× Συζητήσεις για θέματα που δεν έχουν σχέση με τον κήπο ή τις καλλιέργειες.

Αντιμετώπιση ασθενειών & εχθρών μέσω της παράδοσης

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8502 από Roula
Ταλαιπωρεί τη σκέψη μου εδώ και πολύ-πολύ καιρό το ζήτημα του πώς χάνονται με τον καιρό τα τοπικά καλούδια μας: οι ντοπιο-λαλιές, οι τοπικές διάλεκτοι, οι συλλογικές μνήμες ενός χωριού, οι γεύσεις κάποιου (απομακρυσμένου ή απομονωμένου από τα σύγχρονα) τόπου, οι συνήθειές του, η ΓΝΩΣΗ του. Μου προκαλεί αγωνία και θλίψη, συχνά.

Παιδί της πόλης, αλλά με γερά και πολύτιμα βιώματα ...εξοχής, από τη μία το βρίσκω ακόμα εξαιρετικά δύσκολο να απαγκιστρωθώ από σύγχρονες "πολυτέλειες" (εάν δεν έχω σύνδεση Internet κουζουλαίνομαι -και ούτε καν εδώ μπορώ να συμμετέχω), από την άλλη μου είναι αδύνατο να μην γυρνώ στις ρίζες μου, στο πραγματικό, στο απλό, στο χώμα, στο ανεπιτήδευτο.

Με αυτές τις σκέψεις, αποφάσισα πριν μήνες να δοκιμάσω να μαζέψω και να διασώσω στο μέτρο των λιγοστών δυνάμεών μου όση τοπική γνώση μπορούσα να βρω αναφορικά με τις καλλιέργεις και την αντιμετώπιση των συνηθισμένων προβλημάτων τους, όπως αυτή συγκεντρώνεται μέσα από ανθρώπους που ζουν απλά, σε εξοχές, σε άλλες εποχές.

Μέσα από ταξίδια, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με ανθρώπους που ζουν σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, γνωστούς και, κυριότερα, αγνώστους. Δεν συμπεριέλαβα στην προσπάθειά μου νεότερους ανθρώπους, καθώς θεώρησα ότι η γνήσια, η καθ' αυτό γνώση θα μπορούσε να περιέλθει στα γραπτά μου μόνον από τη γιαγιά, τον παππού, άντε ίσως και από τα παιδιά τους.

Μέχρι στιγμής έχω συγκεντρώσει έναν ικανό όγκο πληροφοριών που σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να συνδράμει στην καλλιεργητική προσπάθεια πολλών από εμάς που εκτιμούμε την αξία του ανόθευτου και του απλού. Δεν μπόρεσα να σκεφτώ καλύτερο μέρος από το forum για να τον μοιραστώ. Σημειωτέον, δεν είχα ακόμα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα πιο πολλά από αυτά που θα σας γράψω -πολύ απλά διότι δεν είχα τόσα πολλά προβλήματα μαζεμένα. :)

Θέλω να πω... ναι, είναι εξαιρετικά απλό να πάω στο μαγαζί της γειτονιάς μου και να πάρω ένα φάρμακο για τη μελίγκρα.

Απλώς, από επιλογή, δεν το θέλω.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker, Babis@

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8503 από Roula
Νομίζω ότι είναι σκόπιμο να τα γράψω σε δύο (ή και περισσότερες δόσεις), μιας και είναι μπόλικα. Σημειωτέον, θα βρείτε, κάποιες φορές, διαφορετικές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά γιατί διαφορετικοί άνθρωποι το αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο. Απόφασή μου ήταν να καταγράψω και να τους μοιραστώ όλους.

Έχουμε, λοιπόν:

 1. Ωίδιο & μαύρη κηλίδα: 100gr γάλα, 1lt νερό. Αναμειγνύουμε και ψεκάζουμε.
 2. Μελίγκρες & μυρμήγκια: 100gr φρέσκια λεβάντα, 1lt νερό. Αφήνουμε το μείγμα για 7 ημέρες. Κατόπιν το σουρώνουμε. Βάζουμε σε 1lt νερό 50cc και ψεκάζουμε.
 3. Μύκητες & μαύρη κηλίδα: 1 ποτήρι νερό, 1 κουτ. γλυκού σόδα φαγητού. Ραντίζουμε με το μείγμα.
 4. Μύκητες: Κανέλα τριμμένη σε νερό. Ελεύθερες ποσότητες. Ψεκάζουμε.
 5. Μελίγκρα & αφίδες: 2-3 κουτ. σούπας οινόπνευμα, 20-30 gr πράσινο σαπούνι, 1 lt χλιαρό νερό. Αφήνουμε να κρυώσει και ψεκάζουμε
 6. Ακρίδες, βρωμούσες, σκουλήκια: 5 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες, 1 lt νερό. Αφήνουμε για ένα βράδυ και ψεκάζουμε.
 7. Μύγες: Μηλόξυδο και 3 σταγόνες πράσινο υγρό πιάτων: Βάζουμε το μείγμα σε βαζάκι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Ανοίγουμε μια τρύπα με μολύβι ώστε να μπορούν να μπουν οι μύγες.
 8. Μύκητες σπόρων: 100gr γάλα, 1lt νερό. Βουτάμε τους σπόρους και τους στεγνώνουμε σε ήλιο (ή προληπτικά ψεκάζουμε τα φυτά.
 9. Μύκητες: 2 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική, 2 κ.σ. σαπούνι πράσινο, 1 lt νερό. Ραντίζουμε κάθε 4 ημέρες, τέσσερις φορές συνολικά.

