× Συζητήσεις για κάκτους.

Απ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ALOE VERA-ΠΟΥ & ΣΕ ΤΙ ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22930 από 8eodw3o5
Καλησπέρα, επιτέλους βρήκα τώρα ελεύθερο χρόνο για να απαντήσω με SMS σε φίλους και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις εμπειρίες που έκανα τις τελευταίες εβδομάδες. Πρώτα απ’όλα ευχαριστώ τους sixoremenos, vps27, amauro και vagos1234 για τα μηνύματά τους. Λυπούμαι που λόγω φόρτου εργασίας άργησα λίγο να απαντήσω.

Ημουν για λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, επίσκεψη στο εργοστάσιο μιας μικρομεσαίας επιχειρήσεως που ασχολείται ολικά με την αλοη, στην ALOECORP στο νότιο Τέξας στα σύνορα με το Μεξικό. Η εταιρεία δεν παράγει για τον τελικό καταναλωτή αλλά για την διεθνή βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων. Το επιχειρηματικό μοντέλο τους έχει πολλές ομοιότητες με αυτό που θέλουμε να εφαρμόσουμε και εμείς, αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που επιδιώξαμε την επίσκεψη.

Τα συμπεράσματά μου από την ολιγοήμερη επίσκεψή στις ΗΠΑ:

ι) Η επίσκεψη έδειξε πόσο «μικρή» σε μέγεθος αλλά και σε άλλα πράγματα είναι η ελληνική αγορά. Π.χ. η ALOECORP έχει δικές της φυτείες στο Τέξας, Μεξικό, Κορέα και στην Κίνα, περίπου 20.000 στρέμματα συνολικά – και σχεδιάζουν να αγοράσουν και άλλες φυτείες στην Λατινική Αμερική για να διπλασιάσουν την παραγωγή φύλων αλόης. Στην Ελλάδα νομίζω πως για να επιτύχουμε μία ανάλογη (όχι ίδια!) οικονομική σκάλα πρέπει να «συνεργαστούμε», δηλ. πολλοί παραγωγοί να τροφοδοτούν μία μεταποιητική μονάδα.

ιι) Για να φτάσουμε εμείς εκεί που είναι η Aloecorp σήμερα, θα χρειαστούμε αρκετά χρονάκια – και ισως μία άλλη Ελλάδα. Δεν σας κρύβω πως διαβάζοντας αυτά που έγραψε ο Gekon σχετικά με την πιστοποίηση με έκοψε κρύος ιδρώτας! Φαντάσου, αύριο που θα πουλήσουμε το «πιστοποιημένο βιολογικό» τζελ ή την σκόνη που θα παράγουμε σε μία π.χ. γερμανική εταιρία καλλυντικών και αυτή να κάνει έναν δειγματοληπτικό έλεγχο και να βρεί στοιχεία glyphosat ή άλλου φυτοφάρμακου!!! Αυτό θα σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή για μία μικρή εταιρεία σαν την δική μας! Γιατί πρέπει να μην ξεχνάμε, ότι το βασικότερο asset μίας μικρής εταιρείας είναι η ποιότητα των προϊόντων / υπηρεσιών της, δηλ.η καλή φήμη (reputation). Και φυσικά το να αποδειχθείς ψεύτης χωρίς να φτες δεν σε σώζει από νομικές και οικονομικές απαιτήσεις του πελάτη που νοιώθει πως τον κοροϊδεψες. Αραγε οι εταιρείες «πιστοποίησης» δεν τα σκέφτονται αυτά; Ή μήπως νομίζουν πως οι πελάτες μας είναι κουτόφραγοι και εμείς «της αρπαχτής»;
Ευχαριστώ πολύ τον Gekon που δυστυχώς επιβεβαίωσε εμπειρίες μου με ελληνικούς οργανισμούς και το δημόσιο :(

Ιv) στην Καλιφόρνια τα προϊοντα μή ξεφλουδισμένης αλοε θεωρούνται καρκινογόνα, oehha.ca.gov/media/downloads/proposition...5listingaloevera.pdf , ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με ενεργό άνθρακα (decolorizing). Η Γερμανία ακολούθησε πρόσφατα το παράδειγμα της Καλιφορνιας και εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση, www.bfr.bund.de/cm/349/food-supplements-...ith-health-risks.pdf Αυτές οι ανακοινώσεις καθώς και τα γραφόμενα του Gekon μας προϊδεάζουν, πως η επένδυσή μας θα γίνει πιό δύσκολη και ακριβότερη.

Και κάτι τελείως διαφορετικό: γνωρίζει κάποια/ος από εσάς αν στα αγριογούρουνα αρέσει η αλόη,π.χ. η ρίζα, τα νεαρά φυτά ή οι παραφυάδες;

Σας χαιρετώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22931 από 8eodw3o5

Gekon έγραψε: Πάλι δεν θέλω να σας απογοητεύσω....

