- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Ταράτσες & Μπαλκόνια - Λαχανικά, Λουλούδια, Διακόσμηση
- Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα
- Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Εγώ ξεκινάω τη σπορά κάθε χρόνο στα μέσα του Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα, έχω όμως εξασφαλίσει καλές συνθήκες. Οπως όμως καταλαβαίνω από τα πολύ ωραία φυτά σου, έχεις κι εσύ πολύ καλές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Δες ένα μικρό δείγμα από τη φετεινή μου σπορά. Μιά καρολίνα ξεμύτισε σε 15 μέρες, οι καγιέν ακόμα κοιμούνται, γενικά να περιμένεις κάποια αργοπορία στην εξάλιξη αν ξεκινήσεις τέτοια εποχή. Αν όμως πάρουν μπρός, δεν σταματούν με τίποτα.
Στο άλλο σου ερώτημα: Φυσικά και θα καρποφορήσουν και δεύτερη και τρίτη χρονιά. Η καρολίνα είναι πολυετές φυτό, στην πατρίδα του ζεί περίπου 15 χρόνια. Εγώ εδώ το κατάφερα μέχρι 4 χρόνια, μετά ξεράθηκαν, αλλά πιθανότατα από την εξάντληση του εδάφους (γλάστρα). Σε ανοιχτό χωράφι, αν εξασφαλίσεις ζέστη και υγρασία, θα έχεις για πολλά χρόνια καρποφορία.
Φίλε sefis,
Λυπάμαι, δεν το ξέρω το μηχάνημα που λες. Ισως κάποιος άλλος φίλος, αλλά καλύτερα ρώτα έναν γεωπόνο.
Φέτος έκανα ένα πείραμα με κολοκύθες. Βλέπω ότι σε ένα μήνα γίνανε θηρία. Να δούμε τι θα κάνουν απο καρπούς...
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- giorgosxristou
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Δημοσιεύσεις: 37
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Πολυ ωραια τα φυτα σου!!καλη αναπτυξη και καλη συγκομιδη!
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Το σπορόφυτο το μεταφυτεύουμε όταν βγάλει 2 ζεύγη φυλλαράκια - εκτός από τα δύο πρώτα τα οποία δεν μετράνε. Το θέμα είναι ότι άν αυτό γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, τότε πώς είναι δυνατόν να το βάλεις στο χωράφι..? Αντε να περιμένουμε να βγάλει και τρίτο ζεύγος φύλλα. Αυτό θα μας δώσει άλλες 10 μέρες. Ακόμα δηλαδή θα είναι μέσα στο χειμώνα. Γιαυτό λέω πάντα: έχεις εξασφαλισμένο τόπο μεταφύτευσης? Χωράφι με τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Αρα καταλήγουμε σε μεγάλη γλάστρα, άν θέλουμε να ξεκινήσουμε τώρα. Και προσοχή: Οχι απο τώρα σε μεγάλη γλάστρα επειδή, φυσικά, τα φυτά θα είναι τέρατα όπως σωστά λες την Ανοιξη. Διότι σε αυτό το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορείς να πετύχεις μεταφύτευση.
