× Συζητήσεις σχετικά με το χώμα, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, άλλες χρήσεις και δράσεις στον κήπο.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Περισσότερα
13 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #3002 από mchristos
Απαντήθηκε από mchristos στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Αν η γλάστρα σου είναι αρκετά μεγάλη, κι αν μπορεις να ασχοληθείς λίγο με την υγρασία και την περιεκτικότητα σε οξυγόνο (βρέξιμο όταν χρειάζεται και ανάδευση που και που) δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.
Απλά να έχεις κατά νου ότι οι ιδανικές συνθήκες κομποστοποίησης ξεκινάνε σε όγκους μεγαλύτερους του ενός κυβικού μέτρου. Όχι ότι δεν γίνεται και σε μικρότερη κλίμακα, ίσως όμως πιο αργά.
Θα βοηθούσε πολύ να προσθέσεις γεωσκώληκες. Συντομεύουν τον χρόνο κομποστοποίησης απίστευτα πολύ!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #3006 από ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Απαντήθηκε από ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Σας ευχαριστω εχω αλλη μια ερωτηση μπορω μετα να φυτεψω σε αυτη τη γλαστρα ειναι να μοιρασω το χωμα αυτο σε δυο τρεις κα να προσθεσω και αλλο χωμα ,λεω μηπως αυτο το χωμα ειναι πολυ δυνατο για ενα και μονο φυτο και πρεπει να το αραιοσω ?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #3011 από mchristos
Απαντήθηκε από mchristos στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι τόσο απλή. Εγώ θα έλεγα ότι έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία του φυτού, το οργανικό υλικό της κομποστοποίησης, ο χρόνος ωρίμανσης, η αναλογία κτλ.

Χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία, θα έλεγα ότι μία αναλογία 1:5 (κομπόστ:χώμα) είναι υπεραρκετή. Καλού κακού μοίρασέ το σε 2-3 γλάστρες.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #3013 από ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Απαντήθηκε από ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Οκ σε ευχαριστω και εγω καπως ετσι το εχω στο μυαλο μου καλου κακου

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #3888 από spyros1212
Απαντήθηκε από spyros1212 στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Αφου εκανα τον κομποστοποιητη (με κοστος 6€) του Ηλια στον οποιο αξιζει ενα μεγαλο μπραβ,βρισκομαι στη ευχαριστη θεση να πω οτι ειμαι ετοιμος να συλλεξω το πρωτο μου βιολογκο λιπασμα.
Στο σημειο αυτο ηθελα να ρωτησω ποιος ειναι ο καταληλοτερος τροπος για να δουμαι εαν το κομποστ ειναι ετοιμο???
Μετα απο ερευνα που εκανα στο ιντερνετ αλλοι λενε για το χρωμα-μυροδια-ευθραυστ, σε αλλη σελιδα λενε να ριξεις σπορους & να δεις την βλαστικοτητα, αλλου να το κλεισεις σε μια σακουλα για μερες κ μετα πως θα μυριζει,να κανεις χημικο τεστ κτλ...Ποιος ειναι ο καταλληλοτερος τροπος τελικα ???
Τωρα τι κανω κοσκινισμα και μαυρες σακουλες???
Για ποσο καιρο αποθηκευση??
Για την ιστορια 1) κομποστοποιητης του <<Ηλια>> επενδυμενος με πλαστικο διαφανες, 2) Αχυρο, 3) φυκια ξεπλιμενα 4) σταχτη απο τζακι (λιγη) 5) λαχανικα σαπια απο φιλο μαναβη και 6 ) σκουπιδια σπιτιου χαρτια κτλ Αρχη λειτουργιασ Σεπτεμβριος 2011

Υ.Γ. τα φυκια αργουνε λιγο να διασπαστουν

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 8 Μήνες πριν #5182 από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Καλησπέρα σας,

είναι ο τρίτος χρόνος που κάνω κομποστοποίηση -κι έχω έναν ενθουσιασμό για την όλη διαδικασία! Μάλιστα πέρσι την άνοιξη που ξεκίνησα τα πρώτα μου λαχανικά (ντομάτες, αγγούρια κ.α) σε γλάστρες, έβαλα σκέτο κομποστ με ελάχιστο χώμα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό αν σκεφτούμε πως οι γλάστρες ήταν μέτριας χωρητικότητας.
Φέτος, άρχισα τα πειράματα και μάλλον κάτι δεν έκανα καλά κι αυτό ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και να πάρω τη γνώμη σας.