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αλόη δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμα (κι ούτε πρόκειται στο άμεσο μέλλον) στα φαρμακευτικά - αρωματικά φυτά, σύμφωνα με το υπ. γεωργίας. Γι' αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται η διακίνησή της ως βρώσιμο είδος στα σούπερμάρκετ, μανάβικα κλπ. Βέβαια, στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχύει το ανίθετο, αλλά...... ποιός νοιάζεται !!!

Φοβερό έτσι ???? Δείτε και τη σχετική λίστα.
www.minagric.gr/images/stories/docs/agro..._aromatikonfiton.pdf

Εννοείται ότι αυτή η κατάσταση αποδυναμώνει τους καλλιεργητές, καθώς δεν τους δίνει καμία διέξοδο διαθεσης στη λιανική, παρά μόνο σε επιχειρήσεις μεταπόιησης.

Καταλάβατε ?


Αγαπητέ Gekon,
δεν συμφωνώ με την τελευταία πρόταση που γράφεις. Κατ΄αρχήν, τι θα πουλήσεις στην λιανική; φύλλα; γιατί οτιδήποτε άλλο πουλήσεις εκτός των φύλλων θα είναι προϊόν μεταποίησης. Και αν το μεταποίησες εσύ, τοτε δεν είσαι πλεον μέρος του πρωτογενούς τομέα, δηλ. δεν εισαι πλέον αγρότης αλλά επεξεργαστής/μεταποιητής.

Το να είσαι τροφοδότης μίας μεταποιητικής επιχείρησης δεν σημαίνει αυτόματα πως αποδυναμώνεσαι. Μερικέςφορές μπορείς μάλιστα να έχεις πολύ καλύτερο stand γιατί σαν μέλος της τροφοδοτικήςαλυσίδας που διέπεται από (fair?) trading συμβάσεις έχεις π.χ. την σιγουριά πως η παραγωγή σου θα απορροφηθεί στις τιμές που εσυ διαπραγματευθηκες.

Ζούμε σε μία καπιταλιστική κοινωνία - αδιαφορο αν η κυβερνηση αυτοονομάζεται αριστερή - που διεπεται από τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης. Η ζήτηση στην Ελλάδα είναι μικρή, πράγμα που σημαίνει πως έχει δυναμικό ανάπτυξης. Αυτή η ανάπτυξη έχει όμως κάποια όρια, που για την ελληνική αγορά είναι μικρά. Παράλληλα η παραγωγή πιθανόν να υπερκαλύπτει την τωρινή ζήτηση, ή οι μεταποιητές να έχουν προσβαση σε φθηνότερους προμηθευτές, π.χ. από Βιετναμ (...) και να παρακαμπτουν τους εγχώριους καλλιεργητές. Αρα και ο καλλιεργητής και ο μεταποιητής πρέπει να αναζητήσουμε μεγαλύτερες αγορές. Για να επιβιώσουμε όμως σε αυτές τις μεγαλύτερες αγορές, πρέπει και ο μεταποιητής και ο καλλιεργητής να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια, π.χ. να παραδώσουν στην συμφωνημένη ημερομηνία την συμφωνημένη ποσότητα με την συμφωνημένη ποιότητα στον πελάτη. Η αλληλεξάρτηση καλλιεργητή και μεταποιητή είναι οφθαλμοφανής και μπορεί να εξελιχθεί σε μία κατάσταση κερδοφόρα και για τους δύο.

Και ένα δέιγμα της διεθνους αγοράς:
  • 1 κιλό αλοε σκόνη 200χ με 99% περιεκτικότητα σε αλοη, 100% βιολογική, από το Μπάλι, χωρίς συντηρητικα, κατάλληλη για περαιτέρω επεξεργασία σε τροφές, λιανική τιμή 107Ευρώ
  • 1 κιλόαλοη σκόνη 200χ με 75% περιεκτικότητα, κατάλληλη για καλλυντικά, από το Chennaz, India, λιανική τιμή 7Ευρώ!!!!!!!! :huh:
  • 5 κιλά κονιορτοποιημένα ολόκληρα φύλλα αλοη, βιολογική, για χρήση ως λίπασμα βιολογικών φυτών, τιμή 1.800USD :ohmy: - growthefficiency.com/product/5-kg-bulk-w...af-aloe-vera-powder/

Ο μεταποιητής είναι αυτός που θα ψάξει την αγορά για να πλασάρει τα προϊόντα του με το μέγιστο δυνατό και sustainable κέρδος.

