× Συζητήσεις για δέντρα

Πεκάν. Δέντρο που γίνεται τεράστιο. Μοιάζει με την καρυδιά.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #10383 από Κράνιος
Πεκάν

Δείτε το 1772 πόστ εδώ.

Όταν είχα γράψει το ποίημα αυτό πίστευα ότι το δέντρο αυτό είναι μια ποικιλία καρυδιάς. Καρυδιά το λένε όλοι όσοι το 'χουν. Οι καρποί του εξ' άλλου μοιάζουν με καρύδια, ειδικά στη γεύση τους. Το πεκάν που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι τεράστιο. Ο ιδιοκτήτης δεν μαζεύει τους καρπούς του - δεν πιστεύει ότι έχουν εμπορική αξία. Επειδή μου αρέσει και το δέντρο και οι καρποί του, στην αυλή μου έχω ένα πεκάν αρκετά μεγάλο και άλλα μικρότερα πολλά. Σε μιαν άκρη μάλιστα έχω ένα μικρό φυτώριο, πενήντα περίπου δέντρα σπορόφυτα.
Το μεγάλο είναι σπορόφυτο 6-7 χρόνων περίπου και το ύψος του είναι πάνω από 6 μέτρα. Φέτος μάλιστα έχει και αρκετούς καρπούς.
Με ξύλο πεκάν έχω φτιάξει ένα γλυπτό υπέροχο. Μοιάζει με το ξύλο της καρυδιάς, αλλά ακόμα πιο σκληρό και βαρύ.
Στο υπόγειό μου έχω έναν κορμό μεγάλο από πεκάν που έκοβε ένας γείτονας και το προόριζε για το ... τζάκι του. Του το πλήρωσα και το πήρα, όχι για το τζάκι βέβαια.
Πριν 7 χρόνια, όταν φύτρωσε από μόνο του στην αυλή μου το δικό μου, είχαν φυτρώσει κι άλλα. Έβγαλα ένα και το χάρισα σ' ένα φίλο που το φύτεψε σ' ένα πολύ ορεινό χωριό της Αχαΐας. Μου λέει ότι έχει γίνει πολύ μεγάλο, διπλάσιο από το δικό μου. Το Κόβει σχεδόν κάθε χρόνο από πάνω, επειδή φοβάται ότι αν του μεγαλώσει πολύ, θα είναι επικίνδυνο ν' ανέβει και να κόψει τα μεγάλα κλαδιά του. Θα τον ρωτήσω αν φέτος έκανε καρπούς όπως και το δικό μου, αφού έχουν την ίδια ηλικία.

Τα "καρύδια" του πεκάν

Για την καλλιέργεια του πεκάν δείτε κι αυτό το άρθρο:

my.ikothen.gr/wp-content/uploads/2012/02/pekan1.pdf

Εγώ το δέντρο πεκάν το λέω αμερικάνικη καρυδιά. Ο παγετός του κάνει ζημιά στην παραγωγή. Αλλά έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την καρυδιά που γνωρίζουμε: Δεν έχει πρόβλημα με τη ζέστη. Διότι οι καρυδιές που ξέρουμε έχουν πρόβλημα με τη ζέστη. Σαπίζουν τα καρύδια τους, γίνονται κούφια.( Όχι όλες οι ποικιλίες, αλλά ποιος θα βρει την κατάλληλη;)

