× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Προβλημα με κολιανδρο

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17798 από panos_vz
Προβλημα με κολιανδρο δημιουργήθηκε από panos_vz
Γεια σας, σςτις φωτο βλεπετε τον ξεραμενο και αδυνατισμενο κολιανδρο μου.
Για την ακριβεια ειναι 2 φυτα, ενα μεγαλο κι ενα μικρο τα οποια εχω δεσει με χορτο σε ενα καλαμι για να τα στηριξω γιατι τα ταλαιπωρει πολυ ο αερας.
Δεν ηταν σε αυτα τα χαλια ομως, μεχρι πριν 2-3 εβδομαδες ηταν καταπρασινα και εδειχναν αρκετα υγιη.
Τι λετε να φταιει?
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17827 από Anna_R
Απαντήθηκε από Anna_R στο θέμα Προβλημα με κολιανδρο
Καλησπέρα,

αν και δεν γνωρίζω τι μπορεί να φταίει,
αυτό που ανακάλυψα φέτος που για πρώτη φορά αγόρασα έναν κόλιανδρο και τον διατηρώ σε γλάστρα,
είναι ότι ο κόλιανδρος θέλει πολύ νερό.
Επί πλέον, και ο δικός μου, δεν είναι οπτικά σε πολύ καλή κατάσταση.
Έχουν κιτρινήσει τα περισσότερα φύλλα του, είναι ανθισμένος, και έχει δώσει όλη τη δύναμή του στην παραγωγή σπόρου.

Ο δικός σου μήπως έμεινε από νερό, ή ίσως να έχει κάνει τον κύκλο του.
Απ' όσο μπορώ να διακρίνω, πρέπει να έχει σπόρους για συγκομιδή. (?)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17843 από panos_vz
Απαντήθηκε από panos_vz στο θέμα Προβλημα με κολιανδρο

Anna_R έγραψε: Καλησπέρα,

αν και δεν γνωρίζω τι μπορεί να φταίει,
αυτό που ανακάλυψα φέτος που για πρώτη φορά αγόρασα έναν κόλιανδρο και τον διατηρώ σε γλάστρα,
είναι ότι ο κόλιανδρος θέλει πολύ νερό.
Επί πλέον, και ο δικός μου, δεν είναι οπτικά σε πολύ καλή κατάσταση.
Έχουν κιτρινήσει τα περισσότερα φύλλα του, είναι ανθισμένος, και έχει δώσει όλη τη δύναμή του στην παραγωγή σπόρου.

Ο δικός σου μήπως έμεινε από νερό, ή ίσως να έχει κάνει τον κύκλο του.
Απ' όσο μπορώ να διακρίνω, πρέπει να έχει σπόρους για συγκομιδή. (?)


Σωστά διακρίνεις, εχει παρα πολυ σπορο επανω, ο κορμος επισης εχει ξεραξει και εχει γινει ουσιαστικα ενα φυτο με ψηλο ξεραμενο κορμο, χωρις φυλλα, και στην κορυφη ειναι σε πολυ καλη κατασταση, με ελαχιστα μικρα πρασινα φυλλαρακια, σαν του ανηθου φαντασου, και σπορο, κυριως πρασινο, αλλα και ψιλοξεραμενο..

Τον ποτιζω καθε βραδυ, λες να θελει παραπανω?
Μηπως φταιει η ζαρντινιερα που ειναι ρηχη (20εκ)?
Λες να βοηθουσε μια μεταφυτευση?
Παντως μιας και εβγαλε σπορο εριξα μερικους παραδιπλα και τους φροντισα...

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17849 από Anna_R
Απαντήθηκε από Anna_R στο θέμα Προβλημα με κολιανδρο
Αφού το ποτίζεις τακτικά, δεν θέλει παραπάνω.

Κι ο δικός μου, μοιάζει με τον δικό σου.
Νομίζω τελικά πως έχει κάνει τον κύκλο του.
Κι εγώ πρώτη φορά έχω κόλιανδρο, και προσπαθώ να καταλάβω.
Ο μαϊντανός που είναι στην ίδια οικογένεια, κρατάει περισσότερο...
Πάντως τα σποράκια εκτός από σπόρο για νέα φυτά, τρώγονται.

Η εποχή σποράς του είναι νωρίς την άνοιξη -Μάρτιο- οπότε τα δικά σου δεν ξέρω αν θα βγουν τέτοια εποχή.
Όπως και νά 'χει, συνέχισε να το ποτίζεις κανονικά, να ωριμάσουν καλά οι σπόροι.
Τουλάχιστον για να κρατήσεις σπόρο για του χρόνου, έτσι πρέπει. Αν πρόκειται να φαγωθούν... δεν ξέρω πότε πρέπει να τους μαζέψεις, (αλλά μάλλον πάλι ώριμοι πρέπει να είναι).
Αύριο θα ανεβάσω μια φωτογραφία του δικού μου

... και μερικά ωραία στοιχεία από το διαδίκτυο, που ούτε εγώ τα ήξερα...μέχρι σήμερα.

Καλλιεργείται σχεδόν παντού στη γή για τους σπόρους του, τη ρίζα του αλλά και τα φύλλα του. Του αρέσει ο ήλιος και φτάνει τα 60 εκ. Ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού, οι καρποί του είναι σφαιρικοί με καφετί χρώμα και περιέχουν δύο στρογγυλούς σπόρους με αιθέριο έλαιο. Παλιά υπήρχε παραγωγή κορίανδρου και στην Ελλάδα, στην περιοχή της Λειβαδιάς. Τα φύλλα του τα μαζεύουμε την άνοιξη ενώ τους καρπούς του το καλοκαίρι.***

Όταν είναι φρέσκος, μπορεί να τον δούμε στην αγορά και σαν κινέζικος μαϊντανός. Ο κοριάνδρος ανοίγει την όρεξη και είναι χωνευτικός. Επίσης τον χρησιμοποιούμε για τον αρωματισμό ποτών όπως τζίν, λικέρ, μπίρα κ.α.

Στη μαγειρική οι σπόροι του χρησιμοποιούνται πάντα κοπανισμένοι, τη τελευταία στιγμή πριν μπουν στο φαγητό ενώ παίρνει μέρος και στο κάρι. Έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές κουζίνες όπως η κυπριακή, η ινδική και η αιγυπτιακή και σιγά-σιγά στην ελληνική. Δίνει πολύ ωραία γεύση στα κρεατικά, τα αλλαντικά, τις πίκλες, τα λαχανικά, αυγά, σάλτσες, μπισκότα και πουτίγκες.

Επίσης, στις αραβικές χώρες, το χρησιμοποιούνε για τη συντήρηση των κρεάτων μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.

Φυλάγεται σε αεροστεγές δοχείο σε σκοτεινό χώρο.


*** άρα δεν έχει φύλλα το καλοκαίρι
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Anna_R.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": markonis

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17866 από Anna_R
Απαντήθηκε από Anna_R στο θέμα Προβλημα με κολιανδρο
και οι φωτογραφίες...




Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": markonis

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 1.574 δευτερόλεπτα