Χαιρετώ - σε λίγο ξημερώνει και πρέπει να κοιμηθώ δυο-τρεις ωρίτσες

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22932 από Gekon

8eodw3o5 έγραψε:
ιι) Για να φτάσουμε εμείς εκεί που είναι η Aloecorp σήμερα, θα χρειαστούμε αρκετά χρονάκια – και ισως μία άλλη Ελλάδα. Δεν σας κρύβω πως διαβάζοντας αυτά που έγραψε ο Gekon σχετικά με την πιστοποίηση με έκοψε κρύος ιδρώτας! Φαντάσου, αύριο που θα πουλήσουμε το «πιστοποιημένο βιολογικό» τζελ ή την σκόνη που θα παράγουμε σε μία π.χ. γερμανική εταιρία καλλυντικών και αυτή να κάνει έναν δειγματοληπτικό έλεγχο και να βρεί στοιχεία glyphosat ή άλλου φυτοφάρμακου!!! Αυτό θα σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή για μία μικρή εταιρεία σαν την δική μας! Γιατί πρέπει να μην ξεχνάμε, ότι το βασικότερο asset μίας μικρής εταιρείας είναι η ποιότητα των προϊόντων / υπηρεσιών της, δηλ.η καλή φήμη (reputation). Και φυσικά το να αποδειχθείς ψεύτης χωρίς να φτες δεν σε σώζει από νομικές και οικονομικές απαιτήσεις του πελάτη που νοιώθει πως τον κοροϊδεψες. Αραγε οι εταιρείες «πιστοποίησης» δεν τα σκέφτονται αυτά; Ή μήπως νομίζουν πως οι πελάτες μας είναι κουτόφραγοι και εμείς «της αρπαχτής»;
Ευχαριστώ πολύ τον Gekon που δυστυχώς επιβεβαίωσε εμπειρίες μου με ελληνικούς οργανισμούς και το δημόσιο :(

Ιv) στην Καλιφόρνια τα προϊοντα μή ξεφλουδισμένης αλοε θεωρούνται καρκινογόνα, oehha.ca.gov/media/downloads/proposition...5listingaloevera.pdf , ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με ενεργό άνθρακα (decolorizing). Η Γερμανία ακολούθησε πρόσφατα το παράδειγμα της Καλιφορνιας και εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση, www.bfr.bund.de/cm/349/food-supplements-...ith-health-risks.pdf Αυτές οι ανακοινώσεις καθώς και τα γραφόμενα του Gekon μας προϊδεάζουν, πως η επένδυσή μας θα γίνει πιό δύσκολη και ακριβότερη.

Και κάτι τελείως διαφορετικό: γνωρίζει κάποια/ος από εσάς αν στα αγριογούρουνα αρέσει η αλόη,π.χ. η ρίζα, τα νεαρά φυτά ή οι παραφυάδες;

Σας χαιρετώ.


Ο δειγματοληπτικός έλεγχος στη χώρα μας, σημαίνει "αραιά και πού" έως καθόλου έλεγχος.
Ο λόγος είναι ότι κοστίζει στις εταιρίες πιστοποίησης η χημική εξέταση των δειγμάτων, γιατί απλά οι ίδιες είναι απλοί γραφειοκρατικοί οργανισμοί και δεν έχουν την υποδομή που απαιτείται για αναλύσεις τέτοιας κλίμακας, έστω και τις στοιχειώδεις.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε συνήθως προϊόντα βιολογικής πιστοποίησης, χωρίς σχεδόν καθόλου (και για την αλόη εννοώ ΚΑΘΟΛΟΥ) έλεγχο από τους φορείς που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Είναι σα να πηγαίνεις να κάνεις τσεκ απ σε διαγνωστικό κέντρο και να σου δίνουν γνωμάτευση ότι είσαι υγιής, χωρίς να σε εξετάσουν.

Ως πρώην κάτοικος και εργαζόμενος στις ΗΠΑ επί 4 χρόνια, έχω να πω ότι η Καλιφόρνια είναι ειδική περίπτωση παγκοσμίως, όσον αφορά στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Δεν κινείται στο μέσο όρο όσον αφορά στην αυστηρότητα των διατάξεων, αλλά μάλλον στο ανώτατο άκρο που πολλές φορές φτάνει στην υπερβολή. Αυτό είναι καλό για τους κατοίκους της, αλλά ταλαιπωρεί όσους συναλλάσσονται μαζί της. Και επειδή μιλάμε για τις ΗΠΑ, όπου τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται με τη πρώτη ματιά, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Αγαπητέ φίλε ή φίλη, δεν ξέρω αν στα αγριογούρουνα αρέσει το φυτό της αλόης, ξέρω όμως μια χρήση του τζέλ, η οποία στην Ελλάδα είναι άγνωστη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής, σε μεγάλο βαθμό. Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται μελέτες και πειράματα για τη χρήση του τζέλ ώς edible coating film για φρούτα, λαχανικά, τυριά κλπ. Δηλαδή ώς ενός φυσικού μέσου συντήρησης που θα καλύπτει το προϊόν εξωτερικά και θα μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να αφαιρεθεί. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια ( www.upi.com/Science_News/2006/06/28/Edib...t_rec=95271127343086 ) και έχει αποδειχθεί ότι το τζέλ αλόης βοηθάει θεαματικά την απώλεια μάζας και βάρους μετά τη συγκομιδή, ειδικά στα πιο ευαίσθητα λαχανικά, όπως οι ντομάτες. Η τελευταία μελέτη που βρήκα ήταν από ένα πανεπιστήμιο στη Κολομβία που χρησιμοποίησε αυτούσιο τζελ αλόης μαζί με άμυλο Μανιόκας (ενός είδους πατάτας) ως μέσο διατήρησης του παραδοσιακού τυριού costeño ( iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/792/1/012023/pdf ).