Αρα η πρότασή μου είναι, αν θέλεις να ξεκινήσεις τώρα, η τελική θέση των φυτών αναγκαστικά θα είναι μεγάλες γλάστρες στις οποίες θα γίνει η μεταφύτευση μέσα στο Δεκέμβριο και υποτίθεται ότι μπορείς να τις έχεις και να τις μετακινείς σε ζεστό μέρος. Ομως θα σου πρότεινα να κάνεις παράλληλα και ένα πείραμα με 2-3 φυτά, κάτι που εγώ δεν έκανα και θα με ενδιέφερε να μάθω τα αποτελέσματα. Εννοώ να κάνεις εκείνο που είπες απο την αρχή, δηλαδή άσε 2-3 φυτά να γίνουν θηρία μέχρι τον Απρίλιο και προσπάθησε τότε να τα μεταφυτεύσεις. Με πολλή προσοχή, να μην ταράξεις το ριζικό τους σύστημα, άφθονο νερό τις πρώτες μέρες και βλέπουμε.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
Και όσο για το δεύτερο θέμα σου, είναι αποδεδειγμένο ότι οι σκορπιοί και οι καρολίνες θέλουν άφθονο φώς, όχι όμως απ' ευθείας έκθεση στον ήλιο. Πολύ σωστά το πρόσεξες.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- sefis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 74
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
tasos66100 έγραψε: Ακριβώς, στη μεταφύτευση θα έχεις να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα:
Το σπορόφυτο το μεταφυτεύουμε όταν βγάλει 2 ζεύγη φυλλαράκια - εκτός από τα δύο πρώτα τα οποία δεν μετράνε. Το θέμα είναι ότι άν αυτό γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, τότε πώς είναι δυνατόν να το βάλεις στο χωράφι..? Αντε να περιμένουμε να βγάλει και τρίτο ζεύγος φύλλα. Αυτό θα μας δώσει άλλες 10 μέρες. Ακόμα δηλαδή θα είναι μέσα στο χειμώνα. Γιαυτό λέω πάντα: έχεις εξασφαλισμένο τόπο μεταφύτευσης? Χωράφι με τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Αρα καταλήγουμε σε μεγάλη γλάστρα, άν θέλουμε να ξεκινήσουμε τώρα. Και προσοχή: Οχι απο τώρα σε μεγάλη γλάστρα επειδή, φυσικά, τα φυτά θα είναι τέρατα όπως σωστά λες την Ανοιξη. Διότι σε αυτό το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορείς να πετύχεις μεταφύτευση.
Αρα η πρότασή μου είναι, αν θέλεις να ξεκινήσεις τώρα, η τελική θέση των φυτών αναγκαστικά θα είναι μεγάλες γλάστρες στις οποίες θα γίνει η μεταφύτευση μέσα στο Δεκέμβριο και υποτίθεται ότι μπορείς να τις έχεις και να τις μετακινείς σε ζεστό μέρος. Ομως θα σου πρότεινα να κάνεις παράλληλα και ένα πείραμα με 2-3 φυτά, κάτι που εγώ δεν έκανα και θα με ενδιέφερε να μάθω τα αποτελέσματα. Εννοώ να κάνεις εκείνο που είπες απο την αρχή, δηλαδή άσε 2-3 φυτά να γίνουν θηρία μέχρι τον Απρίλιο και προσπάθησε τότε να τα μεταφυτεύσεις. Με πολλή προσοχή, να μην ταράξεις το ριζικό τους σύστημα, άφθονο νερό τις πρώτες μέρες και βλέπουμε.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
Και όσο για το δεύτερο θέμα σου, είναι αποδεδειγμένο ότι οι σκορπιοί και οι καρολίνες θέλουν άφθονο φώς, όχι όμως απ' ευθείας έκθεση στον ήλιο. Πολύ σωστά το πρόσεξες.
Εμενα με βγηκε την ειχα σπειρει στα μεσα οκτομβρη και την εβαλα σε λίγο ποιο μεγάλη γλαστρούλα 1 λίτρου περίπου Εβγαλε και 4ο φυλλαράκι !!!χώμα αποφασισα να ειναι καλό βιολογικο και χωρίς λιπασματα Θερμοκρασία 20με 24 στο σπιτι και φώς απλετο Αγορασα θερμοπαρασκευαστή και εσπειρα jolokla και Σκορπιός ,δενδρολίβανος,και θερμοκρασια 24-26 και αναμενουμε !!
Τάδε έφη
Μορουνγκα Σκορπιός
Τι άλλο να προσεξω ????
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- sefis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 74
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
tasos66100 έγραψε: Γειά σου φίλε giorgosxristou και ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ.
Για μας εδώ στην Τήνο είναι κάτι το μοναδικό.
Για τα φυτά σου έχεις δίκιο,τα βλέπω κάπως με στριμμένα φύλλα, μοιάζουν σαν να δέχτηκαν υπερβολική ζέστη μαζί με δυνατό αέρα. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε μας. Στην Τήνο ο αέρας δεν σταματάει σχεδόν ποτέ, αλλά το ίδιο και ο πολλύ δυνατός ήλιος.
Τις φωτογραφίες τις έχεις πάρει όλες από πάνω και δεν μπορώ να κρίνω το ύψος των φυτών. Πόσο περίπου είναι? Το βλέπεις να είναι ανάλογο με τη γενική ανάπτυξη του φυτού? Η κατάσταση των φύλλων πράγματι με προβληματίζει.