Λοιπόν....ενώ μέχρι τώρα δεν έβαζα πορτοκάλια στον σωρό (έχω κάδο 380 λίτρων), φέτος πρόσθεσα φλούδες από καμιά 20αριά με την σκέψη ότι με ταυτόχρονη ρίψη της στάχτης από το τζάκι θα ισορροπήσω το ph (όξινα τα πορτοκάλια, αλκαλική η στάχτη). Βέβαια την τελευταία φορά που έριξα στάχτη στον κάδο βαρέθηκα να ξεχωρίσω κάποια μικρά κάρβουνα που δεν είχαν καεί εντελώς και τα άφησα κι αυτά μέσα. Πέρασαν 2-3 μήνες, έφτασε αρχές Μαρτίου και είπα να κοσκινίσω σε κοτετσόσυρμα το μίγμα ώστε να πάρω ο,τι κομποστ υπάρχει και ταυτόχρονα να αεριστεί καλά το μίγμα ώστε να ξαναζεσταθεί.

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν ότι δεν βρήκα γεωσκόληκες στο μίγμα, ενώ άλλες φορές είχε πάρα πολλούς. (τι να τους πέιραξε άραγε;; τα όξινα πορτοκάλια ή τα αποκαίδια του τζακιού;;)
Την επόμενη βδομάδα έκανα ένα κουρεματάκι το γκαζόν ίσα ίσα 2 κάδους της γκαζομηχανής έβγαλα και για 4-5 μέρες ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία στον κάδο αλλά όχι σπουδαία πράγματα. Κι από τότε.... ησυχία...ούτε θερμοκρασία....ούτε κινητικότητα από μικροοργανισμούς.
Εχω διαβάσει ό,τι έχει γραφτεί εδώ μέσα περί ενεργοποίησης κομποστ....έριξα λίγα ούρα...έριξα μπύρα...ανακάτεψα και το έβρεξα με νερό ώστε να είναι ικανοποιητικά υγρό...τίποτα.
Σήμερα αποφάσισα να ρίξω λίγη κοπριά αλόγου από κοντινό σταύλο. Την βρήκα χύμα έξω...δεν ξέρω αν είναι φρέσκια ή παλιά...πάντως δεν μύριζε καθόλου, επιφανειακά ήταν πολύ-πολύ στεγνή, εσωτερικά όταν έσκαβα με το φτυάρι ήταν πιο υγρή αλλά και πάλι δεν μύριζε...άρα υποθέτω ότι μάλλον είναι χωνεμένη.
Εριξα μια σακούλα σουπερ-μάρκετ στον κάδο σήμερα το μεσημέρι ελπίζοντας πως θα ζεσταθεί το μίγμα αλλά μέχρι στιγμής δεν ένιωσα διαφορά.
Καμιά ιδέα;;
Εχω δυνατότητα να μαζέψω αρκετές σακούλες από κοπριά αλόγου και να την ρίξω στον κάδο....είναι καλή ιδέα;

Υ.Γ. Χαίρομαι που σας βρήκα διαδυκτυακά

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 8 Μήνες πριν #5188 από xini
Απαντήθηκε από xini στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Μπράβο σας που προσπαθείτε να φτιάξετε κομπόστ. Εγώ ακόμη δεν το έχω επιχειρήσει αλλά που θα πάει....

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 7 Μήνες πριν #5841 από spyros1212
Απαντήθηκε από spyros1212 στο θέμα ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Αφιερωμενο στον Ηλια ,πρωτη συλλογη κομποστ !!!
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.053 δευτερόλεπτα