Δεν έχω βρεί καμία αντίστοιχη εργασία στα ελληνικά, εκτός από μια μεταπτυχιακή εργασία του 2016, που το αναφέρει από σπόντα ( estia.hua.gr/browse/16079 ).

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22933 από Gekon

Gekon έγραψε:
Αγαπητέ Gekon,
δεν συμφωνώ με την τελευταία πρόταση που γράφεις. Κατ΄αρχήν, τι θα πουλήσεις στην λιανική; φύλλα; γιατί οτιδήποτε άλλο πουλήσεις εκτός των φύλλων θα είναι προϊόν μεταποίησης. Και αν το μεταποίησες εσύ, τοτε δεν είσαι πλεον μέρος του πρωτογενούς τομέα, δηλ. δεν εισαι πλέον αγρότης αλλά επεξεργαστής/μεταποιητής.

Το να είσαι τροφοδότης μίας μεταποιητικής επιχείρησης δεν σημαίνει αυτόματα πως αποδυναμώνεσαι. Μερικέςφορές μπορείς μάλιστα να έχεις πολύ καλύτερο stand γιατί σαν μέλος της τροφοδοτικήςαλυσίδας που διέπεται από (fair?) trading συμβάσεις έχεις π.χ. την σιγουριά πως η παραγωγή σου θα απορροφηθεί στις τιμές που εσυ διαπραγματευθηκες.

Ζούμε σε μία καπιταλιστική κοινωνία - αδιαφορο αν η κυβερνηση αυτοονομάζεται αριστερή - που διεπεται από τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης. Η ζήτηση στην Ελλάδα είναι μικρή, πράγμα που σημαίνει πως έχει δυναμικό ανάπτυξης. Αυτή η ανάπτυξη έχει όμως κάποια όρια, που για την ελληνική αγορά είναι μικρά. Παράλληλα η παραγωγή πιθανόν να υπερκαλύπτει την τωρινή ζήτηση, ή οι μεταποιητές να έχουν προσβαση σε φθηνότερους προμηθευτές, π.χ. από Βιετναμ (...) και να παρακαμπτουν τους εγχώριους καλλιεργητές. Αρα και ο καλλιεργητής και ο μεταποιητής πρέπει να αναζητήσουμε μεγαλύτερες αγορές. Για να επιβιώσουμε όμως σε αυτές τις μεγαλύτερες αγορές, πρέπει και ο μεταποιητής και ο καλλιεργητής να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια, π.χ. να παραδώσουν στην συμφωνημένη ημερομηνία την συμφωνημένη ποσότητα με την συμφωνημένη ποιότητα στον πελάτη. Η αλληλεξάρτηση καλλιεργητή και μεταποιητή είναι οφθαλμοφανής και μπορεί να εξελιχθεί σε μία κατάσταση κερδοφόρα και για τους δύο.

Και ένα δέιγμα της διεθνους αγοράς:

  • 1 κιλό αλοε σκόνη 200χ με 99% περιεκτικότητα σε αλοη, 100% βιολογική, από το Μπάλι, χωρίς συντηρητικα, κατάλληλη για περαιτέρω επεξεργασία σε τροφές, λιανική τιμή 107Ευρώ
  • 1 κιλόαλοη σκόνη 200χ με 75% περιεκτικότητα, κατάλληλη για καλλυντικά, από το Chennaz, India, λιανική τιμή 7Ευρώ!!!!!!!! :huh:
  • 5 κιλά κονιορτοποιημένα ολόκληρα φύλλα αλοη, βιολογική, για χρήση ως λίπασμα βιολογικών φυτών, τιμή 1.800USD :ohmy: - growthefficiency.com/product/5-kg-bulk-w...af-aloe-vera-powder/

Ο μεταποιητής είναι αυτός που θα ψάξει την αγορά για να πλασάρει τα προϊόντα του με το μέγιστο δυνατό και sustainable κέρδος.