Οσο για το λίπασμα, τί να σου πω...Εδώ στο forum υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μερικοί φίλοι είναι κατά της χρήσης λιπασμάτων. Η δική μου εμπειρία λέει ότι χωρίς λίπασμα δεν πήρα ποτέ καρπό απο φυτό σε γλάστρα. Αλλά ακολουθώ πιστά τις οδηγίες που γράφονται στη συσκευασία. Θά κάνεις ό,τι εσύ νομίζεις καλύτερο.
Πριν αρκετά χρόνια είχα στο κτηματάκι μου στην Τήνο και μιά αχλαδιά. Ημουν τότε φανατικός εναντίον των φαρμάκων και έλεγα "όσα φάει το σκουλίκι κι όσα φάω εγώ". Οταν είδα όμως οτι το σκουλίκι δεν άφηνε τίποτα για μένα, άλλαξα τακτική και τώρα το σκουλίκι ατύχησε, ενώ εγώ τρώω μερικά αχλάδια.
Σε χαιρετώ.
Και όλους τους φίλους.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- sefis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 74
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Phut jolokla πόσα χρονια ζούνε ?? Η Μορουνγκα πεταχτηκε με 4 φυλλαράκια και την εβαλα σε γλάστρα νόμίζω του 1 λίτρου η 2λιτρη
Αν δεν κανω λάθος !!
tasos66100 έγραψε: Φίλε giorgosxristou,
Εγώ ξεκινάω τη σπορά κάθε χρόνο στα μέσα του Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα, έχω όμως εξασφαλίσει καλές συνθήκες. Οπως όμως καταλαβαίνω από τα πολύ ωραία φυτά σου, έχεις κι εσύ πολύ καλές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Δες ένα μικρό δείγμα από τη φετεινή μου σπορά. Μιά καρολίνα ξεμύτισε σε 15 μέρες, οι καγιέν ακόμα κοιμούνται, γενικά να περιμένεις κάποια αργοπορία στην εξάλιξη αν ξεκινήσεις τέτοια εποχή. Αν όμως πάρουν μπρός, δεν σταματούν με τίποτα.
Στο άλλο σου ερώτημα: Φυσικά και θα καρποφορήσουν και δεύτερη και τρίτη χρονιά. Η καρολίνα είναι πολυετές φυτό, στην πατρίδα του ζεί περίπου 15 χρόνια. Εγώ εδώ το κατάφερα μέχρι 4 χρόνια, μετά ξεράθηκαν, αλλά πιθανότατα από την εξάντληση του εδάφους (γλάστρα). Σε ανοιχτό χωράφι, αν εξασφαλίσεις ζέστη και υγρασία, θα έχεις για πολλά χρόνια καρποφορία.
Φίλε sefis,
Λυπάμαι, δεν το ξέρω το μηχάνημα που λες. Ισως κάποιος άλλος φίλος, αλλά καλύτερα ρώτα έναν γεωπόνο.
Φέτος έκανα ένα πείραμα με κολοκύθες. Βλέπω ότι σε ένα μήνα γίνανε θηρία. Να δούμε τι θα κάνουν απο καρπούς...
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- giorgosxristou
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Δημοσιεύσεις: 37
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
εχω παραγγείλει σπορους Καρολίνας και περιμένω να ερθουν,λεω τελος του μηνα ,αρχες του αλλου να τις ξεκινήσω σε ποτηριά και μετα σε γλαστρες του λίτρου ή των 2 λίτρον , αρχικα θα τις μεγαλώσω στο μικρρο θερμοκήπιο που εχω,που ειχα μεγαλο ποσοστο επιτυχίας και μετα μεχρι την τελικη μεταφυτευση ,
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Ασχετο με τη βιβλιογραφία που μιλάει για 10, 12 και 14 χρόνια, η δική μου εμπειρία για τον τόπο μας είναι το πολύ 5 χρόνια. Στον 4ο χρόνο τα φυτα είναι ήδη ζαλισμένα. Η δική μου εξήγηση είναι ότι το χώμα της γλάστρας εξαντλείται - όσο μεγάλη κι άν είναι η γλάστρα. Δυστυχώς δεν έχω εμπειρία σε χωράφι. Ομως εκεί θα έχουμε το πρόβλημα του ψυχρού χειμώνα, γεγονός που δεν ισχύει στις πατρίδες των φυτών που ρωτάς (Ινδίες για τη Bhut Jolokia και Κεντρική Αμερική για τον σκορπιό). Εκεί πιθανόν να ζούν πάνω απο 10 χρόνια.
