαιτεί άζωτο καί θά δημιουργήση μύκητες καί άλλους οργανισμούς, μάλλον επιβλαβείς γιά τά φυτά μέ επιπόλαιο `ριζικό σύστημα. Στήν φύσι αυτά αποσυντίθεται επιφανειακά, ελαφρώς σκεπασμένα καί καλώς αεριζόμενα. Εσείς γιατί νά τά χώσετε; Ειναι τό χώμα βαρύ καί τό θέλετε πιό αφράτο; `Ριξετε άμμο, ή πασπαριά. Θά σάς έλεγα, επίσης, εν μέρει διαισθητικά καί κάπως εμπειρικά, νά `ρίχνατε επιφανειακά φυλλόχωμα (όχι ιδαίτερα χωνεμένο) από σχοίνα , ή κουμαριές. Τό λιγώτερο, θά κρατήση τόν `ρωγό τού εδάφους.

«... εγκατάστασι καί γιά πότισμα;..», (είδα καί σχετικά λάστιχα – σταγονίδια!)...
Μά, ... έχετε λεφτά γιά πέταμα; Τό κρεμμύδι πού βάζεις αυτήν τήν εποχή, τό βάζεις γιά δυό λόγους: Νά προλάβης νά φάς μεγαλωμένα φρέσκα κρεμμυδάκια τό Πάσχα καί γιά νά γλυτώσης τό πότισμα. Άλλως, μπορείς καί νά τό βάλης μέχρις καί τίς αρχές τού Μάη! Άν αρχίζης νά τό ποτίζης από τώρα,... βούρλα θά βγάλη, όχι κρεμμύδια!
Τό κρεμμύδι, γενικά θέλει τό ελάχιστο δυνατό πότισμα. Ειδικά αυτό πού μπαίνει Γεννάρη – Φλεβάρη, κανονικά τού αρκούν μονόν τά νερά τών βροχών. Άν χρεισθή τό πολύ 1-2 ελαφριά ποτίσματα, αρχάς Μάη, όχι τόσον αναγκαίο γιά τήν συντήρησι, όσον γιά νά ανοίξη η κεφαλή τό χώμα χωρίς νά πληγωθή καί τό προσβάλει τό κόκκινο σκουληκάκι στήν ξήρανσί του.
Τό κρεμμύδι θέλει σκάλισμα, όχι νερό!

«... δεν ειναι νωρίς για κρεμμύδια ?..»
Είπαμε, γιά χλωρά (καί μόνο) τόν Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, καί γιά ξερά από τέλος
Γεννάρη. Μετά τήν Πανσέληνο. Γιά παράδειγμα, 30-31 Ιαν. καί 27-28 Φεβρ. ε.έ. είναι καλές ημέρες.
Καί μέ τόν πάγο; Δέν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στά κρεμμύδια.

«.... τά σκόρδα ... που βγάζω είναι μικρότερα απο το σπόρο που βάζω...»
Τά σκόρδα φυτεύονται τέλη Νοεμβρίου –αρχές Δεκεμβρίου (καί άν θέλης γιά φρέσκα φυλλαράκια, .. ενωρίτερον). Ως τόσον, έστω καί καθυστερημένα μπορεί νά φυτευθούν κά τώρα. Θέλουν, ναί, πιό εύφορο χώμα, καί ανάλογο σκάψιμο. Τό πρόβλημα τών σκόρδων είναι κυρίως τά ζιζάνια. Θέλουν σκάλισμα, αλλά κυρίως βοτάνισμα. Οι παλιοί εσκόρπιζαν στάχτη στ’ αυλάκια τους, καί γιά τό κάλιο καί γιά νά παρεμποδίσουν τά ζιζάνια. Τά σκόρδα, κατά κανόνα, δέν ποτίζονται. Καί, πέρα τόν Μάη, όταν πάνε νά πετάξουν σκληρό ιστό γιά άνθος, προκειμένου νά εμποδίσης τούτο, τά τσακίζης, ή δένεις τό υπέργειο τμήμα τους κόμπο.

Σπόροι:
σέ αμφότερα εφιστώ τήν προσοχή σας στούς σπόρους, στό κροκκάρι καί τά σκόρδα. Όχι ό,τι έχουν καί σάς δίνουν. Τά έχω ξαναειπωμένα.
Γιά τά σκόρδα φροντίσετε νά εύρετε εκείνα μέ σκελίδες μικρές – συμπαγείς καί απόχρωσι, (τού τελεταίου πρίν τήν σάρκα μανδύα), πρός τό μώβ, (όχι Κινέζικα!). Τό συμπαγές τής σάρκας θά τό διαπιστώσετε ιδιαίτερα όταν έχετε αφήσει γιά αρκετό καιρό έξω, σέ σχετική ατμοσφαιρική υγρασία, τούς βολβούς μέχρις νά ξυπνήσουν – νά δείχνουν μικρό σημάδι – τάσι ξεβλαστήσεως τής σκελίδας. Πετάξετε τίς φούσκες – τά μπαφιάρικα . Κρατήσετε μόνο τούς βολβούς πού έχουν συμπαγείς σκελίδες. Ποτέ δέν αγοράζεις σκόρδα νά τά φυτεύσης άμεσα. Μπορεί νά πρόκειται γιά φούσκες.
Γιά τό κροκκάρι, πειραματεισθείτε μέ ντόπιες ποικιλίες, ανοιχτό κόκκινο μανδύα καί μέ λευκή -αφράτη σάρκα. (Όχι εκείνα μέ τό πολύ κοκκινωπό, ούτε τά άλλα τά κιτρινιάρικα, τούτα είναι γιά επαγγελματίες μέ ειδικώτερες απαιτήσεις). Σημειώσετε τίς ποικιλίες καί δοκιμάσετε τίς αντοχές τους καί τίς γεύσεις τους αρχίζοντας από τά φρέσκα κρεμμυδάκια, γιά νά έχετε έναν οδηγό.

Λοιπά: Τά βολβώδη, γενικά, προκειμένου νά αναπτύξουν περισσότερον τόν βολβό τους σέ σχέσι μέ τό υπέργειο τμήμα τους, απαιτούν επιφανειακό έδαφος περισσότερον αμμώδες (πυριτιούχο), παρά ασβεστώδες. Έτσι, άν τό έδαφός σας είναι περισσότερον ασβεστολιθικό, προσθέσετε καί μιά ποσότητα άμμου (όχι σπαστήρα), είτε στό χώμα, ή στήν επιφάνεια.


PALIOS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": karaker, ntinakos, kristi1, γιωργος1, DAVIS, markonis, konstefa, ΑΡΓΥΡΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.052 δευτερόλεπτα