Χαιρετώ - σε λίγο ξημερώνει και πρέπει να κοιμηθώ δυο-τρεις ωρίτσες


Δεν έχω πρόβλημα να δίνω τα φύλλα μου σε μια εταιρία μεταποίησης, αρκεί να μου εξασφαλίζει μια δίκαιη τιμή για το προϊόν που παράγω. Ούτε βέβαια θεωρώ ότι αποδυναμώνομαι. Αρκεί και οι συνάδελφοι καλλιεργητές να ακολουθούν μια πολιτική τιμών που δεν εξευτελίζει τον κόπο μου. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρώ καλύτερη λύση να κάνω τα φύλλα μου θρύψαλα και να τα μετατρέψω σε λίπασμα για τις ελιές μου.

Θα μπορούσαν να πουλιούνται φύλλα στη λιανική εάν η aloe vera θεωρούνταν βάση νόμου "αρωματικό - φαρμακευτικό φυτό" και επιπλέον βρώσιμο είδος. Πού είναι το περίεργο ?

Συμφωνώ ότι ο μεταποιητής είναι αυτός που θα πρέπει να ψάξει την αγορά για να πλασάρει τα προϊόντα του με το μέγιστο δυνατό και sustainable κέρδος. Εδώ όμως έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε μεταποιητές ή οι μεταποιητές μας να γυρνάνε τη πλάτη στην ελληνική παραγωγή για τους γνωστούς λόγους. Η συζήτηση είναι αέναη και καταλήγει πάντα στα ίδια συμπεράσματα.

Ο μόνος τρόπος για να ξεμπλοκάρει η καλλιέργεια από το τέλμα που βρίσκεται τώρα, είναι να θεωρηθεί το φύλλο της αλόης ως βρώσιμο είδος και να περιληφθεί στα αρωματικά φυτά. Οι παραγωγοί θα μπορούν να διαθέτουν τα φύλλα τους σε περισσότερες αγορές, ο κόσμος θα αρχίσει να καταναλώνει φρέσκο τζελ από τα φύλλα και θα το προτιμάει έναντι των έτοιμων σκευασμάτων αλόης, γιατί θα είναι πολύ ανώτερο ποιοτικά και πολύ φθηνότερο. Τη συνέχεια σκεφτείτε την μόνοι σας.
Last edit: 7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by Gekon.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22934 από sixoremenos

8eodw3o5 έγραψε:
Και κάτι τελείως διαφορετικό: γνωρίζει κάποια/ος από εσάς αν στα αγριογούρουνα αρέσει η αλόη,π.χ. η ρίζα, τα νεαρά φυτά ή οι παραφυάδες;

Σας χαιρετώ.


Θεόδωρε, στα πρώτα στάδια εγκατάστασης της φυτείας μου με φυτά ηλικίας 2,5 ετών, αντιμετώπισα πρόβλημα δαγκωματιών στα νεαρά φύλλα από κάποιο μικρό ζώο, πιθανότατα ποντίκια. Τις επόμενες των προσβολών ημέρες τοποθέτησα στο κτήμα μου σταθμούς με ποντικοφάρμακο και χρειάστκαν 3 συνεχόμενες τροφοδοσίες με καινούριο φάρμακο σε διάστημα 1 περίπου μήνα. Από τότε (εδώ και 2 περίπου χρόνια) δεν ξαναείδα τέτοιου έίδους προσβολές.
Επίσης, το κτήμα συχνότατα δέχεται εισβολές από πρόβατα, τα οποία όμως δεν αγγίζουν τα φυτά μου. Για τα αγριογούρουνα μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Το πιο πιθανό είναι να μην τα τρώνε. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι η τοποθεσία που έχεις επιλέξει. Εφόσον υπάρχουν αγριογούρουνα, πρέπει να είναι σε κάποιο υψόμετρο. Μήπως θα έπρεπε να εξετάσεις λίγο το μικροκλίμα της περιοχής και την πιθανότητα συχνών παγετών;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22935 από 8eodw3o5

sixoremenos έγραψε:

8eodw3o5 έγραψε:
Και κάτι τελείως διαφορετικό: γνωρίζει κάποια/ος από εσάς αν στα αγριογούρουνα αρέσει η αλόη,π.χ. η ρίζα, τα νεαρά φυτά ή οι παραφυάδες;

Σας χαιρετώ.