Ηθελα όμως να σε ρωτήσω: έφαγες ποτέ κανένα από αυτά τα δύο είδη? Αν ναι, πες μας με τί τρόπο.
Πληροφοριακά σου λέω ότι η κύρια χρήση της Bhut Jololia στις Ινδίες είναι η κατασκευή γεμίσματος χειροβομβίδων τις οποίες ο Ινδικός στρατός χρησιμοποιεί για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς...
Θέλω να πω ότι δεν τρώγεται και πολύ άνετα! Το ίδιο ισχύει και για το σκορπιό, αν και κατα τη γνώμη μου -και το γούστο μου- έχει πιό ωραία μυρωδιά. Αφού έχεις τέτοιες διαθέσεις δοκίμασε μια απλή συνταγή που την έκανα μόλις σήμερα στο μεσημεριανό φαγητό: 5-6 σκορπιοί. Τους "αποκεφαλίζεις" δηλαδή όπως κόβουμε τις πιπεριές για γεμιστά. Βγάζεις με προσοχή τους σπόρους. Εννοείται όλα αυτά φορώντας γάντια. Εχεις έτοιμο νερό που βράζει, τις ρίχνεις για πολύ λίγο, όσο να ζεματιστούν. Τις βγάζεις και τις γεμίζεις με όποιο τυρί σου αρέσει. Εγώ προτιμώ το πολύ σκληρό kerrygold, τριμμένο. Αν προτιμάς βάζεις διάφορα τυριά, επίσης λίγο τζίντζερ σκόνη. Τα βάζεις σε ένα ταψάκι και τα ψήνεις για μισή ώρα στό φούρνο. Είναι υπέροχος μεζές για ούζο, αν αντέχεις στο πολύ κάψιμο. Κάνε μια δοκιμή και πές μας τις εντυπώσεις σου. Λέω 5-6 πιπεριές διότι δεν νομίζω οτι μπορεί κανείς να φάει περισσότερες και είναι κρίμα να πεταχτούν. Οσες περισσέψουν βάλτες σε λίγο λάδι για την άλλη μέρα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Καλή η διαδικασία που ετοιμάζεις, φέτος βλέπω οτι ο χειμώνας αργεί να αγριέψει. Αν θέλεις πες μου από πού παρήγγειλες τους σπόρους καρολίνας. Με εδιαφέρει γιατί έχω μόνο δικής μου παραγωγής και δεν τους βλέπω να έχουν αρκετή όρεξη για βλάστηση. Τους σπέρνω και ξεχνάω πότε τους έσπειρα, με λίγες βέβαια εξαιρέρεις που πάνε καλά.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- giorgosxristou
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Δημοσιεύσεις: 37
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Να σε ρωτήσω κατι ,οταλ λες ψυχρούς χειμώνες τι εννοεις?για τι θερμοκρασιες μιλας?
στο χωράφι που σκέφτομαι να τι βαλω ειναι χωρις αερα και γυρο στα 300 μετρα απο την θάλασσα,μιλαω για το κλημα της Κρητης και συγκεκριμενα του Ηρακλειου που ειναι περιπου 12-14 βαθμούς μεσο ορο τον χειμώνα,βεβαια εμεις εχουμε πολυ υγρασια και αυτο το κανει "πιο κρυο" ,
για να κανω την διαφορα αγορασα απο μεγαλο σα'ι'τ καταγραφεα θερμοκρασιας,δλδ το ενεργοποιείς το αφήνεις σε ενα χωράφι πχ και ανα διαστήματα που εχεις ορισει καταγραφει την θερμοκρασία,μετά παίρνεις το αρχείο στον υπολογιστή και βλεπεις τι σου γινεται.... διαρκει περιπου εναν χρόνο η μπαταριά και μπορεί να μετράει απο καθε λεπτο εως και καθε 24 ωρες,αφου δεν θα τις φυτέψω χειμώνα θα έχω μια εικόνα το τι επικρατεί εκει για του χρόνου.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Ταράτσες & Μπαλκόνια - Λαχανικά, Λουλούδια, Διακόσμηση
- Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα
- Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.