Αλλού θα διαβάσετε ότι θέλει πολύ νερό, αλλού το αντίθετο. Η εμπειρία μου λέει ότι χρειάζεται νερό για να μεγαλώσει γρήγορα. Τα ποτίσματα πρέπει να είναι πολύ έντονα, να πάρει το νερό σε βάθος δηλαδή. Αν τα σπορόφυτα φυτρώσουν στο χωράφι, στη θέση που πρόκειται να εγκατασταθούν τα δέντρα, τα πεκάν θα κρατήσουν την κεντρική τους ρίζα που πάει σε μεγάλο βάθος. Αυτή η κεντρική ρίζα είναι όλα τα λεφτά που λέμε, ακόμα και στην κοινή (ντόπια) καρυδιά. Η κενρική ρίζα, αν μεταφυτέψετε το δέντρο, θα κοπεί αναγκαστικά. Εκείνο το δέντρο στο βουνό, στην ορεινή Αχαΐα που έλεγα πριν, έχει πολύ νερό στη διάθεσή του μου έχουν πει.
Τα δικά μου, επειδή δεν έχουν υποστεί μεταφύτευση, διατηρούν την κεντρική τους ρίζα και σίγουρα θα βρίσκεται σε αρκετό βάθος. Η κενρική ρίζα ξέρω ότι πηγαίνει σ' αναζήτηση νερού. Λέω λοιπόν ότι το πεκάν δεν διψάει όταν έχει εγκατασταθεί με τον τρόπο που σας περιέγραψα.
Όπως και η καρυδιά που έχει φυτρώσει κι έχει μεγαλώσει εκεί που φύτρωσε. Δε διψάει.
Last edit: 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν by Κράνιος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #10384 από Κράνιος
Μερικές αναγκαίες διευκρινήσεις

Η εμπειρία μου με το δέντρο πεκάν, όπως νομίζω αναλυτικά παρουσίασα, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα δέντρο που, αν έχει κάποιος τον αναγκαίο χώρο (το δέντρο είναι σχετικά ταχείας ανάπτυξης) και το φυτέψει, θα έχει ένα εντυπωσιακό δέντρο. Μπορεί να διαβάσετε πολλά και διάφορα. Δεν θα ευθύνομαι εγώ αν αποφασίσει κάποιος από σας να καλλιεργήσει τέτοια δέντρα.
Σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί με τέτοια δέντρα τα χωράφια του και να έχει κέρδη που υπόσχονται οι πονηροί.
Διάβασα ότι πουλάνε δενδρύλια γυμνόριζα 30 και 40 ευρώ τη ρίζα και τρελάθηκα. Αν λάβει κανένας υπ' όψιν του τις αποστάσεις των δέντρων (10 με 11 μέτρα λένε. Πώς τα ξέρουν ... πώς τα ξέρουν!) και τον αριθμό των δέντρων ανά στρέμμα... πιστεύετε ότι θα μαζέψει παραγωγή ο γεωργός;;; Μην τρελαθούμε.

Το πεκάν γίνεται τεράστιο δέντρο. Αν το κόψεις περιορίζεις και την παραγωγή σου. Αν το αφήσεις να πάει τ' αψήλου... είναι αδύνατον να τα μαζέψεις πάνω από το δέντρο. Χρειάζεται γερανός! Αλλιώς θα περιμένεις να πέφτουν και θα μαζεύεις. Φέξε μου και γλύστρισα...

Αν έχεις όμως ένα δύο δέντρα για την πάρτη σου, είναι υπέροχα. Τα καρυδάκια του είναι πράγματι υπέροχα. Κάνουν και ωραία σκιά. Εγώ προβλέπω να το κόβω κάποια στιγμή, για να πάρω το υπέροχο ξύλο του. Εξ' άλλου αν το αφήσω θα μου γκρεμίσει τη μάντρα.

Εν ολίγοις παρουσίασα το δέντρο που αγαπώ. Κι οι καρποί του είναι καρυδάκια. Είναι νόστιμα. Σπάζουν εύκολα (μια φλύδα έχουν απ' έξω). Αλλά αν ένας βιαστικός θεωρήσει ότι ανακάλυψε την ... Αμερική που λέμε, πέφτει πολύ έξω.
Κι επειδή για όλα τα κόλπα που μεταχειρίζονται μερικοί για να κονομίσουν εις υγείαν των κορόιδων έχω κάποιες αντιρρήσεις κι επιφυλάξεις και αρνήσεις .... παραθέτω και το παρακάτω που με καλύπτει σε πολλά με όσα γράφει:

karydies.blogspot.gr/2012/01/blog-post_3816.html

Δείτε και τα σχόλια που του κάνουν.
Είπα όμως ότι ο φίλος με καλύπτει σε πολλά. Όχι σε όλα. Πχ ξέρω ότι τα καρύδια πεκάν κάποια στιγμή μπορείς να τα μαζέψεις όλα με ράβδισμα, αν τα φτάνεις. Αν είναι ψηλά τ' αφήνεις να πέφτουν. Δε σπάζουν πέφτοντας. Απλά, είναι δουλειά για ... συνταξιούχους. Συμφωνώ εδώ. Εκεί που λέει ότι τα παραλένε για το ύψος του δέντρου διαφωνώ. Ναι, το δέντρο αυτό είναι ταχείας ανάπτυξης και γίνεται μεγαλύτερο από μια εξαόροφη πολυκατοικία. Τι να κάνουμε. Υπάρχουν και τέτοια δέντρα. Τα έχω στη γειτονιά μου και στην αυλή μου.
Last edit: 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν by Κράνιος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #10850 από Κράνιος
Για την καρυδιά πεκάν διάβασα μόλις τώρα ένα θέμα στο kalliergo. Η φίλη μας η zvranik, η φίλη μου η Ζωή, γνωρίζει το δέντρο και μας έχει μιλήσει γι' αυτό πριν από σχεδόν τέσσερεις μήνες.

ΘΕΜΑ: σποροι καρυδιας (καρπος) αμερικής

Ζωή, δεν το είχα δει. Το καλοκαίρι είναι σαφώς υπεύθυνο για πολλές αναντιστοιχίες του Κράνιου. Η ντροπή όμως είναι όλη δική μου.
Η αλήθεια είναι ότι στο kalliergo βρίσκομαι για να ανταλλάσσω πληροφορείες και γνώσεις για τις καλλιέργειες, σαν ερασιτέχνης. Η κατάσταση στη χώρα με πέταξε πολλές φορές έξω από το θέμα μας. Ξέρω πολύ καλά ότι κινούμαι και γράφω στα όρια. Τις περισσότερες φορές γράφω εκτός θέματος.
Το χειρότερο είναι ότι έγραψα πολλά που δεν ενδιαφέρουν αναγκαστικά τους φίλους και τους επισκέπτες μας. Κι αυτό το εκνευριστικό ίσως το έκανα συνειδητά.
Ελπίζω να σας αποζημίωσα με τον τρόπο της γραφής μου. Διότι χρωστάω πολλά στο kalliergo.

Σιγά σιγά το ενδιαφέρον μου στρέφεται σ' αμιγώς καλλιεργητικά θέματα κι αρχίζω να ψάχνω κάθε γωνιά του kalliergo, που μεγάλωσε κι αυτό με τον καιρό. Υπάρχουν θέματα και συζητήσεις που ανακαλύπτω ότι μου είχαν διαφύγει.
Σαν λάτρης της μάθησης και αθεράπευτα ερωτευμένος με τη φύση, τα φυτά, τα δέντρα, τις καλλιέργειες κτλ, ελπίζω να συμβάλλω κι εγώ στις αναζητήσεις μας.

Αυτόν τον καιρό δεν έχω χρόνο πολύ διαθέσιμο. Με μεγάλη δυσκολία προσπαθώ να μη χαθώ από τις παρέες μας. Αλλά και γενικά έχω μαζευτεί σε δραστηριότητες ... επιβίωσης.

Αντί για συγνώμες και δικιολογίες, επειδή είμαστε πολύ καλοί φίλοι Ζωή μου, θα πω μπράβο στη Ζωή (zvranik) που έστειλε καρύδια πεκάν για σπόρο. Μπράβο. Κι εγώ θα στείλω σ' όποιον μου ζητήσει μερικά καρύδια να φυτέψει. Από τα φετινά βεβαίως.
Τα φιλιά μου Ζωή. Την αγάπη μου σ' όλη την Κρήτη.
Last edit: 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν by Κράνιος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": zvranik

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #13556 από zvranik
σας παραθέτω σχετικό αρθρο για το Πεκάν.

Συνημμένο αρχείο:

Όνομα Αρχείου: .pdf
Μέγεθος αρχείου:804 KB
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.097 δευτερόλεπτα