Θεόδωρε, στα πρώτα στάδια εγκατάστασης της φυτείας μου με φυτά ηλικίας 2,5 ετών, αντιμετώπισα πρόβλημα δαγκωματιών στα νεαρά φύλλα από κάποιο μικρό ζώο, πιθανότατα ποντίκια. Τις επόμενες των προσβολών ημέρες τοποθέτησα στο κτήμα μου σταθμούς με ποντικοφάρμακο και χρειάστκαν 3 συνεχόμενες τροφοδοσίες με καινούριο φάρμακο σε διάστημα 1 περίπου μήνα. Από τότε (εδώ και 2 περίπου χρόνια) δεν ξαναείδα τέτοιου έίδους προσβολές.
Επίσης, το κτήμα συχνότατα δέχεται εισβολές από πρόβατα, τα οποία όμως δεν αγγίζουν τα φυτά μου. Για τα αγριογούρουνα μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Το πιο πιθανό είναι να μην τα τρώνε. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι η τοποθεσία που έχεις επιλέξει. Εφόσον υπάρχουν αγριογούρουνα, πρέπει να είναι σε κάποιο υψόμετρο. Μήπως θα έπρεπε να εξετάσεις λίγο το μικροκλίμα της περιοχής και την πιθανότητα συχνών παγετών;


Ο αγρός που διαλέξαμε για την φύτευση ήταν μέχρι πρότινος "χορτολίβαδο", σε κοιλάδα ανάμεσα σε δύο βουνά. Το υψόμετρο είναι 450 μέτρα. Επειδή δεν βασίζομαι μόνο στα λεγόμενα των χωρικών, βάλαμε τον Σεπτέμβριο στον αγρό δύο πολυαισθητήρες που μετρούν υγρασία και θερμοκρασία για να συγκεντρώσουμε μετρήσεις μέχρι Μάρτιο. Σίγουρα οι μετρήσεις δεν έχουν μεγάλη στατιστική αξία, παρά μόνο ενδεικτική σημασία. Εχουμε ζητήσει από την Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Αχαΐας να μας δώσει στοιχεία για την περιοχή ή να μας πει π.χ. ποιος γεωπόνος ή μηχανικός μπορεί να βοηθήσει. Περιμένουμε.

Στην περιοχή είχαν παλιά αμπέλια τα οποία και έκοψαν χάριν επιδοτήσεων πρίν 30-35 χρόνια. Από τότε έχουν μείνει τα περισσοτερα χέρσα ως χορτολίβαδα για τους τσοπάνηδες. Κάποια λίγα σπέρνονται με βρώμη από τους τσοπάνηδες. Πάντως μετά το όργωμα του συγκεκριμένου αγρού και ενώ εγώ περιμενα να βρούμε άμμο και πέτρα, είδαμε πως ο αγρός έχει "παχύ" χώμα, και καθόλου πέτρες. Τώρα σκεφτόμαστε να κάνουμε σε αυτόν τον αγρό ίσως μια άλλη καλλιέργεια και για την αλοε να διαλέξουμε ένα άλλο αγροτεμάχιο - έχουμε συνολικά τρία υποψήφια αγροτεμάχια σε υψόμετρο 450μ μέχρι 650μ, όλα με αισθητήρες θερμοκρασίας/υγρασίας.

Το επιχείρημά μας - δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και διάθεσης προϊόντων aloe vera - δεν εξαρτάται καθόλου από μία δική μας καλλιέργεια. Στόχος μας είναι
  • να αξιοποιήσουμε υπάρχουσες καλλιέργειες για να εξασφαλήσουμε την ποσότητα φύλλων για μία σοβαρή παρουσία στην αγορά
  • να αξιοποιήσουμετην δικτύωσή μας στο εξωτερικό - Ευρώπη, Ασία -
  • να δημιουργήσουμε ένα brand