...συνεχίζεται...
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Roula.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8504 από Roula
...συνέχεια:
 1. Σκουλήκι γεωμέτρης (κάνει τρύπες στα φύλλα): 100gr φύλλα τομάτας, 1lt νερό. Μουσκεύουμε για 2-3 ημέρες και ραντίζουμε το φυτό.
 2. Για καμέλια-ορτανσία-γαρδένια: 2 κουτ. γλυκού ξύδι, 1lt νερό. Ψεκάζουμε προληπτικά για παντός είδους απλά ζωύφια (μυρμήγκια, ψείρες κτλ)
 3. Ακρίδες & κάμπιες: 200-250gr ορό γάλακτος, 1 lt νερό. Ψεκάζουμε κάθε 7 ημέρες.
 4. Μελίγκρα: 7gr σκόρδο σε 1lt βρασμένο νερό, λίγη ζάχαρη. Στραγγίζουμε το μείγμα και ραντίζουμε.
 5. Τετράνυχος: 100γρ τσουκνίδα, 1lt νερό, λίγη ζάχαρη. Αφήνουμε για 4 ημέρες. Στραγγίζουμε και ραντίζουμε. (Η βρώμα είναι μοσχοβολιά μπροστά στη μυρωδιά της τσουκνίδας) :)
 6. Σαλιγκάρια: 1/2 lt καφέ ελληνικό βρασμένο, 1/2 lt νερό. Ψεκάζουμε γύρω από το φυτό.
 7. Σαλιγκάρια: Απλώνουμε φέτες πατάτας γύρω από το φυτό, είτε γυαλόχαρτο.
 8. Σκουλήκια: Σκόνη μουστάρδας στο χώμα, διαλυμένη σε νερό.
 9. Κάμπιες & σκουλήκια: 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι, 2 κουτ. σούπας καυτερό πιπερι. Ανακατεύουμε & σκονίζουμε τα λαχανικά.
 10. Έντομα (δεν γνωρίζω ποια, φαντάζομαι μύγες, κουνούπια κτλ, διότι μου φαίνεται παράλογο να απωθούνται και τα ωφέλιμα έντομα): Μισό φλυτζάνι τσαγιού λάδι, 1 κουτ. σούπας σόδα φαγητού. Ανακατεύουμε το μείγμα σε ένα ποτήρι νερό και ψεκάζουμε.
 11. Τετράνυχος: 20gr σαπούνι, 1lt νερό. Ψεκάζουμε κάτω από τα φύλλα.

Οι περαιτέρω πληροφορίες που έχω είναι ότι το ράντισμα με χαλκό αντιμετωπίζει τον περονόσπορο και το σκόνισμα με θειάφι αντιμετωπίζει το ωίδιο. Όσο και αν τους "ζούληξα" τους συνομιλητές μου να μου πούν τι πρόσβαση έχουν σε χαλκό και θειάφι, και σε ποια μορφή, μου είπαν το ίδιο, σχεδόν: "Εεε πιδί μ' , νια είσ' ακόμα, σι λίγα χρόνια θα τα 'χς μάθ' και τούτα. Ξανάλα απ' τα μέρ' μας κι θα σου είπουμε κι άλλα".

Εις το επανιδείν, λοιπόν, αγαπημένοι μου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #9318 από Mixalisvolos
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες Ρούλα σε ευχαριστούμε ;)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10967 από ssotiris
φανταστικό thread !

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10968 από ssotiris
Αν τα μυρμήγκια σας έχουν τρελάνει και δεν μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε, σας έχουμε άλλο ένα κόλπο που είναι δοκιμασμένο και αποτελεσματικό.
Θα χρειαστείτε: 1 φλιτζάνι ζάχαρη + 3 κουταλιές σούπας βόρακα και 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
1. Ανακατέψτε καλά τη ζάχαρη με το βόρακα
2. Προσθέστε αργά - αργά το ζεστό νερό, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει
3. Βάλτε το μείγμα σε γυάλινο βαζάκι
4. Οταν θα θελήσετε να βάλετε σ' εφαρμογή το σχέδιο 'εξόντωση του μέρμηγκα', βάλτε στο βάζο βαμβάκι για να εμποτιστεί από το μείγμα.
5. Βάλτε το εμποτισμένο με το μείγμα βαμβάκι στο σημείο ή τα σημεία που θέλετε.
6. Το αφήνετε και τα μυρμήγκια κάποια στιγμή θα πάνε κατά κει. Μπορεί όχι αμέσως, αλλά θα πάνε. Αν θέλετε να επισπεύσετε την 'επίσκεψή' τους ζουλήξτε λίγο το βαμβάκι να στάξει στο σημείο που θέλετε.
7. Μην ανησυχείτε αν τα μυρμήγκια δεν πάνε αμέσως στο βαμβάκι. Υπομονή και θα τα δείτε να σκάνε μύτη
8. Οταν τα δείτε να πηγαίνουν κατά βαμβάκι μεριά, μην υποκύψετε στα δολοφονικά σας ένστικτα και τα σκοτώσετε. Αφήστε να να πιούν τη δόση τους για να τη μεταφέρουν στα συντρόφια τους στη φωλιά.
9. Σε μια δυο μέρες, οι κάτοικοι της φωλιάς θα έχουν πάει στον Αδη κι εσείς θα έχετε ησυχάσει.
Σημαντικό: Για να μην έχετε στο μέλλον τέτοιου είδους επισκέπτες:
- Οπου υπάρχουν εσοχές, τρύπες στον τοίχο, κλείστε τις
- Διατηρείτε το μέρος καθαρό
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.099 δευτερόλεπτα