Επί του θέματος: από διάφορους κυνηγούς στην Ηλεία, Αρκαδία, Αχαϊα και Κορινθία ξέρω πως υπάρχουν πολλά αγριογούρουνα, και πως εφέτος το υπουργείο αυξησε το ποσό θηραμάτων προ ομάδα και έξοδο από 6 σε 10 ζώα. Μαζί με το φύτεμα των δενδρυλίων θα βάλουμε και μια-δύο καμουφλαρισμένες ΙR-κάμερες, όχι μόνο για παρακολούθηση τετραπώδων αλλά και άλλων "ειδών" (ο φόβος φυλάει τα έρμα, Αισχύλος)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22936 από amauro
Αγαπητοί κύριοι
Διαβάζω με πολύ προσοχή τις απόψεις , τους δισταγμούς , τους φόβους των καλλιεργητών και τις ασπάζομαι . Αυτό που έχω λάβει σαν μήνυμα απο τις επαφές που έχω κάνει και τις συζητήσεις με διάφορους καλλιεργητές , συνεταιρισμούς μικρομεταποιητές είναι το εξής :
Στην Κρήτη έχουν φτιάξει συνεταιρισμό στην Νάξο το ίδιο με μικρή βιοτεχνία μεταποίησης που δουλεύει μια΄χαρά στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ο πανελλήνιος συνεταιρισμός βιοκαλλιεργητών αλόης και θα υπάρχουν και άλλοι σίγουρα . 'Ολοι αυτοί δεν ενώθηκαν για να περνούν την ωρα τους η να έχουν να λένε κάτι στα καφενεία .
Πίστεψα σε αυτό το φυτό το φύτεψα και μετα απο 5 χρόνια δεν θα τα παρατήσω γιατί κάποιος στο Υπουργείο Γεωργίας είναι ηλίθιος η έχει κάποιο σκοπό .
Θα το ξαναπώ άλλη μία φορά και αν θέλετε ακούστε με όπως έγραψε πιο πάνω και ο Θεώδορος .
Είσαστε όλοι ψαγμένοι εγώ λιγότερο αλλα το παλεύω , με γνώσεις , όρεξη , πηγές , κάνετε ταξίδια , μιλάτε με κόσμο , παραγωγούς , συμφωνώ υπάρχουν παγίδες ,προβλήματα που σε απογοητεύουν η καταριέσαι την ώρα και την στιγμή που φύτεψες . Ναί έτσι είναι και αν φτάσουμε και στην φορολογία .............θα κλάψουμε .
Μπορεί να βγεί κάτι καλό όμως από όλη αυτή την συζήτηση τόσο καιρό τώρα που συζητάμε μόνο αν ενωθούμε και το συζητήσουμε από κοντά .
Δέν έχω κάτι άλλο να πώ αλλά επειδή είμαστε στην Ελλάδα όλα αλλάζουν και όλα γίνονται αυτό ας μην το ξεχνάμε .
Με εκτίμηση
amauro

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22937 από 8eodw3o5

Gekon έγραψε:

8eodw3o5 έγραψε:
ιι) Για να φτάσουμε εμείς εκεί που είναι η Aloecorp σήμερα, θα χρειαστούμε αρκετά χρονάκια – και ισως μία άλλη Ελλάδα. Δεν σας κρύβω πως διαβάζοντας αυτά που έγραψε ο Gekon σχετικά με την πιστοποίηση με έκοψε κρύος ιδρώτας! Φαντάσου, αύριο που θα πουλήσουμε το «πιστοποιημένο βιολογικό» τζελ ή την σκόνη που θα παράγουμε σε μία π.χ. γερμανική εταιρία καλλυντικών και αυτή να κάνει έναν δειγματοληπτικό έλεγχο και να βρεί στοιχεία glyphosat ή άλλου φυτοφάρμακου!!! Αυτό θα σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή για μία μικρή εταιρεία σαν την δική μας! Γιατί πρέπει να μην ξεχνάμε, ότι το βασικότερο asset μίας μικρής εταιρείας είναι η ποιότητα των προϊόντων / υπηρεσιών της, δηλ.η καλή φήμη (reputation). Και φυσικά το να αποδειχθείς ψεύτης χωρίς να φτες δεν σε σώζει από νομικές και οικονομικές απαιτήσεις του πελάτη που νοιώθει πως τον κοροϊδεψες. Αραγε οι εταιρείες «πιστοποίησης» δεν τα σκέφτονται αυτά; Ή μήπως νομίζουν πως οι πελάτες μας είναι κουτόφραγοι και εμείς «της αρπαχτής»;
Ευχαριστώ πολύ τον Gekon που δυστυχώς επιβεβαίωσε εμπειρίες μου με ελληνικούς οργανισμούς και το δημόσιο :(

Ιv) στην Καλιφόρνια τα προϊοντα μή ξεφλουδισμένης αλοε θεωρούνται καρκινογόνα, oehha.ca.gov/media/downloads/proposition...5listingaloevera.pdf , ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με ενεργό άνθρακα (decolorizing). Η Γερμανία ακολούθησε πρόσφατα το παράδειγμα της Καλιφορνιας και εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση, www.bfr.bund.de/cm/349/food-supplements-...ith-health-risks.pdf Αυτές οι ανακοινώσεις καθώς και τα γραφόμενα του Gekon μας προϊδεάζουν, πως η επένδυσή μας θα γίνει πιό δύσκολη και ακριβότερη.

Και κάτι τελείως διαφορετικό: γνωρίζει κάποια/ος από εσάς αν στα αγριογούρουνα αρέσει η αλόη,π.χ. η ρίζα, τα νεαρά φυτά ή οι παραφυάδες;

Σας χαιρετώ.


Ο δειγματοληπτικός έλεγχος στη χώρα μας, σημαίνει "αραιά και πού" έως καθόλου έλεγχος.
Ο λόγος είναι ότι κοστίζει στις εταιρίες πιστοποίησης η χημική εξέταση των δειγμάτων, γιατί απλά οι ίδιες είναι απλοί γραφειοκρατικοί οργανισμοί και δεν έχουν την υποδομή που απαιτείται για αναλύσεις τέτοιας κλίμακας, έστω και τις στοιχειώδεις.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε συνήθως προϊόντα βιολογικής πιστοποίησης, χωρίς σχεδόν καθόλου (και για την αλόη εννοώ ΚΑΘΟΛΟΥ) έλεγχο από τους φορείς που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Είναι σα να πηγαίνεις να κάνεις τσεκ απ σε διαγνωστικό κέντρο και να σου δίνουν γνωμάτευση ότι είσαι υγιής, χωρίς να σε εξετάσουν.

Ως πρώην κάτοικος και εργαζόμενος στις ΗΠΑ επί 4 χρόνια, έχω να πω ότι η Καλιφόρνια είναι ειδική περίπτωση παγκοσμίως, όσον αφορά στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Δεν κινείται στο μέσο όρο όσον αφορά στην αυστηρότητα των διατάξεων, αλλά μάλλον στο ανώτατο άκρο που πολλές φορές φτάνει στην υπερβολή. Αυτό είναι καλό για τους κατοίκους της, αλλά ταλαιπωρεί όσους συναλλάσσονται μαζί της. Και επειδή μιλάμε για τις ΗΠΑ, όπου τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται με τη πρώτη ματιά, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Αγαπητέ φίλε ή φίλη, δεν ξέρω αν στα αγριογούρουνα αρέσει το φυτό της αλόης, ξέρω όμως μια χρήση του τζέλ, η οποία στην Ελλάδα είναι άγνωστη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής, σε μεγάλο βαθμό. Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται μελέτες και πειράματα για τη χρήση του τζέλ ώς edible coating film για φρούτα, λαχανικά, τυριά κλπ. Δηλαδή ώς ενός φυσικού μέσου συντήρησης που θα καλύπτει το προϊόν εξωτερικά και θα μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να αφαιρεθεί. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια ( www.upi.com/Science_News/2006/06/28/Edib...t_rec=95271127343086 ) και έχει αποδειχθεί ότι το τζέλ αλόης βοηθάει θεαματικά την απώλεια μάζας και βάρους μετά τη συγκομιδή, ειδικά στα πιο ευαίσθητα λαχανικά, όπως οι ντομάτες. Η τελευταία μελέτη που βρήκα ήταν από ένα πανεπιστήμιο στη Κολομβία που χρησιμοποίησε αυτούσιο τζελ αλόης μαζί με άμυλο Μανιόκας (ενός είδους πατάτας) ως μέσο διατήρησης του παραδοσιακού τυριού costeño ( iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/792/1/012023/pdf ).

Δεν έχω βρεί καμία αντίστοιχη εργασία στα ελληνικά, εκτός από μια μεταπτυχιακή εργασία του 2016, που το αναφέρει από σπόντα ( estia.hua.gr/browse/16079 ).

  1. Για τα δικά μας προϊοντα (θέλουμε να έχουμε πιστοποίηση (φυτικά, μεταποίηση) από τον οργανισμό Demeter, www.demeter.net/ , ο οποίος αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την Bio-Hellas, www.bio-hellas.gr , www.bio-hellas.gr/el/%CE%9D%CE%BF%CE%BC%...bid/121/Default.aspx Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε (δεν εννοώ την Demeter ;) ) ;
  2. edible coating film - ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, να το δούμε μέσω email

Χαιρετώ

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22938 από 8eodw3o5

amauro έγραψε: ...
Μπορεί να βγεί κάτι καλό όμως από όλη αυτή την συζήτηση τόσο καιρό τώρα που συζητάμε μόνο αν ενωθούμε και το συζητήσουμε από κοντά .
Δέν έχω κάτι άλλο να πώ αλλά επειδή είμαστε στην Ελλάδα όλα αλλάζουν και όλα γίνονται αυτό ας μην το ξεχνάμε .
Με εκτίμηση
amauro


Συμφωνώ και προσυπογράφω

Θεόδωρος Α.
ΥΓ: μέχρι Απρίλιο 2018 είμαι περισσοτερο "επισκέπτης" παρά κάτοικος Ελλάδας, διάθεση υπάρχει και χρόνος βρίσκεται.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #22939 από 8eodw3o5
FYI:
Οποιος δεν (βιο)καλλιεργεί εντός περιοχής NATURA δεν είναι επιλέξιμος για στήριξη:
www.bio-hellas.gr/el/%CE%91%CF%81%CF%87%...mID/384/Default.aspx . ΟΚ, no problem.

Αλλά, next step: βιολογικά προϊόντα μόνο από περιοχές NATURA ( www.geogreece.gr/natura.php ); Ελπίζω όχι.

BTW: ο Υμηττός, μαζί με τα μπάζα και τα λαθροοικήματα είναι NATURA!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.063 δευτερόλεπτα